Beste driepuntssluiting

Een driepuntssluiting is een extra veilig slot. Een driepuntssluiting heeft, zoals de naam het zegt, drie sluitpunten verdeeld over de hoogte van de deur. Open je de deur met je sleutel, dan gaan de sluitpunten op hetzelfde moment open. Om dit voor elkaar te krijgen, gebruikt een driepuntsslot een lang, verticaal profiel met ingebouwde sloten aan de sluitzijde van de deur. Dit is een mechanisch systeem dat de meerdere nachtschoten tegelijk laat bewegen.

Naast driepuntssluitingen bestaan er ook zogenaamde meerpuntssluitingen. Dit zijn sloten die meer dan drie sluitpunten hebben. In dit artikel spreken we verder over driepuntssloten.

Wil je een driepuntsslot of driepuntssluiting kopen? Dan heb je de keuze tussen een sleutelbediend of een krukbediend slot. Voor je een driepuntsslot koopt, moet je ook zeker zijn van de draairichting, de PC-maat en de doornmaat van je deur.

 • De doornmaat van een slot is de afstand tussen het hart van het gat van de deurkruk en de voorkant van de voorplaat van het slot.
 • De PC-maat of steekmaat van een slot is de afstand tussen het hart van het gat van de deurkruk en hart van de cilinder van het slot.

Je mag dan wel overtuigd zijn om een driepuntsslot te kopen, dan moet je nog de keuze maken. Het aanbod driepuntssloten is groot. Om het jou gemakkelijk te maken, hebben we de vijf beste driepuntssloten voor jou geselecteerd en hieronder besproken. We bespreken ze telkens met de voor- en de nadelen, zodat je een objectief beeld krijgt van elk driepuntsslot.

Onze top 5 driepuntssluitingen

Afbeelding

Product


Ivana driepuntsslot - 240055C - sluiting

Onze beste koop!

Ivana driepuntsslot - 240055C

Beste koop driepuntsslot

of

Nemef driepuntsslot - sluiting

Nemef driepuntsslot

Beste luxe driepuntsslot

of

Nemef 4926 driepuntsslot - sluiting

Nemef 4926 driepuntsslot

Beste krukbediend driepuntsslot

of

Sobinco Driepuntsslot 8401 92 35 - sluiting

Sobinco Driepuntsslot 8401 92/35

Beste isolerende driepuntsslot

of

HMB 500290 SKG - sluiting

HMB 500290 SKG***

Beste goedkope driepuntsslot

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

HMB 500290 SKG

Beste koop driepuntsslot

HMB 500290 SKG - sluiting

of

Nemef driepuntsslot

Beste luxe driepuntsslot

Nemef driepuntsslot - sluiting

of

Nemef 4926 driepuntsslot

Beste krukbediend driepuntsslot

Nemef 4926 driepuntsslot - sluiting

of

Sobinco Driepuntsslot 8401 92 35

Beste isolerende driepuntsslot

Sobinco Driepuntsslot 8401 92 35 - sluiting

of

HMB 500290 SKG

Beste goedkope driepuntsslot

HMB 500290 SKG - sluiting

of

Voordelen van een driepuntsslot:

 • Een driepuntsslot maakt het gebruik van een bijzetslot overbodig. Een bijzetslot is een extra slot dat je boven of onder het bestaande cilinderslot plaatst. Hiervoor heb je een aparte sleutel nodig. Met een bijzetslot heb je dus altijd twee sleutels op zak. Een driepuntsslot bedien je daarentegen met één sleutel, en toch sluit je de deur op verschillende punten af. Dit is dus comfortabeler dan een combinatie van een cilinderslot en een bijzetslot.
 • Een driepuntsslot beveiligt je woning heel doeltreffend tegen inbrekers. Een cilinderslot uitbreken is niet voldoende. Inbrekers moeten daarnaast ook nog de andere sloten open maken, wat behoorlijk wat tijd kost. Bovendien is het met een driepuntsslot ook minder eenvoudig om een koevoet tussen de deur te steken en de deur open te breken.
 • Een driepuntsslot zorgt voor een goede geluidsdichting en tochtdichting. Met een eenpuntsslot centraal in de deur, gebeurt het vaak dat de deur bovenaan of onderaan niet helemaal dicht is. Een houten deur met één slot kan bijvoorbeeld wat krom trekken. Hierdoor komt er in de winter heel wat koude lucht binnen. Het gevolg is dat je meer moet stoken om je woning warm te krijgen en meer energiekosten hebt. Hetzelfde geldt voor geluidsdichting. Woon je aan een drukke straat, dan merk je het verschil tussen een deur die je afsluit met een enkel cilinderslot of een driepuntsslot heel snel.

