Dakkapel

Een dakkapel is een uitbouw die je in een schuin aflopend dak plaatst om in een zolder bijkomende ruimte te creëren. In plaats van een dakraam zoals een Velux, heeft deze dakkapel dan een of meerdere verticale ramen. Verder herken je een dakkapel aan een plat dak en twee verticale zijvlakken. Het is als het ware een stuk van een kubus of balk die je uit het dak laat springen.

Via deze website vraag je bij verschillende aannemers een offerte aan voor het plaatsen van een dakkapel. Zo kun je in een oogopslag de prijzen vergelijken en de meest voordelige keuze maken.

Welke kosten komen er kijken bij het plaatsen van een dakkapel?

Heb je besloten om een dakkapel te plaatsen? Dan wil je zo snel mogelijk weten welke kosten hierbij komen kijken. In een ander artikel gaan we concreet in op de kosten die bij het plaatsen van een dakkapel komen kijken. Hier vind je de link naar dit artikel. In dit artikel beperken we ons even tot het overlopen van hoe de kosten voor het plaatsen van een dakkapel zijn opgebouwd. Als je een offerte voor het plaatsen van een dakkapel overloopt, dan moet je hier volgende punten in principe in terugvinden:

Dakkapel kosten
  • Gaat het over nieuwbouw of een verbouwing? Bij een verbouwing komen er kosten kijken bij het uitbreken en afbreken van een stuk van het schuin aflopende dak. Dit moet voldoende onderstut worden en er moet een balustrade of steunbalk voorzien worden waardoor het overgebleven deel van het dak niet kan instorten. Gaat er wat tijd over de werken, dan gaat de aannemer ook materiaal voorzien om het gat in het dak tijdelijk toe te maken, zodat je zolderkamer geen last heeft van regen en wind. Voorzie je een dakkapel bij een nieuwbouw, dan wordt deze bij het aanleggen van het dak al meteen geplaatst, dus dan heb je deze kosten niet.
  • Vervolgens moet de constructie van de dakkapel voorzien worden. Dit is als het ware het bouwen van de vorm van de dakkapel.
  • De aannemer voorziet de nodige ruimte voor de ramen en werkt alles op maat af zodat het plaatsen van de ramen snel kan gebeuren. Op plaatsen waar geen ramen komen, maakt de aannemer de dakkapel toe met plaatmateriaal zoals osb-platen.
  • Verder moet de constructie geïsoleerd worden en moet de aannemer de dakkapel eveneens waterdicht maken.
  • Een aannemer plaatst ramen. Hier heb je de keuze tussen de diverse soorten ramen, zoals ramen in aluminium, hout of pvc. Je kunt kiezen tussen schuiframen, draairamen of kipramen.
  • De dakkapel moet ook aan de buitenkant afgewerkt worden. Dit kan dan bijvoorbeeld gebeuren met houten planken, met een materiaal zoals trespa of latten in kunststof. Werk je met hout, dan moet je eventueel een stuk van je budget opzij houden om de dakkapel te laten schilderen. Bij het gebruik van hardhout is dit niet nodig.
  • Het dak van de dakkapel werkt je aannemer af met roofing.
  • De aannemer voorziet een systeem om het water weg te laten lopen, met andere woorden een dakgoot en een afvoer.

Dit zijn de aspecten die je aannemer op een offerte voorziet. Het is mogelijk dat een aannemer een of meerdere zaken combineert, maar in dit geval gebruik je de bovenstaande lijst als checklist. Daarnaast komen ook de werkuren, waar de grootte van de dakkapel een rol speelt. Dit is iets waar we in het artikel over de kosten van een dakkapel op terugkomen.

Veel bedrijven specialiseren zich in het plaatsen van prefab dakkapellen. Dit is zeker een mogelijkheid die het bekijken waard is. In plaats van de dakkapel bij jou thuis uit het niets op te bouwen, maken ze de dakkapel volledig op maat in een fabriek of werkplaats, inclusief het dak en de ramen. Daarna komt de firma bij jou ter plaatse, maken ze een opening in het dak en plaatsen ze de dakkapel met een kraan op zijn plaats.

Wil je een dakkapel plaatsen? En twijfel je tussen een kant-en-klare prefab dakkapel of echt maatwerk? Dan is het een goed idee om de prijzen van verschillende aannemers en de verschillende soorten werken te bekijken. Via onze website vraag je verschillende offertes in een keer aan. Je krijgt ze snel en eenvoudig in je mailbox geleverd, waarna je ze kunt vergelijken.

