Openslaande tuindeuren

Openslaande tuindeuren zijn een ideale verbinding tussen het interieur van je woning en een mooi en ruim terras. Dankzij openslaande tuindeuren is het ontvangen van gasten op je terras altijd een feest. Je beschikt over een brede doorgang van binnen naar buiten. In sommige gevallen zijn openslaande tuindeuren handig om een nieuw bestelde diepvriezer of een sofa binnen te laten leveren. Maar wat kosten openslaande tuindeuren nu precies? En waar moet je bij de aankoop en de plaatsing op letten? Je leest het in dit artikel.

De prijs van openslaande tuindeuren worden door meerdere factoren bepaald

Wil je openslaande tuindeuren laten plaatsen, dan moet je rekening houden met verschillende factoren die de prijs hiervan bepalen.

 • De afmetingen. Kies je voor een deurkader van anderhalve meter of voor een kozijn met een breedte van drie meter? Dan kost de tweede soort ongeveer het dubbele van de eerste soort.
 • Het materiaal speelt ook een rol. Je kunt openslaande tuindeuren kopen en laten plaatsen in hout, aluminium of kunststof. Hier komen we verder in dit artikel op terug.
 • Het aantal deuren is eveneens belangrijk. Je kunt er voor kiezen om een dubbele deur te hebben, of een enkele deur. De ander helft van het kozijn is in het laatste geval een vast raam dat je niet kunt openen, maar wel dezelfde afmetingen heeft als de deur.
 • Het soort glas. Je kunt voor openslaande tuindeuren kiezen tussen glassoorten zoals dubbel glas of hoogrendementsglas. We komen hier eveneens verder in dit artikel op terug.
 • Welke verbouwwerken komen er kijken bij het plaatsen van openslaande deuren? De kans is groot dat er wat metselwerk bij komt kijken en dat je een steunbalk moet laten plaatsen om je huis stabiel te houden. Daarnaast moet er ook een dorpel op vloerhoogte geplaatst worden.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal finesses in de afwerking mogelijk:

 • Wil je bijvoorbeeld een klink aan een deur of aan beide deuren. In het tweede geval kun je het deurpaneel zonder klink openen dankzij bijvoorbeeld een slot met pinvergrendeling.
 • Wil je een volledig kader, waarbij je op vloerniveau over het kader moet stappen, of wil je de deur op vloerhoogte laten aansluiten.
 • Wil je de openslaande deuren aan de buitenkant kunnen afsluiten of enkel aan de binnenkant?
 • Welke graad van afwerking wil je binnen? Eens nieuwe openslaande tuindeuren geplaatst zijn, moet je voor een mooie afwerking binnen zorgen. Dat kan gaan van het opvullen van barsten in de muur met pleister tot het volledig laten afwerken, behangen en sauzen van de muur. Over de afwerking van muren hebben we een ander artikel geschreven op onze website.

Neem je al deze factoren in overweging, dan kunnen we stellen dat de prijs van een combinatie van twee openslaande tuindeuren tussen de € 2500 en de € 6000 ligt.

Openslaande deuren offerte

Spreken de voordelen van openslaande deuren aan? Voordat je van deze voordelen kunt profiteren, moet je de deuren door een specialist laten plaatsen. Vraag direct meerdere offertes aan en vergelijk deze goed met elkaar!

Openslaande tuindeuren hebben heel wat voordelen

Om te beginnen zorgen openslaande deuren voor een grote doorgang naar je terras of tuin. Zet je beide deuren open, dan kun je met gemak naar buiten gaan en als het ware tegelijk binnen en buiten zijn.

Verder is het altijd mooi meegenomen dat openslaande tuindeuren een relatief goedkope oplossing zijn, zeker als je het vergelijkt met het plaatsen van een schuifpui. Bij openslaande tuindeuren is de mechaniek achter het openen en sluiten iets eenvoudiger dan bij een schuifpui, en dat bepaalt voor een stuk de prijs.

