Beste thermostaat
Op deze pagina
Met een thermostaat kun je de centrale verwarming in je huis aansturen. Het toestel zorgt ervoor dat er een vaste temperatuur in een ruimte is, zodat je weinig om hoeft te kijken naar de verwarming. Daalt de temperatuur in de kamer, dan zorgt de thermostaat ervoor dat de centrale verwarming begint te werken. Stijgt de temperatuur boven de ingestelde waarde, dan laat de thermostaat de verwarming even rusten en koelt het wat af, tot het tijd is om terug wat te verwarmen.
Op het internet vind je heel wat mooie aanbiedingen voor thermostaten. Dit gaat dan over diverse soorten toestellen: klokthermostaten, de zogenaamde aan-uit thermostaten, slimme thermostaten, thermostaten die je aansluit op het internet, thermostaten voor allerlei soorten verwarming, noem maar op. Je zou voor minder in de war raken en je de vraag stellen welke thermostaat je moet kopen. Daarom geven we in dit artikel een overzicht van verschillende soorten thermostaten en pakken we uit met de beste koop voor de verschillende soorten.
Onze top 4 thermostaten
Afbeelding | Product | | |
---|---|---|---|
Onze beste koop! Honeywell EvoHome Gewoonweg de beste koop voor een slimme thermostaat met digitale radiatorknoppen | of | ||
Tado Slimme Thermostaat V3 Beste koop thermostaat voor gebruik met app en smart home platformen | of | ||
Google Nest Learning Thermostaat (Generatie drie) De beste koop voor kleinere woningen | of | ||
Honeywell Round Aan/Uit Beste koop voor budgetvriendelijke aan-uit-thermostaat | of |
Producteigenschappen |
---|
ONZE BESTE KOOP Honeywell EvoHome Gewoonweg de beste koop voor een slimme thermostaat met digitale radiatorknoppen of |
Tado Slimme Thermostaat V3 Beste koop thermostaat voor gebruik met app en smart home platformen of |
Google Nest Learning Thermostaat (Generatie drie) De beste koop voor kleinere woningen of |
Honeywell Round Aan Uit Beste koop voor budgetvriendelijke aan-uit-thermostaat of |
Soorten thermostaten, kort overzicht
Welke types van thermostaten bestaan er?
- Aan-uit thermostaten: Deze schakel je aan of uit, zoals je met een radio of tv zou doen. Schakel je de thermostaat in op een bepaalde temperatuur, dan begint de verwarmingsketel te werken tot de temperatuur bereikt is. Schakel je de thermostaat uit, dan stopt de ketel met werken. Dit type van thermostaat is niet zo zuinig, omdat de thermostaat vaak pas reageert als de gewenste temperatuur bereikt is. Zodoende verwarmt het vaak nog even verder of duurt het langer totdat de ruimte terug opwarmt.
- Modulerende thermostaten: Een modulaire thermostaat verwarmt in trapjes. Stel je deze thermostaat in op 20°C, dan verwarmt de ruimte eerst tot 17, 18 en 19 graden en tussendoor “rust” de verwarmingsketel even en meet de thermostaat de temperatuur. Dit is een meer zuinige manier van het aansturen van je verwarming. Vergelijk het met een auto, waarmee je door te schakelen gradueel of modulerend de snelheid krijgt die je wenst te bereiken. Om een modulerende thermostaat te gebruiken, heb je ook een modulerende ketel nodig. Dit wil zeggen een ketel die trapsgewijs verwarmt of afkoelt. Zo blijft de temperatuur over het algemeen constanter en bespaar je energie.
- Slimme thermostaten: Dit zijn moderne toestellen die werken als een modulerende thermostaat, maar die je ook kunt verbinden met het internet en digitale verwarmingsknoppen in de respectievelijke kamers van je huis. Zo regel je kamer per kamer mooi de temperatuur, wat meestal voor een aardige energiebesparing kost.
- Welke merken? Qua merken vind je thermostaten van distributeurs van ketels zoals Vaillant, Buderus of Bulex. Er zijn ook relatief nieuwe spelers op de markt zoals Google, Honeywell, Netatmo of Tado die zeker de moeite lonen om te bekijken. Google gebruikt zijn kennis van algoritmes en slimme technologie om ook de verwarming in huis slim aan te pakken.
