Spouwmuurisolatie

Dankzij spouwmuurisolatie hou je in de winter de warmte langer binnen en hou je in de zomer de hitte buiten, zeggen de verkopers vaak tijdens hun verkooppraatje. Spouwmuurisolatie past in elk geval in het plaatje van duurzaam isoleren en verwarmen. Je slaagt erin om minder aardgas of stookolie te verbruiken en je woning toch gezellig en warm te houden.

Spouwmuurisolatie verhoogt de woningwaarde bij een eventuele verkoop en zorgt het hele jaar door voor een aangenaam wooncomfort. Waar wacht je dus nog op?

Wat is spouwmuurisolatie

Vraag via onze website gratis offertes aan voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie in jouw woning. Zo vergelijk je vanuit je luie stoel de verschillende prijzen en kies je de aannemer die het voordeligst werkt.

Het doeltreffend isoleren van je woning is heel actueel. Het is al langer bekend dat je er veel geld mee kunt besparen op je energierekening. Nu de energieprijzen wel erg de pan uit swingen, is er geen enkele reden waarom je niet zou onderzoeken of je je woning beter kunt isoleren. Een interessante manier om je woning te isoleren is alvast spouwmuurisolatie. Spouwmuurisolatie is een vorm van isolatie die ook voor subsidies in aanmerking komt. Het is vaak ook een voorwaarde om te kunnen genieten van interessante tarieven voor het plaatsen van een warmtepompen of zonnepanelen.

Spouwmuurisolatie is inderdaad een aanrader als je je woning wil verwarmen met een elektrische warmtepomp of een hybride warmtepomp. Deze halen energie en warmte uit omgevingsfactoren zoals lucht of grondwater. Ze werken evenwel net iets minder intens dan bijvoorbeeld een cv-ketel op gas of een cv-ketel op stookolie. Dit verschil in intensiteit kun je dan wegwerken door je woning goed te isoleren. Een goede isolatie is zelfs een van de voorwaarden om te kunnen genieten van een premie als je een warmtepomp installeert.

Spouwmuurisolatie aan laten brengen

Wil je graag spouwmuurisolatie in je woning aan laten brengen? Het vinden van een geschikte vakman is niet altijd even makkelijk. Ook is er veel kans dat je teveel moet betalen bij sommige vakmannen. Vraag snel offertes aan en bespaar!

Bekijk ook andere vormen van isolatie

Wil je overgaan tot het isoleren van de spouwmuren van je woning, dan bekijk je het best het hele pakket mogelijke isolatiemaatregelen in je woning. We noemen hier even de belangrijkste op:

  • Dubbel glas of zelfs driedubbel glas is een eerste stap om een woning te renoveren en de warmte binnen te houden. Heel veel warmte gaat verloren door enkel glas.
  • Bij de aanleg van een nieuwe vloer is vloerisolatie ook absoluut een must. Zo hou je niet alleen de warmte binnen, maar vermijd je ook problemen met vocht.
  • Goede dakisolatie is eveneens een must. Dakisolatie met plaatmateriaal, waarop dan een structuur met dakpannen is aangebracht, werkt heel efficiënt.
  • Spouwmuurisolatie maakt tenslotte dit klavertje vier compleet.

Wat is spouwmuurisolatie?

Er bestaan verschillende soorten spouwmuurisolatie, maar de bekendste soort is ongetwijfeld de methode waarbij kleine bolletjes in piepschuim in de spouw tussen de buitenmuur en de binnenmuur gespoten worden.

