Beste verf voor badkamers

Schilder je je badkamer, dan geef je een volledige make-over aan deze ruimte. Maar met welke verf schilder je de badkamer het best? In dit artikel geven we je een antwoord op deze vraag.

Je badkamer verven is een dankbare klus. Eerst en vooral is schilderen een mooie manier om je badkamer volledig op te frissen. Nadat je de nadkamer geschilderd hebt, ziet hij er helemaal als nieuw uit. Met bepaalde verven maak je de ruimte groter en zorg je voor meer licht. Een badkamer is er niet alleen om je snel even te wassen, het is de plaats bij uitstek waar je je kunt ontspannen en cocoonen na een lange dag.

Kun je nu met elke soort verf je badkamer schilderen? Toch niet. Om de badkamer in een nieuwe laag verf te zetten kies je het best een verf die geschikt is voor vochtige ruimtes. Vaak is dit een specifieke verf voor badkamers en keukens.

Onze top 5 verf voor badkamers

Afbeelding

Product


Sencys keuken- en badkamerverf Sencys keuken- en badkamerverf

Onze beste koop!

Alabastine badkamerverf

De beste koop als allround badkamerverf

of

Histor muurverf badkamer en keuken

Histor muurverf badkamer en keuken

Zelfde prijsklasse en kwaliteit als de beste koop, maar meer keuze qua kleur

of

Holdbar badkamercoating

Holdbar badkamercoating

De beste verf voor poreuze muren of bij vochtproblemen

of

Koopmans Acrylmat

Koopmans Acrylmat

Beste koop voor plafonds in de badkamer

of

Sencys keuken- en badkamerverf

Sencys keuken- en badkamerverf

De beste budgetverf voor de badkamer

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Alabastine badkamerverf

De beste koop als allround badkamerverf

Sencys keuken- en badkamerverf Sencys keuken- en badkamerverf

of

Histor muurverf badkamer en keuken

Zelfde prijsklasse en kwaliteit als de beste koop, maar meer keuze qua kleur

Histor muurverf badkamer en keuken

of

Holdbar badkamercoating

De beste verf voor poreuze muren of bij vochtproblemen

Holdbar badkamercoating

of

Koopmans Acrylmat

Beste koop voor plafonds in de badkamer

Koopmans Acrylmat

of

Sencys keuken- en badkamerverf

De beste budgetverf voor de badkamer

Sencys keuken- en badkamerverf

of

Waarom gebruik je badkamerverf?

Badkamerverf is kort gezegd verf die water tegenhoudt en afstoot. De reden waarom je een specifieke verf voor een badkamer en keuken gebruikt ligt inderdaad voor de hand. In een badkamer is het vaak vochtig; je gebruikt er warm water en verwarmt deze ruimte ook iets meer dan andere kamers. Tegelijk sluit je dan graag alles af om de warmte niet verloren te laten gaan.

Spreek je over warmte in combinatie met vocht, dan denk je aan schimmels. Een gewone watergedragen muurverf heeft als eigenschap dat hij wat vocht absorbeert. In een woonkamer is dit bijvoorbeeld niet zo erg. In een badkamer kan dit wel voor problemen zorgen. Als je de ruimte niet voldoende kunt laten luchten en drogen, krijg je in de verflaag mogelijk donkere plekken te zien. Het vocht zet zich verder vast op de meest "koude" muur van de badkamer. Dit is meestal de muur die zich aan de buitenzijde van het huis bevindt.

Hieronder geven we onze top vijf voor de beste badkamerverf. Daarna geven we in de koopgids een aantal algemene tips mee waar je bij de aankoop van een badkamerverf op kan letten.

De beste koop als allround badkamerverf – Alabastine badkamerverf

Ben je op zoek naar een badkamerverf waarmee je bijna altijd een goed resultaat hebt? Dan raden we de Alabastine badkamerverf aan. De verf is gewoonweg een prima product dat doet wat het moet doen. Je legt als het ware een waterafstotende film op de muren en het plafond van de badkamer, waardoor schimmel geen kans krijgt. Nadat je de badkamer geschilderd hebt en de verf helemaal is uitgehard, blijft vocht en condens er gewoon op staan. Zorg je dan voor een voldoende verluchting, dan verdampt dit vocht en blijft je muur gewoon helemaal netjes en intact.

