Cv-ketel – Info en prijzen

De cv-ketel: het hart van de centrale verwarming in je woning

Wil je een cv-ketel in je woning laten plaatsen? Lees dan zeker dit artikel. In dit stuk leer je alles waar je op moet letten als je een cv-ketel wil laten installeren. Heb je deze tekst gelezen, dan praat je vlot met installateurs van verwarmingstoestellen mee en heb je een goed zicht op de mogelijkheden en de prijzen. We maken ook een vergelijking met de kostprijs van een warmtepomp en wat het verschil is in verbruik tussen het verbruik van een cv-ketel en een warmtepomp.

Wat is een cv-ketel?

Maar wat is nu eigenlijk een cv-ketel? Deze ketel is het centrale onderdeel van een centraal verwarmingssysteem. Een cv-ketel zorgt voor de verbranding van de brandstof die je voor je verwarming gebruikt, met name aardgas of huisbrandolie. En deze verbranding zorgt voor de noodzakelijke warmte.

Cv-ketel prijzen en offerte

Wil je graag een cv-ketel laten plaatsen? Dan is het aan te raden om hiervoor een specialist ter zake in te schakelen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande knop. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met de gewenste vakman een afspraak in kunt plannen.

Terminologie om je aan te verwarmen

Een cv-ketel is als het ware het hart van je verwarmingssysteem. Anderzijds kun je je huis pas verwarmen als er nog een aantal andere toestellen geïnstalleerd zijn. Daarom geven we hier wat terminologie mee, die je wegwijs maakt in de werking van centrale verwarming.

  • Denk bijvoorbeeld aan de circulatiepomp, die het verwarmde water doorheen leidingen in je hele huis pompt.
  • Daarnaast is er ook een rookafvoerkanaal, zeg maar een schouw of schoorsteen. Deze is nodig om de gassen die vrijkomen na het verbranden af te voeren.
  • Een thermostaat meet de temperatuur binnen en buiten je woning en stuurt de werking van de cv-ketel aan. De verwarming begint bijvoorbeeld automatisch te werken als de temperatuur buiten onder de 17°C zakt. Dit kun je helemaal zelf instellen op een thermostaat.
    • Naast klassieke thermostaten, is er tegenwoordig ook een groot aanbod slimme thermostaten. Je leest er alles over in dit artikel op onze website. Je kunt van snufjes houden, of de voorkeur geven aan klassieke toestellen, maar kies in elk geval voor een modulerende thermostaat.
    • Een modulaire thermostaat verwarmt in trapjes. Stel je deze thermostaat in op 20°C, dan verwarmt de ruimte eerst tot 17, 18 en 19 graden en tussendoor “rust” de verwarmingsketel even en meet de thermostaat de temperatuur. Dit is een meer zuinige manier van het aansturen van je verwarming.
    • Vergelijk het met een auto, waarmee je door te schakelen gradueel of modulerend de snelheid krijgt die je wenst te bereiken. Om een modulerende thermostaat te gebruiken, heb je evenwel ook een modulerende ketel nodig. Dit wil zeggen een ketel die trapsgewijs verwarmt of afkoelt. Zo blijft de temperatuur over het algemeen constanter en bespaar je energie.
    • Slimme thermostaten zijn dan weer toestellen die werken als een modulerende thermostaat, maar die je ook kunt verbinden met het internet en digitale verwarmingsknoppen in de respectievelijke kamers van je huis. Zo regel je kamer per kamer mooi de temperatuur, wat meestal voor een aardige energiebesparing kost.
  • Een boiler stockeert verwarmd water en houdt het warm. Hierdoor kun je op elk moment van de dag van een bad of een douche genieten.
  • Een zogenaamde condensatieketel gaat aan de slag met het condens dat na de verbranding van aardgas of huisbrandolie vrijkomt. Dit vocht komt in een circuit terecht dat stromend water voorverwarmt. Hierdoor gebruikt een condensatieketel zo goed als alle warmte die vrijkomt, ook de warmte die anders verloren zou gaan. Het principe van een condensatieketel leggen we in dit artikel uit.
    • Het verschil met een gewone ketel bestaat erin dat een condensatieketel zijn warmte uit zijn eigen rookgassen, die voor het overgrote deel uit waterdamp bestaan, terugwint door middel van een condensator. Om energie te recupereren, maakt de condensator via het principe van condensatie de vrijgekomen dampen vloeibaar. Dit doet de ketel met behulp van een dubbelwandige, concentrische buis. Deze buis bestaat uit twee ringen. In de buitenste ring wordt buitenlucht die zorgt voor de gasverbranding aangezogen, terwijl via de binnenste buis rookgassen afgevoerd worden.
    • Tussen de twee ringen vindt warmteoverdracht plaats, waardoor een deel van de gasdampen condenseert en vervolgens als vocht neerslaat. Dit condenswater maakt het mogelijk om water voor te verwarmen om in de badkamer of in de keuken te gebruiken. Op deze manier gaat er slechts een minimum aan kostbare energie verloren en daarnaast stoot de cv-ketel minder dampen uit.

