Traprenovatie kosten

Wil je de trap in je woning renoveren? Dan word je geconfronteerd met een brede waaier aan mogelijkheden.

Soms is het nodig om een trap te renoveren om veilig te blijven. Denk maar aan een trap met losliggende of defecte treden, waarop je kunt uitglijden of struikelen. Daarnaast is het vaak in veel gevallen ook wenselijk om een trap te renoveren als je je volledige woning een make-over geeft. Je wil dat de trap qua stijl en look aansluit bij de rest van de woning.

Ga je voor een grondige verbouwing van je huis, dan is het soms nodig om de trap anders te leiden. Je moet dan bijvoorbeeld een bocht inbouwen en de treden laten draaien.

De aanpak en de prijs om een trap te renoveren? Dat hangt af van situatie tot situatie. Er bestaan inderdaad verschillende gradaties en mogelijkheden om een trap te renoveren.

Traprenovatie offerte

Wil je je trap lichtjes of grondig laten renoveren? In beide gevallen heb je een goede vakman nodig. Vraag offertes op bij de beste vakmensen bij jou uit de buurt en vergelijk de offertes met elkaar. Kies de beste vakman om je trap te laten renoveren. Van deze renovatie ga je lange tijd optimaal genieten.

In dit onderscheid hebben we het over twee soorten renovaties van trappen

 • Lichte traprenovaties
 • Grondige traprenovaties

Verder in dit artikel geven we een schatting van wat een traprenovatie gemiddeld kost.

Wat terminologie over trappen

Omdat we in dit artikel nu en dan wat technische termen gebruiken, geven we eerst even een korte omschrijving van deze termen voor een goed begrip. We willen er geen technische les van maken, maar als je een offerte goed wil doorgronden en wil kunnen meepraten met een vakman, dan is het goed om deze begrippen te kennen.

 • Wat is de aantrede en wat is de optrede van een trap? De aantrede, dat is het stuk waarop je je voeten plaatst, met andere woorden de horizontale afstand tussen twee voorzijden van opeenvolgende treden. De optrede, dat is het rechtopstaande deel tussen de opeenvolgende treden. De optrede wordt soms ook “stootbord” genoemd. Een van de criteria qua afmetingen is trouwens dat een aantrede altijd minimaal 22 cm moet zijn. Een optrede mag maximaal 18,8 cm hoog zijn. Dit is belangrijk om te berekenen op hoeveel treden je uitkomt.
 • Wat is een trapboom? De trapbomen zijn de balken waarin de treden en stootborden gevat zitten of waarop ze rusten. Bij traditionele houten trappen worden de treden en de stootborden 1 cm diep ingewerkt in de trapbomen. Dit zorgt voor een extra stevigheid.
 • Wat is een trapleuning? Een leuning is een stevige balk, strip of soms een touw, waaraan je met je hand steun of stabiliteit kan vinden. Een leuning zie je langs alle plaatsen waar het stappen enigszins risicovol is, bijvoorbeeld bij het klimmen of dalen of op gladde oppervlaktes. De leuning voorkomt zo dat je je bezeert of blesseert door te vallen, en biedt de mogelijkheid je stappen met je arm te ondersteunen.

Traprenovatie offerte

Wil je je trap lichtjes of grondig laten renoveren? In beide gevallen heb je een goede vakman nodig. Vraag offertes op bij de beste vakmensen bij jou uit de buurt en vergelijk de offertes met elkaar. Kies de beste vakman om je trap te laten renoveren. Van deze renovatie ga je lange tijd optimaal genieten.

Wat betekent het om je trap licht te renoveren?

Onder een lichte renovatie verstaan we het opnieuw laten bekleden van een trap, terwijl je de bestaande treden (de aantreden en de optreden) behoudt. Je plaatst hierbij ook een nieuwe trapleuning en desgewenst een nieuwe balustrade. Zo is het mogelijk om je trap te behouden zoals hij is, maar hem gewoon in een nieuw jasje te laten steken. Er zijn verschillende redenen waarom het een goed idee is om een trap te bekleden. We bespreken ze uitgebreid in ons artikel over het bekleden van trappen.

