Nieuwe kozijnen, waar je op moet letten!

Ben je van plan om een woning te renoveren of om een nieuwe woning te bouwen, dan moet je kozijnen voor de ramen en de deuren kiezen. Kozijnen bepalen een groot stuk de look van je woning. Dankzij raamkozijnen kun je gaan voor een uitgesproken strakke look voor je woning, of eerder kiezen voor een traditioneel uitzicht. Wil je een woning met een uitgesproken dorps karakter of ga je voor een stedelijke blitse look? Met raamkozijnen zet je hier meteen al een stap in de richting van de stijl die je wenst voor je woning of voor je appartement.

Raamkozijnen zijn kampioenen in het isoleren

Kozijnen hebben verder een hele belangrijke functie in het isoleren van je woning. Koude en vocht krijgt altijd een kans om je woning te infiltreren op de punten waar verschillende structuren van een woning samenkomen. Denk bijvoorbeeld maar aan de overgang tussen de muren en de structuur van het dak. De overgang van het vloerniveau naar de muren is ook een kritiek punt, waar je bijvoorbeeld met opstijgend vocht te maken kunt krijgen.

Hetzelfde geldt voor de overgang tussen de muren en het glas van de ramen. Om glas stevig op zijn plaats te houden, heb je nood aan een kozijn, dat op zichzelf ook goed isolerend is.

Nieuwe kozijnen laten plaatsen

Wil je in je woning nieuwe kozijnen laten plaatsen? Maak eerst een keuze tussen de verschillende soorten kozijnen en vraag vervolgens offertes aan. Maak een vergelijking en schakel direct de beste vakman in!

Wat is een kozijn?

“Kozijn” klinkt als term wat vreemd. Wat is een kozijn precies? Het woord komt van het Franse “cassin”, wat “kistje” betekent.

Een kozijn is een raamwerk, meestal van hout, metaal of kunststof waarin een deur, raam of een ander element kan worden aangebracht.

In zijn meest eenvoudige vorm bestaat een kozijn uit twee stijlen (een linker- en een rechter stijl) en twee dorpels (een onder- en een bovendorpel). Een tussendorpel, bijvoorbeeld tussen twee ramen, bestaat ook en wordt wel eens “kalf” genoemd.

Wat is een kozijn

Een kozijn is een onderdeel van een wand of gevel, maar heeft zelf geen dragende en constructieve functie. Wanneer de muuropening te breed is, moet je een betonbalk boven het kozijn aanbrengen om het kozijn te beschermen.

Binnen- en buitenkozijnen

Je kunt verder een onderscheid maken in binnen- en buitenkozijnen, waaraan verschillende eisen worden gesteld.

Wat zijn binnenkozijnen?

Binnenkozijnen zijn kozijnen die binnen een gebouw worden toegepast. Om die reden hoeven ze vaak iets minder sterk te zijn en kan de vorm tegelijk ook speelser zijn. Kozijnen zijn soms ook verplaatsbaar, denk maar aan bedrijfsgebouwen waarin de muren en dus ook de kozijnen soms verplaatst worden om een andere indeling te geven aan een verdieping.

Wat zijn buitenkozijnen?

Buitenkozijnen bevinden zich in de gevel van een gebouw en zijn zo onderdeel van de scheiding tussen binnen en buiten.

Kozijnen: enkel voor ramen?

We spreken vaak over raamkozijnen, maar om een deur of een schuifpui te plaatsen, heb je evengoed een kozijn nodig.

Welke soorten kozijnen zijn er?

Een kozijn kan dienen om een eenvoudige deur in te plaatsen, maar eveneens een goed beveiligde voordeur.

Een kozijn kan plaats geven aan een schuifpui die bijvoorbeeld de volledige breedte van je achtergevel inneemt.

Denk verder aan de verschillende soorten ramen die er bestaan: schuiframen, gesloten ramen, draairamen, draai-kiepramen.

De mogelijkheden zijn met andere woorden eindeloos.

Materialen van kozijnen

In dit stuk overlopen we even de verschillende kozijnen op basis van het materiaal waarin ze gemaakt zijn. Raamkozijnen zijn gemaakt uit hout, pvc, staal of aluminium. De keuze voor een raamkozijn in een van deze materialen bepaalt de prijs van het hele project. Hieronder overlopen we de kenmerken en de voor- en de nadelen van de diverse materialen.