Wat zijn de voordelen van een dakkapel?

Het plaatsen van een dakkapel in een schuin dak heeft heel wat voordelen.

Zo win je met een dakkapel veel plaats in de zolderruimte. Bij een schuin aflopend dak is de ruimte boven de dakvoet niet bepaald nuttig te gebruiken. Veel mensen opteren ervoor om er kastruimte van te maken, maar zelfs dan kun je niet alles in deze kasten kwijt. Een andere mogelijkheid is om je bed zo ver mogelijk onder de schuine kant van het dak te schuiven, maar dan moet je wel uitkijken om je hoofd niet te stoten tegen het dak als je opstaat. Nee, op dat vlak zorgt een dakkapel wel echt voor meer ruimte. Je kunt dan letterlijk op zolder in de dakkapel stappen zonder je hoofd te stoten. Deze dakkapel biedt dan ook bijkomende mogelijkheden om meubelen te plaatsen, om een radiator te voorzien of gewoon een groter ruimtelijk gevoel te hebben.

Dakkapel voordelen

Een ander voordeel van een dakkapel is de lichtinval. Een dakraam is in de regel iets kleiner dan een raam dat je in een dakkapel voorziet. Qua constructie is het niet altijd mogelijk om grote Velux-ramen of schuine ramen in een dak te voorzien. Dan is een dakkapel met een verticaal raam een betere optie. Is je studeerkamer of werkkamer een ruimte die voorzien is van een dakkapel, dan is de lichtinval dus altijd iets beter. Er is minder direct zonlicht en het licht verspreidt zich beter doorheen de hele ruimte.

Het uitzicht is nog een voordeel van een dakkapel. Stap je tot in de dakkapel, dan heb je meteen een uitzicht over je straat of desgewenst over je tuin. Wie een woning met een dakkapel heeft, plaatst soms zelfs een zetel of een zithoek in deze dakkapel, precies omdat je er van een mooi zicht kunt genieten. Hoe hoger de zolderruimte is waarin je een dakkapel plaatst, hoe beter het uitzicht natuurlijk is. Dit versterkt dan het ruimtelijk gevoel in de zolderruimte, waardoor zelfs een kleine zolderkamer plots een stuk groter lijkt dankzij een dakkapel.

Nog een voordeel van een dakkapel is dat er meer mogelijkheden zijn om ramen te openen of te bedienen. Je kunt kiezen voor een draairaam, een schuifraam of een kipraam, of een combinatie van een draairaam en een kipraam. Een dakraam zoals een Velux kun je enkel openklappen en blijft soms moeilijk in deze open positie staan. Bij een zolderraam bestaan er wel mogelijkheden om een hor aan te brengen om muggen buiten te houden, maar deze zijn nooit zo praktisch als bij een draairaam of een kipraam.

Wat zijn de nadelen van een dakkapel?

Aan een dakkapel zijn er ook nadelen verbonden.

Zoals we in dit artikel en een volgend artikel gaan zien zijn er altijd kosten verbonden aan het plaatsen van een dakkapel. Bij een nieuwbouwwoning is het mogelijk om deze kosten meteen in de bouw van het dak mee te rekenen, maar bij een verbouwing moet je een budget voorzien om het bestaande schuine dak open te breken, te verstevigen en de dakkapel te plaatsen.

Je kunt ook niet zomaar een dakkapel op je woning plaatsen. Dit is gebonden aan bepaalde regels, waar we verder in dit artikel op terugkomen.

Daarnaast is een dakkapel ook een bouwtechnisch vernuftige constructie. Omdat je aansluitend op een schuin dak een stuk plat dak voorziet, moet dit perfect waterdicht gemaakt worden. Een probleem dat vaak voorkomt bij dakkapellen is dat er water en vocht binnen sijpelt. Het platte dak van de dakkapel moet net voldoende afhellen en je moet er een goot voorzien om regenwater af te voeren. Dit alles maakt het toch niet bepaald een klus om in een-twee-drie op te knappen. Een goede vakman weet raad met mogelijke problemen die bij het plaatsen van een dakkapel komen kijken.

