Stucwerk kosten

Stuken, dat is het laten egaliseren van wanden of plafonds met een specie van gebonden gips. Een stuclaag kan aangebracht worden op diverse soorten ondergronden. Denk maar aan gipsplaten, metselwerk of beton.

Er zijn verschillende redenen om je woning of een kamer in je woning te laten stuken.

 • Door het stuken krijg je bijvoorbeeld mooie en gladde wanden en plafonds. Hierdoor zijn ze klaar om ze te sauzen, waarbij je de muren van een grondlaag verf voorziet. Na het sauzen kun je ze dan weer gemakkelijk schilderen of behangen.
 • Stuken werkt bovendien ook brandvertragend, wat ook mooi meegenomen is naar veiligheid in je woning toe.
 • Stuken werkt oneffenheden weg en laat je toe je woning in te richten zoals je maar wil.
 • Stucwerk verbergt desgewenst ook nutsleidingen zoals elektriciteitsbuizen of verwarmingsbuizen.

In dit artikel focussen we ons op glad stucwerk. Dit wil zeggen stucwerk dat je achteraf schildert of behangt. Er bestaan ook heel wat mogelijkheden om muren met sierpleister af te werken. Dit is dan bijvoorbeeld betonstuc, beton ciré, Venetiaans stucwerk of ander decoratief stucwerk.

Wanden en/of plafond laten stucen

Is het de hoogste tijd om je wanden en/of plafond te laten stucen? Vraag eenvoudig offertes aan van geschikte vakmannen bij jou in de buurt. Vul je aanvraag in en je ontvangt direct meerdere offertes. Vergelijk deze offertes met elkaar en ga voor de vakman met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Die vakman zorgt voor het perfecte stucwerk in jouw woning!

Wat terminologie over stucwerk

Er bestaat heel wat verwarring over de juiste terminologie en de schrijfwijze van stuken. Dit wordt mee in de hand gewerkt door de veelheid aan websites over dit onderwerp. Vaak schrijft men stuken bewust verkeerd als “stucen” of iets dergelijks omdat dit meer zoekresultaten in Google oplevert. Wij willen gebruik maken van de juiste schrijfwijze en zetten hier een en ander op een rij. Qua werkwoorden zijn “stuken” en “stuccen” correct. “Stucen”, “stukken” en “stucken” zijn niet correct.

Tot zover de spelling. Dit lijkt misschien niet belangrijk, maar de juiste spelling geeft je wel een goede indicatie van de betrouwbaarheid en de correctheid van een mogelijke aannemer, dus wij houden er wel rekening mee.

Wat terminologie over stucwerk

Daarnaast zijn er in de wereld van het stuken nog andere termen die van belang zijn:

 • Pleister is een laag van enkele millimeters tot enkele centimeters dik, in hoofdzaak bestaande uit gips of kalk, soms met zand en andere producten vermengd, aangebracht op een muur, gewelf of plafond. Met het pleisteren of stuken worden muren of plafonds vlak gemaakt zodat ze daarna eventueel afgewerkt kunnen worden met bijvoorbeeld verf of wandbehang.
 • Dunpleister is een kant-en-klare en kalkvrije egalisatiepleister op basis van kunstharsdispersie. Kunstharsdispersie is bijvoorbeeld ook een van de hoofdbestanddelen van latex verf. In de meeste dunpleisters zijn dusdanig veel hecht- en bindmiddelen verwerkt dat een primer of voorstrijkmiddel niet nodig is.
 • Een stukadoor, stuc-, plak- of pleisterwerker is een vakman die een afwerklaag van stucwerk aanbrengt op muren en plafonds in het interieur van een gebouw. Dit kan dienen als bescherming of alleen ter verfraaiing.

Hoe kies je de juiste stukadoor?

Een goede stukadoor vind je niet alleen door af te gaan op de prijs. We vinden het belangrijk om een stukadoor uit je regio te kiezen, zodat de voorrijkosten beperkt zijn. Kennis van het type woningen uit je regio is ook belangrijk. Vraag hierbij zeker naar referenties. Stuken is immers voor een stuk maatwerk. Het komt erop aan om elkaar goed te begrijpen als klant en aannemer. Vandaar ook dat we de juiste terminologie belangrijk vinden. Maak je goede afspraken over de werkwijze, de prijs en de voorbereiding, dan ben jij tevreden en is de aannemer ook tevreden.

