Daksiolatie

Goede dakisolatie bespaart je een fortuin aan energiekosten. Bovendien beperk je het verbruik van fossiele brandstoffen zoals aardgas of stookolie. Een bijkomend voordeel van een goede dakisolatie is dat je er een volwaardige kamer bij wint, in het geval je woning over een hellend dak beschikt. Wie droomt er nu niet van een balzaal van een slaapkamer of hobbyruimte onder een hellend dak?

Dakisolatie plaatsen? Of de voorkeur geven aan vloerisolatie? Weet je niet wat eerst gekozen, dan kun je uitgaan van een eenvoudig principe: warme lucht stijgt. Het is hierdoor de beste optie om bij renovatiewerken eerst het dak van je woning te isoleren. Naast dakisolatie zijn er nog andere vormen van isolatie heel efficiënt. Zo is het plaatsen van isolatieglas bijvoorbeeld uiterst energiezuinig. Spouwmuurisolatie, vloerisolatie of gevelisolatie halen eveneens je energiekosten drastisch naar beneden.

Dakisolatie aan laten brengen

Wil je graag dakisolatie in je woning aan laten brengen? Het vinden van een geschikte partij is niet altijd even makkelijk. Daarnaast rekent elke partij hun eigen tarief; maak daarom een goede vergelijking voor jezelf. Vraag snel offertes aan en bespaar!

Daken en dakisolatie: wat terminologie

Voor een goed begrip van de zaken geven we eerst wat terminologie over daken mee.

Hellend dak, spanten en spantendak. We spreken over een hellend dak als het dak is opgebouwd op balken die van de voet van het dak tot aan de nok van het dak lopen en zo een helling vormen. Deze balken heten spanten. Hierop is dan de specifieke dakbedekking zoals dakpannen aangebracht. Een andere naam voor een hellend dak is een spantendak

Gordingen. Soms vormen horizontaal geplaatste balken een versteviging van de dakstructuur van een hellend dak. Dit zijn dan de zogenaamde gordingen. Deze zijn in een hoek van 90° op de spanten geplaatst.

Daken en dakisolatie

Platte daken. Naast deze hellende daken, zijn er ook heel wat woningen met platte daken. Zoals de naam al zegt is dit dus gewoon een plat vlak met slechts een lichte helling om water af te kunnen voeren. Spreekt men over een warm dak, dan is er bij een plat dak aan de buitenkant isolatie voorzien. Spreekt men over een koud dak, dan is de isolatie van binnenuit geplaatst.

Sarkingdak. Bij hellende daken kun je dakisolatie plaatsen tussen de spanten. Daarnaast is het ook mogelijk om te werken met isolatie boven op de spanten. Op deze manier breid je het dak uit naar buiten. In dit verband spreken we over de benaming sarkingdak. Op de isolatie wordt dan een constructie aangebracht waarop de dakbedekking rust.

Dakbedekking is de afwerking van het dak. Dit zijn dan dakpannen, leien of andere materialen die het contact vormen met de buitenlucht.

Het onderdak is de structuur die een beschermende laag tussen de dakbedekking en het isolatiemateriaal vormt. Het onderdak beschermt het isolatiemateriaal en de onderliggende dakconstructie tegen indringing van vocht, stof en wind. Onderdaken worden nogal eens verward met dampschermen.

Thermische isolatie en dampscherm. Thermische isolatie is het onderdeel van de isolatiestructuur die de warmte in de woning houdt. Naast deze thermische isolatie is een dampscherm ook onmisbaar. Dit dampscherm scheidt de lucht tussen de ruimte binnen en de isolatie en zorgt er zodoende voor dat de isolatie zelf beschermd blijft en droog blijft.

Binnenafwerking. De binnenafwerking van het dak verbergt de spanten of de andere dakstructuur. Deze heeft op zich geen echt isolerende werking, maar laat je toe om volwaardig van een kamer te genieten. Een typisch materiaal voor de binnenafwerking zijn gipsplaten of osb-platen.

Dakisolatie aan laten brengen

Wil je graag dakisolatie in je woning aan laten brengen? Het vinden van een geschikte partij is niet altijd even makkelijk. Daarnaast rekent elke partij hun eigen tarief; maak daarom een goede vergelijking voor jezelf. Vraag snel offertes aan en bespaar!

Voordelen van dakisolatie

Wil je eindelijk werk maken van een energiezuinige woning, dan hoef je jezelf niet lang te overtuigen. De voordelen van isolatie, en meer specifiek dakisolatie, spreken voor zich.