Nog wat meer woordenschat

Om tot een goed begrip van zaken te komen, geven we nog wat meer terminologie mee.

We spreken in principe over een cv-ketel als deze ketel enkel instaat voor centrale verwarming. Een combiketel bestaat evenwel en is iets anders. Een combiketel zorgt voor warm water voor je verwarming, maar ook voor huishoudelijk warm water, dus het water dat je gebruikt om te douchen of te koken. Meestal hoor je overal de term cv-ketel, ook al wordt er eigenlijk een combiketel bedoeld.

Zoals gezegd bestaan er verwarmingssystemen waarbij een boiler geplaatst is. Dit is als het ware een vat waaruit je elk moment warm water kunt tappen. Daarnaast bestaan er ook cv-ketels met een doorstroomapparaat. Deze systemen werken zonder boiler. Schakel je de verwarming in, of wil je warm water gebruiken in de keuken, dan stroomt dit water doorheen de cv-ketel en wordt het tegelijk door een vlam in de cv-ketel opgewarmd.

Cv-ketel prijzen en offerte

Wil je graag een cv-ketel laten plaatsen? Dan is het aan te raden om hiervoor een specialist ter zake in te schakelen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande knop. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met de gewenste vakman een afspraak in kunt plannen.

Hoe werkt een cv-ketel?

Het principe achter een cv-ketel is eigenlijk heel eenvoudig. De eerste versie van een cv-ketel werd dan ook al in 1716 ontwikkeld in Engeland. Verder kennen we ook al de verwarmingssystemen uit het oude Rome. Vanuit een centrale stookplaats werd toen warmte en hete rook van een vuur onder de vloer van de te verwarmen ruimte geleid. Doordat de vloer, en soms ook de muren, van tegels en soortgelijke materialen waren gemaakt, gaven die de warmte door, waardoor de kamer een behaaglijke temperatuur kreeg.

Hoe werkt een cv-ketel

De huidige cv-ketels werken met verwarmd water en zijn een stuk zuiniger en ingenieuzer dan hun voorgangers. “CV” staat dus voor centrale verwarming. Dit mag je letterlijk nemen. Op een centraal punt in je woning wordt warmte opgewekt. Dit warme water stroomt dan via een buizensysteem naar gebouwen of ruimtes. Om goed te werken heeft een cv-ketel zelf volgende onderdelen.

De ontsteker van een cv-ketel zorgt ervoor dat de brander in werking treedt. Vroeger werkte een cv-ketels op gas door middel van een waakvlam die continu brandde, maar nu gaat de ontsteking elektronisch door middel van een vonkje of een gloeidraad.

De brander verbrandt het aardgas of de stookolie. Met de warmte die ontstaat verwarmt het systeem water in een gesloten circuit. Moderne branders zijn geproduceerd uit keramisch materiaal of roestvrijstaal. Omwille van het proces van verbranding, vervuilt de brander sterk. Daarom moet je de brander elke twee jaar verplicht laten nakijken. Regelmatig onderhoud is essentieel voor een goede werking en voor je eigen veiligheid!

De ketelthermostaat regelt de temperatuur van het water. Loopt de watertemperatuur te hoog op, dan sluit de maximaalthermostaat de gastoevoer naar de brander af. Goed om niet onnodig veel energie te verspelen.

De ventilator van een cv-ketel voert de lucht aan die noodzakelijk is voor de verbranding. De ketel heeft immers zuurstof nodig om aardgas te verbranden. Anderzijds zorgt de ventilator er eveneens voor dat restgassen via de schouw verdwijnen.