Technieken om te stuken

Elke stukadoor heeft zijn eigen manier van werken. Het komt er dan ook op aan om je te informeren bij verschillende stukadoors en in te schatten welke manier van werken je aanspreekt. De ene stukadoor werkt bijvoorbeeld met machines die het mengsel tegen de muur spuiten, terwijl de andere dit liefst op de ouderwetse manier met de hand doet. Op zich maakt dit niet zo veel verschil qua prijs. Iemand die met een machine werkt, heeft bijvoorbeeld meer tijd nodig om alles voor te bereiden. De machine ter plaatse brengen, vullen en schoonmaken, het zijn allemaal taken die moeten gebeuren en die ook het nodige kosten. Een ander woord voor machinaal pleisteren is “spackspuiten”.

Wanden en/of plafond laten stucen

Is het de hoogste tijd om je wanden en/of plafond te laten stucen? Vraag eenvoudig offertes aan van geschikte vakmannen bij jou in de buurt. Vul je aanvraag in en je ontvangt direct meerdere offertes. Vergelijk deze offertes met elkaar en ga voor de vakman met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Die vakman zorgt voor het perfecte stucwerk in jouw woning!

Wat zijn de prijzen per m² voor stucwerk?

Een stukadoor kan de prijs op verschillende manieren berekenen. Altijd komt het er echter op neer dat er een prijs per vierkante meter of een prijs per uur gevraagd wordt. Combinaties van beiden komen ook veelvuldig voor. In dit geval gaat de stukadoor een prijs per vierkante meter aanrekenen voor het eigenlijke stucwerk, maar bijvoorbeeld ook een prijs per uur voor het voorbereiden van de werf en de voorrijkosten. Verder in dit artikel komen we ook terug op een aantal aspecten die de prijs duurder maken. Moeten er bijvoorbeeld deuropeningen of ramen afgewerkt worden, dan maakt de stukadoor gebruik van hoekprofielen. In dit geval kan de prijs stijgen.

Wat zijn de prijzen per m² voor stucwerk

Stuc prijs

Kosten per uur

Kosten per m2

Stucwerk muur

€25 per uur – €30 per uur

vanaf €10,- per m² tot €22 per m²

Stucwerk plafond

€30 per uur – €35 per uur

vanaf €15,- per m² tot €24 per m²

Spuitwerk plafond

€20 per uur – €30 per uur

vanaf €8,- per m² tot €12 per m²

Enkele concrete voorbeelden van prijzen per m² voor stucwerk

Prijzen stukadoor

Afmeting

Oppervlakte

Prijs per m2

Totaal

Woonkamer stucwerk muur

5 m bij 5 m en 2,6 m hoog

50 m² gem

€12 per m²

€ 700

Woonkamer stucwerk plafond

5 m bij 5 m

25 m² gem

€18 per m²

€ 450

Keuken stucwerk muur

3 m bij 4 m en 2,6 m hoog

30 m² gem

€14 per m²

€ 420

Keuken stucwerk plafond

3 m bij 4 m

12 m² gem

€18 per m²

€ 216

Slaapkamer 1 stucwerk muur

4 m bij 4 m en 2,6 m hoog

40 m² gem

€12 per m²

€ 480

Slaapkamer 1 stucwerk plafond

4 m bij 4 m

16 m² gem

€18 per m²

€ 288

Hal stucwerk muur

2 m bij 5 m en 2,6 m hoog

20 m² gem

€14 per m²

€ 280

Hal stucwerk plafond

2 m bij 5 m

10 m² gem

€18 per m²

€ 180

Als je al deze prijzen bij elkaar optelt, kom je op een gemiddelde prijs uit voor het laten stuken van je huis van rond de € 3014,00. Dit met een te pleisteren oppervlak tussen de 200 en 250 m². Dit is een minimumprijs, omdat er zoals gezegd nog kosten per uur voor de voorbereiding en voor eventuele moeilijke stukken bij komt kijken. Maar als je op deze manier de prijs berekent, heb je een idee hoeveel het project je gaat kosten. Dan kun je bijvoorbeeld beslissen om het stucwerk in fases aan te pakken. Je laat dan bijvoorbeeld eerst de benedenverdieping stuken en daarna laat je de bovenverdieping aanpakken.

Voor een grotere woning met 500 m² aan muren en plafonds, zitten we aan een richtprijs van € 7.250 euro. Vraag verschillende offertes op en vergelijk ze gericht op basis van de info in dit artikel.

Wanden en/of plafond laten stucen

Is het de hoogste tijd om je wanden en/of plafond te laten stucen? Vraag eenvoudig offertes aan van geschikte vakmannen bij jou in de buurt. Vul je aanvraag in en je ontvangt direct meerdere offertes. Vergelijk deze offertes met elkaar en ga voor de vakman met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Die vakman zorgt voor het perfecte stucwerk in jouw woning!

Wat kan de kosten van pleisterwerken verhogen?

