Aluminium kozijnen

Denk je erover na om je volledige huis te strippen en van nul opnieuw te isoleren en af te werken? Dan mag je de raam- en deurkozijnen niet vergeten te renoveren. Kozijnen bepalen voor een groot stuk de look van je woning, en dragen enorm bij tot een goede isolatie.

Er bestaan verschillende soorten kozijnen.

Ben je er nog niet helemaal uit welke kozijnen je wil kiezen voor je woning, in aluminium, kunststof of hout? Dan kun je ook terecht op volgende artikels op onze website.

In dit artikel leggen we ons specifiek toe op aluminium kozijnen. Met aluminium kozijnen ga je voor een eerder strakke en moderne look. Ze passen beeldig bij een moderne en recente woning, maar anderzijds kun je er ook een landelijke woning een eigen karakter mee geven.

Aluminium kozijnen laten plaatsen

Wil je graag nieuwe aluminium kozijnen laten plaatsen? Laat dit altijd door een vakspecialist bij jou uit de buurt doen. Via onderstaande button vraag je direct offertes op bij de beste vakspecialisten bij jou uit de buurt. Vraag de offertes op, vergelijk de offertes en ga in zee met de beste specialist.

Aluminium kozijnen zijn goed voor je energiefactuur

In dit artikel staan we, zoals gezegd, stil bij de voor- en de nadelen van kozijnen in aluminium. Toch willen we het nog even over kozijnen in het algemeen hebben. Welke soort kozijnen je ook kiest, ze hebben altijd een belangrijke functie in het isoleren van je woning.

 • Op de punten waar verschillende structuren van een woning samenkomen, is er altijd iets meer kans dat vocht en koude kunnen infiltreren. Denk bijvoorbeeld maar aan de overgang tussen het dak en de muren, of aan de overgang tussen muren en vensteropeningen. Precies om deze openingen perfect af te dichten, zijn kozijnen op maat zo’n goed idee.
 • Verder is een kozijn ook onmisbaar om een ruit of een deur op zijn plaats te houden en ervoor te zorgen dat je dit raam of de deur kunt openen en sluiten.
 • Het is een goed idee om je woning regelmatig te luchten en te ventileren, maar dankzij goede kozijnen heb je dit volledig zelf in de hand en kun je de woning luchten op het moment dat je dit zelf wil. Beschikt je woning over slecht functionerende kozijnen, dan krijg je te maken met openingen waarlangs tocht en wind binnen kan, en dat is dan weer niet zo goed voor je energiefactuur.

Wat is een aluminium kozijn?

Wat is een aluminium kozijn

Een aluminium kozijn is een raamwerk uit het gelijknamige metaal waarin een deur, raam of een ander element kan worden aangebracht.

Aluminium is een scheikundig element, maar ook een metaalsoort die bekend is omwille van zijn lichtheid. Om even de Wikipedia erbij te halen: “Het metaal heeft op stormachtige wijze de wereld veroverd. Het is economisch een bijzonder belangrijk metaal. Aluminium is licht (slechts een derde van het gewicht van staal of brons), en met 4% koper, 1% magnesium, 1% mangaan en 0,5% silicium even slijtvast en bestendig tegen corrosie “.

Vooraleer je omwille van deze theoretische uitleg afhaakt, willen we gewoon meegeven dat aluminium een prima materiaal is om kozijnen mee te maken. Het is tegelijk stevig en licht, en is daarnaast ook tegen corrosie bestand. Belangrijk hierbij is dat elk kozijn in aluminium ook nog eens een stevige coating heeft in lak of poederlak, zodat het nog eens extra beschermd is. De tijd dat een aluminium raamkozijn een pure “metallic”-look had is al lang voorbij.

In zijn meest eenvoudige vorm bestaat een aluminium kozijn uit twee stijlen (een linker- en een rechter stijl) en twee dorpels (een onder- en een bovendorpel). Een tussendorpel, bijvoorbeeld tussen twee ramen, bestaat ook en wordt wel eens “kalf” genoemd.