- Compatibel met smart home platforms? Sommige slimme thermostaten zijn compatibel met een of meerdere zogenaamde smart home platforms, die je bijvoorbeeld toelaten om met je stem apparaten te bedienen. Op dit platform kun je ook toestellen koppelen aan andere functies in huis, bijvoorbeeld verlichting. Dit kan ervoor zorgen dat je de verlichting samen met de verwarming uitschakelt op het moment dat je het huis verlaat. De bekende platformen zijn Google Assistant, Apple Homekit en Amazon Alexa.
Maar wat moet je doen als je zo’n thermostaat wil kopen? Enkele basistips
Om te beginnen moet je een inschatting maken van wat je precies nodig hebt.
- Woon je op een flat, studio of loft, dan is een slimme thermostaat soms wat overkill en kun je met een eenvoudige aan-uitthermostaat of modulerende thermostaat voldoende hebben.
- Wil je graag energie besparen en vanop een afstand de temperatuur in huis bedienen, dan ben je beter af met een slimme thermostaat. Dit kan een relatief eenvoudig model zijn, zonder dat je hiervoor aparte verwarmingsknoppen hoef te kopen.
- Wil je in huis de temperatuur in de belangrijkste kamers individueel kunnen regelen? Heb je tijdens de week bijvoorbeeld enkel verwarming nodig in je werkruimte, maar niet in je woonkamer? Dan is een slimme thermostaat met een connectie met slimme radiatorknoppen aan te bevelen. Je kunt je verwarming bovendien bedienen van op je smartphone. Van bij de slager om de hoek kun je de temperatuur dus bij wijze van spreken wat hoger of lager zetten.
Nu we deze basisprincipes uitgelegd hebben, is het tijd om enkele producten voor te stellen
Gewoonweg de beste koop voor een slimme thermostaat met digitale radiatorknoppen – Honeywell EvoHome
Ben je op zoek naar een volledig nieuw systeem om de verwarming in huis slimmer aan te pakken, dan raden we het Honeywell EvoHome-systeem aan. Met dit systeem geef je elke radiator een eigen digitale knop, die je draadloos met de thermostaat verbindt.
In plaats van manueel de knop van de radiator open en toe te draaien als het warmer of kouder moet worden, doe je dit digitaal op het scherm van de thermostaat. Wil je dus één bepaalde ruimte vijf graden warmer stoken (denk bijvoorbeeld aan de badkamer als je wil douchen), terwijl het in je living net goed is of je daar geen extra verwarming nodig hebt, dan krijg je dit met dit systeem voor elkaar.
Verschillende kenners zeggen dat dit in een huis met twaalf radiatoren toch wel € 600 per jaar scheelt in je verwarmingskosten. Met dit systeem vervang je dus de klassieke thermostatische kranen door een slimme digitale kranen die je configureert met een zender en een ontvanger. In een centrale plaats blijf je de thermostaat behouden, maar deze geeft nu een overzicht van alle kamers waar je een Honeywell-kraan hebt.
Handig op dit scherm zijn verder de sneltoetsen, waarmee je bijvoorbeeld kunt aangeven dat je even boodschappen gaat doen. Ga je een hele dag van huis, dan stel je bijvoorbeeld de verwarming gewoon met één druk van de knop op 15 of 16 graden in, tot je thuis bent of tot je dit wijzigt via de app.
Als nadeel moeten we wel de kostprijs vernoemen. De kranen apart zijn niet goedkoop en de thermostaat evenmin. Gelukkig kun je starterspakketten kopen aan een voordelige prijs. De app die bij dit systeem hoort zou nog wel wat meer mogelijkheden mogen hebben. Verder is de aansluiting op een smarthome platform ook niet zo handig. Je moet alle ruimtes programmeren en bent hier wel even zoet mee.
De mogelijkheden van de app mochten wat uitgebreider zijn.
Dit product is vooral geschikt voor wie een handige oplossing zoekt om de verwarming in huis slimmer aan te pakken en hier een investering voor over heeft. Dankzij de individuele digitale radiatorknoppen bespaar je op jaarbasis mogelijk tot € 600. Het installeren gaat niet altijd zo gemakkelijk en voor ons mocht de app ook wat meer mogelijkheden hebben.
Bekijk prijzen van de Honeywell EvoHome bij verschillende winkels:
Beste koop thermostaat voor gebruik met app en smart home platformen – Tado Slimme Thermostaat V3
Tado is een merk van producten om het klimaat in huis te regelen. Ze hebben in hun aanbod toestellen voor airco, thermostaten en radiatorknoppen. Slimme thermostaten zijn een specialiteit van het merk.