Alabastine badkamerverf geeft je badkamer een mooie en zachte glanzende look. Je kunt er aardig op schrobben, zelf met een poetsmiddel. Goed om bijvoorbeeld na verloop van tijd kalkaanslag weg te nemen. Daarna krijg je steeds opnieuw het mooie glanzende effect te zien.

Alabastine badkamerverf draagt dus zeker bij tot een hygiënische badkamer, het hele jaar door. Zelf geurt de verf ook heel weinig, wat mooi meegenomen is. Schilder je bijvoorbeeld in de winter of herfst en kun je de ruimte niet zo lang luchten, dan verwarm je de badkamer snel na het schilderen zonder last te hebben van de geur. Je kan de verf op diverse ondergronden aanbrengen: plaatmateriaal, baksteen, pleisterwerk of behangpapier, noem maar op.

Kritisch als we zijn noteren we toch ook enkele nadelen. De producent zegt dat Alabastine badkamerverf in één laag volledig een muur bedekt, maar dit kan pas nadat je eerst een grondlaag met grondverf geschilderd hebt. De dekkracht van de verf kan dus wel iets beter. De verf heeft een lichte glans. Hierdoor blijf je soms oneffenheden in het geschilderde vlak zien. 

Je kunt de verf niet laten mengen: ofwel kies je voor wit, ofwel voeg je zelf een kleurenpasta toe, wat niet hetzelfde effect geeft als een verf die professioneel en met een verfmengmachine gemaakt is. De verf is verder niet geschikt om badkamertegels te schilderen.

Enkel in het wit verkrijgbaar.

Voordelen
 • Waterafstotend
 • Hygiënisch
 • Afwasbaar
 • Rolt lekker uit
Nadelen
 • Glans niet helemaal gaaf
 • Beperkte dekkingskracht
 • Enkel in blikken van 1 of 2 liter
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste allround verf voor de badkamer zoekt. Je krijgt een mooi en gaaf effect en vermijdt schimmel op de muren of in de hoeken van de badkamer. Breng je eerst een goede grondlaag aan, dan werk je de wanden en het plafond van je badkamer met een laag van deze verf af. Jammer genoeg is deze verf enkel in het wit verkrijgbaar.

Zelfde prijsklasse en kwaliteit als de beste koop, maar meer keuze qua kleur – Histor muurverf badkamer en keuken

Het beste alternatief voor de beste koop Alabastine is voor ons de muur en badkamerverf van Histor. Qua kwaliteit kun je de producten goed met elkaar vergelijken. Het verschil zit hem voor ons in het feit dat je bij Histor meer kleuren kunt kiezen. Heb je echter voldoende met een witte laag, dan kun je gerust voor de Alabastine kiezen. Wat opvalt is dat de verf van Histor aangenaam en gemakkelijk schildert. Je rolt de verf lekker uit zonder te druppen. 

Je hebt niet echt te maken met een sterke verfgeur en de verf droogt snel en egaal. Nadat de verf volledig uitgedroogd is, zie je een matte, vinyl-achtige laag op de wanden. Deze laag kun je mooi stofvrij en kalkvrij houden door er regelmatig met een vochtige doek over te gaan. Geef je de badkamer een make-over met Histor badkamerverf, dan is de ruimte jarenlang vrij van schimmel en blijft de ruimte neutraal en aangenaam ruiken.

Als nadeel noteren we dat Histor badkamerverf niet geschikt is voor glanzende oppervlakken zoals badkamertegels of eventueel keramische tegels. Je brengt best een grondlaag en een eindlaag van dit product aan. In tegenstelling tot wat de producent zegt, is één laag niet voldoende voor een perfect resultaat.