Driepuntssloten hebben eveneens nadeel nadelen

 • Een driepuntsslot is niet altijd handig te installeren. Je moet niet alleen een cilinderslot plaatsen, maar ook ruimte in de deur en het deurkozijn voorzien voor de andere sloten die deel uitmaken van het driepuntsslot. Het is met andere woorden meer werk om het slot te plaatsen.
 • Een driepuntsslot kan na verloop van tijd wat stroef afsluiten. De sleutel moet meer kracht overbrengen naar de andere sloten. Dan moet je het centrale cilinderslot en de andere nachtschoten bijvoorbeeld met wat grafietspray behandelen zodat het weer soepel afsluit.
 • Een driepuntsslot is niet altijd compatibel met een smart lock.

Hoe werkt een driepuntsslot?

De meeste driepuntssloten bestaan uit drie nachtschoten. De vorm van de nachtschoten verschilt soms, ze kunnen bijvoorbeeld als een haak in het deurkozijn grijpen. Het bovenste slot zit meestal op één derde vanaf de bovenkant van de deur. Het onderste haakslot op ongeveer één derde van de onderkant van de deur. Tenslotte is er het nachtslot ter hoogte van de deurklink. Met je sleutel sluit je het cilinderslot bij de deurklink. Hierop klemmen de andere sloten zich vast in het deurkozijn.

Beste koop driepuntsslot – Ivana driepuntsslot 240055C

De beste koop als driepuntsslot is voor ons dit slot van het merk Ivana. We vinden het een handig en universeel driepuntsslot voor een correcte prijs. Je plaatst het slot zowel op links- als rechtsdraaiende deuren. Het verhoogt de inbraakveiligheid aanzienlijk. Het driepuntsslot is immers gecertificeerd met het SKG-keurmerk en heeft hierbij drie sterren. De sluitpunten van dit slot zijn goed verdeeld over de hoogte van de deur. Hierdoor sluit de deur perfect af en voorkom je kou en tocht in de winter.

Daarnaast is het slot zelf gemakkelijk te installeren. Je krijgt een goede handleiding en duidelijke instructies over wat je precies moet doen. Een ander niet onbelangrijk voordeel is dat het een eerder goedkoop slot is. Het kost je minder dan €100 om dit driepuntsslot aan te schaffen.

Qua prijs-kwaliteitsverhouding zit je dus echt goed met dit driepuntsslot van Ivana. Als enige nadeel noteren we de lengte van het profiel. Deze lengte bedraagt 2400 mm. Het is dus niet geschikt voor eerder kleine voordeuren. Daarnaast is het gebruikte materiaal wel waterproof en roestwerend, maar het is niet zo duurzaam als bij sommige andere en duurdere driepuntssloten die uit inox gemaakt zijn. Hierdoor sluit het na verloop van tijd wat stroef af.

De lengte van het profiel.

Voordelen
 • Voor links en rechtsdraaiende deuren
 • Anti-corrosie kwaliteitsmateriaal
 • Compleet pakket met cilinder
Nadelen
 • Niet gemakkelijk te installeren omwille van de lengte
 • Sluit soms wat stroef
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een driepuntsslot voor een goede prijs-kwaliteitsverhouding zoekt. Voor minder dan €100 beveilig je je woning aanzienlijk met dit slot. Het slot heeft het SKG- keurmerk met 3 sterren en gemakkelijk te installeren, wat wil je nog meer?

Beste luxe driepuntsslot – Nemef driepuntsslot

Ben je op zoek naar een driepuntsslot, en is duurzaamheid en gebruiksgemak echt belangrijk voor jou? Dan raden we dit driepuntsslot van het merk Nemef aan.

Het is geschikt voor zowel links- als rechtsdraaiende deuren en heeft drie perfect sluitende nachtschoten. Bovendien is het slot vrij gemakkelijk te installeren als je de gebruiksaanwijzing volgt. 