Wind of stormen kunnen een invloed hebben op een dakkapel. Hoe meer hoekjes en kantjes een dak heeft, hoe meer de wind kan fluiten.

Isoleren is eveneens belangrijk. Sla je aan het verbouwen, dan zijn er altijd zwakke plekken en mogelijk kieren waar de kou en de warmte door kan kruipen.

Om een dakkapel te plaatsen, moet je goed weten wat de voor- en de nadelen zijn. Bovendien is het een goed idee om prijzen te vergelijken. Via onze website vraag je met een eenvoudig invulformulier offertes aan bij verschillende bedrijven die dakkapellen plaatsen. Zo vergelijk je eenvoudig de verschillende prijzen en maak je de beste keuze.

Eerlijk advies

Aankoopadvies klus- en tuingereedschap & accessoires

Op zoek naar een boormachine, zaag, schuurmachine maar zie je door al het aanbod de orde niet meer? Het is onze missie om advies te geven over klussen en tuinieren en de gereedschappen die je daar het beste bij kan gebruiken.

Eerlijk advies

Aankoopadvies klus- en tuingereedschap & accessoires

Op zoek naar een boormachine, zaag, schuurmachine maar zie je door al het aanbod de orde niet meer? Het is onze missie om advies te geven over klussen en tuinieren en de gereedschappen die je daar het beste bij kan gebruiken.

Dakkapel, wat zijn de regels?

Het plaatsen van een dakkapel is, net zoals de meeste verbouwingswerken buiten, aan een aantal voorwaarden gebonden. Je verdiept je hier best even in vooraleer je beslist om een dakkapel te plaatsen. Zo voorkom je dat je voor onaangename verrassingen komt te staan eens je dakkapel geplaatst is.

Een dakkapel plaatsen achteraan de woning en aan de zijkanten van je woning kan in principe zonder vergunning gebeuren.

Dakkapel regels

Een dakkapel vooraan de woning, aan de straatkant dus, plaatsen kan zonder vergunning. In elk geval moet de dakkapel dan aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • De onderzijde moet zich tussen 0,5 en 1 meter van de dakvoet bevinden.
  • De hoogte mag maximaal 1,75 meter zijn.
  • De bovenkant moet zich 0,5 meter onder de nok bevinden.
  • De zijkanten moeten zich eveneens 0,5 meter van de zijkant van het dakvlak situeren.

Bij bepaalde zinnen voegen we "in principe" toe, omdat de regels ook van gemeente tot gemeente kunnen verschillen.

Vergunningsvrij een dakkapel plaatsen, kan bovendien alleen als je kiest voor een dakkapel met een plat dak.

Hou voor het plaatsen van een dakkapel ook rekening met het burenrecht. Dit is een wat zware term voor het recht dat je buren hebben om protest aan te tekenen tegen de overlast die je hen bezorgt door een dakkapel te plaatsen. Licht je je buren op voorhand in over de werken die je plant en wanneer ze gaan plaatsvinden, dan stellen er zich over het algemeen geen problemen.

Samengevat, een vergunning voor het plaatsen van een dakkapel is enkel nodig:

  • Als de dakkapel afwijkt van de voorgeschreven hoogte, breedte of diepte.
  • Als je een dakkapel wil plaatsen in een beschermd gebouw.
  • Als je een dakkapel wil plaatsen in een woning in een natuurgebied.
  • Als je een dakkapel wil bouwen die zelf een zadeldak of aflopend dak heeft.

Een dakkapel plaatsen; wat zijn de opties?

Er bestaan veel soorten dakkapellen. We zetten hier even de belangrijkste opties voor jou op een rij

De breedte van de dakkapel is een eerste optie. Je kunt een dakkapel op maat laten maken, of kiezen voor een standaardmaat zoals een dakkapel van 2, 3, 4, 5 of 6 meter. Deze standaardmaten zijn vooral handig als je een prefab-dakkapel wenst te plaatsen. Heeft de dakkapel die je wenst te plaatsen toevallig een van deze afmetingen, dan kun je gemakkelijk offertes van verschillende leveranciers vergelijken of de voorbeeldprijzen in de artikels hierover vergelijken.

Bij het kiezen van de ramen voor een dakkapel zijn er eveneens verschillende opties.