Openslaande tuindeuren voordelen

Met openslaande tuindeuren heb je heel wat decoratieve mogelijkheden. Naast de keuze voor een van de klassieke materialen (hout, aluminium of pvc), kun je bij openslaande tuindeuren gericht voor een bepaalde stijl gaan. Denk bijvoorbeeld maar aan een uitgesproken zakelijke of net een landelijke stijl. Bij de deurkozijnen van openslaande tuindeuren kun je bijvoorbeeld lamellen plaatsen. De term “Franse deuren” verwijst naar openslaande deuren met lamellen die er vast in verwerkt zijn. Openslaande tuindeuren zijn met andere woorden stijlvol en mooi. Ze verhogen de waarde van je woning, maar dit geldt natuurlijk voor alle ingrepen en verbeteringen aan een woning.

Openslaande tuindeuren zijn in sommige gevallen (bijvoorbeeld bij een open bebouwing) handig als je een nieuw bankstel of diepvries besteld hebt en de bezorger deze niet zomaar door de voordeur krijgt. Zet je beide openslaande tuindeuren open, dan lukt dit meestal wel.

Wat is beter, een schuifpui of openslaande tuindeuren?

De keuze hangt voor een groot stuk van je eigen voorkeuren af en van de situatie in je woning, maar als je een schuifpui met openslaande tuindeuren vergelijkt, komen we tot volgende bedenkingen.

Een schuifpui is ideaal als de doorgang nauw is. Wil je in een doorgang van bijvoorbeeld anderhalve meter of kleiner een deur laten plaatsen, dan ben je goed af met een schuifpui.

Bij openslaande deuren heb je in het midden de klink en de sluiting, en dit breekt het zicht naar buiten toe. Sla je de beide deurpanelen open, dan heb je dit zicht wel.

Een schuifpui is altijd een stuk duurder dan openslaande deuren. Een pui van drie meter kost je bijvoorbeeld gemiddeld € 3500. Openslaande deuren met dezelfde afmetingen kosten in vergelijking ongeveer € 1000 euro minder, dat is dan € 2500.

Een schuifpui is de beste oplossing als je plaats wil besparen, vooral dan op de draairuimte van de deuren. Wil je bijvoorbeeld graag een grote plant voor het raam op je terras plaatsen, dan kun je de deur niet naar buiten openslaan. In dit geval is een schuifpui wellicht een betere optie. Voor meer informatie kun je terecht in ons artikel dat de voor- en de nadelen over schuifpuien beschrijft.

Een nadeel van openslaande deuren is dat ze kwetsbaar zijn als er een niveauverschil of een dorpel is tussen het interieur en het exterieur van je woning. Open je dan de deuren, dan zweven ze voor een stuk boven de grond.

Openslaande deuren offerte

Spreken de voordelen van openslaande deuren aan? Voordat je van deze voordelen kunt profiteren, moet je de deuren door een specialist laten plaatsen. Vraag direct meerdere offertes aan en vergelijk deze goed met elkaar!

Let bij de plaatsing van openslaande tuindeuren op volgende punten

Openslaande deuren zijn niet alleen mooi, ze moeten ook goed isoleren. Deuren zijn typische plaatsen waar je de kou in je woning binnenhaalt. Het is niet ideaal om bijvoorbeeld slecht isolerende openslaande deuren te hebben als je met een warmtepomp je woning verwarmt. Om met een warmtepomp of andere alternatieve verwarmingsbronnen te werken, moet je woning tot in de puntjes geïsoleerd zijn. Koude en vocht krijgt altijd een kans om je woning te infiltreren op de punten waar verschillende structuren van een woning samenkomen. Denk bijvoorbeeld maar aan de overgang tussen de muren en de structuur van het dak. De overgang van het vloerniveau en deur is eveneens een kritiek punt, waar je bijvoorbeeld met tocht te maken kunt krijgen. Gelukkig bestaan er heel wat hoogwaardige soorten kozijnen voor openslaande deuren. Onderaan de deur heb je in dit geval een rubberen trekker die de deur perfect afsluit.