  • Je bespaart een behoorlijk groot stuk op je energiefactuur.
  • Je geniet volop van het comfort van je woning. Goede dakisolatie verhindert in de meeste gevallen problemen met vochtinsijpeling of schade door regen.
  • Je draagt bij tot een beter milieu.

Nadelen van dakisolatie

In sommige gevallen heeft het plaatsen van dakisolatie ook nadelen of is het plaatsen van deze isolatie niet eenvoudig. Hieronder enkele bedenkingen waarmee je rekening mee moet houden vooraleer je aan dakwerken en dakisolatiewerken begint.

  • Bij een dak met een grillige vorm, bijvoorbeeld bij een twee-onder-een-kapwoning, kunnen de kosten qua dakbedekking en binnenafwerking oplopen. Bij een dergelijke woning is dakisolatie sowieso een moeilijke klus.
  • Bij een rijwoning waarbij de daken mooi op elkaar aansluiten, kun je niet zomaar de dakstructuur uitbreiden en werken met een sarkingdak. Hetzelfde geldt voor een woning met een uitgesproken karakter, waarbij je niet zomaar de dakstructuur kunt aanpassen zonder het karakter verloren te laten gaan.
  • Om een sarkingdak te plaatsen, moet je alle dakpannen wegnemen en eventueel vervangen, wat de kostprijs wel laat oplopen.
  • Is dakisolatie slecht geplaatst, dan kan deze na verloop van tijd vochtig worden en blijven en zodoende niet meer goed functioneren.
  • De timing voor een grondige dakisolatie is niet altijd gemakkelijk. Neemt de aannemer de dakpannen weg, dan begint het beter niet te veel te regenen of te sneeuwen. Begin daarom ruim op tijd met het aanvragen van offertes en het plannen van deze werken. Het is ideaal om deze klus in de lente of in september of oktober te laten opknappen. De wintermaanden zijn minder geschikt. Al moet gezegd dat aannemers ook oplossingen hebben om daken tijdelijk dicht te maken en te beschermen tegen regen en wind.

Dakisolatie aan laten brengen

Wil je graag dakisolatie in je woning aan laten brengen? Het vinden van een geschikte partij is niet altijd even makkelijk. Daarnaast rekent elke partij hun eigen tarief; maak daarom een goede vergelijking voor jezelf. Vraag snel offertes aan en bespaar!

Vraag verschillende offertes aan voor het plaatsen van dakisolatie

Wil je een dak isoleren? Dan is het een goed idee om verschillende offertes aan te vragen. Dit kan via onze website in enkele muisklikken gebeuren. Bekijk je de offertes die je eenvoudig in je mailbox ontvangt, dan sta je vaak versteld van de onderlinge prijsverschillen voor hetzelfde werk. Bovendien geeft een offerte ook een goed inzicht in hoe een aannemer een klus wil aanpakken. 

Dit kan ook de doorslag geven om voor een bepaalde aannemer te kiezen. Een goedkope offerte is oké, maar ook de vakkennis en expertise zijn belangrijk en een offerte is hier een goede staalkaart voor.

Vraag verschillende offertes aan voor het plaatsen van dakisolatie

Op zoek gaan naar een goede aannemer voor dakwerken is niet zo gemakkelijk. Soms ken je de regio waarin je een woning gekocht hebt nog niet zo goed. Bepaalde firma’s scoren dan misschien wel goed qua naambekendheid, maar deze zijn daarom niet altijd de goedkoopste of de beste. Vraag je offertes via ons systeem aan, dan geef je een eerlijke kans aan de diverse aannemers die zich geregistreerd hebben. De beste en de goedkoopste wint zodoende altijd, en daar doe jij dan natuurlijk je voordeel mee!

Vraag dus vandaag nog je offertes aan voor het isoleren van je dak!

Je dak isoleren, of enkel de vloer van de dakverdieping?

Wens je je dak te isoleren, dan heb je verder de keuze om enkel de vloer van de zolder te isoleren. Als je gebruik wenst te maken van de zolder als een volwaardige kamer, dan is het isoleren van het dak zelf natuurlijk aan te raden.

Maar kom je nauwelijks op de zolder, dan is het een goed alternatief om enkel de vloer te isoleren. Zo zorg je ervoor dat de warmte behouden blijft op de verdiepingen die je wel gebruikt. En als het niet nodig is om de zolder zelf te verwarmen, waarom zou je dan de volledige ruimte isoleren? Welke keuze je ook maakt, het is goed om weten dat het isoleren van de zoldervloer ook recht geeft op een premie. Vraag hiervoor informatie aan bij je aannemer voor isolatiewerken!