Je woning wordt echt inbraakveilig met dit slot. Het heeft het b en is hierbij gecertificeerd met 3 sterren.

Dit driepuntsslot is iets duurder dan onze beste koop, maar je krijgt echt een slot van een kwaliteitsmerk voor je geld. Het slot is gemaakt uit staal, is roestwerend en eveneens vochtafstotend. Hierdoor blijft het slot zowel in de winter als in de zomer perfect functioneren. Je draait de sleutel om en de drie nachtschoten sluiten zich telkens weer soepel af.

Als nadeel noteren we dat dit driepuntsslot niet voor elke deur geschikt is. Je combineert het best met de hoogwaardige deuren bijvoorbeeld uit recent hout, pvc of aluminium. De deur moet zwaar genoeg zijn om het slot te kunnen dragen. Het slot weegt immers zelf ook wel wat. Het driepuntsslot is niet goedkoop, zoals we al vermeldden, maar het is dus wel van een hele degelijke kwaliteit.

Niet goedkoop.

Voordelen
 • Duurzaam
 • Werkt soepel en snel
 • Waterproof
Nadelen
 • Duur
 • Investering moet in verhouding staan tot kwaliteit voordeur
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een driepuntsslot zoekt dat veilig is en gemakkelijk te bedienen. Met een prijs tussen de €100 en de €150, moet je wat meer betalen voor dit slot, maar je krijgt dan ook een heel duurzaam product waar je jarenlang comfort en veiligheid van hebt.

Beste krukbediend driepuntsslot – Nemef 4926 driepuntsslot

Ben je specifiek op zoek naar een driepuntsslot dat je met de kruk bedient (zie koopgids)? Dan raden we dit driepuntsslot van Nemef aan. Sommige gebruikers houden echt van krukbediend sloten, omdat je zo met een eenvoudige beweging de verschillende nachtschoten kunt afsluiten.

Het positieve van dit driepuntsslot is dat je het zowel kunt gebruiken voor links- als voor rechtsdraaiende deuren en dat het relatief gemakkelijk te installeren is. Het heeft drie sluitingspunten die ervoor zorgen dat je woning veilig afgesloten is. Bovendien houd je je huis lekker warm in de herfst en winter.

Met een SKG-keurmerk en een certificering met 3 sterren, ben je zeker dat je woning goed beveiligd is en dat inbrekers wellicht een andere woning uitkiezen. Het gebruikte materiaal voor het profiel en de sloten is duurzaam en stoot vocht af. Hierdoor blijft het slot jarenlang soepel functioneren. Het slot heeft niet te lijden onder corrosie en het slot is handig en duurzaam in ons Nederlandse klimaat.

De nadelen van dit driepuntsslot moet je er dan ook wel even bijnemen. Uiteraard kies je bewust voor een krukbediend cilinderslot als je dit product koopt. Hou er dan wel rekening mee dat een krukbediend cilinderslot iets minder duurzaam is dan een cilinderbediend driepuntsslot.

Een krukbediend driepuntsslot is ook net iets minder gemakkelijk te installeren dan een cilinderbediend exemplaar. Tenslotte is dit driepuntsslot niet goedkoop, maar je krijgt echt wel een slot van een kwaliteitsmerk voor je geld.

Niet goedkoop.

Voordelen
 • Stevig
 • Sluit soepel af
 • SKG-keurmerk met 3 sterren
Nadelen
 • Niet goedkoop
 • Niet zo gemakkelijk te installeren
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste koop zoekt bij de krukbediende driepuntssloten. Het slot sluit je voordeur perfect af en je opent het slot het hele jaar door op een soepele manier. Hou er rekening mee dat een krukbediend driepuntsslot net iets minder duurzaam is dan een cilinderbediend driepuntsslot.

Beste isolerende driepuntsslot – Sobinco Driepuntsslot 8401 92/35

Ben je op zoek naar het beste driepuntsslot om je woning perfect veilig, maar eveneens tochtdicht te maken en tegen de kou af te sluiten? Dan raden we dit driepuntsslot van Sobinco aan. Dit slot valt op door zijn conische valschoten, die de deur perfect afsluiten. Hierdoor verschilt dit driepuntsslot van Sobinco van de andere sloten uit onze top 5, die uitgerust zijn met haakse schoten.