Grondlaag is echt noodzakelijk.

Voordelen
 • Goede dekking
 • Veel kleuren
 • Hygiënisch
Nadelen
 • Niet voor tegels of gladde oppervlakken
 • Twee lagen noodzakelijk
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een veelzijdige badkamerverf zoekt voor een goede bescherming tegen schimmel en condens, en voor wie tegelijk houdt van mooie en warme kleuren. Je krijgt echt waar voor je geld met deze verf.

De beste verf voor poreuze muren of bij vochtproblemen – Holdbar badkamercoating

Zoek je gewoonweg de allerbeste verf voor badkamers, dan raden we de Holdbar badkamercoating aan. Deze verf legt een ondoordringbare laag op de wanden, het plafond en zelfs de vloer of badkamertegels van je badkamer. Het is een twee componenten verf die gewoonweg alle vocht tegenhoudt.

Zeker voor plaatsen dicht bij een douche (of zelfs helemaal in de douche) kun je Holdbar badkamercoating gebruiken. Heb je ooit een vochtprobleem gehad in de badkamer, en zie je bijvoorbeeld kringen op de muur, dan kun je de restanten hiervan helemaal wegwerken. Zijn de muren wat poreus geworden en kan er elk moment vocht infiltreren, dan is Holdbar badkamercoating eveneens een goed idee. De verf houdt alle damp en vocht tegen en is bestand tegen het gebruik van intensieve schoonmaakproducten.

De verf hecht zeer sterk op elke ondergrond. Wil je bijvoorbeeld de antieke badkamer tegeltjes een moderne make-over geven, dan kun je Holdbar badkamercoating aanbrengen op de tegels. Je kunt er zelfs de vloer of een douchebak in een vochtige ruimte mee schilderen. Ook schilderen op houten elementen in de badkamer is geen probleem, want de verf kan samen met het hout uitzetten en krimpen.

Typisch voor een twee componenten verf is dat je het product snel moet aanbrengen. Je moet de twee componenten mengen vooraleer je begint te schilderen. Daarna heb je ongeveer een uurtje de tijd om alles uit te schilderen. Zeker als je een groter oppervlak met Holdbar badkamercoating wil behandelen is de tijd wel wat beperkt.

Daarnaast koop je de verf in een minimumhoeveelheid van één liter. Hiermee schilder je ongeveer 8 vierkante meter. Dit is direct al een behoorlijke hoeveelheid. Voor nieuwe badkamers is het vaak niet nodig dit product te gebruiken. En tenslotte, is er een probleem met vocht, dan moet je dit zeker ook aan de basis aanpakken, anders krijg je misschien elders een probleem in huis.

Het product is niet goedkoop.

Voordelen
 • Waterdicht
 • Voor diverse ondergronden
 • Ondoordringbaar
 • Slijtvast
Nadelen
 • Vaak overschot
 • Potten zijn niet zo handig
 • Duur
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie badkamers grondig wil renoveren en problemen met vocht van buitenaf wil vermijden. Wil je badkamertegels, de douchebak of de vloer schilderen, dan zit je ook goed met Holdbar badkamercoating.

Beste koop voor plafonds in de badkamer – Koopmans Acrylmat

Voor het plafond van de badkamer raden we een andere verf aan dan voor de muren en wanden. Je creëert hiermee een mooi contrast tussen de wanden en het plafond qua textuur. Bovendien krijgt een plafond over het algemeen minder spatten te verwerken dan een wand. Anderzijds stijgt verdampt vocht wel tot tegen het plafond, waardoor je snel een vochtige, condenslaag op het plafond krijgt. Het plafond moet daardoor dus extra goed beschermd zijn.

Daarom valt onze keuze voor het plafond in de badkamer op deze matte gevelverf die geschikt is voor binnen en buiten. De matte afwerking heeft als voordeel dat het plafond niet al te veel de aandacht trekt. Eventuele oneffenheden of barsten zijn hierdoor ook weggewerkt.