Dakisolatie aan laten brengen

Wil je graag dakisolatie in je woning aan laten brengen? Het vinden van een geschikte partij is niet altijd even makkelijk. Daarnaast rekent elke partij hun eigen tarief; maak daarom een goede vergelijking voor jezelf. Vraag snel offertes aan en bespaar!

Wat kost dakisolatie?

Het plaatsen van dakisolatie is soms best wel een hoge kost, dat is waar. Maar het positieve resultaat ervan zie je elke maand terug op je energierekening. Hoe veel dakisolatie precies kost, hangt af van meerdere factoren, zoals het type van de woning, het aantal vierkante meter en de keuze van het materiaal. We willen je evenwel graag helpen met enkele prijsvoorbeelden.

Elke woning verschilt, en daarom zijn de prijzen hieronder bepaalde gemiddelden. Door verschillende offertes aan te vragen krijg je een precies beeld van wat dakisolatie je gaat kosten.

Heb je bijvoorbeeld een tussenwoning gekocht, en wil je graag een idee van de kostprijs voor dakisolatie, dan is een gemiddelde van € 4.200, exclusief BTW, een goede schatting. Dit is dan een prijs voor het totale plaatje, dus met de aankoop van het materiaal, de plaatsing en de afwerking.

Er is evenwel meer dan de prijs alleen. Je doet er goed aan om ook een overzicht van de kosten en de subsidies naast elkaar te leggen. Verder moet je ook de jaarlijkse kosten die je bespaart in rekening brengen.

Type woning

Eenmalige kosteen

Eenmalige subsidie

Jaarlijkse besparing energiekosten

Tussenwoning

€ 3.600

€ 1.700

€ 620

Hoekwoning

€ 4.000

€ 1.900

€ 650

2-onder-1-kap

€ 4.800

€ 3.600

€ 1.300

Vrijstaand

€ 4.800

€ 3.600

€ 1.300

In het bovenstaande voorbeeld van een tussenwoning, en als de werken in aanmerking komen voor subsidie, dan heb je de investering in twee of maximaal drie jaar terugverdiend.

De jaarlijkse besparing energiekosten die we hier vermelden, is net zoals de prijs gebaseerd op gemiddelden. Veel hangt af van het aantal bewoners in je woning, je eigen gedrag en de bron van verwarming. We meten de jaarlijkse besparing op energiekosten af tegenover een gasprijs van 1 euro per kubieke meter.

Belangrijk is verder om weten dat de kosten per aannemer sterk uiteen kunnen lopen. De prijs is ook afhankelijk van de gekozen soort isolatie. Voor een vierkante meter glaswol tussen de spanten betaal je gemiddeld € 10 per vierkante meter en dit kan gaan tot € 200 per vierkante meter voor hoogwaardige isolatieplaten. Hiernaast komt ook nog de kost voor de afwerking van het dak, het opnieuw plaatsen van dakpannen en het plaatsen van een dampscherm. Hoe groter je dak is, hoe hoger het aantal vierkante meter is dat je logischerwijs moet isoleren. Je vermenigvuldigt de prijs van een vierkante meter met het aantal vierkante meter dat je dak effectief groot is. Een prijs tussen de € 80 en € 200 biedt een goede leidraad in het geval je voor een sarkingdak gaat. Om niet voor verrassingen te staan, is het altijd een goed idee om van een maximale prijs te vertrekken. Dan is het mooi meegenomen dat de prijs in realiteit iets lager ligt.

De kosten om je zoldervloer te isoleren

Een zoldervloer isoleren kan ook, en is interessant als je je zolderruimte niet onmiddellijk wenst te benutten. Om een zoldervloer te isoleren moet je eveneens rekenen op verschillen afhankelijk van het gekozen materiaal en de isolatiewaarde van het materiaal. De prijs varieert hierbij van € 20 tot € 40 per vierkante meter voor een stevige en warmtebesparende isolatie van de zoldervloer.

Dakisolatie aan laten brengen

Wil je graag dakisolatie in je woning aan laten brengen? Het vinden van een geschikte partij is niet altijd even makkelijk. Daarnaast rekent elke partij hun eigen tarief; maak daarom een goede vergelijking voor jezelf. Vraag snel offertes aan en bespaar!

