Schilderwerken

Wil je graag de gevel van je woning in een mooie kleur laten schilderen? Of denk je eraan om je interieur een frisse en nieuwe tint te geven? Misschien heb je net een nieuwbouwwoning gekocht en kunnen de muren en plafonds enkele laagjes verf gebruiken, als finishing touch?

Je merkt het, er bestaan heel veel soorten schilderwerken. De manier waarop je schildert verschilt ook van klus tot klus. Er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen het sauzen van muren en het verven van deuren. Om ramen te beitsen heb je een andere aanpak nodig dan om een tuinhuis te oliën.

Soorten schilderwerken

In een ander artikel op deze website gaan we dieper in op de prijs die schilderwerken kosten. Via deze website kun je bij verschillende schilders offertes aanvragen voor verschillende schilderklussen.

Soorten schilderwerken

Schilderwerken kun je onderverdelen in twee grote categorieën: binnenschilderwerk en buitenschilderwerk.

Binnenschilderwerk

Wat is nu precies binnenschilderwerk? Binnenschilderwerk is een verzamelnaam voor alle verfklussen die je, zoals de naam het zelf zegt, binnenshuis uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan het schilderen van volgende delen van je woning:

  • De muren
  • De plafonds
  • De trap
  • De binnenkant van de raamkozijnen
  • Ruimten zoals de badkamer of het toilet
  • De plinten

Daarnaast kun je ook klussen opknappen zoals het schilderen van radiatoren. Dit is iets wat veel mensen doen en wel een meerwaarde geeft aan je huis. Radiatorverf moet warmtebestendig zijn en moet goed hechten op het metaal van de radiatoren. Hier komen we in een ander artikel op terug.

Hoewel dit allemaal onder de noemer binnenschilderwerk valt, vragen de verschillende klussen toch telkens een andere aanpak. We komen hierop terug in andere artikels. Hieronder staan we al even stil bij drie specifieke klussen:

  • Sauzen van muren en plafonds
  • Schilderen van badkamers en vochtige ruimtes, zoals bijvoorbeeld een toilet of zelfs een garage
  • Schilderen met vernis

Hoe vaak schilderen?

Hoe vaak moet je binnen schilderen, is een veel gestelde vraag. Dit hangt af van een groot aantal factoren.

Heb je muren gesausd? Dan kun je zeggen dat je ze eens tussen de vijf en de tien jaar opnieuw moet sauzen, afhankelijk van hoe je de muren onderhoudt en welke verf je gebruikt hebt.

Heb je bijvoorbeeld een jong gezin, dan weet je dat een muur heel wat moet verdragen. Je kinderen plaatsen al eens een vuil handje op het schilderwerk of maken zelfs een creatieve tekening op de muur. Je kunt hier op een creatieve manier op inspelen door magneetverf of krijtbordverf te gebruiken. Het verfwerk in een inkomhal lijdt dan weer onder het schuren van boekentassen of het binnenbrengen van boodschappen en ander materiaal.

Wanneer schilderen

Veel hangt hierbij af van de kwaliteit van de verf die je kiest. Gebruik vooral kwaliteitsverf die kleurvast is, maar tegelijk een goede beschermlaag biedt. Voor trappen en deuren moet je zeker een verf gebruiken die krasvast en gemakkelijk schoon te maken is.

Eerlijk advies

Aankoopadvies klus- en tuingereedschap & accessoires

Op zoek naar een boormachine, zaag, schuurmachine maar zie je door al het aanbod de orde niet meer? Het is onze missie om advies te geven over klussen en tuinieren en de gereedschappen die je daar het beste bij kan gebruiken.

Eerlijk advies

Aankoopadvies klus- en tuingereedschap & accessoires

Op zoek naar een boormachine, zaag, schuurmachine maar zie je door al het aanbod de orde niet meer? Het is onze missie om advies te geven over klussen en tuinieren en de gereedschappen die je daar het beste bij kan gebruiken.

Wanneer schilderen?

Binnen schilderen doe je het best in de lente of de vroege herfst. Vermijd extreme weersomstandigheden. Als het te koud is, en je het huis verwarmt, droogt de verf snel, misschien wel te snel waardoor je mogelijk strepen in het verfwerk krijgt. De lucht is ook heel droog als je binnen in huis verwarmt. Wil je toch echt schilderen in de winter, dan kun je eventueel een luchtbevochtiger gebruiken om de luchtvochtigheid te verbeteren.

In de lente of de vroege herfst heb je het voordeel dat je de ruimtes goed kunt laten verluchten. Zo droogt het verfwerk optimaal en in natuurlijke omstandigheden.