Om het glas van openslaande deuren op zijn plaats te houden, moet je dus stevige deurkozijnen hebben. Deze zijn op dezelfde manier gemaakt als andere buitenkozijnen. Buitenkozijnen hebben op zichzelf een isolerende werking en bevinden zich in de gevel van een gebouw.

In welke materialen kun je openslaande tuindeuren maken?

We overlopen even in welke materialen je de kozijnen van openslaande tuindeuren kunt laten maken. Je hebt de keuze tussen hout, pvc, staal of aluminium. De keuze voor openslaande tuindeuren in een van deze materialen bepaalt de prijs van het hele project. Hieronder overlopen we de kenmerken en de voor- en de nadelen van de diverse materialen.

Openslaande tuindeuren in hout

Openslaande deuren in hout ken je vast en zeker wel. Kies je voor kozijnen in hout, dan is de keuze qua soort hout nog steeds groot.

Bij houten openslaande deuren kun je bijvoorbeeld kiezen tussen hardhout en zachthout. Hardhout is hout dat afkomstig is van loofbomen. Denk aan mahonie, meranti of merbau. Zachthout is daarentegen hout dat afkomstig is van naaldbomen. Naaldbomen groeien sneller dan loofbomen. Daarom is zachthout over het algemeen goedkoper dan hardhout. Zowel hardhout als zachthout zijn populair voor deurkozijnen.

De sterkte van het hout is een ding, hoe het behandeld is bepaalt ook een groot stuk de sterkte en duurzaamheid. Zacht hout is dus niet per definitie slecht. De duurzaamheid wordt uitgedrukt in de duurzaamheidsklasse.

De duurzaamheidsklasse van hout gebeurt op basis van een test waarbij men een paaltje van 50x50mm in de grond steekt. Hoe langer het paaltje blijft meegaan, hoe duurzamer het hout is. De test wordt enkel uitgevoerd met kernhout, omdat spinthout nooit als duurzaam wordt beschouwd en altijd tot duurzaamheidsklasse V behoort. Kernhout is het meestal wat donkerder en zwaarder hout in het binnenste van de boom. Dit is anders dan het spinthout dat aan de buitenkant van een boom zit, onder de bast. Het spinthout verzorgt het transport van water naar boven.

Openslaande deuren in tropisch hardhout

Met zachthout en hardhout beperkten we ons tot nu toe tot het klassieke, zogenaamd Atlantische hout. Dit is hout dat afkomstig is uit Europa in de breedste zin en uit Amerika.

Naast dit Atlantische hout, kun je ook gebruik maken van tropisch hardhout om openslaande tuindeuren te maken. Dit heeft per definitie een hoge duurzaamheidsklasse. Padoek, bijvoorbeeld heeft duurzaamheidsklasse I, en gaat zonder behandeling gemakkelijk 25 jaar mee. Padoek is een duurzaam en geliefd materiaal voor openslaande tuindeuren.

Voordelen openslaande tuindeuren in hout

 • Openslaande tuindeuren in hout zijn duurzaam.
 • Openslaande tuindeuren in hout zijn geschikt voor elk type isolatieglas.

Nadelen van openslaande deuren in hout

Openslaande tuindeuren in hout moet je schilderen of beitsen, behalve als ze uit tropisch hardhout gemaakt zijn.

 • Openslaande tuindeuren in hout zijn iets duurder dan kunststof deuren.
 • Openslaande tuindeuren in hout isoleren goed, maar scoren net iets minder dan kozijnen in pvc, aluminium of staal.

Gebruik altijd een kwalitatieve lakverf voor het schilderen van openslaande deuren in hout. Een kozijn van een deur of een raam is immers een onderdeel dat behoorlijk veel te verduren krijgt in je woning. De zon schijnt bijvoorbeeld volop op de kozijnen van je openslaande tuindeuren. Deze kozijnen moeten het hele jaar door regen, wind en sneeuw doorstaan. Is je een kozijn goed geschilderd met een sterke en duurzame verf? Dan kan het tegen een stootje en is je huis goed beschermd.