Een ander essentieel onderdeel van een cv-ketel is de warmtewisselaar. Een warmtewisselaar regelt de temperatuur en zorgt ervoor dat het water door middel van brandend gas effectief verwarmd wordt terwijl het toch beiden gescheiden circuits zijn. Bij het periodieke onderhoud van je verwarmingsketel hoort ook het reinigen van de warmtewisselaar. Dit is heel belangrijk omdat dit onderdeel na verloop van tijd verkalkt. Deze verkalking verhindert dan een goede werking van je cv-ketel waardoor je het plots koud krijgt. Met andere woorden, wanneer de warmtewisselaar niet goed meer werkt, dan zal het rendement van je cv-installatie dalen. De warmtewisselaar regelt immers de temperatuur en hergebruikt de warmte die in het systeem aanwezig is. Gebeurt dit niet goed, dan wordt er onnodig veel warmte verbruikt met een hogere energierekening tot gevolg.

Het rendement van een cv-ketel

Ga je voor een nieuwe cv-ketel, dan moet je er een kiezen met een hoog rendement. Bekijk in deze optiek of een HR-ketel iets voor jou is. De letters H en R staan voor hoog rendement. Een hoogrendementsketel is een cv-ketel met, zoals de naam al doet vermoeden, een hoger rendement dan traditionele ketels. De HR-ketel krijgt een hoger rendement doordat het koude water dat terugkomt via een warmtewisselaar voorverwarmd wordt met de rookgassen. Hierdoor ontstaat condens en wordt er veel warmte opgevangen die hergebruikt wordt.

Overstappen naar een hoogrendementsketel levert vaak ook een flinke besparing in energiekosten op. Een HR-ketel kan 100% tot 111% van zijn energie omzetten in bruikbare warmte. Naast hoogrendementsketels zijn er ook ketels met verbeterd rendement (VR). VR-ketels kunnen zo’n 85% van hun energie weer omzetten in bruikbare warmte.

Tegenwoordig bestaan er ook cv-ketels die met restwarmte elektriciteit opwekken. Dit principe wordt al toegepast in de wereld van elektrische auto’s. Zo bestaan er al kleine apparaatjes die restwarmte benutten om gelijkstroom te genereren. Meer en meer zie je cv-ketels die hetzelfde principe toepassen. De restwarmte kun je dan bijvoorbeeld gebruiken voor bijkomende verwarming zoals elektrische vloerverwarming of de werking van een warmtepomp. Gewoon je vaatwasser laten lopen met deze energie kan natuurlijk ook.

Cv-ketel prijzen en offerte

Wil je graag een cv-ketel laten plaatsen? Dan is het aan te raden om hiervoor een specialist ter zake in te schakelen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande knop. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met de gewenste vakman een afspraak in kunt plannen.

Wat zijn de voordelen van een cv-ketel?

Een cv-ketel plaatsen heeft heel wat voordelen. We zetten de belangrijkste even op een rij.

Een systeem van verwarming met een cv ketel is gemakkelijk te plaatsen

In elke woning is er wel een passende plek voor de ketel te vinden. Een bergruimte, je garage of de zolder: het kan allemaal. Veel professionele installateurs van cv-ketels raden je aan om de ketel op zolder te plaatsen. Dit vanuit de redenering dat de gevolgen van een mogelijke brand of ontploffing dan kleiner zijn dan wanneer de ketel zich bijvoorbeeld op het gelijkvloers bevindt. 

Voordelen Cv-ketel

In vergelijking met verschillende andere systemen van verwarming, is verwarming met een cv-ketel op aardgas nog steeds goedkoop

Hiermee bedoelen we de prijs van de cv-ketel zelf, waar we elders in dit artikel op terugkomen, maar ook de prijs van de brandstof, met name aardgas. Hoewel de prijzen voor aardgas stijgen, blijft het een vrij voordelige brandstof, en dit lijkt de komende jaren niet te veranderen.

Verder staat de ontwikkeling van cv-ketels ook niet stil

De technologie is er beter op geworden. Cv-ketels zijn hoogtechnologische toestellen geworden. Vrijwel de volledige capaciteit van de brandstof wordt benut. Meer zelfs, hoogrendementsketels en condensatieketels gebruiken bijvoorbeeld restwarmte om water voor te verwarmen of om elektriciteit op te wekken. Met een cv-ketel kies je dan voor een ingenieuze machine vol elektronische snufjes, die je vaak zelfs vanop je smartphone kunt opvolgen.

Een cv-ketel is ook een vertrouwde technologie

Dit geeft zekerheid. De aanvoer van aardgas is verzekerd, en een cv-ketel op aardgas is een bekende manier van verwarmen waarbij je voor een langere tijd op veilig speelt. Het is met andere woorden geen experimentele technologie die zich nog moet bewijzen. Verder bedoelen we met “vertrouwd” dat er voldoende plaatsers en installateurs zijn die kennis van zaken over cv-ketels op aardgas hebben. Er zijn eveneens verschillende hoogwaardige merken waar je maar uit te kiezen hebt. Deze merken hebben allemaal talloze specialisten die kunnen instaan voor het tweejaarlijks onderhoud. Zodoende is er een ruime keuze, en het is aan jou om de beste cv-ketel en de beste installateur en onderhoudsploeg te kiezen.