Houten raamkozijnen

Houten raamkozijnen ken je vast en zeker wel. Mensen maken al eeuwen raamkozijnen in dit natuurlijke materiaal. Kies je voor kozijnen in hout, dan is de keuze qua soort hout nog steeds groot.

Hardhout of zacht hout

Bij houten raamkozijnen kun je kiezen tussen hardhout en zachthout. Hardhout is hout dat afkomstig is van loofbomen. Denk bijvoorbeeld aan mahonie, meranti of merbau. Zachthout is daarentegen hout dat afkomstig is van naaldbomen. Naaldbomen groeien sneller dan loofbomen. Daarom is zachthout over het algemeen goedkoper dan hardhout. Zowel hardhout als zachthout zijn populair voor raamkozijnen. De sterkte van het hout is een ding, hoe het behandeld is bepaalt ook een groot stuk de sterkte en duurzaamheid. Zacht hout is dus niet per definitie slecht. De duurzaamheid wordt uitgedrukt in de duurzaamheidsklasse.

Nieuwe kozijnen laten plaatsen

Wil je in je woning nieuwe kozijnen laten plaatsen? Maak eerst een keuze tussen de verschillende soorten kozijnen en vraag vervolgens offertes aan. Maak een vergelijking en schakel direct de beste vakman in!

Duurzaamheidsklasse van hout

De duurzaamheidsklasse is de weerstand van een houtsoort tegen elementen als houtrot en schimmels.

De indeling gebeurt op basis van een test waarbij men een paaltje van 50x50mm in de grond steekt. Hoe langer het paaltje blijft meegaan, hoe duurzamer het hout is. De test wordt enkel uitgevoerd met kernhout, omdat spinthout nooit als duurzaam wordt beschouwd en altijd tot duurzaamheidsklasse V behoort. Kernhout is het meestal wat donkerder en zwaarder hout in het binnenste van de boom. Dit is anders dan het spinthout dat aan de buitenkant van een boom zit, onder de bast. Het spinthout verzorgt het transport van water naar boven.

Duurzaamheidsklasse I

 • Zeer duurzaam
 • Levensduur van + 25 jaar
 • Voorbeeld: Padoek, Afzelia (natuurlijke duurzaamheidsklasse I)

Duurzaamheidsklasse II

 • Duurzaam
 • Levensduur van tussen de 15 en 25 jaar
 • Voorbeeld: Europees eiken (natuurlijke duurzaamheidsklasse II / III)

Duurzaamheidsklasse III

 • Matig duurzaam
 • Levensduur van 10 tot 15 jaar
 • Voorbeeld: Grenen (natuurlijke duurzaamheidsklasse III / IV)

Duurzaamheidsklasse IV

 • Weinig duurzaam
 • Levensduur van 5 tot 10 jaar
 • Voorbeeld: Vuren (natuurlijke duurzaamheidsklasse IV)

Duurzaamheidsklasse V

 • Zeer weinig duurzaam
 • Levensduur van minder dan 5 jaar
 • Voorbeeld: Essenhout (natuurlijke duurzaamheidsklasse V), Beuken (natuurlijke duurzaamheidsklasse V)

Let wel, hout kan beschikken over een natuurlijke duurzaamheidsklasse, maar kan ook duurzamer worden gemaakt door een bepaalde behandeling. De eigenschappen van hout worden dan kunstmatig aangepast door het te impregneren, in een bepaalde substantie te drenken of te verhitten. Op die manier kan een houtsoort met een natuurlijke lage duurzaamheidsklasse toch aangepast worden om een hogere duurzaamheidsklasse te behalen bij ingebruikname. Zo kan Essenhout - met een natuurlijke duurzaamheidsklasse V - na thermische verduurzaming ingedeeld worden in duurzaamheidsklasse I.

Tropisch hardhout

Met zachthout en hardhout beperkten we ons tot nu toe tot het klassieke, zogenaamd Atlantische hout. Dit is hout dat afkomstig is uit Europa in de breedste zin en uit Amerika.

Naast dit Atlantische hout, kun je ook gebruik maken van tropisch hardhout om raamkozijnen te maken. Dit heeft per definitie een hoge duurzaamheidsklasse. Padoek, bijvoorbeeld heeft duurzaamheidsklasse I, en gaat zonder behandeling gemakkelijk 25 jaar mee.

Voordelen houten raamkozijnen

Kozijnen in hout kent iedereen en er zijn heel wat bedrijven en schrijnwerkers in gespecialiseerd. Deze kozijnen zijn perfect op maat te maken.

