Dakkapel kosten

Een dakkapel is een goed idee om extra ruimte op je zolderkamer te creëren. Met een dakkapel plaats je een extra volume op een schuin aflopend dak. Je kunt er voor opteren om een dakkapel als prefab-onderdeel op je dak te laten plaatsen. Maatwerk is eveneens mogelijk. Om een idee te geven van de kosten die bij het plaatsen van een dakkapel komen kijken, hebben we hier even een en ander qua cijfers op een rijtje gezet. Een kleine zolderruimte kun je zodoende met een dakkapel omvormen tot een volwaardige slaapkamer of werkruimte.

Het is een goed idee om offertes van verschillende aannemers te bekijken en te vergelijken als je een dakkapel wil plaatsen. Op onze website vraag je verschillende offertes met een eenvoudige druk op de knop aan.

Dakkapel laten plaatsen

Wil je graag een nieuwe dakkapel laten plaatsen?  Via het internet vind je snel een (betaalbare) vakman die de dakkapel voor je kan plaatsen. Vergelijk offertes en bespaar op je nieuwe dakkapel

Wat is de gemiddelde kostprijs van een dakkapel?

De kostprijs van een dakkapel hangt in eerste instantie af van de afmetingen en de materialen van de dakkapel.

Gemiddeld gesproken kun je rekening houden met volgende cijfers als je een dakkapel op je woning wil.

Type

Prefab

Maatwerk

Hout

€ 3.300

€ 4.100

PVC

€ 3.800

€ 4.800

Trespa of vergelijkbaar

€ 4.775

5.600

Zoals je merkt uit bovenstaande tabel, die uitgaat van een gemiddelde in Nederland, is er een groot prijsverschil tussen de materialen waarin een dakkapel gemaakt is. Anderzijds is er ook een groot verschil tussen prefab dakkapellen en dakkapellen die op maat gemaakt zijn. Dit komt omdat een prefab-constructie volledig in een fabriek gemaakt kan worden en de producent altijd opnieuw hetzelfde plan en dezelfde werkwijze kan hergebruiken. Laat je een dakkapel op maat maken, dan komt hier meer werk bij kijken qua opmeten, qua aankoop van materialen en dergelijke.

Hoeveel kost een dakkapel per meter?

Het is een goed idee om de prijs van een dakkapel te berekenen op basis van het aantal lopende meter dat je dakkapel lang is. Hier spreken we dan over dakkapellen die op maat gemaakt worden. De aannemer komt de nodige opmetingen bij je thuis doen en gaat met deze afmetingen aan de slag om een dakkapel op maat van jouw woning te maken. Om de prijs zo realistisch mogelijk te maken, specificeren we ook het soort raam of de soorten ramen die in de dakkapel mogen komen. We maken een onderscheid tussen dakkapellen in hout of in PVC.

Afmetingen

Kunststof

Hout

Soort kozijnen

2 meter

€ 3.000

€ 3.400

1 draai-kiepraam + 1 raam

3 meter

€ 3.750

€ 3.990

1 draai-kiepraam + 1 raam

4 meter

€ 4.700

€ 4.900

2 ramen + 2 draai-kiepramen

5 meter

€ 5.150

€ 5.500

2 ramen + 2 draai-kiepramen

6 meter

€ 6.150

€ 6.700

2 ramen + 3 draai-kiepramen

5 meter

€ 7.250

€7.900

2 ramen + 3 draai-kiepramen

** Deze prijzen zijn telkens inclusief BTW, maar exclusief bepaalde opties, die we hieronder bespreken.

Dakkapel laten plaatsen

Wil je graag een nieuwe dakkapel laten plaatsen?  Via het internet vind je snel een (betaalbare) vakman die de dakkapel voor je kan plaatsen. Vergelijk offertes en bespaar op je nieuwe dakkapel

Uit welke componenten bestaat de prijs van een dakkapel?

Zoals bij elk bouwwerk bestaat de prijs van een dakkapel uit verschillende componenten

 • Ongeveer 40% van de prijs gaat naar de materialen
 • Werkkosten nemen ongeveer 30 % in
 • Ramen staan dan weer voor 25%
 • Daarnaast nog kosten zoals afvoerkosten en dergelijke
Uit welke componenten bestaat de prijs van een dakkapel

Welke uitgangspunten kun je gebruiken bij het kiezen van een aannemer?