Je kunt gaan voor een hybride verwarming met een cv-ketel

Wil je een cv-ketel op aardgas plaatsen, maar wil je ook graag de mogelijkheden van nieuwe technologieën zoals warmtepompen of zonne-energie benutten? Dan kun je ook het beste van beide systemen combineren in een hybride verwarmingssysteem. Hierbij gebruik je op de koudere dagen een cv-ketel om je woning te verwarmen. In het tussenseizoen kun je dan omschakelen naar verwarming met een warmtepomp of een zonneboiler.

Wat zijn de nadelen van een cv ketel?

Er zijn evenwel ook enkele nadelen verbonden aan een cv-ketel.

Een cv-ketel werkt met een systeem met verbranding

Dit wil zeggen dat er altijd een risico bestaat op een brand of een ontploffing, hoe klein ook. Daarnaast kan er bij onvolledige verbranding van aardgas CO (koolmonoxide) vrijkomen. CO is een geurloos en kleurloos gas, dat dodelijk is. Door blootstelling aan hoge concentraties raak je snel bewusteloos. Het CO-gas is daarom een echte sluipmoordenaar. Jaarlijks overlijden in Nederland tussen de 10 en 15 mensen aan de gevolgen van een acute koolmonoxidevergiftiging. De meerderheid van de ongevallen door koolstofmonoxide gebeurt tussen oktober en maart, wanneer huizen warm gestookt worden. De meeste vergiftigingen worden dan ook veroorzaakt door een verbrandingstoestel in huis, voor verwarming of voor de productie van warm water. Er bestaan gelukkig CO-meters die je alarmeren wanneer er CO zou vrijkomen. De beste garantie om CO-vergiftiging te voorkomen is een goed onderhoud van je cv-ketel.

Een ander nadeel van een cv-ketel is dat dit apparaat gebruik maakt van fossiele brandstoffen, met name aardgas of huisbrandolie

Hoe energiezuinig en ingenieus cv-ketels ze ook zijn, er is altijd een vorm van verbranding waarbij gassen die slecht zijn voor het milieu vrijkomen. Bovendien is de voorraad fossiele brandstoffen niet eindeloos.

Verder is er niet overal aardgas beschikbaar

Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn in afgelegen delen van het land. Dan is er geen vaste aardgasleiding voorzien.

Cv-ketel prijzen en offerte

Wil je graag een cv-ketel laten plaatsen? Dan is het aan te raden om hiervoor een specialist ter zake in te schakelen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande knop. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met de gewenste vakman een afspraak in kunt plannen.

Wat kost een cv-ketel en hoe kun je de prijs van het verbruik inschatten?

Wat kost nu een nieuwe cv-ketel? Hieronder geven we enkele richtprijzen mee. Om het volledige plaatje te kennen, is het bovendien ook nodig om een idee te hebben hoeveel een cv-ketel verbruikt. De aankoopprijs is immers een ding en een aspect van het totaalplaatje. Om een nog betere vergelijking mogelijk te maken, nemen we ook de aankoopprijs van een warmtepomp en een zonneboiler mee in de vergelijking. We schetsen ook hoeveel het verbruik voor een warmtepomp je dan kost.

De prijs van een condensatieketel

  • Energiebron: aardgas
  • Prijs: € 2.500 à € 5.000, incl. btw en excl. plaatsing

De prijs van een hybride ketel (combinatie cv-ketel en warmtepomp)

  • Energiebron: groene energie (buitenlucht) en elektriciteit in combinatie met aardgas
  • Prijs: € 4.000 à € 10.000, incl. btw en excl. plaatsing

De prijs van een warmtepomp

  • Energiebron: groene energie (buitenlucht of aardwarmte) en elektriciteit
  • Prijs warmtepomp: €7.500 à €25.000, incl. btw en excl. plaatsing

De prijs van een zonneboiler

  • Energiebron: groene energie (zonne-energie)
  • Prijs zonneboiler: €4.000 à €6.000, incl. btw en excl. plaatsing

Hoeveel aardgas verbruikt een gemiddeld gezin in Nederland?