Als “runner up” voor de beste koop stellen we dit systeem van Tado voor. Je vraagt je misschien al meteen af wat het grote verschil is met Honeywell EvoHome. Voor ons zit dit in de betere integratie met smart home platformen. We komen hier verder op terug.
Het starterspakket met een thermostaat en twee digitale radiatorknoppen is in elk geval heel handig en prijsinteressant. Je vervangt oude thermostatische radiatorkranen door de nieuwe digitale knoppen en configureert de temperaturen met een wizard in de app.
Bij Tado is de app en de software in het algemeen heel gebruiksvriendelijk. Hierbij word je door het systeem begeleid om een dag- en weekschema op te stellen. Wanneer moet de verwarming aan- of uitgaan? In welke kamers wil je een andere temperatuur? Je stelt het allemaal in. Bovendien lees je ook continu af wat de buitentemperatuur en binnentemperatuur en de luchtvochtigheid is. De thermostaat is dus ook een beetje een weerstation.
Verder is dit systeem uitgerust met geofencing (zie koopgids). De thermostaat ziet dus met andere woorden wie er al dan niet thuis is. Dit heeft ook een keerzijde: ben je op stap zonder je smartphone, dan blijft de verwarming gewoon aan staan.
Bovendien kun je deze thermostaat ook in smart home systemen integreren. Dit is echt iets voor de nerds onder ons. Je kunt bijvoorbeeld eveneens verlichting zoals Philips Hue op het smart home systeem aansluiten en dan gekke combinaties maken. Is het warmer dan 21 graden, dan kun je het platform zo programmeren dat de Philips Hue verlichting bijvoorbeeld rood kleurt, om maar iets te noemen. De mogelijkheden met spraaktechnologie zijn uitgebreid door deze integratie met smarthomeplatformen. Het kan best leuk zijn om te zeggen “Hey Siri, mag het misschien iets warmer zijn in de woonkamer?” De techniek gaat er razendsnel op vooruit, dus waarom zou dit niet mogelijk zijn?
Als nadeel noteren we de prijs. Bij dit starterspakket krijg je slechts twee knoppen, wat meestal niet voldoende is om een slim verwarmingssysteem in je volledige woning op te zetten. Om van alle functies gebruik te kunnen maken, moet je bovendien een abonnement nemen, wat je € 25 per jaar kost. Het is niet eenvoudig om dit systeem zelf te installeren. Je kunt het laten installeren, maar dit maakt de totale kostprijs terug duurder.
Abonnement nodig om van alle functies te genieten.
Dit product is vooral geschikt voor wie een slimme thermostaat met een gebruiksvriendelijke app zoekt. De installatie is niet eenvoudig, maar eens het systeem goed werkt doe je er zeker je voordeel mee.
Bekijk prijzen van de Tado Slimme Thermostaat V3 bij verschillende winkels:
De beste koop voor kleinere woningen – Google Nest Learning Thermostaat (Generatie drie)
Ben je op zoek naar een slimme thermostaat die geschikt is voor alle ketels? En wil je graag een cool object dat je vanop je smartphone kunt bedienen? Dan ga je voor deze Google Nest Learning Thermostaat (Generatie drie). Dit is een toestel met een groot en verlicht scherm waarop je duidelijk de temperatuur kunt aflezen als je de ruimte binnenkomt.
Het is echt een toestel dat zich volledig focust op artificiële intelligentie. Het toestel leert echt jouw gewoonten kennen, en het zorgt ervoor dat de temperatuur lager ingesteld wordt op het moment dat je weggaat. Het toestel stuurt hiervoor autonoom de boiler of cv-ketel aan. Kom je binnen in de ruimte, dan licht de temperatuur op, zodat je direct ziet hoe warm het is.
Je bedient de thermostaat vanaf je smartphone via de Nest app van Google. Hierbij krijg je updates over het energieverbruik bezorgt op je Google account. Het is verbazingwekkend hoe dit toestel dit allemaal kan opvolgen. De compatibiliteit met zowat elke cv-ketel is ook een hele sterke eigenschap. Daarnaast kun je het toestel ook gebruiken op smart home platformen zoals Amazon Alexa en natuurlijk ook de Google Assistant.