Wat betekent het om je trap licht te renoveren

Je trap laten bekleden kan bijvoorbeeld een manier zijn om je trap een volledige make-over te geven die aansluit op je persoonlijke stijl. Een ouderwetse houten trap vind je misschien maar saai, en daarom kan het een goed idee zijn om hem met pvc te bekleden.

Een houten trap bekleden is ook interessant omdat je dan je trap an sich niet meer hoeft te schilderen of te beitsen. In de meeste gevallen ga je kiezen voor een slijtvaste en stootvaste bekleding, die geen verdere behandeling nodig heeft. Een trap bekleden kan ook een manier zijn om je trap veiliger te maken. Zo bestaat er bijvoorbeeld geribbeld pvc of pvc met noppen waar je met je voeten een goede grip op hebt. Dit is meteen ook de reden waarom je deze bekleding van trappen vaak ziet bij openbare gebouwen.

Je maakt je woning gezelliger met een warme trapbekleding. Een trap bekleden maakt je woning gewoonweg een stuk gezelliger en mooier. Je zorgt voor een stijl die past in het concept van je woning.

Wat houdt een ingrijpende renovatie van een trap in?

Naast het bekleden van trappen bestaan er ook meer grondige renovaties. We denken dan bijvoorbeeld aan het volledig nieuw leggen van de traptreden. In deze situatie behoud je dan de trapbomen, maar plaats je nieuwe treden.

Onder een ingrijpende traprenovatie verstaan we dus dat je de treden van de trap laat vervangen. Je laat ook een nieuwe leuning en desgewenst een balustrade plaatsen. Daarnaast blijft de vorm, het aantal treden en het aantal bochten in de trap gelijk.

Net als bij het bekleden van een trap, ga je bij een grondige traprenovatie voor een volledig nieuwe look als je dit wil. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor houten treden of treden die je na het plaatsen bekleedt met laminaat, parket of pvc, om maar iets te noemen.

Traprenovatie offerte

Wil je je trap lichtjes of grondig laten renoveren? In beide gevallen heb je een goede vakman nodig. Vraag offertes op bij de beste vakmensen bij jou uit de buurt en vergelijk de offertes met elkaar. Kies de beste vakman om je trap te laten renoveren. Van deze renovatie ga je lange tijd optimaal genieten.

We overlopen hier de verschillende materialen waaruit traptreden kunnen bestaan of waarmee ze bedekt kunnen zijn.

Een eerste mogelijkheid is pvc. Dit is een stevig materiaal dat ideaal is om trappen mee te bekleden. Het wordt op bestaande treden gelijmd. Pvc heeft als voordeel dat het slipvast is. Bovendien is het niet zo moeilijk te plaatsen. Een aannemer knipt of snijdt stukken pvc perfect op maat van de traptreden en lijmt ze dan op het oppervlak vast. Pvc heeft eveneens als voordeel dat je het perfect kunt aanpassen aan je woning. Er is immers een grote keuze in kleuren en uitvoeringen. Dit gaat van felle of strak ogende kleuren tot meer uitgesproken rustieke tinten. Het is zelfs perfect mogelijk om pvc te gebruiken waarbij je nauwelijks het onderscheid met hout ziet. Dit pvc heeft dan dezelfde nerfstructuur en kleuren als bijvoorbeeld eik of beuk.

Je kunt traptreden laten maken uit massief hout, dat je dan bijvoorbeeld beitst of vernist. Dit zorgt voor de look van een volledig nieuwe trap, en dat is het eigenlijk ook.

