Vloerverwarming

Vloerverwarming is genieten op alle vlakken. Het voelt heerlijk comfortabel aan in huis en je bespaart ruimte omdat je geen radiatoren aan de muur hoeft te hangen. Daarnaast is vloerverwarming ook genieten voor het milieu. Het is immers een energiezuinige manier van verwarmen. Met vloerverwarming kun je de temperatuur ongeveer 2°C lager instellen dan bij radiatoren, en dat scheelt op je energiefactuur. Vloerverwarming geeft een hogere gevoelstemperatuur omdat de warmte via de vloer langs je lichaam opstijgt.

Een andere interessant gegeven is dat je vloerverwarming op diverse ecologische manieren kunt laten werken. Dit kan traditioneel op een fossiele brandstof zoals aardgas, maar anderzijds eveneens met een milieuvriendelijke warmtepomp.

Ben je overtuigd en wil je vloerverwarming in je woning plaatsen (en aangezien je dit artikel leest denken we dat dit het geval is), dan zijn er nog heel wat vragen te beantwoorden.

  • Welke soort vloerverwarming kies je?
  • En welke vloer wil je bovenop de vloerverwarming plaatsen?
  • Hoe wil je vloerverwarming laten werken en kun je eventueel vloerverwarming plaatsen in een bestaande chape of fundering?
  • En tenslotte, hoeveel moet dat dan kosten, vloerverwarming?

Op deze laatste vraag geven we een antwoord in een ander artikel op deze site. Wil je graag een antwoord op de voorgaande vragen, dan lees je dit artikel snel verder.

Vloerverwarming laten aanleggen

Wil je in je woning graag van een warme vloer verzekerd zijn? Dan is het aan te raden om vloerverwarming in je woning aan te laten leggen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande button. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met de gewenste vakman een afspraak in kunt plannen.

Soorten vloerverwarming

Er bestaat niet zoiets als een uniforme manier om vloerverwarming te plaatsen. Er bestaan verschillende soorten van dit type verwarming.

Bovendien kun je ervoor opteren om vloerverwarming als hoofdbron van verwarming te gebruiken of vooral als bijverwarming. Hier overlopen we even de mogelijkheden en geven we een antwoord op de vraag wat de soorten vloerverwarming zijn.

Soorten vloerverwarming

Vloerverwarming op warm water

Bij vloerverwarming op warm water sluit je de leidingen van de vloerverwarming aan op je cv-installatie. De vloer wordt dan een verdeler van warmte via een systeem van slangen en leidingen. Leuk voordeel dat je de temperatuur aan de verwarmingsketel kunt beperken tot 45°C om het lekker warm te hebben in huis. Bij klassieke radiatoren moet je het water een stuk warmer stoken. Precies omdat je slechts tot 45°C hoeft te stoken, is vloerverwarming ook geschikt om in combinatie met een warmtepomp te gebruiken. Een warmtepomp haalt energie uit de lucht, uit grondwater of uit de bodem. Hiervoor gebruikt het toestel elektriciteit, maar dit in veel mindere mate dan bij klassieke verwarming op deze stroombron. Verder zijn fossiele brandstoffen zoals aardgas of stookolie ook niet meer nodig in combinatie met een warmtepomp.

Ga je voor vloerverwarming op warm water? Dan stroomt het water door kunststof buizen die onder het vloeroppervlak verborgen zijn. Deze buizen hebben een diameter tussen de 15 en de 20 mm. De leidingen liggen in een vorm van een spiraal of een meander. Deze specifieke vormen garanderen de beste en meest gelijkmatige afgifte van warmte overheen de gehele vloer. Ideaal dus om ’s winters blootsvoets of op kousenvoeten door je huis te slenteren.

Nat geplaatste vloerverwarming of droge vloerverwarming

Bij vloerverwarming met warm water, zijn er diverse manieren mogelijk om deze te plaatsen. We noemen dit de keuze tussen “nat” geplaatste vloerverwarming en “droog” geplaatste vloerverwarming.