 • Houten kozijnen zijn duurzaam.
 • Houten kozijnen zijn geschikt voor elk type isolatieglas.

Nadelen van houten raamkozijnen

 • Houten kozijnen moet je in veel gevallen schilderen of beitsen.
 • Indien niet goed onderhouden, kunnen houten kozijnen gemakkelijk rotten. Ramen aan de kant van je woning die veel regen en wind te verduren krijgt, krijgen het wel extra hard te verduren, zelfs al schilder je ze op de best mogelijke manier.
 • Houten ramen zijn iets duurder dan kunststof ramen.
 • Houten kozijnen kunnen krimpen en uitzetten
 • Houten kozijnen scoren isoleren goed, maar scoren net iets minder dan kozijnen in pvc, aluminium of staal.

Gebruik altijd een kwalitatieve lakverf voor het schilderen van kozijnen. Een kozijn van een deur of een raam is immers een onderdeel dat behoorlijk veel te verduren krijgt in je woning. De zon schijnt bijvoorbeeld volop op raamkozijnen binnen en buiten. Raam- en deurkozijnen buiten moeten dan weer het hele jaar door regen, wind en sneeuw doorstaan. Is je een kozijn goed geschilderd met een sterke en duurzame verf? Dan kan het tegen een stootje en is je huis goed beschermd.

Een ding moet je zeker weten: kies verf voor kozijnen zeer zorgvuldig. Gebruik bijvoorbeeld nooit latex of muurverf om kozijnen van ramen of deuren te schilderen. Deze laag bladert snel af en vuil blijft er in kleven, zodat het kozijn er snel dof en vuil bij staat. Koop je de verf uit onze top 5 voor lakverven voor kozijnen, dan zit je zeker goed.

Nieuwe kozijnen laten plaatsen

Wil je in je woning nieuwe kozijnen laten plaatsen? Maak eerst een keuze tussen de verschillende soorten kozijnen en vraag vervolgens offertes aan. Maak een vergelijking en schakel direct de beste vakman in!

Kunststof raamkozijnen

Een andere mogelijkheid naast raamkozijnen in hout zijn kozijnen in kunststof. De laatste twintig à dertig jaar kun je niet meer kijken naast ramen in kunststof. Met kunststof bedoelen we pvc. De afkorting pvc staat voor polyvinylchloride en is een van de meest bekende en toegepaste soorten kunststof. In het dagelijks leven kun je niet om het gebruik van pvc heen, denk maar aan elektrische bedrading of pvc buizen om water af te voeren.

Een kunststof raamkozijn heeft veel voordelen. Deze raamkozijnen zijn ingenieus opgebouwd. Het zijn geen “massieve” stukken zoals houten raamkozijnen, maar de kozijnen zijn opgedeeld in verschillende isolerende compartimenten of kamers. Ze zijn verder een stuk goedkoper dan houten raamkozijnen. Zeker als je het totale plaatje bekijkt en bijvoorbeeld ook de kosten en de werkuren voor het schilderen van houten raamkozijnen in rekening brengt. Je hoeft ramen in pvc niet te schilderen. Bovendien heb je de keuze tussen heel wat kleuren en uitvoeringen. De tijd van een raam in wit pvc dat lijkt op een oude tuinstoel is voorbij. PVC ramen kun je in zowat alle RAL-kleuren laten maken. Daarnaast heb je bij veel producenten de keuze tussen gladde kozijnen of kozijnen met bijvoorbeeld houtstructuur.

Voordelen ramen in PVC

 • Kozijnen in pvc scoren goed qua prijs.
 • Geen schilderwerk nodig, dus je bespaart ook op lange termijn kosten.
 • Kozijnen in pvc zijn goed isolerend.

Nadelen van ramen in PVC

 • Kozijnen in pvc van een mindere kwaliteit kunnen snel verkleuren.
 • Het materiaal is iets minder duurzaam dan hout en aluminium.
 • Kozijnen in pvc kunnen licht krimpen en uitzetten.

Nieuwe kozijnen laten plaatsen

Wil je in je woning nieuwe kozijnen laten plaatsen? Maak eerst een keuze tussen de verschillende soorten kozijnen en vraag vervolgens offertes aan. Maak een vergelijking en schakel direct de beste vakman in!

Aluminium raamkozijnen

Aluminium kozijnen hebben diverse voordelen en mogelijkheden. Aluminium kozijnen staan bijvoorbeeld perfect bij moderne woningen. Aluminium zorgt immers voor een strakke, elegante aanblik.