Dit driepuntsslot is geschikt voor links en rechts draaiende deuren. Het slot, de schoten en het profiel zijn gemaakt uit inox, wat van dit driepuntsslot een heel duurzaam product maakt. Het driepuntsslot kan tegen een stootje een houdt inbrekers effectief tegen.

Daarnaast is het driepuntsslot ook voor hobbyisten gemakkelijk te installeren. Je volgt nauwkeurig de handleiding en achteraf heb je een voldaan gevoel dat je je woning zelf met een nieuw slot uitgerust hebt.

Dit slot is verder eveneens geschikt voor alle types deuren. We denken hierbij aan houten deuren, deuren in pvc of deuren uit aluminium. Omdat het materiaal roestbestendig is, heb je jarenlang een groot gebruikscomfort en hoef je niet naar het slot om te kijken. Ga je de deur uit, dan sluit je het gewoonweg snel af en ben je zeker dat je geen ongewenste bezoekers krijgt. Bovendien bespaar je wat op je energierekening, want je houdt je de kou lekker buiten.

Als nadeel noteren we de prijs. Voor dit slot betaal je iets meer dan €200. Je krijgt voor dit geld een slot dat je je hele leven kunt gebruiken. Het is in die zin het best geschikt voor hoogwaardige voordeuren.

De hoge prijs.

Voordelen
 • Volle, conische valschoten
 • Inox
 • Gemakkelijk te installeren
Nadelen
 • Duur
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een driepuntsslot zoekt dat je woning perfect isoleert. Het is gemaakt uit inox, wat meteen ook de hoge prijs verklaart. Installeer je dit slot, dan zorg je er echter voor een perfecte beveiliging van je woning.

Beste goedkope driepuntsslot – HMB 500290 SKG***

Ben je op zoek naar een driepuntsslot en is budget echt wel belangrijk voor je? Dan raden we dit driepuntsslot van het merk HMB aan. Het slot is ideaal om je woning goed af te sluiten, en tegelijk je budget te bewaken. Het slot beschikt over drie sluitingspunten die evenwichtig verdeeld zijn. Het product van HMB is geschikt voor links- en rechtsdraaiende deuren en is een product dat ideaal is voor wie van een klusje houdt.

Vanaf het moment dat je dit slot geplaatst hebt, sluit je het gemakkelijk en soepel af. De cilinder maakt voor de overbrenging naar de nachtschoten gebruik van een tandwielconstructie die evenwel gevoelig is voor stof en vuil. Hou dus rekening mee dat je dit slot regelmatig wat moet onderhouden, bijvoorbeeld met grafietspray.

Hiermee komen we bij de nadelen van dit driepuntsslot. We merken op dat het profiel minder stevig en dik is dan de duurdere sloten. Dit brengt met zich mee dat het na verloop van tijd wat los kan komen of wat minder goed kan afsluiten.

Het slot is met 3 SKG-sterren gecertificeerd, maar is iets minder duurzaam dan andere sloten. Het slot is niet zo gemakkelijk te installeren als sommige andere driepuntssloten. De handleiding mocht iets duidelijker zijn.

Sluit na verloop van tijd wat stroef.

Voordelen
 • Veelzijdig inzetbaar
 • Niet duur
 • Roestwerend
Nadelen
 • Materiaal is minder duurzaam
 • Handleiding kon beter
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie het goedkoopste driepuntsslot zoekt, dat toch veilig is en zijn werk goed doet. Hou rekening mee dat het na verloop van tijd wat stroef afsluit, maar als je het goed onderhoudt valt dit reuze mee.

Koopgids

Nu we onze selectie van vijf producten besproken hebben, willen we graag nog even stilstaan bij driepuntssloten in het algemeen en waar je bij de aankoop op moet letten.

Soorten driepuntssloten

Er bestaan diverse driepuntssloten. Zo zijn er opbouw of inbouw driepuntssloten, of vind je vaak sloten die cilinderbediend of krukbediend zijn.

Wat is het verschil tussen een cilinderbediend of krukbediend driepuntsslot?

