Gevelisolatie
Op deze pagina
Een gevel isoleren is een van de meest efficiënte manieren om je woning energiezuinig te maken. Er bestaan bovendien verschillende manieren om je gevel te isoleren.
Wat is het verschil tussen gevelisolatie en spouwmuurisolatie?
In dit artikel bedoelen we met “gevelisolatie” het isoleren van de buitenmuren. Naast gevelisolatie bestaat er ook spouwmuurisolatie, dat we in een ander artikel behandelen.
Spouwmuurisolatie is in zekere zin vergelijkbaar met gevelisolatie, maar is tegelijk weer helemaal anders.
- Bij spouwmuurisolatie blijft de buitenkant van je woning er uit zien zoals voorheen en wordt er isolatiemateriaal onder hoge druk in de spouwen tussen de buitenmuur en de binnenmuur gespoten.
- Bij gevelisolatie breid je de gevel naar buiten toe uit. Met andere woorden, je bevestigt gevelisolatie tegen de buitenmuur, en werkt de buitenmuur vervolgens af.
Een volledige gevelisolatie of slechts een deel van de buitenmuren isoleren?
Voor we dieper ingaan op de soorten gevelisolatie, de voor- en de nadelen en de kosten, kunnen we vermelden dat je ook over kan gaan tot een gedeeltelijke buitenisolatie van een woning. Bij elke woning, of dit nu een rijhuis is, een hoekwoning of een vrijstaande woning, kun je een muur die slecht isoleert of gewoon niet meer in een perfecte staat is, isoleren en afwerken, terwijl je de andere muren behoudt zoals ze zijn.
Gevelisolatie aan laten brengen
Wil je graag gevelisolatie in je woning aan laten brengen? Het vinden van een geschikte vakman is niet altijd even makkelijk. Ook is er veel kans dat je teveel moet betalen bij sommige vakmannen. Vraag snel offertes aan en bespaar!
Waarom zou je een gevel moeten isoleren? Isoleert de muur dan niet voldoende?
De gevel van je woning staat continu in contact met de buitenlucht. En bovendien werkt een gevel als een spons. Als er kou, vocht of warmte in kruipt, blijft de gevel deze voor een langere tijd behouden. Is het in de zomer bijvoorbeeld broeierig warm, dan warmt de gevel op en blijft de gevel deze warmte nog een tijd behouden terwijl het buiten misschien al afgekoeld is. Hetzelfde geldt met kou.
Gevelisolatie: ideaal om de koude én de warmte buiten te houden
Gevelisolatie werkt perfect om de warmte in je huis te houden, maar is ook een prima bescherming tegen het insijpelen van vocht of tegen problemen met wind. Om een energieneutrale woning tot stand te brengen, is het isoleren van de gevel verplicht, al verandert de regelgeving hierover tot nu toe regelmatig.
Wat is beter: spouwmuurisolatie of gevelisolatie?
Omdat we het nu toch over spouwmuurisolatie hebben: voorstanders van gevelisolatie stellen dat het isoleren van de woning aan de buitenkant duurzamer is dan het laten injecteren van isolatie in de spouw. Er zijn inderdaad wel wat nadelen verbonden aan spouwmuurisolatie, zoals we in ons artikel hierover stellen. Anderzijds heeft gevelisolatie ook bepaalde nadelen, zoals we in dit artikel zien. Het is dus niet zomaar mogelijk om te zeggen dat spouwmuurisolatie beter is dan gevelisolatie of omgekeerd.
Welke soorten gevelisolatie bestaan er?
Er bestaan verschillende manieren om een gevel te isoleren. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met massieve isolatieplaten. Anderzijds is het ook mogelijk om gevelisolatie als schuim te spuiten tegen een oppervlak of in een holte. Inblaasisolatie is ook mogelijk. Dit wil zeggen dat je onder druk de isolatie in een bepaalde holte blaast.
- Bij isolatieplaten denk je bijvoorbeeld aan platen in pur schuim of platen in gehard schuim zoals icynene. Dit zijn dan platen die je tegen de gevel kunt schroeven en relatief gemakkelijk op maat kunt zagen.
- Daarnaast bestaat er ook specifieke glaswol en minerale wol voor gevelisolatie. Dit is eveneens verkrijgbaar in platen.
- Inblaasisolatie is het meest bekend van spouwmuurisolatie, maar als je eerst een buitenstructuur voor de gevel laat plaatsen, kan er in dit geval ook gewerkt worden met inblaasisolatie, zoals purschuim of gespoten icynene.
Hoe gaat een aannemer te werk om gevelisolatie te plaatsen?
Hier moet je eveneens een onderscheid maken tussen isolatieplaten en inblaasisolatie.
Het plaatsen van platen als gevelisolatie
Bij platen is het eenvoudig. Deze schroef je tegen de gevel aan. Je bekleedt als het ware het hele huis eerst met gevelisolatie. Waar er ramen zijn, zaag je de platen op maat en zorg je voor de afwerking met speciale profielen.
