Binnendeur

Wat zou je woning zijn zonder een of meerdere binnendeuren? Of je nu je keuken van de woonkamer wenst af te sluiten of nieuwe binnendeuren voor je slaapkamer en je badkamer wenst te plaatsen: het komt er altijd goed op aan om te weten wat mogelijk is. Je wil immers de beste en meest prijsinteressante deuren in je woning plaatsen. In dit artikel leggen we uit wat de soorten binnendeuren zijn en wat het kost om een binnendeur te laten plaatsen.

Binnendeuren en buitendeuren

Er bestaan zowel binnen- als buitendeuren, zoals we in ons artikel over nieuwe deuren verteld hebben.

 • Binnendeuren zijn deuren om de ene kamer van een gang of een andere kamer af te sluiten.
 • Buitendeuren maken het mogelijk om van binnen naar buiten te gaan. We komen in een ander artikel specifiek terug op de soorten buitendeuren en de prijs ervan.

Een deur scheidt dus ruimtes van elkaar, maar heeft daarnaast nog enkele andere functies. Zo werkt een deur ook isolerend. Een deur met een isolerende werking houdt de warmte in een kamer, of beschermt de kamer net tegen de warmte van buiten. Denk bijvoorbeeld ook aan het plaatsen van een brandwerende binnendeur. Dankzij een dergelijke binnendeur kun je vermijden dat een brand die in de ene ruimte ontstaat zich verspreidt naar een andere ruimte. Verder werken binnendeuren ook geluiddempend en geven ze privacy. Je kunt je je badkamer toch niet voorstellen zonder binnendeur. En als je wil studeren, is het ook mooi meegenomen dat je letterlijk de deur kunt toetrekken om niet gestoord te worden door het lawaai in huis.

Binnendeur laten plaatsen

Wil je één of meerdere nieuwe binnendeuren laten plaatsen? Dit moet vakkundig gebeuren en laat je dus het beste over aan een vakman. Vraag offertes bij vakmensen bij jou uit de buurt en ontvang een goede prijs.

Een binnendeur plaatsen

Wil je een nieuwe binnendeur plaatsen of alle binnendeuren in je woning in een keer vernieuwen, dan kom je meestal uit bij een schrijnwerker of een bedrijf dat ook houten ramen plaatst. Dit is logisch, omdat de kozijnen van binnendeuren en de deuren zelf zo goed als altijd uit hout of een houtproduct gemaakt zijn. In plaats van een raamkozijn, dat als een rechthoek vier zijden heeft, is een deurkozijn onderaan open. Hierdoor hoef je niet over een lat te stappen als je een kamer wenst binnen te komen.

Een binnendeur plaatsen

Bij de kozijnen maken we een onderscheid tussen het eigenlijke deurkader, waarin de deur zelf aan scharnieren is opgehangen en waarin ook het sluitmechanisme geplaatst is, en de plinten die het deurkader rondom rond afwerken. Plaats je een volledig nieuwe deur en maak je hier een gat voor in de muur, dan moet je boven dit gat een steunbalk voorzien om instortingsgevaar te vermijden. Je aannemer weet hier zeker raad mee.

Binnendeuren en hun kozijnen bestaan meestal uit hout of een houtproduct. We noemen hier eens enkele van de meest voorkomende types. Zoals je merkt, zijn er heel wat mogelijkheden.

 • Verfdeuren. Verfdeuren komen heel vaak voor in woningen. De reden ligt voor de hand, ze zijn vrij goedkoop, ze zijn licht en hierdoor makkelijk te plaatsen, ook door een doe-het-zelver. Hierbij maak je nog eens het onderscheid tussen hardboarddeuren en tubespaandeuren. Een hardboarddeur bestaat uit een geraamte met een massief maar tegelijk licht vulmateriaal, terwijl een tubespaandeur enkel een geraamte is. Beide types van deuren zijn belegd met een dunne laag mdf die al in een grondlaag geschilderd is. Je kunt deze deur dus verven in een kleur die het best past in jouw woning.
 • Gelakte deuren zijn dezelfde soorten deuren als verfdeuren, maar ze zijn al op voorhand in de fabriek gelakt of met een andere coating zoals poederlak behandeld. Je hoeft ze dus zelf niet te schilderen.
 • Stijldeuren zijn deuren die afgewerkt zijn met stijlelementen zoals krullen of latjes. Meestal hebben ze het uitzicht van gevernist hout. Ze hoeven niet altijd uit massief hout gemaakt te zijn, maar kunnen bijvoorbeeld ook een dunne laag fineer als toplaag hebben. Stijldeuren zie je het meest in rustieke omgevingen.
 • Fineerdeuren zijn deuren die een dunne laag fineerhout als afwerking hebben. Deze hoeven niet geverfd te worden, maar als je wil kun je er beits of vernis op aanbrengen. Ze kunnen een volledig vlak oppervlak hebben of een gestileerde afwerking zoals de stijldeuren.