In de zomermaanden, of zeker bij een temperatuur hoger dan 25°C schilder je beter niet. De verf wordt te vloeibaar en droogt niet optimaal. Airco gebruik je beter niet, omdat dit heel snel alle vocht uit de lucht wegtrekt en de verf daardoor dan weer te snel droogt en gaat barsten.

Sauzen van gepleisterde muren en plafonds

Wat is er mooier en netter dan een woning met nieuw gepleisterde muren en plafonds? Dankzij het pleisterwerk ziet de woning er strak en netjes uit, en hebben de muren een gave afwerking. Om de woning helemaal af te werken, kun je de muren en plafonds laten sauzen. Dit wil zeggen het pleisterwerk met latexverf beschilderd wordt.

Sauzen is niet alleen mooi, het beschermt de muren en het pleisterwerk eveneens tegen vocht, vuil en krassen. Pas gepleisterde muren of plafonds zien er misschien mooi en gaaf uit, maar zijn kwetsbaar. Met sauswerk vul je de kleine poriën van het gipswerk op. Dit verstevigt het pleisterwerk en beschermt het tegen allerhande invloeden van buitenaf.

Sauzen is eveneens een visuele en esthetische afwerking van muren en plafonds. Je kunt kiezen in voor een kleurtje dat je mooi vindt of dat past bij je interieur. Een tip die je vaak hoort is dat je verschillende kleuren kunt gebruiken voor de muren en het plafond. Een lichte kleurschakering geeft de ruimte een mooi effect met licht en schaduw. Kleurspecialisten en professionele schilders kunnen hier zeker tips voor geven.

Welk verf en materiaal

Laat je muren helemaal gaaf sauzen, dan zijn ze afgewerkt en hoef je ze bijvoorbeeld niet meer te behangen, wat zorgt voor een prijsvoordeel.

Welke verf en welk materiaal is er nodig?

  • Schilders gebruiken voor sauswerk over het algemeen latex. Latex is een dunne verf die gemakkelijk in het oppervlak infiltreert en snel op een muur aan te brengen is, bijvoorbeeld met een grote verfrol of met een verfspuit.
  • Latex is watergedragen, waardoor de geurhinder na het schilderen best meevalt. Je gebruikt kwasten, borstels en rollen om te schilderen. Verfkwasten en rollen en ander materiaal kun je met water schoonmaken.

Schilderen van badkamers en vochtige ruimtes

Het schilderen van een badkamer vraagt een andere aanpak dan het sauzen van muren en plafonds. Omdat het in een badkamer behoorlijk vochtig kan worden, moet de verf in de badkamer een hermetisch afgesloten, waterdichte laag vormen. Bovendien moeten voegen of andere plaatsen waar het vocht moeilijk weg kan eveneens goed en dicht geschilderd worden. Dit is belangrijk om te vermijden dat je na verloop van tijd de vorming van schimmel in deze voegen krijgt, of dat de verf gewoon in grote stukken van de muur bladdert.

Het schilderen van een badkamer gebeurt in verschillende stappen, die je nauwgezet moet volgen. Zo moet je eerst bepalen welke stukken van je badkamer je precies wil schilderen. Vaak is een deel van de badkamer sowieso al betegeld, bijvoorbeeld de douche. Wil je enkel het plafond en de vrije muren schilderen? Dan kun je een waterdichte laag primer aanbrengen. Deze verf houdt alvast het vocht tegen en verhindert de vorming van permanent condens op het geschilderde oppervlak.

Welke verf en welk materiaal is er nodig?

  • Heb je te maken met een vochtprobleem in huis, dan kies je voor epoxyverf als grondverf in de badkamer. Dit is verf die gemengd wordt met vloeibare hars of epoxy. Eens de verf helemaal uitgedroogd is, krijg je onmogelijk nog vochtplekken op de muren.
  • Het plafond van je badkamer kun je bijvoorbeeld schilderen in een matte gevelverf die waterafstotend is.
  • Voor de afwerking van de badkamermuren kun je kiezen voor een afwasbare en waterafstotende verf. Je badkamer blijft er steeds netjes en verzorgd en als nieuw uitzien als je dit soort verf gebruikt. Je kunt de muren zelfs met water wassen. Je hebt hierbij de keuze tussen matte en glanzende verf.
  • Grote oppervlakken schilder je met een rol, kleine hoekjes met een fijne borstel. Kies bij voorkeur voor watergedragen verf, die het milieu spaart. Je kunt dan ook borstels en rollen schoonmaken met leidingwater.