Nat geplaatste vloerverwarming betekent dat je het buizennet van de vloerverwarming bovenop de isolatie plaatst en er vervolgens chape of cement overheen stort. Dit zorgt ervoor dat de leidingen volledig in deze “natte” materie ondergedompeld zijn. Deze manier van werken brengt met zich mee dat je niet onmiddellijk van vloerverwarming kunt genieten. De chape of het cement moeten tot wel acht weken uitdrogen. Ideaal dus om deze klus in de zomermaanden te klaren (op voorwaarde dat het niet te warm is), om dan in de herfst en de winter volop van je vloerverwarming te genieten.

Naast natte vloerverwarming bestaat er ook droge vloerverwarming. Hierbij dompel je de leidingen niet in natte species zoals chape, cement of beton. Je voorziet dan ruimte in alternatieve materialen zoals platen in pur schuim of piepschuim. In de holtes die je in deze materialen maakt, voorzie je verder een laagje aluminium, dat voor een goede warmtegeleiding zorgt. Het materiaal waarin je de leidingen legt is op zich ook isolerend, waardoor er lekker veel warmte afgegeven wordt. Bovendien ga je met deze manier van werken ook compact te werk. Er is minder ruimte nodig dan met een systeem van natte vloerverwarming. De leidingen kunnen dichter bij elkaar liggen

Of je nu gaat voor natte of droge vloerverwarming, je kunt altijd op een prijs binnen dezelfde marge rekenen. Wil je bijvoorbeeld een kamer van 30m² van vloerverwarming voorzien? Dan moet je op ongeveer 1000 euro aan materiaal rekenen. In een ander artikel op onze website gaan we dieper op de prijs in en geven we je diverse prijsvoorbeelden.

Vloerverwarming laten aanleggen

Wil je in je woning graag van een warme vloer verzekerd zijn? Dan is het aan te raden om vloerverwarming in je woning aan te laten leggen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande button. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met de gewenste vakman een afspraak in kunt plannen.

Elektrische vloerverwarming

Naast vloerverwarming die werkt op warm water, bestaat er ook elektrische vloerverwarming. Hierbij bestaan er ook nog eens verschillende systemen.

Een systeem met elektrische kabels die warmte afgeven

Denk bijvoorbeeld aan elektrische kabels met warmteafgifte die je in de vloer legt. Deze kabels hebben een dikte van 5 tot 8 mm.

Verwarmingsmatten

Verder zijn er ook verwarmingsmatten waarin met een meanderend patroon dunne elektrische kabels zijn aangebracht. Vergelijk het met het elektrische deken van je oma, maar dan in een versie om onder je vloerbekleding te leggen.

Elektrische folies

Er bestaan tenslotte ook dunne geleidende folies die je onder een tapijt of onder laminaat kunt leggen. Belangrijk om weten is dat de kabels en de kabels op de matten altijd van een aarding moeten voorzien zijn. Dit is omwille van veiligheidsredenen. Een folie heeft geen aarding, en daarom wordt hier vaak een transformator toegepast waarmee de folie met een lage spanning verwarmd wordt.

Altijd een toepassing in een droge omgeving

Omwille van het gebruik van elektriciteit, zie je zelden dat dit in een “natte” omgeving toegepast wordt. Vloerverwarming op elektriciteit is dan weer de perfecte match voor isolerende materialen, op voorwaarde dat alles brandveilig is geïnstalleerd.

Infrarood vloerverwarming

Nog een andere vorm van vloerverwarming is infrarood vloerverwarming. Hierbij denk je meteen aan infraroodlicht uit de sauna of de lamp die je thuis hebt staan om pijnlijke spieren te bestralen. Infraroodverwarming gebruikt men dus nog voor meer toepassingen, zoals het verwarmen van je woning via het vloeroppervlak. Typisch voor infrarood licht is dat je het niet ziet met het blote oog. Het is in feite gewoon licht dat zich als warmte door de lucht verspreidt. Vloerverwarming met infraroodlicht als verwarmingsbron kun je eenvoudig zelf leggen en worden als kant-en-klare producten verkocht.

Vergis je niet, je kunt infrarood verwarming als hoofdverwarming toepassen als de matten ongeveer 80 procent van het beloopbare oppervlak bedekken.

Op onze website kun je verschillende offertes voor het plaatsen van vloerverwarming aanvragen. Zodoende kun je op een eenvoudige en transparante manier offertes met elkaar vergelijken. Kies je slim uit de beschikbare offertes, dan kun je tot wel 30% van de kosten van vloerverwarming besparen. Via onze offerte pagina ontvang je verschillende offertes van vloerverwarming specialisten uit je regio.