Werk je aan een nieuwbouw, dan is het een goed idee om een stukadoor al snel bij de plannen te betrekken. Je stukadoor ziet al op het plan de pijnpunten en kan een zodoende al een goed idee qua tijd en prijs neerzetten. Het aantal m² zegt immers niet alles. 500 m² aan pleisterwerk in de ene woning kost niet noodzakelijk even veel als 500 m² in de woning daarnaast. Maar welke elementen zorgen ervoor dat een prijs kan stijgen of dalen?

Hoeken en schuine constructies maken het pleisteren moeilijker

Het vraagt heel wat vakmanschap, tijd en concentratie om hoeken mooi te pleisteren. Dit gebeurt in principe met hoekprofielen en andere hulpmaterialen. Het juist plaatsen van deze profielen is een moeilijke klus. Zeker als er zich hoeken, ramen en deuren dicht bij elkaar bevinden, zoals bijvoorbeeld in een inkomhal of in een badkamer. Alles moet perfect uitgemeten en uitgevoerd worden, en dat is niet evident. Moeten er hoekprofielen geplaatst worden, dan reken je op een prijs tussen de € 5 en de € 8 per lopende meter boven op de prijs van de pleisterwerken. Voor een standaardwoning kun je uitgaan van een bedrag van ongeveer 100 lopende meter aan profielen. Dat is dus al een meerkost tussen de € 500 en de € 800.

Bij deuropeningen zonder plinten heb je al snel heel wat meer hoekprofiel nodig. Dit is bijvoorbeeld het geval bij blokdeuren. Een blokdeur is een binnendeur die feilloos aansluit bij de rest van de muur. De deur en het kader worden namelijk quasi gelijk met de muur geplaatst waardoor je een prachtig egaal en doorlopend geheel krijgt. Meestal wordt de deur ook in dezelfde kleur als de muur afgewerkt om dit effect te versterken. Heb je twaalf blokdeuren voorzien, reken dan op een meerprijs van € 800 à € 1.000 om alles mooi te pleisteren.

Schuine lijnen, zoals langs een trap, de onderkant van een betontrap of een nis onder je trap, kosten een stukadoor veel tijd en verhogen dus het bedrag op de eindfactuur.

Werken in de hoogte

Het pleisteren in de hoogte vraagt meer voorbereiding en knowhow, en kost dus meer.

We denken bijvoorbeeld aan het pleisteren rond een mezzanine. Een mezzanine vloer is afgeleid van het Italiaans woord mezzano, wat midden betekent. Het is een zelfdragende constructie die vaak tussen twee etagevloeren geplaatst wordt, om meer ruimte te creëren. Een andere benaming voor mezzanine is systeemvloer of entresolvloer. Om een dergelijke mezzanine te pleisteren, moet de stukadoor op een ingenieuze manier een stelling plaatsen en alles goed afschermen tegen spatten.

Ook een vide kan meer werk kosten. Een vide is een open ruimte die over meerdere verdiepingen loopt. Het ontstaat als je een deel van het plafond weglaat en zo een extra hoge ruimte creëert. In winkels, kantoren, galerijen en horecazaken vind je vaak vides maar ook in particuliere woningen oogt een vide erg mooi. Ook hier moet er veel tijd in de voorbereiding van het pleisterwerk gestoken worden. Een stelling opstellen, werkverlichting voorzien, verlengkabels voorzien: het kost allemaal tijd en geld. Deze prijs komt dan boven op de vierkantemeterprijs.

Een plafond pleisteren kost sowieso meer dan het pleisteren van een muur. Het is bovenarms werken, waardoor het tempo wat trager ligt.

Wanden en/of plafond laten stucen

Is het de hoogste tijd om je wanden en/of plafond te laten stucen? Vraag eenvoudig offertes aan van geschikte vakmannen bij jou in de buurt. Vul je aanvraag in en je ontvangt direct meerdere offertes. Vergelijk deze offertes met elkaar en ga voor de vakman met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Die vakman zorgt voor het perfecte stucwerk in jouw woning!

Te grote openingen in je buitenmuur

De dagkant van een raam vraag ook een speciale aanpak. De dagkant is een rechte, afgeschuinde of geprofileerde binnenkant van een venster, poort of boog, die dwars of nagenoeg dwars op de muur staat. Voor deze dagkant van ramen en buitendeuren nemen aannemers graag wat marge, waardoor de muuropening wat te groot is voor het buiten- en binnenschrijnwerk. De stukadoor moet deze opening daarna vullen met verharde isolatieplaat en daarna alles mooi en netjes pleisteren.

Een ruwe of een gladde ondergrond: het maakt een verschil

In bepaalde situaties, zoals bij een ruwe ondergrond, is er een hechtmiddel nodig vooraleer de stukadoor kan beginnen pleisteren. Dit hechtmiddel kost €2 à €4 euro per m².