Een aluminium kozijn is een onderdeel van een wand of gevel, maar heeft zelf geen dragende en constructieve functie. Wanneer de muuropening te breed is, moet je een betonbalk boven het kozijn aanbrengen om het kozijn te beschermen.

Aluminium kozijnen laten plaatsen

Wil je graag nieuwe aluminium kozijnen laten plaatsen? Laat dit altijd door een vakspecialist bij jou uit de buurt doen. Via onderstaande button vraag je direct offertes op bij de beste vakspecialisten bij jou uit de buurt. Vraag de offertes op, vergelijk de offertes en ga in zee met de beste specialist.

Welke soorten aluminium kozijnen zijn er?

Er bestaan heel wat verschillende soorten aluminium kozijnen:

 • Een aluminium kozijn kan dienen om een eenvoudige buitendeur in te plaatsen, maar eveneens een goed beveiligde voordeur of achterdeur.
 • Een aluminium kozijn kan plaats geven aan een schuifpui die bijvoorbeeld de volledige breedte van je achtergevel inneemt.
 • Denk verder aan de verschillende soorten ramen die er bestaan: schuiframen, gesloten ramen, draairamen, draai-kiepramen. Voor al deze verschillende soorten ramen zijn aluminium kozijnen mogelijk.

De mogelijkheden zijn met andere woorden eindeloos.

De voor- en nadelen van aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen hebben diverse voordelen en mogelijkheden. Aluminium kozijnen staan bijvoorbeeld perfect bij moderne woningen. Aluminium zorgt immers voor een strakke, elegante aanblik.

Ze zijn ideaal om een moderne nieuwbouwwoning een extra touch te geven, maar zijn eveneens geschikt om klassieke of landelijke woningen een modern of industrieel tintje te geven. Doordat de aluminium profielen in alle mogelijke kleuren en structuren verkrijgbaar zijn, creëer je met de kozijnen eenvoudig een unieke look die past bij je huis.

Verder is aluminium een zeer sterk materiaal. De kozijnen zetten niet uit onder invloed van warmte en krimpen niet bij de kou. Vocht dringt niet in de kozijnen binnen en aluminium kozijnen zijn tot op zekere hoogte vuilafstotend. De kleur en de structuur blijft gemakkelijk 30 jaar of meer perfect dezelfde. Wil je toch ramen vervangen, dan zijn aluminium kozijnen zijn 100% recyclebaar. Mocht je de kozijnen na verloop van tijd willen vervangen, dan kan het materiaal hierdoor bijna integraal hergebruikt worden, wat toch niet onbelangrijk is. Verder hoef je aluminium ramen niet te schilderen, wat ook een mooi voordeel is. Terwijl je de ramen lapt, kun je met dezelfde spons de kozijnen schoonmaken zonder al te veel te schrobben.

Voordelen aluminium raamkozijnen:

 • Aluminium raamkozijnen zijn zeer duurzaam
 • Ze zijn kleurbestendig
 • Ze krimpen niet en zetten niet uit
 • Ze zijn perfect recyclebaar indien nodig

Nadelen aluminium raamkozijnen:

 • Aluminium raamkozijnen zijn duur in aankoop
 • Ze hebben een strakke look waar je van moet houden

Kozijnen in aluminium: esthetisch verantwoord en onderhoudsvriendelijk op de koop toe

Kozijnen in aluminium

Met kozijnen in aluminium ga je resoluut voor een verfijnde look. De mogelijkheden qua kleuren zijn eindeloos. Je kunt de kleur kiezen die je het liefste wil. Alle mogelijke RAL-kleuren zijn verkrijgbaar, afhankelijk van welke producent je kiest. Daarnaast is het ook mogelijk om een structuur te laten aanbrengen in een kozijn in aluminium. Dit kan een matte structuur zijn of een licht en glad oppervlak. Je kunt enkele horizontale lijnen in je kozijn laten drukken voor een mooi optisch effect.