Openslaande deuren offerte

Spreken de voordelen van openslaande deuren aan? Voordat je van deze voordelen kunt profiteren, moet je de deuren door een specialist laten plaatsen. Vraag direct meerdere offertes aan en vergelijk deze goed met elkaar!

Openslaande tuindeuren in kunststof

Een andere mogelijkheid naast openslaande tuindeuren in hout zijn deurkozijnen in kunststof. De laatste twintig à dertig jaar kun je niet meer kijken naast ramen en buitendeuren in kunststof. Met kunststof bedoelen we pvc. De afkorting pvc staat voor polyvinylchloride en is een van de meest bekende en toegepaste soorten kunststof.

Een kunststof deurkozijn heeft veel voordelen. Deze kozijnen zijn ingenieus opgebouwd. Het zijn geen “massieve” stukken zoals houten deurkozijnen, maar de kozijnen zijn opgedeeld in verschillende isolerende compartimenten of kamers.

Ze zijn verder een stuk goedkoper dan houten deurkozijnen.

Je hoeft openslaande deuren in pvc niet te schilderen. Bovendien heb je de keuze tussen heel wat kleuren en uitvoeringen. De tijd van een deur in wit pvc die lijkt op een oude tuinstoel is voorbij. PVC ramen kun je in zowat alle RAL-kleuren laten maken. Daarnaast heb je bij veel producenten de keuze tussen gladde kozijnen of kozijnen met bijvoorbeeld houtstructuur.

Voordelen openslaande deuren in pvc

 • Openslaande deuren in pvc scoren goed qua prijs.
 • Voor openslaande deuren in pvc is geen schilderwerk nodig, dus je bespaart ook op lange termijn kosten.
 • Openslaande deuren in pvc zijn goed isolerend.

Nadelen van openslaande deuren in pvc

 • Openslaande deuren in pvc van een mindere kwaliteit kunnen snel verkleuren.
 • Openslaande deuren in pvc zijn iets minder duurzaam dan hout en aluminium.
 • Openslaande deuren in pvc kunnen licht krimpen en uitzetten.

Openslaande deuren offerte

Spreken de voordelen van openslaande deuren aan? Voordat je van deze voordelen kunt profiteren, moet je de deuren door een specialist laten plaatsen. Vraag direct meerdere offertes aan en vergelijk deze goed met elkaar!

Openslaande deuren in aluminium

Openslaande deuren in aluminium hebben diverse voordelen en mogelijkheden. Aluminium kozijnen staan bijvoorbeeld perfect bij moderne woningen. Aluminium zorgt immers voor een strakke, elegante aanblik.

Openslaande deuren in aluminium zijn ideaal om een moderne nieuwbouwwoning een extra touch te geven, maar zijn eveneens geschikt om klassieke of landelijke woningen een modern of industrieel tintje te geven. Doordat de aluminium profielen in alle mogelijke kleuren en structuren verkrijgbaar zijn, creëer je met de kozijnen eenvoudig een unieke look die past bij je huis.

Verder is aluminium een zeer sterk materiaal. De deurkozijnen zetten niet uit onder invloed van warmte en krimpen niet bij de kou. Vocht dringt niet in de kozijnen binnen en aluminium kozijnen zijn tot op zekere hoogte vuilafstotend. De kleur en de structuur blijft gemakkelijk 30 jaar of meer perfect dezelfde. Wil je toch ramen vervangen, dan zijn aluminium kozijnen zijn 100% recyclebaar. Mocht je de kozijnen na verloop van tijd willen vervangen, dan kan het materiaal bijna integraal hergebruikt worden. Verder hoef je aluminium ramen niet te schilderen, wat ook een mooi voordeel is. Terwijl je de ramen lapt, kun je met dezelfde spons de kozijnen schoonmaken zonder al te veel te schrobben.