Je kunt ook kiezen voor treden die belegd zijn met fineerhout, laminaat of parket. Laminaat is één van de goedkoopste soorten trapbekleding. Het is een bijzonder onderhoudsvriendelijk materiaal. Het heeft de uitstraling van een echte houten vloer, maar is al kant en klaar afgewerkt. Na de traprenovatie is de trap meteen weer beloopbaar. Naast het bekleden met laminaat, is parket een veelgevraagde bekleding van trappen. Net zoals een vloer in massief parket een stuk duurder is dan een vloer in laminaat, kost het ook meer om je trap met parket te bekleden als je het vergelijkt met laminaat. Het resultaat ziet er evenwel luxueus en stijlvol uit.

Parket en laminaat zijn in heel wat diverse soorten verkrijgbaar. Er zijn kwaliteitsverschillen tussen de meer goedkope en de dure soorten. Bovendien kun je naar stijl toe ook alle kanten uit. Een moderne look of een klassieke look, het kan allemaal.

Nog een ander materiaal om een trap mee te bedekken en af te werken is tapijt. Hier zijn er bovendien heel wat mogelijkheden. Zo kun je tapijt op traptreden laten lijmen. Dit is een goede bescherming en bovendien kost dit niet zo veel. Dit is als het ware een “vast tapijt” voor je trap. Anderzijds is tapijt wel gevoelig voor slijtage. Heb je het op de traptreden vastgelijmd, dan is het bovendien een hele klus om het terug te verwijderen. Een andere optie is om tapijt te combineren met een andere bekleding van je trap. Je kunt bijvoorbeeld je trap bekleden met laminaat, maar dan om dit laminaat te beschermen er een tapijt overheen leggen. Dit tapijt wordt dan op zijn plaats gehouden door zogenaamde lopers. Want het is inderdaad de bedoeling dat je veilig de trap op en af kan en niet uitglijdt over een tapijt dat los ligt.

Een stalen trap is ook een mooie en moderne keuze. De treden kunnen gemonteerd worden op de bestaande trapbomen. Het staal kan ook op maat geplooid worden zodat er geen trapbomen nodig zijn en je als het ware een zwevende trap krijgt.

Traprenovatie offerte

Wil je je trap lichtjes of grondig laten renoveren? In beide gevallen heb je een goede vakman nodig. Vraag offertes op bij de beste vakmensen bij jou uit de buurt en vergelijk de offertes met elkaar. Kies de beste vakman om je trap te laten renoveren. Van deze renovatie ga je lange tijd optimaal genieten.

Kiezen voor een bloktrap of voor een Z-trap

Bovendien is het ook mogelijk om de vorm van de treden te laten veranderen bij een grondige renovatie. Zo kun je bij het plaatsen van nieuwe treden kiezen voor een bloktrap of een z-trap.

 • Bloktrap: Een bloktrap is een trap waarbij de trede en stootbord onder een hoek van 90 graden met elkaar verlijmd zijn. Zo lijkt het als het ware een opeenstapeling van blokken.
 • Z-trap: De Z trap is een trap waarbij het stootbord schuin op de trede wordt geplaatst, in plaats van haaks, zoals bij een ‘gewone’ trap. Hierdoor vormen het stootbord en de trede de vorm van de letter z. Het grote voordeel is dat de trede groter is en dat je je hiel niet stoot bij het afdalen van de trap.
Kiezen voor een bloktrap of voor een Z-trap

Wat zijn de voordelen van een grondige traprenovatie?

Een trap laten renoveren heeft heel wat voordelen.

 • Zo kun je met een relatief kleine kost (toch in vergelijking met het plaatsen van een volledig nieuwe trap) een volledig nieuwe look geven aan je trap. Denk maar aan de grote keuze in materialen. Hierdoor kies je een materiaal dat het beste past bij de stijl van je woning.
 • Je kunt een trap veilig maken of beter beveiligen. Defecte treden vervangen waardoor je niet kunt uitglijden, of een trap voorzien van antislipmateriaal en stoothoeken, het zijn kleine renovaties die het veilig maken om een trap te gebruiken. Dankzij een functionele traprenovatie kunnen oudere mensen vaak langer in hun woning blijven wonen en het risico op vallen beperken. Je kunt een nieuwe en veilige trapleuning laten plaatsen die stevig vastgemaakt is op de nieuwe treden.