In de bovenstaande tabel heb je een goed idee van wat je als prijs mag verwachten als je voor een dakkapel gaat. Je kunt in je keuze van een aannemer evenwel niet alleen de prijs vergelijken. Hou er bijvoorbeeld ook rekening mee dat je voor een bepaald concept kunt kiezen. We zetten deze invalshoeken even voor je op een rij.

“Ga voor de prijsbreker.” Wil je zeker zijn dat een dakkapel je zo min mogelijk gaat kosten, dan kun je kiezen voor een standaard formaat met een prefab constructie. Hou er rekening mee dat je nog behoorlijk wat werk hebt aan de binnenkant van je dakkapel om een en ander af te werken. Verder is de kans groot dat je dakkapel gemaakt is uit pvc en niet uit hout of een ander materiaal. Een kostenplaatje van ongeveer 3300 euro is hier realistisch.

“Ga voor de beste prijs-kwaliteitsverhouding.” Hier kan een dakkapel perfect een prefab-constructie zijn, maar de aannemer geeft je een aantal opties aan. Deze aannemer weet perfect hoe hij zelfs een prefab dakkapel kan aanpassen aan je wensen en geeft je bijvoorbeeld ook advies over de types van ramen. Hier is een prijskaartje van rond de 4.500 euro realistisch.

“Ik spaar tot ik een groot budget heb en ga dan meteen voor een luxe dakkapel”. Zou je graag een groot formaat type willen kopen en beschik je over enkele zeer specifieke eisen met betrekking tot de uitstraling? In dat geval is het aan te raden om te kiezen voor een dakkapel in een materiaal als trespa, dat je volledig in de kleur en met de afwerking van jouw keuze kiest. Verder is bij een dergelijke dakkapel de binnenkant volledig afgewerkt. De kostprijs voor een dergelijke dakkapel is minimaal 6.000 euro.

Hoeveel kosten de opties van een dakkapel?

Bij het plaatsen van een dakkapel heb je heel wat opties, hieronder geven we je een aantal voorbeelden.

Soort extra optie

Gemiddelde prijs

Ventilatierooster

Tussen € 7 en € 13 per decimeter

Draai-kiepraam

Tussen € 120 en € 250 per item

Insectenhor

Tussen € 70 en € 110 per item

Rolluik/screen

Tussen € 400 en € 1.200 per item

Hang- en sluitwerk

Tussen € 60 en € 190 per stuk

Dakkapel laten plaatsen

Wil je graag een nieuwe dakkapel laten plaatsen?  Via het internet vind je snel een (betaalbare) vakman die de dakkapel voor je kan plaatsen. Vergelijk offertes en bespaar op je nieuwe dakkapel

Kun je een beroep doen op de garantie bij schade?

Ben je overtuigd door een bepaalde offerte, vraag dan zeker ook nog eens na over welke garantie je geniet nadat de plaatsing voltooid is. Als er bijvoorbeeld een storm is, kan het al eens gebeuren dat je dakkapel schade oploopt. Daarnaast komt het ook vaak voor dat een dakkapel in de scheiding met het dak wat water doorlaat. Kun je dan rekenen op de aannemer om deze schade te herstellen? Of moet je die kosten zelf dragen? Het is belangrijk om goed te weten wat er onder de verantwoordelijkheid van de aannemer valt of niet.

Komt een dakkapel in aanmerking voor subsidies

Voor het plaatsen van een dakkapel kun je in principe geen beroep doen op subsidies. Wil je evenwel je dakkapel extra isoleren, of ga je voor dubbele of zelfs driedubbele beglazing, dan kun je voor deze onderdelen wel mogelijk een subsidie aanvragen. Zo is er sinds 2 september 2019 een nieuwe regelgeving voor het isoleren van je huis.

Een goed startpunt is om even bij je gemeente te informeren welke mogelijkheden er zijn naar subsidie toe. Voor isolatie kun je bijvoorbeeld gebruik maken van het verlaagde btw-tarief op de arbeidskosten.

Heb je een vergunning nodig om een dakkapel te plaatsen?

Het plaatsen van een dakkapel is heeft een weerslag op de buitenkant van je huis. Daarom is dit aan een aantal voorwaarden gebonden. Je verdiept je hier best even in vooraleer je beslist om een dakkapel te plaatsen. Zo voorkom je dat je voor onaangename verrassingen komt te staan eens je dakkapel geplaatst is.