Dergelijk materiaal aanbrengen is op zich voldoende om je woning te isoleren. In principe is het werk dus af. Maar is deze gevelisolatie geplaatst en bevestigd, dan wil je het geheel wellicht ook verder afwerken. Hier zijn dan ook verschillende mogelijkheden voor. Denk bijvoorbeeld maar aan een laag crepi die je op de isoleerplaten aanbrengt. Deze crepi zorgt dan nog eens ervoor dat de isolatie hermetisch afgesloten wordt voor vocht, regen en wind.
Daarnaast zijn ook nog andere manieren mogelijk om je gevel af te werken. Typische voorbeelden zijn planken of zogenaamde sidings in kunststof of in een soort gehard laminaat zoals trespa. Het is bovendien ook perfect mogelijk om een look van een gevel in baksteen te verkrijgen zonder dat je hiervoor nog eens een buitenmuur rond de gevelisolatie bouwt. Het is ook mogelijk om baksteenstrips tegen de platen aan te schroeven of tegen de isolatie te lijmen. Je woning ziet er gloednieuw uit!
Het aanbrengen van inblaasisolatie als gevelisolatie
Bij inblaasisolatie gaat een aannemer enigszins anders te werk. Inblaasisolatie zien we bovendien ook het meest bij huizen met een houten skelet.
Hier bouwt de aannemer dus eerst het raamwerk of skelet, werkt dit af aan de binnenkant en aan de buitenkant, en spuit vervolgens isolatie in de holtes in het skelet. Zeer doeltreffend en perfect isolerend!
Gevelisolatie aan laten brengen
Wil je graag gevelisolatie in je woning aan laten brengen? Het vinden van een geschikte vakman is niet altijd even makkelijk. Ook is er veel kans dat je teveel moet betalen bij sommige vakmannen. Vraag snel offertes aan en bespaar!
Wat zijn de voordelen van gevelisolatie?
De voordelen van gevelisolatie spreken voor zich.
Het is een bijkomende buffer tussen binnen en buiten
Dankzij gevelisolatie zorg je voor een grote buffer tussen buiten en binnen. Je beperkt het warmteverlies in de woning op een drastische manier. Hierdoor hoef je minder te verwarmen. Je bespaart dus voor een groot stuk op je energiefactuur. En precies omdat je minder moet verwarmen, maak je ook alternatieve bronnen van verwarming mogelijk. Een passiefhuis zonder echte verwarming is slechts mogelijk als de gevel perfect geïsoleerd is. En om met een warmtepomp te werken als bron van verwarming, in plaats van bijvoorbeeld met stookolie of aardgas, is het ook nodig om je woning goed te isoleren. Een warmtepomp werkt niet zo’n hoge temperaturen op als bijvoorbeeld een ketel op aardgas, maar als je woning goed geïsoleerd is, is dit ook helemaal geen must.
Gevelisolatie houdt in de zomer de warmte buiten
Gevelisolatie houdt in de winter niet alleen de warmte binnen. In de zomer, en meer bepaald als er sprake is van een grote warmte, houdt gevelisolatie de warmte evengoed buiten. Een groot voordeel als je het lekker fris wil hebben.
Beschik je in je woning over airco, dan kun je deze in de zomer wat sparen omdat de gevelisolatie al voor een groot stuk de warmte buiten houdt. Als de zon in de namiddag pal op je gevel schijnt, maakt gevelisolatie nog een groter verschil.
Gevelisolatie beschermt je woning tegen vocht
Gevelisolatie die mooi afgewerkt is, dat is als het ware een beschermjas voor je woning. De structuur en het interieur van je woning krijgt minder te maken met vocht of tocht. Ongedierte of insecten krijgen de kans niet om binnen te dringen.
Gevelisolatie is ook geluidsisolatie
Gevelisolatie zorgt ook voor een akoestisch comfort. Ramen, en meer bepaald dubbel glas, houden voor het grootste stuk geluidsoverlast tegen, maar je staat er ook versteld van hoeveel geluid er door de muur binnen kan dringen. Dit verhinder je met goede gevelisolatie.
Met gevelisolatie geef je ook je gevel een make-over
Je kunt het exterieur van je woning een mooie upgrade geven met gevelisolatie. Niet zozeer met de gevelisolatie op zich, maar dankzij het materiaal creëer je een aantal nieuwe mogelijkheden die je voorheen misschien niet had. Denk maar aan een cleane afwerking met structuurverf of crepi, in een kleur van je keuze.
Sierpleister of andere vormen van afwerking zijn ook mogelijk, inclusief een afwerking in platen met een houtmotief of met een baksteenmotief. Sidings in kunststof in diverse kleuren zijn eveneens mogelijk.
Gevelisolatie: een goede investering om de waarde van je woning te laten stijgen
Met gevelisolatie zorg je ervoor dat de waarde van je woning stijgt. De gevel is in veel gevallen het visitekaartje van je woning.