De beste koop in dit segment is voor ons de Koopmans Acrylmat. Koopmans Acrylmat laat zich lekker uitrollen en geeft zo goed als geen geur af. De verf is bovendien op een paar uurtjes droog en na zowat zes uur kun je een tweede laag uitrollen. De verf is uiterst hygiënisch, schimmel krijgt gewoonweg geen kans. Je legt er echt een condensbestendige laag mee op het plafond.

Bovendien breng je Koopmans Acrylmat aan op diverse ondergronden. Dit kan bijvoorbeeld op een bestaande verflaag zijn die je grondig ontvet en schoongemaakt hebt, maar ook op vliesbehang, mdf- of gipsplaten. Je hebt de keuze tussen een groot aantal kleuren en verpakkingen, zodat je nooit te veel betaalt en echt de kleur van jouw keuze kiest.

Echte grote nadelen zien we niet aan Koopmans Acrylmat. Het product dekt goed af, is geurloos, is niet bijzonder duur. Je merkt wel een verschil qua dekkingskracht met producten zoals deze van Sikkens, dat wel, maar dan is er ook wel een groot prijsverschil met de verf van dit merk.

Minder dekkingskracht dan verven van A-merken zoals Sikkens.

Voordelen
 • Hygiënisch
 • Geurloos
 • Verft lekker uit
 • Mooie matte afwerking
Nadelen
 • Minder dekkingskracht
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een goede en sterke verf zoekt om een plafond in de badkamer te schilderen. Met Koopmans Acrylmat geef je een egale en hygiënische laag op het plafond. Je hebt geen last van geuren tijdens het schilderen en achteraf blijft het badkamerplafond vrij van schimmels.

De beste budgetverf voor de badkamer – Sencys keukenverf en badkamerverf

Wil je op een prijsbewuste manier een make-over aan je badkamer geven, dan kun je bijvoorbeeld gaan voor deze muurverf voor keukens en badkamers van Sencys. De prijs per liter ligt op ongeveer €15, maar als je grotere eenheden koopt zakt de prijs aanzienlijk. Je kunt met Sencys keuken- en badkamerverf een schimmelwerende laag leggen op pleisterwerk, behang, gips en plaatmateriaal.

De verf heeft een mooi zijdeglanzend effect en is condensbestendig. Zo houd je de badkamer steeds mooi en netjes en geurvrij. Als dit nodig is, was je de laag gewoon af met een vochtige doek of een spons. De verf is gemakkelijk uit te rollen met een verfroller en drupt heel weinig. Het is een veelzijdige, watergedragen verf die ecologisch is en weinig afval geeft.

Als nadeel noteren we dat de dekkingskracht van Sencys keuken- en badkamerverf een stuk lager ligt dan bij verven van A-merken zoals Sikkens of Histor. De prijs is er dan natuurlijk ook wel naar. Je krijgt met andere woorden waarvoor je betaalt. Sencys keuken- en badkamerverf is geschikt voor matte en absorberende materialen, maar kun je bijvoorbeeld niet gebruiken als coating voor tegels in een badkamer. Wordt het geverfde vlak té nat, bijvoorbeeld door de straal van een douche, dan merk je wel dat de verf kan afbladdert. Zeker als je Sencys keuken- en badkamerverf op bestaande verflagen aanbrengt, kan dit een probleem worden.

Beperkte dekkingskracht.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Mooi wit effect
 • Grote verpakkingen
Nadelen
 • Minder dekkingskracht
 • Niet voor tegels
 • Kan afbladderen
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste budgetverf voor badkamers en keukens zoekt. De dekkingskracht is misschien niet zo groot, waardoor je al snel twee lagen moet aanbrengen, maar de prijs is hier echter ook naar. Eens je alles egaal en voldoende geschilderd hebt, krijg je een goede schimmelwerende laag.

Koopgids

Nu we de beste koop en gewoon de beste badkamerverven besproken hebben, willen we nog even stilstaan bij waar je op moet letten als je een badkamerverf wil kopen. In onze koopgids geven we je een aantal overwegingen en tips mee waar je nog even aan kunt denken vooraleer je de verf bestelt.