Schilderen met vernis

Veel woningen hebben een houten vloer, houten ramen of een houten trap. Wens je dit hout optimaal te beschermen, dan moet je het vernissen. Dankzij vernis bescherm je het hout en blijft het oorspronkelijke karakter van het materiaal steeds zichtbaar. Let er bij de keuze van vernis op of het geschikt is voor de geschikte houtsoort.

Hout beschermen binnenshuis en buitenshuis is een must. Omdat het materiaal poreus is, wordt het gemakkelijk vuil. Dankzij een beschermlaag met vernis, glijdt het vuil gemakkelijk van het hout af en is het materiaal krasvrij.

Er bestaan heel veel verschillende soorten vernis. Zo kun je kiezen uit vernis met verschillende gradaties qua glans. Misschien hou je wel van vernis dat een matte glans heeft, of heb je een voorkeur voor sterk glanzend vernis.

De sterkte en krasvastheid van het vernis is eveneens belangrijk. Een dicht vernis beschermt een raam tegen de invloed van het zonlicht. Wil je een oppervlak vernissen waar je vaak op loopt, zoals een parket of een trap? Kies dan zeker een krasvast en stevig vernis. Je gebruikt een trap heel frequent en zet telkens je voet op dezelfde plaatsen, waardoor het vernis ook sterk en stevig moet zijn om de trap te beschermen.

Welke verf en welk materiaal is er nodig?

  • Er is een onderscheid tussen watergedragen en solventgedragen vernis. Watergedragen vernis is beter voor het milieu dan solventgedragen vernis. Borstels kun je schoonmaken met water. Wil je borstels schoonmaken als je solventgedragen vernis gebruikt, dan heb je “white spirit” nodig.
  • Wil je de perfect natuurlijke look van het hout beware? Gebruik je ho​utolie.
  • Wil je het hout extra stevig beschermen? Gebruik dan vernis.

Buitenschilderwerken

Naast het binnenschilderwerk, is er buiten ook heel wat aan je woning dat je perfect kunt schilderen. We denken bijvoorbeeld aan:

  • Gevels
  • De buitenkant van raamkozijnen
  • De buitenzijde van de voor- en achterdeur
  • Een dakkapel
  • Boeidelen
  • Dakgoten en afvoerpijpen
  • Schuttingen van opritten

  • Voor deze diverse klussen gebruik je telkens andere verfproducten, materialen en verftechnieken.

    hout beitsen

    Voor het schilderen van schuttingen heb je bovendien de keuze tussen verschillende verf- of vernissoorten. Hier komen we in een ander artikel op terug.

    Hoe vaak buiten schilderen?

    Hoe vaak je buiten aan het schilderen slaat, hangt voor een groot stuk van de eigen situatie af. Je kunt wel stellen dat je toch zeker eens tussen de vijf en de tien jaar alles moet schilderen.

    Een uitzondering hierop is tuinolie. Gebruik je tuinolie voor houten schuttingen of een tuinhuis, dan moet je het geheel elke twee jaar opnieuw schilderen.

    Voor gevels is het belangrijk dat je verf van een uitstekende kwaliteit gebruikt en alle tips en tricks goed opvolgt. Dan blijft het schilderwerk wel tien jaar mooi en netjes. Een gevel die veel regen te verduren krijgt of die om andere redenen moet je dan weer om de vijf jaar herschilderen.

    Houten ramen vernis je ook best ook om de vijf jaar zodat het vocht niet de kans krijgt om door te dringen tot op het hout.

    Wanneer het best buiten schilderen?

    De beste periode om buiten te schilderen is in de lente en de herfst. Is het te koud of te nat, dan hecht en droogt de verf zich niet goed. Is het te warm, dan verdampen bepaalde stoffen uit de verf te snel en is de verf moeilijk hanteerbaar.

    Niet alleen een kleur geven, ook de woning beschermen

    Buitenschilderwerk heeft twee grote functies:

    • Het huis verfraaien en mooi maken
    • het beschermen van een woning tegen weer en wind.

    Door je woning te schilderen leg je als het ware een water- en winddichte folie omheen het huis. Water blijft op de buitengevel staan en vormt een barrière tegen vocht. In Nederland zijn we vertrouwd met alle mogelijke weer. Regen, wind, sneeuw, hagel, maar ook hitte en fel zonlicht komen hier vaak voor. Het weer spaart je woning zeker niet. Schilderwerk is een manier om je woning te beschermen. Houtwerk bijvoorbeeld begint te barsten of af te brokkelen als je het niet beschermt. Hetzelfde geldt voor bepaalde types baksteen of buitenpleisterwerk.