Een dakkapel plaatsen achteraan de woning en aan de zijkant van je woning kan in principe zonder vergunning gebeuren.

Een dakkapel vooraan de woning, aan de straatkant dus, plaatsen kan zonder vergunning. In elk geval moet de dakkapel dan aan een aantal voorwaarden voldoen.

 • De onderzijde moet zich tussen 0,5 en 1 meter van de dakvoet bevinden.
 • De hoogte mag maximaal 1,75 meter zijn.
 • De bovenkant moet zich 0,5 meter onder de nok bevinden.
 • De zijkanten moeten zich eveneens 0,5 meter van de zijkant van het dakvlak situeren.

Bij bepaalde zinnen voegen we "in principe" toe, omdat de regels ook van gemeente tot gemeente kunnen verschillen. Vergunningsvrij een dakkapel plaatsen, kan bovendien alleen als je kiest voor een dakkapel met een plat dak.

Hou voor het plaatsen van een dakkapel ook rekening met het burenrecht. Dit is een wat zware term voor het recht dat je buren hebben om protest aan te tekenen tegen de overlast die je hen bezorgt door een dakkapel te plaatsen. Licht je je buren op voorhand in over de werken die je plant en wanneer ze gaan plaatsvinden, dan stellen er zich over het algemeen geen problemen.

Samengevat, een vergunning voor het plaatsen van een dakkapel is enkel nodig:

 • Als de dakkapel afwijkt van de voorgeschreven hoogte, breedte of diepte.
 • Als je een dakkapel wil plaatsen in een beschermd gebouw.
 • Als je een dakkapel wil plaatsen in een woning in een natuurgebied.
 • Als je een dakkapel wil bouwen die zelf een zadeldak of aflopend dak heeft.

Welke stappen doorloop je bij het plaatsen van een dakkapel?

Wil je een dakkapel plaatsen, dan kan een mogelijk scenario als volgt gaan. Bij dit alles moet je er van uitgaan dat je een dag hinder ondervindt door de bouwwerken. Verwittig hierbij zeker je buren.

 • Je vraagt via onze site de nodige offertes aan en vergelijkt ze, waarbij je komt tot de beste deal.
 • Je neemt contact op met de aannemer, en maakt een afspraak
 • De aannemer komt je dak inspecteren en gaat de afmetingen opnemen
 • De dakkapel wordt gebouwd
 • Je krijgt een bericht wanneer de dakkapel klaar is, of wanneer de aannemer de dakkapel kan komen plaatsen.
 • Er wordt een gat in je dak gezaagd en met een hijskraan plaatst men de dakkapel op de juiste positie.
 • De dakkapel wordt waterdicht gemaakt.
Welke stappen doorloop je bij het plaatsen van een dakkapel

Tips om te overwegen bij de plaatsing van een dakkapel

Tip 1: Meet alles zelf goed na. Een foutje is snel gemaakt, ook door professionele aannemers. Heb je je eigen afmetingen, dan kun je alvast dubbel checken of er sprake is van een vergissing of niet.

Tip 2: Denk goed na over de ramen die je wenst. Het lijkt misschien eenvoudig om een schuifraam te kiezen, maar een draai-kiepraam heeft in veel gevallen heel wat voordelen die een hogere prijs verantwoorden.

Tip 3: Denk goed na over de opties die je wenst. Vaak is het bijvoorbeeld moeilijk om achteraf nog een hor op maat van een raam te plaatsen. Verluchtingsroosters worden ook op maat van het raam gemaakt en zijn achteraf moeilijk toe te voegen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor rolluiken.

Slotwoord

We kunnen je niet genoeg aanraden om verschillende offertes op te vragen als je een dakkapel wil plaatsen. Je staat soms versteld van de grote prijsverschillen die er zijn tussen aannemers onderling. Vraag je vier, vijf of zes offertes aan, dan is het een koud kunstje om de beste te kiezen. Vul je gegevens in op onze website, en je krijgt vanuit je luie stoel alle informatie die je nodig hebt om tot een goede beslissing te komen!

Dakkapel laten plaatsen

Wil je graag een nieuwe dakkapel laten plaatsen?  Via het internet vind je snel een (betaalbare) vakman die de dakkapel voor je kan plaatsen. Vergelijk offertes en bespaar op je nieuwe dakkapel

Tresna.nl
Logo