We gaven de indruk dat binnendeuren altijd uit een houtproduct gemaakt zijn, maar voor de volledigheid geven we mee dat er ook andere materialen zijn voor binnendeuren:

 • Glazen deuren. Deze hebben als voordeel dat ze lichtdoorlatend zijn. Ze kunnen bovendien ook met een structuur bedekt zijn of matte stukken hebben om doorkijk te vermijden.
 • Metalen binnendeuren. Deze zijn meestal gemaakt uit aluminium of staal, maar in een iets lichtere uitvoering dan buitendeuren in aluminium of staal. Ze zijn geschikt voor vochtige ruimten en werkplaatsen.

Bij binnendeuren maken we ook nog een onderscheid in het werkingsmechanisme

 • Draaiende deuren hangen op scharnieren en draaien open door een deurklink naar beneden te drukken en de deur open te duwen of open te trekken.
 • Schuifdeuren schuif je zoals de naam het zegt open. Deze zijn hiervoor op het plafond aan een rail vastgemaakt. Schuifdeuren zijn handig om plaats te besparen.

Tips bij het plaatsen van binnendeuren

Het is een goed idee om een offerte aan te vragen voor het plaatsen van verschillende binnendeuren tegelijkertijd. Zo vermijd je al te veel voorrijkosten. De aannemer heeft immers al zijn materiaal mee en kan net zo goed vier of vijf deuren in plaats van een deur plaatsen.

Verder is het belangrijk om weten dat een binnendeur plaatsen bijna altijd maatwerk is. Er zijn een aantal standaardmaten voor deuren waaruit je kunt kiezen, maar deze passen bijna nooit perfect. Het komt er dus op aan voor de aannemer om een perfect passend deurkozijn te plaatsen, en daar komt wel wat vakmanschap bij kijken. Het deurkozijn moet niet alleen netjes en waterpas geplaatst zijn, het moet ook isolerend werken en moet je toelaten om een deur zacht te sluiten.

Neem je tijd om de keuze te maken. Bekijk bijvoorbeeld de mogelijkheden van deuren afgewerkt met fineerhout. Net zoals een kleur, kan een type van hout een uitgesproken karakter aan je woning toevoegen. Bekijk bijvoorbeeld de mogelijkheden van eikenhout, kersenhout of berkenhout.

Er bestaat zelfs een groot circuit van tweedehandsdeuren en vintage deuren waar je je voordeel mee kunt doen als je een bepaald karakter in je woning nastreeft.

Binnendeur laten plaatsen

Wil je één of meerdere nieuwe binnendeuren laten plaatsen? Dit moet vakkundig gebeuren en laat je dus het beste over aan een vakman. Vraag offertes bij vakmensen bij jou uit de buurt en ontvang een goede prijs.

Wat kost het plaatsen van een binnendeur?

 • De gemiddelde kosten voor het plaatsen of vervangen van een binnendeur ligt tussen de €70 en €125 per deur. Hier spreken we over de werkuren van een aannemer, dus de tijd die nodig is om aan te rijden, het materiaal uit te laden, de oude deur uit te breken en de nieuwe deur te plaatsen. Dit is exclusief de prijs van de deur, de scharnieren, de klink en het slot. Bovendien is dit ook enkel het vervangen van de deur zelf en niet het vervangen van het deurkozijn.
 • Wil je een nieuw kozijn laten plaatsen, dan moet je hier ongeveer nog eens €125 bijrekenen.
 • Het sluitwerk, de klink, de scharnieren en de deuren zelf kosten ook wel wat. Hiervoor moet je voor een gemiddelde tussen de €150 en €250 rekenen, al is dit natuurlijk sterk afhankelijk van het materiaal dat je kiest.
Wat kost het plaatsen van een binnendeur

Voor het plaatsen van een nieuwe deur en deurkozijn, moet je dus op een “basisprijs” van ongeveer € 200 tot € 250 rekenen.

Hier geven we nog een kort overzicht van wat de deuren zelf kosten. Dit is dan de prijs van de binnendeur zelf. Voor de kosten van het kozijn moet je nog eens de helft van de prijs erbij rekenen.

 • Een massieve eiken deur kost je tussen de € 350 en € 450, met kozijn gemiddeld € 750.
 • Een verfdeur kost je tussen € 100 en € 200, met kozijn gemiddeld € 250.
 • Glazen deuren kosten je gemiddeld € 400, met kozijn gemiddeld € 600.
 • Een schuifdeur kost je € 600, hier is geen kozijn nodig, maar wel een rail. Deze is in deze schatting inbegrepen.
 • Een brandvrije verfdeur kost je € 320, met brandwerend kozijn is dit gemiddeld € 450.

Qua scharnieren is er dan ook nog eens een grote keuze. Deze kunnen bijvoorbeeld goud- of koperkleurig zijn en kunnen bewerkt zijn met sierelementen of net heel strak zijn. Ook voor een klink kun je werkelijk alle kanten uit.