Voordelen openslaande deuren in aluminium:

 • Openslaande deuren in aluminium zijn zeer duurzaam
 • Openslaande deuren in aluminium zijn kleurbestendig
 • Openslaande deuren in aluminium krimpen niet en zetten niet uit
 • Openslaande deuren in aluminium zijn perfect recyclebaar indien nodig

Nadelen openslaande deuren in aluminium:

 • Openslaande deuren in aluminium zijn duur in aankoop
 • Openslaande deuren in aluminium hebben een strakke look waar je van moet houden

Openslaande deuren in staal

Openslaande deuren in staal zijn vergelijkbaar aan die uit aluminium, maar ze zijn steviger en bieden een hoger isolerend vermogen. We behandelen ze niet echt in dit artikel, omdat ze niet vaak voorkomen bij particuliere woningen. Vaak worden stalen kozijnen gebruikt voor duurdere projecten waar de uitstraling op de eerste plaats komt, en niet de prijs voor de openslaande deuren.

Openslaande deuren zijn er dus in allerlei materialen, kleuren, soorten en maten. Vaak wordt er gekozen op basis van uiterlijk, maar de keuze op basis van prijs zal natuurlijk ook zeker meewegen.

Wil je een idee over hoeveel openslaande deuren kosten, dan kun je ook eens kijken in ons artikel over kozijnen.

Openslaande deuren offerte

Spreken de voordelen van openslaande deuren aan? Voordat je van deze voordelen kunt profiteren, moet je de deuren door een specialist laten plaatsen. Vraag direct meerdere offertes aan en vergelijk deze goed met elkaar!

Waar moet je verder op letten bij het plaatsen van openslaande tuindeuren?

Voor openslaande tuindeuren is een driepuntsluiting een must. Meer informatie over een driepuntsluiting lees je in ons artikel over dit onderwerp. Een driepuntsluiting beschermt je woning niet alleen tegen inbrekers, maar in het geval van openslaande tuindeuren verhindert een driepuntsluiting ook dat de wind er al te veel kracht op heeft.

Bij een groot terras kiezen architecten en projectontwikkelaars meestal voor openslaande deuren, omdat deze het ruimtelijk gevoel vergroten. Zet je de openslaande deuren open en kijk je van binnen naar buiten, dan komt het terras perfect tot zijn recht. Bij een kleiner terras is een schuifpui meer aangewezen, omdat je zo geen circulatieruimte op je terras verliest.

Waar moet je verder op letten bij het plaatsen van openslaande tuindeuren

Welk soort glas in openslaande tuindeuren?

Omdat energie besparen belangrijk is, raden we je aan om bij het plaatsen van openslaande tuindeuren te kiezen voor isolatieglas. Mooie ingrepen in je woning zoals het plaatsen van openslaande deuren, kunnen zodoende hand in hand gaan moet het isoleren van je woning.

Je woning isoleren is een totaalproject. Naast het isoleren van je dak, de vloer en de gevel of de spouwmuren, kun je je slag slaan met isolatieglas in openslaande deuren. Er bestaan evenwel verschillende mogelijkheden. Goed om weten, de afkorting HR staat hierbij voor hoogrendementsglas.

1. Isolatieglas HR+

Isolatieglas met het label HR+ is het isolatieglas met de laagste isolatiewaarde. Het is ook het meest goedkoop in aankoop. Bij dit type van isolatieglas is de spouw gevuld met lucht en niet met isolerend edelgas. Het verschilt niettemin van klassiek dubbel glas omdat er een reflecterende coating aan de binnenzijde van het glas is aangebracht, die thermisch isolerend werkt en de warmte binnen houdt.

 • Isolatiewaarde: 1,2 à 1,6 W/m²K
 • Prijs: € 110 à 130 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

2. Isolatieglas HR++

Isolatieglas van het type HR++ is de meest gekozen optie bij nieuwe woningen en grote verbouwingen. De spouw tussen de glazen platen is gevuld met het edelgas argon. Daarnaast zijn de glazen platen aan de zijde van de spouw ook voorzien van een coating die de warmte beter binnenhouden. De prijs ligt hoger dan bij isolatieglas van het type HR+, maar omdat het glas beter isoleert is de terugverdientijd ook een stuk korter.