Als grootste nadeel noteren we dat dit systeem enkel uit een thermostaat bestaat, en niet in verbinding staat met digitale knoppen voor radiatoren. Hierdoor kun je de temperatuur niet kamer per kamer regelen, wat voor sommige gebruikers echt wel een must is. Daarnaast moet je ook wat kennis van elektriciteit hebben om dit toestel te installeren. Je kunt ervoor kiezen om dit voor jou te laten doen, maar dan betaal je weer iets meer.
Geen variabele verwarming per kamer in de woning.
Dit product is vooral geschikt voor wie een coole en slimme thermostaat zoekt die jouw gewoonten helemaal kent en de het verwarmen van je woning hierop afstemt. Jammer dat dit product geen aanvullende digitale radiatorknoppen heeft. Dit maakt deze thermostaat de beste koop voor kleinere woningen of studio's, maar het is minder geschikt voor grotere woningen met meerdere mensen.
Bekijk prijzen van de Google Nest Learning Thermostaat (Generatie drie) bij verschillende winkels:
Beste koop voor budgetvriendelijke aan-uit-thermostaat – Honeywell Round Aan/Uit
Ben je op zoek naar een thermostaat om de temperatuur lekker gemakkelijk in te stellen, maar zijn alle toeters en bellen van een slimme thermostaat niet aan jou besteed? Kies dan in functie van je budget voor een aan-uit-thermostaat van een vertrouwd merk.
De beste koop op dat vlak is voor ons de Honeywell Round Aan/Uit. Dit toestel doet precies wat je ervan mag verwachten, en dit voor een scherpe prijs.
Met een draaiwiel op het toestel stel je de gewenste temperatuur in. Vervolgens stuurt deze thermostaat de cv-ketel aan en wordt het lekker warm. Is de temperatuur bereikt, dan slaat de ketel weer uit.
Het scherm is groot en de letters en cijfers op het toestel zijn duidelijk leesbaar. 's Nachts en zonder leesbril lees je de temperatuur gemakkelijk af. Bovendien is het plaatsen van deze thermostaat niet zo moeilijk. Is je vorige thermostaat ook een Honeywell, dan plaats je hem op de bestaande grondplaat en hoef je geen nieuwe gaten in de muur te boren. Je kunt ook de bestaande bedrading hergebruiken als je dit wil.
Een budgettoestel als deze Honeywell Round Aan/Uit heeft zeker ook wel enkele nadelen. Je kunt de thermostaat niet gebruiken om een dagschema voor je verwarming op te slaan. Voor je gaat slapen moet je manueel de temperatuur terugdraaien en 's morgens als je opstaat moet je de temperatuur terug wat hoger zetten, maar misschien is dit helemaal geen probleem voor jou.
Daarnaast maakt het draaiwiel om de temperatuur in te stellen wat geluid en is de thermostaat gewoon niet zo stevig.
De behuizing is niet zo sterk.
Dit product is vooral geschikt voor wie een oude thermostaat wil vervangen en geen nood heeft aan allerlei snufjes en gadgets. Het toestel doet wat het moet doen, namelijk de temperatuur in je woning constant houden. Je kunt geen dagschema voor je verwarming programmeren, maar dit kun je ook niet verwachten voor deze prijs.
Bekijk prijzen van de Honeywell Round Aan/Uit bij verschillende winkels:
Koopgids
Slimme thermostaten?
Tegenwoordig hoor je veel over “slimme thermostaten”. Inderdaad, verwarmingssystemen zijn traditioneel niet zo “slim”. Denk aan de tijd toen er enkel nog maar een open haard was. Toen kon je bij wijze van spreken je gezicht branden terwijl je voor het vuur stond, terwijl je het kou had aan je rug. Daarna was er een tijd waarin in elke kamer een gaskachel geplaatst werd, die je telkens individueel moest regelen en starten. Dit is niet zo gebruiksvriendelijk, en ook niet zo goed voor het milieu.
Dan kwam het tijdperk van de thermostaten. De oudere generaties thermostaten hebben zeker beperkingen. Ze hangen in een centrale kamer, bijvoorbeeld de woonkamer. Daar kun je een bepaalde temperatuur instellen. Is deze temperatuur bereikt, dan slaat de verwarming uit tot de temperatuur terug zakt. Dit is allemaal goed voor die ene kamer, maar stel dat je in de kamer ernaast je werkruimte hebt, dan ben je afhankelijk van de thermostaat in je woonkamer om de temperatuur in je werkruimte te regelen. Is het in je woonkamer warm genoeg, dan is het in een andere ruimte misschien nog rillen geblazen, en toch schakelt de verwarmingsketel uit.