Om dit te doen, boort de aannemer die de spouwmuurisolatie aanbrengt op regelmatige afstanden gaatjes in je gevel. Daarna spuit hij met een pistool dat verbonden is met een grote tank de piepschuim bolletjes in de spouw. Deze bolletjes, ook wel EPS-bolletjes genoemd, isoleren heel doeltreffend. Ze houden alvast de warmte beter binnen dan de luchtlaag in de spouw.

muur isolatie

Een spouwmuur is een muur die uit twee evenwijdige delen bestaat, een buiten- en binnenmuur, ook wel buiten- en binnenblad genoemd. De open ruimte tussen de beide muren wordt de spouw genoemd. De spouw voorkomt vochtdoorslag van buiten naar binnen en heeft ook een isolerende functie. Het principe van een spouwmuur bestaat al eeuwen, maar werd pas frequent toegepast vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw. Dit wil evenwel niet zeggen dat elk huis sinds die periode spouwen heeft. Het blijft een bepaalde investering die niet iedereen doet of deed. Sinds het begin van de 21ste eeuw heeft de techniek wat aan populariteit ingeboet. Bij een nieuwbouw zijn er vaak andere manieren om een woning te isoleren.

Wat is een spouwmuur en het principe erachter?

Het principe achter een spouwmuur is dat er een isolerende laag gevormd wordt tussen de buitengevel en de binnenmuren. Deze laag is dan geen fysieke laag, maar een luchtlaag. Wie veel in de warmte vertoeft, weet dat je best kleding in laagjes draagt om je lichaam koel te houden. Een spouwmuur werkt volgens hetzelfde principe.

Want inderdaad, een spouwmuur is oorspronkelijk al ontstaan om een isolerende werking te geven. De brug van lucht tussen een binnenmuur en een buitenmuur werkt op zich al behoorlijk isolerend, of toch althans meer dan één enkele muur. Spouwmuren zijn er ook bekend om dat ze helpen regen- en vochtproblemen te vermijden. Toch bestaan er betere manieren om te isoleren. In de muren zijn er vaak kleine gaatjes en kiertjes die de isolerende waarde te niet doen. Zeker bij oudere woningen is dit het geval.

Bij spouwmuurisolatie wordt de luchtlaag dan vervangen door een isolerende laag van bolletjes piepschuim.

Spouwmuurisolatie aan laten brengen

Wil je graag spouwmuurisolatie in je woning aan laten brengen? Het vinden van een geschikte vakman is niet altijd even makkelijk. Ook is er kans dat je teveel moet betalen bij sommige vakmannen. Vraag snel offertes aan en bespaar!

Hoe gaat men te werk om spouwmuurisolatie aan te brengen?

Wil je een aantal offertes voor spouwmuurisolatie aanvragen? Dan is het alvast een goede start om te weten wat hier allemaal bij komt kijken. Het is hierbij sowieso goed om te weten dat dit specialistisch werk is. Er is zowel specifieke kennis als specifiek gereedschap voor benodigd.

Een bedrijf dat spouwmuurisolatie voorziet, gaat als volgt te werk:

Hoe gaat men te werk om spouwmuurisolatie aan te brengen
  • De aannemer gaat de buitenmuren opmeten om het precieze oppervlak te kennen dat geïsoleerd moet worden. Hierbij worden eveneens de muren geïnspecteerd en de staat van het metselwerk bekeken.
  • Op enkele plaatsen in de muren gaat men een gaatje boren. Via dit gaatje gaat de aannemer met een dieptemeter bekijken hoe diep de spouw is. De diepte en de afmetingen van de muren bepalen dan samen het volume dat gevuld moet worden.
  • De aannemer kan met een warmtecamera checken of er bepaalde “koude plekken” zijn of openingen in de muren. Dit beeld is handig om de globale staat van de gevel in te schatten.
  • De aannemer berekent hoeveel gaatjes er geboord moeten worden om de piepschuimbolletjes toe te voegen. Dit is in principe elke 30 à 40 centimeter een gaatje.
  • Het eigenlijke injecteren met EPS-bolletjes gaat vrij snel. Voor een gemiddelde woning is de klus in een dag geklaard.
  • Belangrijk hierbij is dat er tussen de spouwmuur en de buitenmuur geen openingen zijn. Anders lopen de bolletjes er ook uit. Ter hoogte van het dak, aan de dakvoet, zijn er ook vaak openingen waarlangs de bolletjes kunnen ontsnappen. De gevel moet dus goed “afgesloten” zijn. Het blijft een moeilijke oefening, want op sommige plaatsen in een buitenmuur is het wel interessant om openingen te hebben, kwestie dat het vocht uit de spouw kan verdampen.