Aluminium is verder heel onderhoudsvriendelijk, wat ook een niet te verwaarlozen voordeel is. Kozijnen in dit metaal zijn gemakkelijk schoon te maken. Het oppervlak is gelakt, waardoor vuil er gemakkelijk van glijdt.

Bij een deurkozijn in aluminium, kun je ervoor zorgen dat de deur en het kozijn in dezelfde kleur en structuur zijn uitgevoerd. Dit creëert een homogene look.

Ga voor alles voor veiligheid

Kozijnen in aluminium zijn veilig. Je kunt ze stevig vergrendelen en ze zijn moeilijk open te breken.

Kozijnen in aluminium kun je combineren met veilige sloten, denk maar aan een driepuntslot. Dit soort slot heeft drie sluitpunten. Open je de deur met je sleutel, dan gaan deze punten op hetzelfde moment open. Dit is een uitstekende beveiliging tegen inbrekers, omdat ze op die manier de voordeur niet zomaar kunnen openbreken door het slot te forceren. Wil je een driepuntsslot of driepuntssluiting kopen voor je voordeur? Dan heb je verder nog de keuze tussen een sleutelbediend of een krukbediend slot. Voor je een driepuntsslot koopt, moet je ook zeker zijn van de draairichting, de PC-maat en de doornmaat van je deur. Meer hierover lees je in ons artikel over driepuntssloten. Zo maak je je woning helemaal inbraakveilig met een deur in pvc.

Aluminium kozijnen laten plaatsen

Wil je graag nieuwe aluminium kozijnen laten plaatsen? Laat dit altijd door een vakspecialist bij jou uit de buurt doen. Via onderstaande button vraag je direct offertes op bij de beste vakspecialisten bij jou uit de buurt. Vraag de offertes op, vergelijk de offertes en ga in zee met de beste specialist.

Wat kosten aluminium kozijnen?

De exacte prijs van aluminium kozijnen verschilt per situatie, maar we komen aardig in de buurt met volgende tabel. Bereken voor jezelf wat het oppervlak is waarvoor je kozijnen en dubbel isolerend glas wenst te plaatsen en vermenigvuldig dit met de prijs per vierkante meter. We geven ook de prijzen van kunststof kozijnen en houten kozijnen mee als vergelijkingspunt. Zoals je merkt zijn aluminium kozijnen over het algemeen iets duurder dan kozijnen in de andere genoemde materialen, maar ze beschikken ook over voordelen die houten en kunststof kozijnen niet hebben.

Soort kozijnenOppervlakteGem prijzen incl HR++glas
Kunststof kozijnenm2€ 900 – € 1000
Houten kozijnenm2€ 1000 – € 1200
Aluminium kozijnenm2€ 1200 – € 1400

Voor het vervangen van pakweg zes ramen met een totaal oppervlakte van 8 m2 zul je gemiddeld € 8000 betalen, inclusief plaatsing, exclusief btw.

Nieuwe aluminium kozijnen plaatsen als onderdeel van het isoleren van je woning

Een aspect dat we tot nu toe nog niet behandeld hebben, is de isolerende waarde van aluminium kozijnen. Wil je een woning renoveren, dan is het plaatsen van aluminium kozijnen met isolatieglas een van de beste investeringen die je kun doen. Je leest er alles over in ons artikel over isolatieglas. De keuze voor een bepaalde soort isolatieglas hangt af van je persoonlijke wensen. Wil je een goede isolatiewaarde voor een behoorlijke prijs, dan kun je gaan voor HR++ glas. Dit scoort goed op het vlak van isolatie en prijs.

Wil je extra energie besparen of verwarm je bijvoorbeeld je woning met een warmtepomp of zonneboiler, dan investeer je het best in driedubbel HR+++ glas. Dit is iets duurder in de aankoop, maar je wint de ramen sneller terug omdat het verbruik van aardgas of stookolie fors daalt. Een andere overweging om voor HR+++ glas te kiezen is dat het je woning veiliger maakt tegen inbraken en omdat het brandwerend is. Je merkt het, stevige aluminium kozijnen met isolerend dubbel of driedubbel glas is vaak een basisvoorwaarde om aan andere energiebesparende investeringen te denken.