Vloerverwarming laten aanleggen

Wil je in je woning graag van een warme vloer verzekerd zijn? Dan is het aan te raden om vloerverwarming in je woning aan te laten leggen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande button. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met de gewenste vakman een afspraak in kunt plannen.

Welke soorten vloeren kun je combineren met vloerverwarming?

Je hebt nu wellicht een goed idee over welke soort vloerverwarming het best voor jouw situatie geschikt is. Daarnaast moet je nog kiezen welke vloer het best geschikt is in combinatie met deze vloerverwarming. Bij het gebruik van klassieke verwarming kun je vrij kiezen. Radiatoren plaats je immers boven de vloer en kun je daarom combineren met elke soort vloer: laminaat, houten planken, vinyl of keramische tegels.

Omdat je vloerverwarming onder de eigenlijke vloer plaatst, is het belangrijk dat deze ook de warmte goed doorgeeft en niet tegenhoudt. Hoe meer isoleren, hoe beter, denk je misschien wel eens. Voor de vloer zelf geldt dit eigenlijk niet: deze moet, vreemd genoeg maar tegelijk ook logisch, de warmte goed doorlaten.

Welke soorten vloeren kun je combineren met vloerverwarming

Tegenwoordig zijn er veel soorten vloeren beschikbaar en de meeste gaan goed samen met vloerverwarming. Maar welke vloeren zijn het meest geschikt op vloerverwarming? We bekijken enkele soorten vloeren eens van dichtbij.

  • Gietvloeren, gepolierde beton en natuurstenen of keramische tegels zijn perfect te combineren met vloerverwarming. Ze hebben een lage warmteweerstand en een hoge geleidbaarheid. Hierdoor nemen ze de warmte perfect op en geven ze deze zonder weerstand door aan de ruimte erboven. Hoe vreemd het ook lijkt, de dikte van de tegels speelt een geringe rol in de afgifte van warmte. Het enige wat je misschien kunt merken is dat een vloer met een grote dikte qua tegels langer erover doet om de warmte af te geven, maar eens je de basistemperatuur hebt, blijft deze dan ook constant zolang je verwarmt.
  • Vloeren in pvc lenen zich ook goed voor het gebruik met vloerverwarming. Pvc-vloeren zien er de laatste jaren steeds beter uit en kun je bijvoorbeeld kopen met een houtmotief. Omdat pvc de warmte goed doorlaat en zodoende de ideale geleider is voor warmte, kun je vloerverwarming perfect gebruiken in combinatie met een vloer in pvc. Daarnaast warmt de ruimte ook snel op dankzij de geringe dikte van het materiaal. Verder is er geen specifieke ondervloer nodig.
  • Vinyl vloeren en vloerverwarming zijn populair en gemakkelijk combineerbaar met vloerverwarming. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden en relatief goedkoop. Vanwege hun relatief lage prijs en het feit dat ze makkelijk te onderhouden zijn. Een vloer in vinyl heeft dezelfde kenmerken als een vloer in pvc. Let er wel op dat je vloeren in hoogwaardig vinyl koopt, dat niet vervormt of ouder wordt onder invloed van de warmte. Een thermische weerstand van maximaal 0,15 m² K/W is vereist. Is de weerstand hoger, dan kunnen er lelijke plekken ontstaan door de regelmatige verwarming en afkoeling. Laat je daarom goed informeren.
  • Tapijt en vloerverwarming. Tapijt en vloerverwarming zijn een heerlijke combinatie om bijvoorbeeld ook ’s winters op blote voeten door je huis te lopen. Tapijt is op zich ook al een warm aanvoelend materiaal en vloerverwarming kan dit effect versterken. Een nadeel is dat tapijt op zich sterk isolerend kan zijn. Het komt er dus op aan om een gepast tapijt of vol tapijt te kiezen om in combinatie met vloerverwarming te gebruiken. Kies daarom een tapijt met een thermische weerstand van maximaal 0,17 m² K/W. Het is ook verstandig om tapijt te kiezen dat zonder ondervloer geplaatst kan worden en niet te dik is. Beide zaken zorgen ervoor dat de warmte beter doorgegeven worden.
  • Laminaat en vloerverwarming gaan goed samen. Toch lijkt het een vreemde combinatie. Laminaat zet toch gemakkelijk uit door de warmte? Krijg je dan niet al snel vervormingen of zelfs barsten in je laminaat als je het in combinatie met vloerverwarming gebruikt? De juiste soorten laminaat zijn evenwel perfect te combineren met vloerverwarming. Dit is dan ook een mooie en vrij goedkope oplossing om op korte tijd een volledig gave vloer met vloerverwarming te plaatsen. Hou er rekening mee dat het laminaat best niet te dik is en dat het de warmte goed geleidt. Er is verder een speciale ondervloer nodig om laminaat bovenop vloerverwarming te leggen. Deze ondervloer laat de warmte door maar beschermt tegelijk het laminaat tegen de warmte.