Spouwmuurisolatie aan laten brengen

Wil je graag spouwmuurisolatie in je woning aan laten brengen? Het vinden van een geschikte vakman is niet altijd even makkelijk. Ook is er kans dat je teveel moet betalen bij sommige vakmannen. Vraag snel offertes aan en bespaar!

Hoe wordt de prijs van spouwmuurisolatie berekend?

De meest logische manier is dat er dan een prijs per vierkante meter opgesteld wordt. Een andere manier is dat de aannemer rekent hoeveel gaten er geboord moeten worden. Het boren is op zich immers ook wel een behoorlijk karweitje, net als het afdichten van de gaatjes achteraf met mortel.

Spouwmuurisolatie mag je niet verwarren met buitenmuurisolatie. Buitenmuurisolatie is een oplossing als de woning geen spouwmuur heeft. Dan brengt een aannemer plaatmateriaal tegen de buitenmuur aan, bijvoorbeeld door middel van lijm. Vervolgens plaatst deze aannemer dan een wand in de vorm van houten latten of sidings. Hierdoor krijg je als het ware het effect van een spouwmuur, maar er wordt dus in feite langs buiten een muur of wand bijgebouwd.

Voorbeeldprijzen

Misschien denk je nu dat spouwmuurisolatie duur is en dat je de kosten zodoende slechts heel traag terugverdiend. Dit is helemaal niet zo. Als je onderstaande voorbeelden ziet, merk je inderdaad wel dat je de investering er snel terug uithaalt.

Soort woning

Prijs

Appartement

300 tot 500 euro

Kleine woning

700 tot 1200 euro

Hoekwoning

1000 tot 1600 euro

Vrijstaande woning

1300 tot 2300 euro

Subsidies

Het aanbrengen van spouwmuurisolatie is een investering die je snel terugverdient. Dit is zo omdat je behoorlijk wat bespaart op je energiekosten. De overheid helpt ook een handje met het toekennen van subsidies voor spouwmuurisolatie. Je kunt tot wel 30% terugverdienen van de kostprijs. Dit is wel aan een aantal voorwaarden gebonden. Zo moet je desgewenst twee verschillende isolatiewerken combineren, bijvoorbeeld vloerisolatie en spouwmuurisolatie.

Eventueel kun je bijvoorbeeld ook het installeren van een zonneboiler combineren met het aanbrengen van spouwmuurisolatie om van subsidies te genieten. De diverse voorwaarden en voorbeelden vind je hier: https://www.nederlandisoleert.nl/subsidie.

Spouwmuurisolatie aan laten brengen

Wil je graag spouwmuurisolatie in je woning aan laten brengen? Het vinden van een geschikte vakman is niet altijd even makkelijk. Ook is er kans dat je teveel moet betalen bij sommige vakmannen. Vraag snel offertes aan en bespaar!

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We herhalen nog eens de boodschap die we in het begin van het artikel al aangegeven hebben. Isolatie is niet alleen belangrijk om kosten te besparen op je energiefactuur en het milieu een handje te helpen. Het is vaak een belangrijke voorwaarde als je wil genieten van nieuwe technologieën zoals warmtepompen en hiervoor een beroep wil doen op bepaalde premies.

Bekijk daarom zeker of spouwmuurisolatie iets is om jouw woning energiezuiniger te maken. Op onze website vraag je met een druk op de knop tot wel zes verschillende offertes in een keer aan. Zo vergelijk je vanuit je luie stoel verschillende offertes en maak je gewoon de beste keuze. We wensen je veel succes met je project van spouwmuurisolatie.

Tresna.nl
Logo