Plaats je aluminium raamkozijnen met isolatieglas, dan kun je verder gebruik maken van bepaalde premies die het isoleren van je woning aanmoedigen. In Nederland kun je vaak een beroep doen op een premie als je meerdere isolerende investeringen combineert. Bekijk dus zeker ook eens de mogelijkheden van spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie.

Meerdere offertes vergelijken

Wil je nieuwe aluminium raamkozijnen plaatsen, dan is het een goed idee om verschillende offertes aan te vragen. Dit kan via onze website in enkele muisklikken gebeuren. Bekijk je de offertes die je eenvoudig in je mailbox ontvangt, dan sta je vaak versteld van de onderlinge prijsverschillen voor hetzelfde werk. Bovendien geeft een offerte ook een goed inzicht in hoe een aannemer een klus wil aanpakken. Dit kan ook de doorslag geven om voor een bepaalde aannemer te kiezen. Een goedkope offerte is oké, maar ook de vakkennis en expertise zijn belangrijk en een offerte is hier een goede staalkaart voor.

Op zoek gaan naar een goede aannemer voor het plaatsen van aluminium kozijnen is niet zo gemakkelijk. Soms ken je de regio waarin je een woning gekocht hebt nog niet zo goed. Bepaalde firma’s scoren dan misschien wel goed qua naambekendheid, maar deze zijn daarom niet altijd de goedkoopste of de beste. Vraag je offertes via ons systeem aan, dan geef je een eerlijke kans aan de diverse aannemers die zich geregistreerd hebben. De beste en de goedkoopste wint zodoende altijd, en daar doe jij dan natuurlijk je voordeel mee!

Vraag dus vandaag nog je offertes aan voor het plaatsen van aluminium raamkozijnen!

Aluminium kozijnen laten plaatsen

Wil je graag nieuwe aluminium kozijnen laten plaatsen? Laat dit altijd door een vakspecialist bij jou uit de buurt doen. Via onderstaande button vraag je direct offertes op bij de beste vakspecialisten bij jou uit de buurt. Vraag de offertes op, vergelijk de offertes en ga in zee met de beste specialist.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je overtuigd bent van het nut van degelijke en isolerende aluminium raamkozijnen voor je woning. Met perfect afsluitende raamkozijnen creëer je een instant gezellige sfeer in huis en is het puur genieten van het comfort van je woning.

Wens je nog verder te gaan en meteen ook op andere vlakken je woning te isoleren, lees dan zeker onze artikels over spouwmuurisolatie, gevelisolatie of vloerisolatie. Denk ook goed na over de keuze van de verwarmingsbron in je woning. Blijf je bij aardgas of stookolie, of overweeg je om te schakelen naar een warmtepomp en zonneboiler? Deze factoren vormen samen een onklopbare combinatie om energiekosten te besparen en je bijdrage te leveren voor een beter milieu. Een warmtepomp plaatsen heeft vaak maar zin als je woning perfect geïsoleerd is, en moderne raamkozijnen zijn dan een must.

Een beroep doen op een specialist om aluminium kozijnen te plaatsen kost je dan wel wat meer, maar dan ben je meteen ook zeker van alle normen en kwaliteitseisen. Je krijgt meteen netjes alle papieren die je nodig hebt om bijvoorbeeld je premie aan te vragen. Heel dikwijls heb je al in een dag een perfect verwarmde woning. En dankzij aluminium raamkozijnen in een mooie kleur ziet je woning er ook nog eens mooier uit ook. En de kosten win je sowieso uit, dat is zeker. Vraag vandaag nog via onze website vrijblijvend verschillende offertes voor het plaatsen van nieuwe raamkozijnen aan!

Tresna.nl
Logo