Door de hogere gemiddelde jaartemperaturen, en het warmere klimaat zijn er steeds meer zachte winters. Dit vertaalt zich onlosmakelijk in een daling van het jaarlijkse gasverbruik. Een gemiddeld gezin in Nederland verbruikt zo'n 15.000kWh gas per jaar. In augustus 2021 was de gemiddelde gasprijs nog 0,95 euro per m3 gas. In 2022 is de gasprijs flink opgelopen. Momenteel betreft de gasprijs gemiddeld 3,77 euro per m3. Dit tarief is inclusief energiebelasting, ODE en 9% BTW. De laagste prijs voor een gemiddeld gezin is op jaarbasis € 14250 aan kosten voor de werking van een cv-ketel op aardgas.

Vergelijken we dit nu eens met de kostprijs voor de werking van een warmtepomp?

Je verbruikt als gemiddeld gezin jaarlijks zo'n 15.000 kWh aan verwarming en sanitair, zoals we hierboven schetsen. Voor je huis gebruik je een warmtepomp met een COP van 3. COP staat voor de verhouding tussen het energieverbruik en de afgegeven warmte. Met een dergelijke warmtepomp, komt het verbruik neer op 5.000 kWh per jaar (15.000 kWh gedeeld door 3, de COP-factor). Op het moment dat we dit schrijven kost de stroomprijs in Nederland gemiddeld 0,895 euro per kWh. Dit tarief is inclusief energiebelasting, ODE en 9% BTW. In augustus 2021 was dit trouwens gemiddeld slechts €0,2403 per kWh. De laagste prijs voor een gemiddeld gezin dat zijn woning verwarmt met een warmtepomp is dus € 4.474 op jaarbasis.

Zoals uit het overzicht blijkt, kost een warmtepomp wel een stuk meer dan een cv-ketel op aardgas, maar op termijn win je dus de aankoopprijs uit. Voorwaarde hierbij is dat je woning tot in de puntjes geïsoleerd is, en dat je bij voorkeur met vloerverwarming werkt.

Cv-ketel prijzen en offerte

Wil je graag een cv-ketel laten plaatsen? Dan is het aan te raden om hiervoor een specialist ter zake in te schakelen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande knop. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met de gewenste vakman een afspraak in kunt plannen.

Meerdere offertes vergelijken

Wil je nieuwe cv-ketel plaatsen, dan is het een goed idee om verschillende offertes aan te vragen. Dit kan via onze website in enkele muisklikken gebeuren. Bekijk je de offertes die je eenvoudig in je mailbox ontvangt, dan sta je vaak versteld van de onderlinge prijsverschillen voor hetzelfde werk. Bovendien geeft een offerte ook een goed inzicht in hoe een aannemer een klus wil aanpakken. Dit kan ook de doorslag geven om voor een bepaalde aannemer te kiezen. Een goedkope offerte is oké, maar ook de vakkennis en expertise zijn belangrijk en een offerte is hier een goede staalkaart voor. Vergelijk dus verschillende offertes om de beste keuze te maken.

Op zoek gaan naar een goede aannemer voor het plaatsen van een cv-ketel is niet zo gemakkelijk. Soms ken je de regio waarin je een woning gekocht hebt nog niet zo goed. Bepaalde firma’s scoren dan misschien wel goed qua naambekendheid, maar deze zijn daarom niet altijd de goedkoopste of de beste. Vraag je offertes via ons systeem aan, dan geef je een eerlijke kans aan de diverse aannemers die zich geregistreerd hebben. De beste en de goedkoopste wint zodoende altijd, en daar doe jij dan natuurlijk je voordeel mee!

Vraag dus vandaag nog je offertes aan voor het plaatsen van een nieuwe cv-ketel!

Cv-ketel prijzen en offerte

Wil je graag een cv-ketel laten plaatsen? Dan is het aan te raden om hiervoor een specialist ter zake in te schakelen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande knop. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met de gewenste vakman een afspraak in kunt plannen.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je overtuigd bent de mogelijkheden van een cv-ketel. Een cv-ketel zie je niet elke dag staan, maar je creëert er wel een gezellige en warme omgeving in de winter mee.

Een beroep doen op een specialist om een cv-ketel te plaatsen, kost je dan wel wat meer, maar dan ben je meteen ook zeker van alle normen en kwaliteitseisen. En dankzij een goed geplaatste cv-ketel in een topmateriaal stijgt de waarde van je woning bovendien. Vraag vandaag nog via onze website vrijblijvend verschillende offertes voor het plaatsen van een nieuwe cv-ketel aan!

Tresna.nl
Logo