    Daarnaast maak je je woning ook gewoonweg mooi met buitenschilderwerk. Het hout van de kozijnen of de dakkapel ziet er netjes en verzorgd uit. Een geverfde voorgevel zorgt voor een mooie uitstraling van je huis. Gevelverf kun je in alle mogelijke kleuren en tinten kiezen. Wat dat betreft zijn er geen beperkingen. Bovendien kun je een mooie mix kiezen van vernis en dekkende verf. Houten ramen kun je bijvoorbeeld ook in een dekkende verf schilderen, terwijl je de gevelsteen met een transparante laag beschermt. Een vakman kan alle mogelijke combinaties van buitenschilderwerk voor je realiseren.

    Welke verf en welk materiaal is er nodig?

    • Voor buitenschilderwerk gebruik je best een matte weersbestendige verf. Deze moet je in verschillende lagen en voldoende dik aanbrengen.
    • Voor houtwerk heb je de keuze tussen olie en vernis. Met olie behoud je de natuurlijke structuur van het hout. Vernis zorgt voor een hechte beschermlaag.

    Hieronder bespreken we drie belangrijke zaken voor buitenschilderwerk die je weinig op andere websites vindt:

    • Kleurkeuze
    • Wanneer buiten schilderen
    • Voorbereiding

    Hoe kies je de juiste kleur?

    Wens je je woning te schilderen? Dan moet je zeker goed nadenken over welke kleur je kiest.

    Je huis schilderen doe je in principe een keer om de vijf jaar (zie ook het artikel over de kosten van buitenschilderwerk). Veel hangt af van je persoonlijke smaak of het effect dat je wenst te verkrijgen, maar wil je een veilige en goede keuze maken, dan kies je het best voor een neutrale en tijdloze kleur.

    Hoe kies je de juiste kleur

    Hou je van een eigentijds en modern effect dat toch een tijdloze touch heeft? Schilder dan je ramen en deuren in een tint die iets donkerder is dan de muren. Hou je van een klassiek effect, dan doe je het tegenovergestelde. Dan schilder je bijvoorbeeld de ramen wit of in een kleur die iets lichter is dan de gevelsteen.

    Een voordeel van matte en neutrale kleur, is dat de kleur minder snel vervaagt of dof wordt dan een felle primaire kleur. Hou bij het kiezen van een kleur eveneens rekening met de natuurlijke kleur van het dak of boeidelen.

    Let op met de kleur wit. Dit is zeker een mooie en nette kleur voor een gevel, maar puur wit heeft vaak een verblindend effect in de zomer. Je kunt in de verfwinkel een bepaald pigment naar keuze laten toevoegen aan het wit, waardoor het aangenamer voor de ogen wordt en nog steeds fris en netjes is.

    Voor professioneel kleuradvies kun je steeds terecht bij professionele schilders. Vraag via deze website verschillende offertes aan om tot een mooie oplossing te komen.

    De invloed van weer op buitenverf

    Buitenschilderwerk lijkt een eenvoudige klus. Wat voorbereidingswerk, enkele laagjes verf aanbrengen en je bent klaar. Toch is het allemaal niet zo eenvoudig.

    Om te beginnen moet je al goede, kwaliteitsvolle verf kiezen. Dit is verf die een volledig waterdichte laag over het oppervlak legt.

    Daarnaast moet je het buitenschilderwerk ook heel goed voorbereiden. Het oppervlak dat je buiten wenst te schilderen moet perfect schoon, droog en vetvrij zijn. Anders heeft het schilderwerk niet veel zin. Schilder je bijvoorbeeld op een ondergrond die niet helemaal schoon is, dan krijg je al heel snel blazen of barsten in het oppervlak.

    Daarnaast moet het weer ook helemaal meezitten. Om een perfect resultaat te verkrijgen, schilder je het best als er een temperatuur tussen de 10°C en de 20°C is. Als het te warm is, wordt de verf erg vloeibaar.

    Als schilder moet je voldoende snel en tegelijk secuur kunnen werken. Je kunt er niet te lang over doen om een oppervlak te schilderen, omdat je zo gemakkelijk strepen of onvolmaaktheden krijgt in het schilderwerk.

    Naast de temperatuur is ook de luchtvochtigheid belangrijk. Is de lucht te vochtig, dan krijg je condens op de buitenmuren of raamkozijnen. Hierdoor hecht de verf zich minder goed op het oppervlak.