Ze zijn ideaal om een moderne nieuwbouwwoning een extra touch te geven, maar zijn eveneens geschikt om klassieke of landelijke woningen een modern of industrieel tintje te geven. Doordat de aluminium profielen in alle mogelijke kleuren en structuren verkrijgbaar zijn, creëer je met de kozijnen eenvoudig een unieke look die past bij je huis.

Verder is aluminium een zeer sterk materiaal. De kozijnen zetten niet uit onder invloed van warmte en krimpen niet bij de kou. Vocht dringt niet in de kozijnen binnen en aluminium kozijnen zijn tot op zekere hoogte vuilafstotend. De kleur en de structuur blijft gemakkelijk 30 jaar of meer perfect dezelfde. Wil je toch ramen vervangen, dan zijn aluminium kozijnen zijn 100% recyclebaar. Mocht je de kozijnen na verloop van tijd willen vervangen, dan kan het materiaal bijna integraal hergebruikt worden. Verder hoef je aluminium ramen niet te schilderen, wat ook een mooi voordeel is. Terwijl je de ramen lapt, kun je met dezelfde spons de kozijnen schoonmaken zonder al te veel te schrobben.

Voordelen aluminium raamkozijnen:

 • Aluminium raamkozijnen zijn zeer duurzaam
 • Ze zijn kleurbestendig
 • Ze krimpen niet en zetten niet uit
 • Ze zijn perfect recyclebaar indien nodig

Nadelen aluminium raamkozijnen:

 • Aluminium raamkozijnen zijn duur in aankoop
 • Ze hebben een strakke look waar je van moet houden

Nieuwe kozijnen laten plaatsen

Wil je in je woning nieuwe kozijnen laten plaatsen? Maak eerst een keuze tussen de verschillende soorten kozijnen en vraag vervolgens offertes aan. Maak een vergelijking en schakel direct de beste vakman in!

Staal

Kozijnen van staal zijn vergelijkbaar aan die van aluminium, maar zijn steviger en bieden een hoger isolerend vermogen. We behandelen ze kort, omdat ze niet vaak voorkomen bij particuliere woningen. Vaak worden stalen kozijnen gebruikt voor duurdere projecten waar de uitstraling op de eerste plaats komt, en niet de prijs voor de kozijnen.

Kozijnen zijn er dus in allerlei materialen, kleuren, soorten en maten. Vaak wordt er gekozen op basis van uiterlijk, maar de keuze op basis van prijs zal natuurlijk ook zeker meewegen.

Wat kosten kozijnen?

De exacte prijs verschilt natuurlijk per situatie, maar we komen aardig in de buurt met volgende tabel. Bereken voor jezelf wat het oppervlak is waarvoor je kozijnen en dubbel isolerend glas wenst te plaatsen en vermenigvuldig dit met de prijs per vierkante meter.

Soort kozijnen

Gem prijzen incl HR++glas

Kunststof kozijnen

€ 900 – € 1000

Houten kozijnen

€ 1000 – € 1200

Aluminium kozijnen

€ 1200 – € 1400

Voor het vervangen van pakweg zes ramen met een totaal oppervlakte van 8 m2 zul je gemiddeld € 8000 betalen, inclusief plaatsing, exclusief btw.

Nieuwe kozijnen laten plaatsen

Wil je in je woning nieuwe kozijnen laten plaatsen? Maak eerst een keuze tussen de verschillende soorten kozijnen en vraag vervolgens offertes aan. Maak een vergelijking en schakel direct de beste vakman in!

Nieuwe kozijnen plaatsen als onderdeel van het isoleren van je woning

Een aspect dat we tot nu toe nog niet behandeld hebben, is de isolerende waarde van goede kozijnen. Wil je een woning renoveren, dan is het plaatsen van degelijke kozijnen met isolatieglas een van de beste investeringen die je kun doen. Je leest er alles over in ons artikel over isolatieglas. De keuze voor een bepaalde soort isolatieglas hangt af van je persoonlijke wensen. Wil je een goede isolatiewaarde voor een behoorlijke prijs, dan kun je gaan voor HR++ glas. Dit scoort goed op het vlak van isolatie en prijs.