En dan zijn er nog andere mogelijke onaangename verrassingen

We denken hierbij bijvoorbeeld aan volgende problemen.

 • Slecht gemetselde muren zijn een heus probleem. In zo’n gevallen moeten stukadoors het dubbele van de laagdikte pleisteren om muren en plafond eerst recht te maken.
 • Soms steken er balken of andere sierelementen uit het oppervlak uit. Voor alles wat meer dan 1 cm boven het oppervlak uitsteekt, is er extra werk nodig. En daar rekenen stukadoors extra werk voor aan.
 • Moet er oud pleisterwerk afgebroken worden? Dit verhoogt eveneens het totale prijskaartje.
 • Pleisteren in een badkamer is vraagt een andere aanpak dan pleisteren in bijvoorbeeld de woonkamer. De kwaliteit van het gipsmengsel moet iets hoger zijn en eens gedroogd moet het waterdicht zijn.

Wat je vragen of wensen ook zijn, voor een mooi eindresultaat is het belangrijk dat erover kunt praten met de stukadoor die bij jou thuis de klus komt klaren. Pols bij je stukadoor of je zijn werk in levenden lijve mag zien. Je ziet de kwaliteit en manier van werken ter plaatse en heb meteen voeling met de persoon zelf.

Wanden en/of plafond laten stucen

Is het de hoogste tijd om je wanden en/of plafond te laten stucen? Vraag eenvoudig offertes aan van geschikte vakmannen bij jou in de buurt. Vul je aanvraag in en je ontvangt direct meerdere offertes. Vergelijk deze offertes met elkaar en ga voor de vakman met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Die vakman zorgt voor het perfecte stucwerk in jouw woning!

Plan stucwerk goed in

Er is in Nederland een groot tekort aan stukadoors. In Nederland zijn er veel aannemers en zzp’ers die dit werk uitvoeren, maar meestal kunnen zij de vraag niet volgen. Daarnaast zijn er ook buitenlandse stukadoors, bijvoorbeeld uit Polen, die legaal in Nederland werken. Hun prijzen liggen vaak een stuk lager dan die van Nederlandse stukadoors. Dit komt omdat zij in hun land minder belastingen op hun werk betalen. Niet elke buitenlandse aannemer is per definitie goedkoper dan een Nederlandse. Prijzen vergelijken blijft de boodschap.

Meerdere offertes vergelijken

Wil je je woning laten pleisteren, dan is het een goed idee om verschillende offertes aan te vragen. Dit kan via onze website in enkele muisklikken gebeuren. Bekijk je de offertes die je eenvoudig in je mailbox ontvangt, dan sta je vaak versteld van de onderlinge prijsverschillen voor hetzelfde werk. Bovendien geeft een offerte ook een goed inzicht in hoe een stukadoor een klus wil aanpakken. Dit kan ook de doorslag geven om voor een bepaalde stukadoor te kiezen. Een goedkope offerte is oké, maar ook de vakkennis en expertise zijn belangrijk en een offerte is hier een goede staalkaart voor. Vergelijk dus verschillende offertes om de beste keuze te maken.

Kies voor een stukadoor die degelijk werk levert voor een scherpe prijs

Op zoek gaan naar een goede stukadoor is niet zo gemakkelijk. De beste stukadoors zijn gegeerd op de markt en hebben een orderboek dat soms voor maanden of jaren vol uitpuilt. Bovendien ken je soms de regio waarin je een woning gekocht hebt nog niet zo goed. Bepaalde stukadoors scoren dan misschien wel goed qua naambekendheid, maar deze zijn daarom niet altijd de goedkoopste of de beste. Vraag je offertes via ons systeem aan, dan geef je een eerlijke kans aan de diverse stukadoors die zich geregistreerd hebben. De beste en de goedkoopste wint zodoende altijd, en daar doe jij dan natuurlijk je voordeel mee! Vraag dus vandaag nog je offertes aan!

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je wegwijs gemaakt hebben in de wereld van stucwerk. Stucwerk blijft de basis om je woning mooi af te werken. Een beroep doen op een professionele stukadoor kost wel wat, maar dan ben je meteen ook zeker van alle normen en kwaliteitseisen. En dankzij goed stucwerk stijgt de waarde van je woning bovendien. Vraag vandaag nog via onze website vrijblijvend verschillende offertes aan bij onze geregistreerde stukadoors!

Wanden en/of plafond laten stucen

Is het de hoogste tijd om je wanden en/of plafond te laten stucen? Vraag eenvoudig offertes aan van geschikte vakmannen bij jou in de buurt. Vul je aanvraag in en je ontvangt direct meerdere offertes. Vergelijk deze offertes met elkaar en ga voor de vakman met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Die vakman zorgt voor het perfecte stucwerk in jouw woning!

Tresna.nl
Logo