 • Een cilinderbediend slot gebruik je precies op dezelfde manier als een cilinderslot. Je draait de sleutel in het slot om de deur te openen of te sluiten. In plaats van op een punt, sluit het slot gewoon op meerdere plaatsen de deur af.
 • Een krukbediend driepuntsslot werkt op een andere manier. Door de kruk omhoog te trekken, sluiten de nachtschoten de deur af. Daarna vergrendel je de deur met de sleutel. Voor krukbediende driepuntsslot is zowel binnen als buiten een deurklink nodig. Druk je de deurklink omlaag zonder de deur af te sluiten, dan ontgrendel je de nachtschoten terug.

Krukbediende driepuntssluitingen zijn over het algemeen minder duurzaam en handig dan sleutelbediende driepuntssluitingen. Dit is zo, omdat je op de kruk veel druk moet geven. Als je slot dan wat moeilijker sluit, ben je geneigd om de kruk met een extra harde ruk naar omhoog te trekken. Precies hierdoor beschadig je soms het slot of trek je de deurklink gewoonweg los.

De meeste krukbediende modellen zijn ook verkrijgbaar in sleutelbediende uitvoering. Wil je een krukbediend slot vervangen, dan is het de moeite waard om te kijken of je het kunt vervangen door een sleutelbediend driepuntsslot.

Veiligheidsbeslag

Een driepuntsslot heeft veel voordelen naar veiligheid toe. De meeste driepuntssloten hebben een SKG-certificering van drie sterren. Let hier zeker op bij de aankoop van een driepuntsslot.

 Als een driepuntsslot een SKG-certificering van drie sterren heeft, ben je bijvoorbeeld zeker dat het slot ook een veilige cilinder heeft en uitgerust is met speciaal beslag om het kerntrekken te bemoeilijken.

Een cilinderslot met een 3-sterren SKG keurmerk betekent dat inbrekers minstens zes minuten nodig hebben om binnen te breken. Meestal blijkt dat inbrekers bij het zien van anti-kerntrekbeslag kiezen voor een volgende woning die niet uitgerust is met een dergelijke beveiliging.

Veiligheidsbeslag driepuntssloten

Verschillende merken meerpuntssluitingen

Ben je overtuigd van het nut van een driepuntssluiting, dan is er nog altijd de vraag welk slot je moet kiezen. Bij het vergelijken van de mogelijkheden stel je jezelf het best volgende vragen:

 • Is het driepuntsslot geschikt voor de soort voordeur die ik heb? Bijvoorbeeld een houten deur, een kunststof deur of een aluminium deur?
 • Met welk soort sloten sluit het driepuntsslot af? Met verschillende conische nachtschoten of met haakschoten die extra stevig in het kozijn haken.
 • Heb ik een driepuntsslot nodig voor een linksdraaiende of rechtsdraaiende deur?
 • Is het slot gemakkelijk te plaatsen? En wat is de vorm van de groef die ik moet frezen?

Op basis hiervan kies je een driepuntsslot van een bepaald merk. Het merk Ivana, dat bekend is om zijn metaalwaren en deurbeslag, biedt altijd een ruime keuze. De haakschoten van de sloten zijn stevig en hebben hun degelijkheid al geruime tijd bewezen. Bovendien zijn sloten van het merk Ivana relatief eenvoudig te monteren.

Zelf monteren of laten plaatsen?

Ben je ervan overtuigd dat een driepuntsslot plaatsen een goede investering is voor je woning? Dan kun je ervoor kiezen het slot zelf te plaatsen. Hiervoor koop je een driepuntsslot bij een van onze partners en gaat aan de slag. Je kunt ook een vakman of slotenmaker inschakelen om het slot voor jou te plaatsen. 

Dit heeft diverse voordelen. Zo ben je zeker dat de slotenmaker het juiste slot voor jouw situatie uitkiest. Bovendien weet een slotenmaker deze klus snel aan te pakken en gebruik je snel het nieuwe driepuntsslot. Een driepuntsslot plaatsen is moeilijk als er hiervoor een groef in de deur gefreesd moet worden. Slotenmakers hebben hier speciale werktuigen en tools voor. Via onze website vraag je verschillende offertes voor het plaatsen van een driepuntsslot in een keer aan.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je wat hebben kunnen bijbrengen over driepuntssloten. Een driepuntsslot is een echte verbetering voor de inbraakveiligheid van je woning. Wacht dus niet te lang met deze investering.

Heb je nog vragen over een bepaald driepuntsslot? Aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met eventuele vragen die je nog hebt. Veel succes met de aankoop van je driepuntsslot!

Tresna.nl
Logo