  • Ramen in aluminium. Ze behouden steeds dezelfde kwaliteit en je hebt een grote keuze in RAL-kleuren of afwerkingen.
  • Ramen in hout. Deze kun je afwerken met een likje verf in de gewenste kleur. Daarnaast kun je ook kiezen voor ramen in hardhout die je niet hoeft te beitsen of te schilderen.
  • Ramen in PVC zijn ook een mogelijkheid. Deze raamkozijnen zijn relatief voordelig qua prijs en je vindt ze in alle mogelijke kleuren en afwerkingen.

Bij de plaatsing van het glas is dubbel glas sowieso een aanrader om energie te besparen en de warmte binnen te houden. Driedubbel glas is ook mogelijk. Driedubbel glas isoleert zo mogelijk nog beter dan dubbel glas en is ook sterk geluidswerend, ideaal dus als je bijvoorbeeld dicht bij een drukke baan woont.

Bij de afwerking van de zijden zonder beglazing zijn er ook verschillende opties. Zo kun je deze zijden bijvoorbeeld afwerken met houten latten die je in de kleur van je keuze schildert. Een mogelijkheid is dan om deze vlakken te schilderen in een kleur die aansluit bij de kleur van de gevel bijvoorbeeld, al zijn de mogelijkheden natuurlijk eindeloos. Houten latten kun je beitsen zodat je de natuurlijke houten structuur blijft zien.

Typisch voor de zijkanten van dakkapellen is ook het gebruik van trespa. Dit is een Nederlands product, een merknaam eigenlijk, dat je kunt omschrijven als gevelplaten uit kunststof. Je kunt het vergelijken met laminaat dat krachtig samengeperst is. Qua uitvoeringen is de sky the limit. Je kunt het materiaal in zowat alle kleuren kiezen en bijvoorbeeld ook voor een bepaalde structuur opteren. Het kan als een massief stuk aangebracht worden of je kunt het plaatsen in latten.

De afwerking van het dak biedt ook verschillende mogelijkheden en opties. Denk bijvoorbeeld maar aan een klassiek plat dak dat afgewerkt is met roofing. Anderzijds kun je de dakkapel ook een eigen schuin dak geven, in de andere hoek ten opzichte van het schuine dak van je huis. Een plat dak waarop je bepaalde aanplantingen doet is ook mogelijk. Zoals gezegd, the sky is the limit!

Het plaatsen van een dakkapel heeft ook nog enkele bijkomende mogelijkheden die we tot nu toe nog niet bekeken hebben:

  • Plaats je een dakkapel met een plat dak, dan is het mogelijk om de buitenmodule van een airco-installatie op het dak te plaatsen. Dit heeft als voordeel dat deze module dan minder zichtbaar is en minder storend werkt om op te kijken. De zolderruimte van je woning is meestal de plaats die het felst opwarmt, en dan kun je daar met een vrij korte verbinding snel genieten van de gekoelde lucht van je airco.
  • Bij het plaatsen van een dakkapel kun je ook desgewenst rolluiken laten plaatsen bij het raam van de dakkapel. Dit is nog een voordeel ten opzichte van dakramen.
  • Heb je een aantal offertes voor het plaatsen van een dakkapel ontvangen, dan doe je er goed aan om ook nog eens bij volgende zaken stil te staan:
  • Hoe lang loopt de garantie die je op het plaatsen van de dakkapel krijgt?
  • Op hoeveel tijd moet je rekenen tussen het goedkeuren van de offerte en het plaatsen van de dakkapel.

In onderstaande video zie je precies hoe het plaatsen van een dakkapel gaat:

Slotwoord

Je merkt het, een dakkapel is een goed idee om de zolderverdieping van je woning tot een volwaardige kamer om te toveren. Met een dakkapel win je eigenlijk altijd. Het is een manier om van een verdieping die beperkt is qua ruimte toch een volwaardige kamer te maken, zoals een slaapkamer of een werkruimte.

Via deze website vraag je met een druk op de knop verschillende offertes aan voor het plaatsen van een dakkapel. Op onze site kun je meteen ook offertes aanvragen voor andere klussen, zoals het schilderen van je woning binnen of buiten en het aanleggen van je tuin. Het is altijd een goed idee om verschillende offertes te vergelijken vooraleer je beslist wie je dakkapel mag plaatsen. Zo ben je niet alleen zeker van een goede prijs, maar zie je ook op basis van de details en overzichtelijkheid van de offerte aan wie je je werk kunt uitbesteden.

Tresna.nl
Logo