Dit brengt met zich mee dat het plaatsen van een deurkozijn, het afhangen van een deur en het monteren van het sluitwerk en de klink allemaal samen minimum tussen de € 400 en de € 500 ligt. Dit is exclusief btw en sterk afhankelijk van het type deur en vooral het type sluitwerk.

Welke binnendeur is nu eigenlijk de beste?

In dit grote aanbod stel je je nu misschien de vraag welke binnendeur de beste is.

 • Verfdeuren en dan vooral de goedkopere soorten zijn licht en gemakkelijk te plaatsen. Bovendien zijn ze ook niet zo duur. Het nadeel is dat de isolatie niet zo hoog is. Hiermee bedoelen we dan thermische isolatie en geluidsisolatie. Je hoort nog altijd een gesprek in een kamer als je voor een gesloten verfdeur staat. Ook de verwarming in de kamer gaat wel wat verloren via een verfdeur, omdat deze de warmte niet zo goed opneemt.
 • Volledig massieve deuren hebben deze nadelen niet. Ze houden warmte perfect vast en bieden zodoende een grote isolatie. Met massieve binnendeuren creëer je ook privacy. Je kiest volle massieve deuren zowel in een rustieke als in een moderne stijl. Het nadeel is dat de prijs ervan behoorlijk kan oplopen.
 • Een goede tussenweg zijn binnendeuren belegd met een laag fineer. Deze liggen qua prijs tussen de verfdeuren en de massieve deuren in. Ze isoleren relatief goed en zijn lichter om te plaatsen dan massieve deuren.

Zoals bij elke beslissing, moet je ook bij de keuze van nieuwe binnendeuren de voor- en de nadelen tegen elkaar afwegen. Wil je graag iets meer betalen voor echt hoogwaardige deuren die je hele leven lang meegaan?

Binnendeur laten plaatsen

Wil je één of meerdere nieuwe binnendeuren laten plaatsen? Dit moet vakkundig gebeuren en laat je dus het beste over aan een vakman. Vraag offertes bij vakmensen bij jou uit de buurt en ontvang een goede prijs.

Meerdere offertes vergelijken

Wil je nieuwe binnendeuren en deurkozijnen plaatsen, dan is het een goed idee om verschillende offertes aan te vragen. Dit kan via onze website in enkele muisklikken gebeuren. Bekijk je de offertes die je eenvoudig in je mailbox ontvangt, dan sta je vaak versteld van de onderlinge prijsverschillen voor hetzelfde werk. Bovendien geeft een offerte ook een goed inzicht in hoe een aannemer een klus wil aanpakken. Dit kan ook de doorslag geven om voor een bepaalde aannemer te kiezen. Een goedkope offerte is oké, maar ook de vakkennis en expertise zijn belangrijk en een offerte is hier een goede staalkaart voor.

Op zoek gaan naar een goede aannemer voor het plaatsen van binnendeuren is niet zo gemakkelijk. Soms ken je de regio waarin je een woning gekocht hebt nog niet zo goed. Bepaalde firma’s scoren dan misschien wel goed qua naambekendheid, maar deze zijn daarom niet altijd de goedkoopste of de beste. Vraag je offertes via ons systeem aan, dan geef je een eerlijke kans aan de diverse aannemers die zich geregistreerd hebben. De beste en de goedkoopste wint zodoende altijd, en daar doe jij dan natuurlijk je voordeel mee!

Vraag dus vandaag nog je offertes aan voor het plaatsen van nieuwe deuren!

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je overtuigd bent van het nut van sterke en goed geplaatste deuren in je woning. Met perfect afsluitende deuren creëer je een instant gezellige sfeer in huis en is het puur genieten van het comfort van je woning.

Wens je nog verder te gaan en naast het plaatsen van deuren meteen ook op andere vlakken je woning te isoleren, lees dan zeker onze artikels over spouwmuurisolatie, gevelisolatie of vloerisolatie. Denk ook goed na over de keuze van de verwarmingsbron in je woning. Blijf je bij aardgas of stookolie, of overweeg je om te schakelen naar een warmtepomp en zonneboiler? Deze factoren vormen samen een onklopbare combinatie om energiekosten te besparen en je bijdrage te leveren voor een beter milieu. Een warmtepomp plaatsen heeft vaak maar zin als je woning perfect geïsoleerd is, en moderne deuren zijn dan een must.

Een beroep doen op een specialist om deuren te plaatsen kost je dan wel wat meer, maar dan ben je meteen ook zeker van alle normen en kwaliteitseisen. En dankzij deuren in een mooie kleur ziet je woning er ook nog eens mooier uit ook. En de kosten win je sowieso uit, dat is zeker. Vraag vandaag nog via onze website vrijblijvend verschillende offertes voor het plaatsen van nieuwe deuren aan!

Tresna.nl
Logo