Wil je extra energie besparen of verwarm je bijvoorbeeld je woning met een warmtepomp of zonneboiler, dan investeer je het best in driedubbel HR+++ glas. Dit is iets duurder in de aankoop, maar je wint de ramen sneller terug omdat het verbruik van aardgas of stookolie fors daalt. Een andere overweging om voor HR+++ glas te kiezen is dat het je woning veiliger maakt tegen inbraken en omdat het brandwerend is. Je merkt het, stevige kozijnen met isolerend dubbel of driedubbel glas is vaak een basisvoorwaarde om aan andere energiebesparende investeringen te denken.

Plaats je raamkozijnen met isolatieglas, dan kun je verder gebruik maken van bepaalde premies die het isoleren van je woning aanmoedigen. In Nederland kun je vaak een beroep doen op een premie als je meerdere isolerende investeringen combineert. Bekijk dus zeker ook eens de mogelijkheden van spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie.

Nieuwe kozijnen laten plaatsen

Wil je in je woning nieuwe kozijnen laten plaatsen? Maak eerst een keuze tussen de verschillende soorten kozijnen en vraag vervolgens offertes aan. Maak een vergelijking en schakel direct de beste vakman in!

Meerdere offertes vergelijken

Wil je nieuwe ramen en raamkozijnen plaatsen, dan is het een goed idee om verschillende offertes aan te vragen. Dit kan via onze website in enkele muisklikken gebeuren. Bekijk je de offertes die je eenvoudig in je mailbox ontvangt, dan sta je vaak versteld van de onderlinge prijsverschillen voor hetzelfde werk. Bovendien geeft een offerte ook een goed inzicht in hoe een aannemer een klus wil aanpakken. Dit kan ook de doorslag geven om voor een bepaalde aannemer te kiezen. Een goedkope offerte is oké, maar ook de vakkennis en expertise zijn belangrijk en een offerte is hier een goede staalkaart voor.

Op zoek gaan naar een goede aannemer voor het plaatsen van raamkozijnen is niet zo gemakkelijk. Soms ken je de regio waarin je een woning gekocht hebt nog niet zo goed. Bepaalde firma’s scoren dan misschien wel goed qua naambekendheid, maar deze zijn daarom niet altijd de goedkoopste of de beste. Vraag je offertes via ons systeem aan, dan geef je een eerlijke kans aan de diverse aannemers die zich geregistreerd hebben. De beste en de goedkoopste wint zodoende altijd, en daar doe jij dan natuurlijk je voordeel mee!

Vraag dus vandaag nog je offertes aan voor het plaatsen van nieuwe raamkozijnen!

Nieuwe kozijnen laten plaatsen

Wil je in je woning nieuwe kozijnen laten plaatsen? Maak eerst een keuze tussen de verschillende soorten kozijnen en vraag vervolgens offertes aan. Maak een vergelijking en schakel direct de beste vakman in!

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je overtuigd bent van het nut van degelijke en isolerende raamkozijnen voor je woning. Met perfect afsluitende raamkozijnen creëer je een instant gezellige sfeer in huis en is het puur genieten van het comfort van je woning.

Wens je nog verder te gaan en meteen ook op andere vlakken je woning te isoleren, lees dan zeker onze artikels over spouwmuurisolatie, gevelisolatie of vloerisolatie. Denk ook goed na over de keuze van de verwarmingsbron in je woning. Blijf je bij aardgas of stookolie, of overweeg je om te schakelen naar een warmtepomp en zonneboiler? Deze factoren vormen samen een onklopbare combinatie om energiekosten te besparen en je bijdrage te leveren voor een beter milieu. Een warmtepomp plaatsen heeft vaak maar zin als je woning perfect geïsoleerd is, en moderne raamkozijnen zijn dan een must.

Een beroep doen op een specialist om isolerende kozijnen te plaatsen kost je dan wel wat meer, maar dan ben je meteen ook zeker van alle normen en kwaliteitseisen. Je krijgt meteen netjes alle papieren die je nodig hebt om bijvoorbeeld je premie aan te vragen. Heel dikwijls heb je al in een dag een perfect verwarmde woning. En dankzij raamkozijnen in een mooie kleur ziet je woning er ook nog eens mooier uit ook. En de kosten win je sowieso uit, dat is zeker. Vraag vandaag nog via onze website vrijblijvend verschillende offertes voor het plaatsen van nieuwe raamkozijnen aan!

Nieuwe kozijnen laten plaatsen

Wil je in je woning nieuwe kozijnen laten plaatsen? Maak eerst een keuze tussen de verschillende soorten kozijnen en vraag vervolgens offertes aan. Maak een vergelijking en schakel direct de beste vakman in!

Tresna.nl
Logo