 • Isolatiewaarde: 1,1 W/m²K
 • Prijs: € 115 à 140 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

3. Isolatieglas HR+++

Isolatieglas met het label HR+++ staat voor driedubbel isolerend glas. Dit is de kampioen als het op isoleren aankomt. Dankzij de drie glazen platen en de dubbele spouw gevuld met het edelgas argon, hou je de warmte perfect binnen. Dit type van ramen is ook perfect geschikt voor energieneutrale woningen of woningen die je verwarmt met een warmtepomp.

 • Isolatiewaarde: 0,5 W/m²K
 • Prijs: € 150 à 230 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

Hoe kies je nu een soort isolatieglas voor openslaande deuren?

De keuze voor een bepaalde soort isolatieglas hangt af van je persoonlijke wensen. Wil je een goede isolatiewaarde voor een behoorlijke prijs, dan kun je gaan voor HR++ glas. Dit scoort goed op het vlak van isolatie en prijs.

Wil je extra energie besparen of verwarm je bijvoorbeeld je woning met een warmtepomp of zonneboiler, dan investeer je het best in driedubbel HR+++ glas. Dit is iets duurder in de aankoop, maar je wint de ramen sneller terug omdat het verbruik van aardgas of stookolie fors daalt. Een andere overweging om voor HR+++ glas te kiezen is dat het je woning veiliger maakt tegen inbraken en omdat het brandwerend is.

Openslaande deuren offerte

Spreken de voordelen van openslaande deuren aan? Voordat je van deze voordelen kunt profiteren, moet je de deuren door een specialist laten plaatsen. Vraag direct meerdere offertes aan en vergelijk deze goed met elkaar!

Meerdere offertes vergelijken

Wil je nieuwe openslaande tuindeuren plaatsen, dan is het een goed idee om verschillende offertes aan te vragen. Dit kan via onze website in enkele muisklikken gebeuren. Bekijk je de offertes die je eenvoudig in je mailbox ontvangt, dan sta je vaak versteld van de onderlinge prijsverschillen voor hetzelfde werk. Bovendien geeft een offerte ook een goed inzicht in hoe een aannemer een klus wil aanpakken. Dit kan ook de doorslag geven om voor een bepaalde aannemer te kiezen. Een goedkope offerte is oké, maar ook de vakkennis en expertise zijn belangrijk en een offerte is hier een goede staalkaart voor. Vergelijk dus verschillende offertes om de beste keuze te maken.

Op zoek gaan naar een goede aannemer voor het plaatsen van openslaande tuindeuren is niet zo gemakkelijk. Soms ken je de regio waarin je een woning gekocht hebt nog niet zo goed. Bepaalde firma’s scoren dan misschien wel goed qua naambekendheid, maar deze zijn daarom niet altijd de goedkoopste of de beste. Vraag je offertes via ons systeem aan, dan geef je een eerlijke kans aan de diverse aannemers die zich geregistreerd hebben. De beste en de goedkoopste wint zodoende altijd, en daar doe jij dan natuurlijk je voordeel mee!

Vraag dus vandaag nog je offertes aan voor het plaatsen van openslaande tuindeuren!

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je overtuigd bent de mogelijkheden van openslaande tuindeuren. Een beroep doen op een specialist om openslaande tuindeuren te plaatsen, kost je dan wel wat meer, maar dan ben je meteen ook zeker van alle normen en kwaliteitseisen. En dankzij goed geplaatste openslaande tuindeuren in een topmateriaal stijgt de waarde van je woning bovendien. Vraag vandaag nog via onze website vrijblijvend verschillende offertes voor het plaatsen van nieuwe openslaande tuindeuren!

Lees meer over isolatie, deuren en binnenhuisafwerking in volgende artikels:

Tresna.nl
Logo