Vloerverwarming laten aanleggen

Wil je in je woning graag van een warme vloer verzekerd zijn? Dan is het aan te raden om vloerverwarming in je woning aan te laten leggen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande button. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met de gewenste vakman een afspraak in kunt plannen.

Welke soorten vloeren zijn minder geschikt in combinatie met vloerverwarming?

Anderzijds zijn bepaalde soorten vloer ook minder geschikt voor vloerverwarming. Denk bijvoorbeeld maar aan vloeren met een hoge thermische weerstand.

  • Hout is op zich een materiaal met een behoorlijke isolerende werking. Het neemt warmte op en zet hierdoor uit. Een vloer uit massief parket is daarom minder geschikt in combinatie met vloerverwarming.
  • Ook houten planken zijn niet zo geschikt.
  • Dik en sterk isolerend tapijt kan dan wel mooi zijn, maar het is niet de beste vriend van je vloerverwarming.

Vloerverwarming aansturen: hoe doe je dit?

Vloerverwarming stuur je aan met een thermostaat, maar welke thermostaat moet je dan uit het grote aanbod kiezen? Meerdere thermostaten zijn geschikt voor het aansturen van vloerverwarming.

In dit artikel bespreken we de beste thermostaten op de markt.

  • Eerst is er de aan-uit thermostaat. Deze kun je vergelijken met een lichtschakelaar, alleen dan voor je cv-ketel. Je kan de thermostaat alleen instellen op ‘aan’ of ‘uit’. De thermostaat gaat op ‘aan’ als de temperatuur in de ruimte lager is dan de ingestelde temperatuur. De cv-ketel gaat branden en dit op een hoge temperatuur. Zo bereik je snel de ingestelde temperatuur. Als de ingestelde temperatuur bereikt is, dan schakelt de cv-ketel weer uit.
  • Daarnaast kun je kiezen voor een modulerende thermostaat. Deze thermostaat warmt het water in de cv-ketel niet op tot onnodig hoge temperaturen. Deze thermostaat berekent welke watertemperatuur nodig is om het warmer te krijgen en te houden. Dit houdt in dat de cv-ketel de hele dag op een zo laag mogelijke temperatuur brandt. De cv-ketel gaat daarom niet meer onnodig aan en uit. De bedoeling van een modulerende thermostaat is dus om zo slim mogelijk om te gaan met de huidige en gewenste temperatuur in huis. Dit alles om zo zuinig mogelijk én comfortabel te verwarmen.
  • Een slimme thermostaat is ook mogelijk in combinatie met vloerverwarming. Een slimme thermostaat is zelflerend en kan zichzelf optimaliseren. Zo leert de thermostaat hoelang de vloerverwarming nodig heeft om het huis te verwarmen. Wanneer je een klokprogramma maakt, kan de slimme thermostaat hierop inspelen. De thermostaat laat de cv-ketel op een zo laag mogelijke temperatuur verwarmen, zodat de verwarming rustig kan opbouwen. De ingestelde temperatuur wordt dan bereikt op het juiste moment.

Een goede thermostaat maakt ook zoneregeling mogelijk. Zoneregeling maakt het mogelijk om de vloerverwarming apart aan te sturen. Je kan de vloerverwarming aansturen in één zone, dus bijvoorbeeld in een specifieke kamer. Je kan ook de vloerverwarming aansturen in meerdere zones.