Traprenovatie offerte

Wil je je trap lichtjes of grondig laten renoveren? In beide gevallen heb je een goede vakman nodig. Vraag offertes op bij de beste vakmensen bij jou uit de buurt en vergelijk de offertes met elkaar. Kies de beste vakman om je trap te laten renoveren. Van deze renovatie ga je lange tijd optimaal genieten.

Wanneer is een traprenovatie niet mogelijk of niet de beste oplossing?

Een trap laten renoveren heeft ook bepaalde nadelen of je kunt er op zijn minst enkele bedenkingen bij maken.

 • Bij een renovatie zijn de trapbomen zelf moeilijk aanpasbaar. Loopt een trap niet zo lekker of wil je bijvoorbeeld meer treden laten plaatsen, dan moeten er ook nieuwe trapbomen komen, en dan spreek je eigenlijk over het plaatsen van een volledig nieuwe trap.
 • Een traprenovatie is ook niet bedoeld om bijvoorbeeld een bocht of een grotere aanloop in een trap te maken. Je blijft gebonden aan de afmetingen en de hellingsgraad van de trapbomen.
 • Wil je een andere indeling in je woning creëren en komt hierbij de toegang tot de bovenverdieping op een andere plaats, dan moet je eveneens een volledig nieuwe trap laten plaatsen.
 • Een trap laten maken is altijd maatwerk. Ga je voor een nieuwe trap met een andere indeling qua bochten of aantal treden, dan is het vaak niet mogelijk om oude en degelijke treden te hergebruiken, ook al vind je ze nog zo mooi. Het is dan moeilijk om een nieuwe bestemming te geven aan bijvoorbeeld treden uit massieve eik. Deze treden zijn nochtans op zich wel wat waard.

Een trap renoveren, hoeveel kost dit?

De kosten die bij het renoveren van een trap komen kijken, verschillen van situatie tot situatie. Toch kunnen we stellen dat er bepaalde gemiddelden zijn. Zo kost een lichte traprenovatie gemiddeld €1.250, terwijl een luxerenovatie gemakkelijk in de richting van de €3.000 gaat. Dit is dan bijvoorbeeld een trap die afgewerkt wordt met luxematerialen en ledverlichting. Verder speelt het soort trap een grote rol. Hebben we te maken met een zwevende trap, een rechte trap, of een draaitrap? Welke materialen er gebruikt worden, speelt ook een grote rol. Hieronder geven we je een globale indruk van de mogelijke prijzen bij een traprenovatie.

Type traprenovatie

Kosten

Eenvoudige traprenovatie, rechte trap, goedkopere materialen

Gemiddeld € 1.250,-

Standaard traprenovatie

Gemiddeld € 2.000,-

Luxe traprenovatie, bijvoorbeeld met verlichting en leuningen of stootborden

Gemiddeld € 2.950,-

Traprenovatie offerte

Wil je je trap lichtjes of grondig laten renoveren? In beide gevallen heb je een goede vakman nodig. Vraag offertes op bij de beste vakmensen bij jou uit de buurt en vergelijk de offertes met elkaar. Kies de beste vakman om je trap te laten renoveren. Van deze renovatie ga je lange tijd optimaal genieten.

Wat bepaalt deze prijs bij het renoveren van een trap?

Zoals bij elke klus, is de grootste hap van het budget besteed aan de werkuren van de vakmannen. Ongeveer de helft van de in rekening gebrachte kosten voor het renoveren van een trap gaat naar het arbeidsloon. De andere helft gaat naar het materiaal. Extra opties, bijvoorbeeld traptreden met ledverlichting zorgen hierbij nog eens voor een meerprijs. Gemiddeld kost een traprenovatie tussen de € 1.000,- en € 3.500.