Ben je van plan om je woning vroeg of laat te verkopen? Dan is gevelisolatie een zinvolle investering.
Heeft gevelisolatie ook nadelen?
Gevelisolatie heeft ook bepaalde nadelen.
- Om te beginnen is het een vrij uitgebreide klus. Je woning staat helemaal in de steigers en het bedrijf dat de gevelisolatie plaatst is er wel even mee bezig.
- Heb je een huis met een mooie gevel of een bepaald authentiek karakter, dan sta je vast niet te springen om er gevelisolatie rond te laten plaatsen.
- De afwerking van gevelisolatie aan ramen en deuren is soms een probleem en vraagt vakmanschap in de afwerking.
- Door het plaatsen van gevelisolatie neem je meer ruimte in, dit kan in sommige gevallen een probleem geven.
- Gevelisolatie is per vierkante meter over het algemeen ook een stuk duurder dan bijvoorbeeld spouwmuurisolatie. We komen verder in dit artikel terug op de kosten voor de verschillende soorten gevelisolatie.
- Er bestaan verschillende soorten gevelisolatie, de keuze maken is niet altijd even gemakkelijk.
Gevelisolatie aan laten brengen
Wil je graag gevelisolatie in je woning aan laten brengen? Het vinden van een geschikte vakman is niet altijd even makkelijk. Ook is er veel kans dat je teveel moet betalen bij sommige vakmannen. Vraag snel offertes aan en bespaar!
Kosten en subsidie spouwmuurisolatie
Je doet er altijd goed aan om verschillende offertes aan te vragen bij aannemers, maar onderstaande tabel geeft je een goed voorbeeld van wat gevelisolatie je gaat kosten.
Type woning | Kosten excl. btw |
---|---|
Tussenwoning | € 1500 |
Hoekwoning | € 3000 |
Twee onder één kap woning | € 3400 |
Vrijstaande woning | € 5000 |
Hierbij moet je ook nog een onderscheid maken tussen de soorten gevelisolatie. Volgend overzicht geeft je een prijsindicatie.
Soort gevelisolatie | Gemiddelde prijs excl. btw |
---|---|
Inblaasisolatie | € 20 – 40 per vierkante meter |
Icynene in platen | € 25 – 40 per vierkante meter |
XPS-EPS inblaasisolatie | € 30 – 40 per vierkante meter |
Glaswol/rotswol in platen | € 30 – 40 per vierkante meter |
PUR in platen | € 30 – 40 per vierkante meter |
Resolschuim in platen | € 40 – 50 per vierkante meter |
Dit overzicht toont dus de verschillen in prijzen, exclusief btw, die sterk afhankelijk kunnen zijn van bedrijf tot bedrijf. Soms heb je ook niet altijd de keuze. Zo kan het zijn dat een bepaalde soort gevelisolatie technisch niet mogelijk te plaatsen is.
Een ding is zeker, je bespaart een aardige duit met gevelisolatie. Om je een idee te geven, je bespaart een dergelijke hoeveelheid aardgas zoals hieronder gespecificeerd.
Type woning | Gasbesparing per jaar | Geldbesparing per jaar |
---|---|---|
Tussenwoning | 320 m3 | € 320 |
Hoekwoning | 800 m3 | € 800 |
Twee onder één kap woning | 800 m3 | € 800 |
Vrijstaande woning | 1300 m3 | € 1300 |
Bij de besparing op de energiekosten gaan we uit van een gasprijs over de langere termijn van 1 euro/m3. Hierbij moet je rekening houden dat de huidige gasprijs voor veel mensen een stuk hoger is. Bij een gasprijs van 1,74 euro (CBS gemiddelde van nieuwe energiecontracten, januari 2022) is de besparing op de korte termijn bijna het dubbele.
Om de kosten te drukken, kun je een beroep doen op een premie. Bekijk hiervoor de website Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Als je twee isolatiemaatregelen combineert, zoals bijvoorbeeld dakisolatie en gevelisolatie, kun je tot wel 30% van je kosten recupereren.
Gevelisolatie aan laten brengen
Wil je graag gevelisolatie in je woning aan laten brengen? Het vinden van een geschikte vakman is niet altijd even makkelijk. Ook is er veel kans dat je teveel moet betalen bij sommige vakmannen. Vraag snel offertes aan en bespaar!
Slotwoord
Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je overtuigd bent van het nut van een goede gevelisolatie. Hiermee kun je niet alleen een fikse duit op je energierekening besparen, het is ook mooi meegenomen dat je in de meeste gevallen de gevel van je woning een fraaie opknapbeurt geeft. Via onze website kun je bij verschillende bedrijven tegelijk een offerte voor
gevelisolatie aanvragen. Je specificeert het aantal vierkante meter en geeft een omschrijving van je woning, en vervolgens krijg je een aantal offertes in je mailbox die je in alle rust kunt vergelijken.