Zoals bij elke schilderklus, is een goede voorbereiding belangrijk. Kieren en spleten, maar ook gewoon overgangen tussen muren waar zich gemakkelijk vocht opstapelt, kun je het best eerst helemaal kitten met een overschilderbare polyurethaan. Je moet er hierbij voor zorgen dat alle muren als het ware naadloos op elkaar aansluiten. Daarna schilder je de ruimte helemaal perfect. Hierbij leg je als het ware een volledige film over de muur. Elk hoekje kun je met een doek drogen of schoonmaken als je dit wil.

Kortom, met de juiste verf en de juiste techniek geniet je jarenlang van een geschilderde badkamer.

Wat is badkamerverf?

Badkamerverf is een verf die zorgt voor een vochtafstotende laag op de muren. Daardoor is een wand geschilderd met badkamerverf gemakkelijk te reinigen. Vocht kun je snel van de wanden wegnemen of verdampt door de kamer te luchten.

Wanneer badkamerverf en wanneer epoxyverf?

Soms heb je te maken met een badkamer waarin er een vochtprobleem is. Gebruik je deze badkamer dan intensief, dan heb je als het ware een dubbel probleem. Daarom is het belangrijk dat je eerst alle kieren, spleten en eventueel muren goed renoveert zodat er geen vocht binnen kan komen.

Heb je echt met een structureel vochtprobleem te maken gehad of zijn de muren bijvoorbeeld poreus geworden, dan zorg je eerst best voor een laag epoxyverf, die een volledig waterdichte laag op de muur legt. Maar ook dan bekijk je best of je de oorzaken van het probleem eerst helemaal kan wegnemen.

Welk glanseffect wil je verkrijgen?

Bij het schilderen van de badkamer sta je best ook eens even stil bij welke glanseffect je van een verf verlangt. Je denkt misschien dat je een glanzende verf moet kiezen om deze gemakkelijk schoon te kunnen maken. Dit is echter niet zo. Je kunt even goed een matte verf kiezen die je mooi en netjes onderhoudt en die het vocht afstoot. De technologie is zodanig geëvolueerd dat matte verf perfect waterafstotend kan zijn. Met matte verf verberg je bovendien ook nog eens eventuele oneffenheden in de muur. Je creëert er een zacht en “zen”-achtig effect mee dat ideaal is voor een badkamer, terwijl alles toch ook clean en netjes blijft.

Watergedragen of solventgedragen?

De meeste verf voor badkamers is watergedragen. In principe bestaan er ook solventgedragen verven die vocht afstoten, maar de technologie is zo geëvolueerd dat je even goed een watergedragen verf kunt kiezen. Hou je er toch aan om solventgedragen verf te gebruiken? Dan is de Histor keuken- en badkamerverf op terpentinebasis een goede keuze.

Welke kleur kies je?

Welke kleur kies je voor een badkamer? Wit is in elk geval een klassieker voor badkamerverf. Elke badkamer- en keukenverf kun je wel in het wit krijgen. Maar wil je een speels effect of precies een warm effect creëren, dan is een kleur ook een goede keuze. Paars, marineblauw, citroengeel of bordeaux, het kan allemaal in de badkamer. Zeker in combinatie met een aantal gestileerde badmeubelen krijg je al gauw een heuse designbadkamer. Vraag eventueel hulp van een kleuradviseur of vraag een offerte op bij een professionele schilder via onze website.

Hoe kies je de juiste kleur

Besluit

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je een goede keuze kunt maken bij de aankoop van badkamerverf. Bereid je de schilderklus goed voor, dan is succes met onze gekozen verven verzekerd! Twijfel je nog, dan kun je ook bij een professionele schilder een offerte vragen om je badkamer te vernieuwen. Op onze site vraag je wel vijf offertes aan met een druk op de knop. We wensen je veel succes met het schilderen van je badkamer!

Tresna.nl
Logo