Vloerverwarming laten infrezen in een bestaande chape

De ruimte voor vloerverwarming kun je ook in een bestaande ondervloer laten frezen. Dit is een interessante optie bij een kleine vloerrenovatie in een bestaande woning. Je chape uitbreken is dan namelijk niet nodig. Een vakman freest sleuven in je bestaande dekvloer en legt daarin de buizen voor je vloerverwarming. Het frezen van vloerverwarming is zowel mogelijk als hoofd- als bijverwarming.

Wil je bijvoorbeeld enkel vloerverwarming aanbrengen in je woon- of slaapkamer, dan is het frezen van vloerverwarming ideaal. Voor bijverwarming mogen de sleuven iets verder uit elkaar liggen. Dat zorgt voor een lagere kostprijs.

Wil je vloerverwarming als hoofdverwarming laten leggen zonder je vloeren volledig uit te breken? Ook dan is vloerverwarming frezen in je chape een goede keuze. De werken gaan namelijk sneller omdat je dekvloer gewoon kan blijven liggen. Voor een optimale warmteafgifte liggen de sleuven dichter bij elkaar en zijn de kosten evenwel iets hoger.

Vloerverwarming laten aanleggen

Wil je in je woning graag van een warme vloer verzekerd zijn? Dan is het aan te raden om vloerverwarming in je woning aan te laten leggen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande button. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met de gewenste vakman een afspraak in kunt plannen.

Meerdere offertes vergelijken

Wil je vloerverwarming plaatsen, dan is het een goed idee om verschillende offertes aan te vragen. Dit kan via onze website in enkele muisklikken gebeuren. Bekijk je de offertes die je eenvoudig in je mailbox ontvangt, dan sta je vaak versteld van de onderlinge prijsverschillen voor hetzelfde werk. Bovendien geeft een offerte ook een goed inzicht in hoe een aannemer een klus wil aanpakken. Dit kan ook de doorslag geven om voor een bepaalde aannemer te kiezen. Een goedkope offerte is oké, maar ook de vakkennis en expertise zijn belangrijk en een offerte is hier een goede staalkaart voor.

Op zoek gaan naar een goede aannemer voor het plaatsen van vloerverwarming is niet zo gemakkelijk. Soms ken je de regio waarin je een woning gekocht hebt nog niet zo goed. Bepaalde firma’s scoren dan misschien wel goed qua naambekendheid, maar deze zijn daarom niet altijd de goedkoopste of de beste. Vraag je offertes via ons systeem aan, dan geef je een eerlijke kans aan de diverse aannemers die zich geregistreerd hebben. De beste en de goedkoopste wint zodoende altijd, en daar doe jij dan natuurlijk je voordeel mee!

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je overtuigd bent van het nut van vloerverwarming voor je woning. Met vloerverwarming creëer je een instant gezellige sfeer in huis en is het puur genieten van het comfort van je woning.

Wens je nog verder te gaan en meteen ook je woning te isoleren, lees dan zeker onze artikels over spouwmuurisolatie, gevelisolatie of vloerisolatie. Denk ook goed na over de keuze van de verwarmingsbron in je woning. Blijf je bij aardgas of stookolie, of overweeg je om te schakelen naar een warmtepomp en zonneboiler? Deze factoren vormen samen een onklopbare combinatie om energiekosten te besparen en je bijdrage te leveren voor een beter milieu.

Een specialist in vloerverwarming en in isolatie kiezen kan je wel wat kosten, maar dan ben je meteen ook zeker van alle normen en kwaliteitseisen. Je krijgt meteen netjes alle papieren die je nodig hebt om bijvoorbeeld je premie aan te vragen. Heel dikwijls heb je al in een dag een perfect verwarmde woning. En zonder radiatoren ziet je woning er ook nog eens mooier uit ook. En de kosten win je sowieso uit, dat is zeker. Vraag vandaag nog via onze website vrijblijvend verschillende offertes voor vloerverwarming aan!

Vloerverwarming laten aanleggen

Wil je in je woning graag van een warme vloer verzekerd zijn? Dan is het aan te raden om vloerverwarming in je woning aan te laten leggen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande button. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met de gewenste vakman een afspraak in kunt plannen.

Tresna.nl
Logo