Wat mag je van een slimme thermostaat verwachten?
Wij zien een slimme thermostaat zoals de Honeywell EvoHome en de Tado Slimme Thermostaat in de eerste plaats als een handig middel om je energieverbruik op te volgen en om je verwarming meer comfortabel en flexibel te bedienen. We zetten even enkele gemeenschappelijke kenmerken op een rijtje.
- Je hoeft je huis niet op te warmen als je vaak van huis weg bent of een onregelmatig leven hebt. De thermostaat slaat op het juiste moment aan, zodat het lekker warm is op het moment dat je thuiskomt.
- Ben je onverwacht een dag van huis terwijl de verwarming nog werkt, dan kun je vanaf afstand met een tablet of een smartphone de temperatuur bijregelen. Een slimme thermostaat is immers verbonden met het internet, waardoor je de koppeling kunt maken met je smartphone of tablet.
- Sommige thermostaten zijn zo slim dat ze dingen leren uit je gedrag. Zo zijn er toestellen met bewegingsdetectie of energiesturing per ruimte. “Geofencing” is nog zo’n toverwoord, dankzij geofencing houdt de verwarming rekening met de plaats waar je bent.
- Met een slimme thermostaat en bijbehorende radiatorknoppen, stuur je de temperatuur handig per kamer aan.
Bedenkingen bij slimme thermostaten
Toch hebben we ook wel wat bedenkingen bij slimme thermostaten.
- Als je al een gewone thermostaat in huis hebt, en je schakelt over naar een slimme thermostaat, dan is de besparing qua kosten meestal beperkt. Het plaatsen van een moderne, slimme thermostaat is geen garantie op energiebesparing. Het is maar hoe je het toestel gebruikt dat het verschil maakt. Sommige mensen hebben de gewoonte om de verwarming in te schakelen op het moment dat ze thuis komen. Je weet dan dat je het nog even koud hebt. Een thermostaat kun je zodanig programmeren dat het lekker warm is als je thuiskomt. Dit is leuk, maar het zorgt er wel voor dat je in principe meer verbruikt: de verwarmingsketel begint immers al eerder te werken. Let je nu al goed op je verbruik, dan zal zo’n slimme thermostaat wellicht niet zo veel meer kunnen besparen.
- Bij veel moderne thermostaten vind je allerlei coole features, zoals statistieken van temperaturen en van luchtvochtigheid en dergelijke. De leverancier van de thermostaat moet de gegevens daarvoor bijhouden, en daarvoor betaal je dan meestal een abonnement. De prijs hiervan kan behoorlijk oplopen (bijvoorbeeld € 4,50 per maand).
- Om een goed verwarmingssysteem te configureren, heb je vaak deskundig advies nodig. Anderzijds zijn er bij onze partners zoals Coolblue of Bol ook systemen te koop die je zelf kunt installeren en waar je je voordeel mee kunt doen als je ze dus goed gebruikt.
- Is de thermostaat compatibel met je verwarmingsketel? De meeste producenten van verwarmingsketels hebben intussen bijvoorbeeld geactualiseerde, slimme thermostaten. Dan weet je dat deze compatibel is met je ketel, of je kunt dit op zijn minst goed nagaan.
- Heeft je thermostaat het “open therm” protocol”? Dit is een nieuw protocol dat een soort universele compatibiliteit tussen thermostaat en ketel garandeert. Het loont zeker de moeite om hier bij de aankoop op te letten.
Koop je een nieuwe slimme thermostaat en installeer je deze, dan kun je meestal pas na een half jaar of een jaar evolueren of dit een verbetering is.
We raden daarom aan om de oude thermostaat niet weg te gooien. Als je niet tevreden bent, kun je nog steeds terugkeren naar het oude systeem.
Slotwoord
Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je je voordeel kunt doen met dit artikel. Vooraleer je een nieuwe thermostaat aankoopt, moet je heel wat zaken overdenken. En we hopen dat we jou hier alvast voor op weg hebben kunnen zetten.
Heb je nog vragen over een bepaalde thermostaat? Aarzel dan niet om de klantendienst van onze partners te contacteren. Ze helpen je graag verder met antwoorden op concrete vragen. Onze partners helpen je ook op weg om de thermostaten te installeren als je dit verkiest. Voor een kleine meerprijs krijg je zo een kant-en-klaar verwarmingssysteem. Veel succes met de aankoop van je nieuwe thermostaat!