Kun je besparen op de kosten van een traprenovatie?

Wanneer je een beperkt budget ter beschikking hebt en je hebt een houten trap, dan krijgt je trap met een nieuwe verflaag toch weer een frisse uitstraling. Gemiddeld bedragen de kosten hiervoor tussen de €300,- en de € 700,- per trap. Je nieuwe laklaag gaat minsten twee jaar mee, afhankelijk van het gebruik en de intensiteit waarmee de trap wordt belopen.

Gaat het alleen om het herstellen van een of meerdere traptreden? Dan hoef je natuurlijk geen grondige traprenovatie uit te laten voeren. Hou hierbij rekening met een gemiddeld uurloon van €80. Meestal is de klus dan in een of twee uren geklaard. Bij het arbeidsloon moet je dan nog de prijs voor het materiaal rekenen.

Door zelf voorbereidende werkzaamheden voor je rekening te nemen, breng je de kosten van een traprenovatie omlaag. We denken aan het verwijderen van materiaal of schuren van de trap.

Je kunt een trap ook in fases renoveren en extra leuke opties zoals die coole ledverlichting nog even uitstellen.

Combineer verschillende klussen in je woning, zo beperk je het schoonmaken achteraf. Dit zorgt voor een besparing qua geld maar ook qua tijd.

Traprenovatie offerte

Wil je je trap lichtjes of grondig laten renoveren? In beide gevallen heb je een goede vakman nodig. Vraag offertes op bij de beste vakmensen bij jou uit de buurt en vergelijk de offertes met elkaar. Kies de beste vakman om je trap te laten renoveren. Van deze renovatie ga je lange tijd optimaal genieten.

Meerdere offertes vergelijken

Wil je je trap laten renoveren, dan is het een goed idee om verschillende offertes aan te vragen. Dit kan via onze website in enkele muisklikken gebeuren. Bekijk je de offertes die je eenvoudig in je mailbox ontvangt, dan sta je vaak versteld van de onderlinge prijsverschillen voor hetzelfde werk. Bovendien geeft een offerte ook een goed inzicht in hoe een aannemer een klus wil aanpakken. Dit kan ook de doorslag geven om voor een bepaalde aannemer te kiezen. Een goedkope offerte is oké, maar ook de vakkennis en expertise zijn belangrijk en een offerte is hier een goede staalkaart voor.

Op zoek gaan naar een goede aannemer voor het renoveren van een trap is niet zo gemakkelijk, of het nu een lichte of een grondige renovatie is. Soms ken je de regio waarin je een woning gekocht hebt nog niet zo goed. Bepaalde firma’s scoren dan misschien wel goed qua naambekendheid, maar deze zijn daarom niet altijd de goedkoopste of de beste. Vraag je offertes via ons systeem aan, dan geef je een eerlijke kans aan de diverse aannemers die zich geregistreerd hebben. De beste en de goedkoopste wint zodoende altijd, en daar doe jij dan natuurlijk je voordeel mee!

Vraag dus vandaag nog je offertes aan voor het renoveren van je trap!

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je overtuigd bent van het nut van een sterke en goed geplaatste trap in je woning. Met een mooie en veilige trap creëer je een instant gezellige sfeer in huis en is het puur genieten van het comfort van je woning.

Een beroep doen op een specialist om een trap te laten renoveren kost je dan wel wat meer, maar dan ben je meteen ook zeker van alle normen en kwaliteitseisen. Vraag vandaag nog via onze website vrijblijvend verschillende offertes voor het renoveren van je trap aan!

Traprenovatie offerte

Wil je je trap lichtjes of grondig laten renoveren? In beide gevallen heb je een goede vakman nodig. Vraag offertes op bij de beste vakmensen bij jou uit de buurt en vergelijk de offertes met elkaar. Kies de beste vakman om je trap te laten renoveren. Van deze renovatie ga je lange tijd optimaal genieten.

Tresna.nl
Logo