Subsidies voor het plaatsen van dakisolatie

De overheid staat volledig achter je initiatief om je dak te isoleren. Om meer mensen aan te moedigen om dit te doen, kun je tot wel 30% van je investering terugwinnen, als de uitvoering ervan voldoet aan een aantal voorwaarden. De isolatie moet bijvoorbeeld aan bepaalde minimumeisen voldoen. Vraag je isolatiespecialist om meer informatie!

Ga je het dak van je woning isoleren, dan geniet je in de meeste gevallen van een premie, waardoor je meteen een groot stuk van de kosten terugwint. Zeker als je meerdere isolatiemaatregelen combineert, doe je absoluut je voordeel. Combineer dus bijvoorbeeld het plaatsen van dakisolatie met spouwmuurisolatie of combineer dakisolatie met vloerisolatie. Naast de premie die je hiervoor ontvangt, is er sowieso een korte terugverdientijd, waarbij je na verloop van tijd zelfs dus de investering teruggewonnen hebt en blijvend bespaart op je energiekosten.

Is het isoleren van je dak verplicht?

Het isoleren van een woning is in Nederland niet verplicht. Anderzijds is er wel sprake van veel factoren die het een goed idee maken om je woning te isoleren. Zo is een niet geïsoleerde woning bijvoorbeeld absoluut niet aantrekkelijk om te verkopen. De waarde van de woning daalt en de woning krijgt een weinig aantrekkelijk energielabel.

Verder is het niet zeker dat de huidige en aantrekkelijke isolatiesubsidies eeuwig zullen blijven bestaan. Het is met andere woorden nu wel echt een goed moment om het dak van je woning te isoleren!

Is-het-isoleren-van-je-dak-verplicht

Het isoleren van platte daken

Tot nu toe hadden we het voornamelijk over hellende daken. Een plat dak isoleren kan natuurlijk ook. Isoleer je een plat dak van buitenaf, dan spreken we over een warm dak. Dit wil zeggen dat het isolatiemateriaal aan de bovenkant van de dragende constructie van het platte dak komt. De isolatielaag krijgt hierbij een afdekking of waterkerende laag. Deze manier van isoleren is relatief eenvoudig en het meest energiebesparend. Je vermijdt problemen met vocht of tocht. Buitenisolatie is het minst gevoelig voor temperatuurschommelingen.

Een plat dak van binnenuit isoleren kan ook. Dit is vooral interessant als het niet mogelijk is om de dakstructuur aan te passen. Een plat dak van binnenuit isoleren is ook een stuk goedkoper dan het werken met een “warm dak”. Isoleer je het platte dak van binnenuit, dan spreekt men over een koud dak. Bij deze manier van isoleren, breng je het isolatiemateriaal onder de dakbedekking aan.

Het nadeel van een koud plat dak is dat je moet isoleren met open materiaal zoals minerale wol (glaswol of rotswol, bijvoorbeeld Rockwool). Deze wollen hebben een lagere isolatiewaarde dan bijvoorbeeld PIR, waardoor je over het algemeen een dikke laag isolatie moet aanbrengen. Daarnaast loop je bij een koud dak meer kans op vochtproblemen, omdat ventilatie en condensatie meer aandacht nodig hebben. Een dampscherm is daarom onmisbaar!

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je overtuigd bent van het nut van een goede dakisolatie voor je woning. Met dakisolatie hou je de warmte lekker lang in huis en is het puur genieten van het comfort van je woning. Wens je nog verder te gaan en meteen ook de rest van je woning te isoleren, lees dan zeker onze artikels over spouwmuurisolatie, gevelisolatie of vloerisolatie.

Denk ook goed na over de keuze van de ramen in je woning. Deze factoren vormen samen een onklopbare combinatie om energiekosten te besparen en je bijdrage te leveren voor een beter milieu.

Een goede isolatiespecialist kiezen, zal je wellicht wat meer kosten, maar dan ben je meteen ook zeker van alle normen en kwaliteitseisen. Je krijgt meteen netjes alle papieren die je nodig hebt om een premie aan te vragen. Heel dikwijls heb je al in een dag een perfect geïsoleerd dak, dat er dan nog eens mooi uitziet ook. En de kosten win je sowieso uit. Vraag vandaag nog via onze website vrijblijvend verschillende offertes voor dakisolatie aan!

Dakisolatie aan laten brengen

Wil je graag dakisolatie in je woning aan laten brengen? Het vinden van een geschikte partij is niet altijd even makkelijk. Daarnaast rekent elke partij hun eigen tarief; maak daarom een goede vergelijking voor jezelf. Vraag snel offertes aan en bespaar!

Tresna.nl
Logo