    De beste periode om buitenschilderwerk te doen is daarom de lente of de vroege herfst.

    Samengevat:

    • De verf moet van een goede kwaliteit zijn
    • Het oppervlak moet droog, vetvrij en schoon zijn
    • De temperatuur en de luchtvochtigheid moeten goed zitten
    • Als schilder moet je nauwkeurig en snel tegelijk werken

    Tips en tricks buitenschilderwerk

    Hier geven we nog enkele tips waar je rekening mee kunt houden als je een buitenschilderproject aanpakt:

    • Koop steeds nieuwe verf, die voldoet aan de hedendaagse milieunormen. Let op met “oude” restjes verf uit de schuur. Controleer zeker of je niet met loodhoudende verf te maken hebt.
    • Reinig het oppervlak dat je wenst te schilderen heel grondig. Je kunt hiervoor een reinigingsproduct kopen in de doe-het-zelfzaak.
    • Verwijder losse stukken verf of kalk grondig met een plamuurmes.
    Buitenschilderwerk tips
    • Ruwe stukken kun je het best opschuren of polijsten met een schuurmachine of een polijstmachine.
    • Vul voegen en barsten op met een waterbestendig plamuur vooraleer je schildert.
    • Breng zeker een primer aan. Het verschil tussen een primer en een andere verf is dat de primer extra goed aan het grondoppervlak hecht. De toplaag hecht zich dan op zijn beurt vast aan de primer.
    • Kies je voor donkere kleuren, dan moet je er rekening mee houden dat je meerdere lagen moet schilderen om een mooi, gaaf effect te krijgen.
    • Eens het buitenschilderwerk naar wens afgewerkt is, moet je je huis goed blijven onderhouden. Je kunt de gevel bijvoorbeeld regelmatig reinigen en groene aanslag of mos wegnemen.

    Soorten verf

    Het aanbod verf dat je online en in de winkel kunt kopen is enorm groot. Hoe kies je nu het beste product voor de klus die je wenst op te knappen? Een goede keuze maak je best in functie van klus die je wenst op te knappen. Bereid je de ondergrond goed voor en gebruik je de juiste verf voor de juiste klus, dan zit je goed.

    Soorten verf voor binnenschilderwerk

    • Badkamer: Voor de badkamer kies je voor een condens- en vochtbestendige verf die geschikt is voor vochtige ruimtes. Het voordeel van deze verf is dat ze afwasbaar is en schimmelvorming voorkomt. Het plafond kun je in een matte, kalkachtige buitenverf schilderen. Deze soort verf is sowieso vochtbestendig. Je kunt hier een matte verf gebruiken omdat je het plafond in principe niet hoeft schoon te maken met een spons.
    • Keuken: Voor de keuken kies je het best dezelfde soort verf als voor een badkamer. In de keuken krijg je vaak vorming van condens. Er verspreidt zich vaak ook vet tijdens het koken. Schilder je de keuken in een vochtbestendige verf, dan kun je de muren steeds mooi en netjes houden. Je hebt steeds de keuze tussen matte verf of verf met een zijdeglans.
    • Slaapkamer: Voor de slaapkamer kies je sowieso best een watergedragen latexverf. Deze heeft als voordeel dat je heel weinig geurhinder hebt na het schilderen. Je kunt kiezen tussen een matte verf of een zijdeglans verf, en dit zowel voor de muren als voor de raamkozijnen.
    • Woonkamer: In de woonkamer gebruik je verschillende soorten verf. We denken aan latex om de muren te sauzen, maar bijvoorbeeld ook aan vernis als je houten raamkozijnen of een houten vloer wil aanpakken. De woonkamer is ook de plaats waar je decoratieve effecten kunt creëren door verschillende kleuren te gebruiken. Je kunt een bepaald element, bijvoorbeeld de schouw, met structuurverf behandelen.
    • Kinderkamer: Een kinderkamer schilder je met watergedragen latexverf om geurhinder te vermijden. De verf moet eveneens gekeurd zijn om in kinderkamers te gebruiken. In de kinderkamer kun je zeker wat speelse kleuren gebruiken. Bovenop het schilderwerk kun je bijvoorbeeld muurstickers aanbrengen met speelse motieven.
    • Plafond: Plafonds kun je sauzen of laten sauzen met een watergedragen latex. In een eetkamer, keuken of badkamer kun je een vochtbestendige verf gebruiken of kiezen voor een buitenverf om alle vocht en vet tegen te houden (zie bij badkamer).
    • Trap: Wil je een trap in een kleurtje schilderen, kies dan voor een zeer slijtvaste verf. Je kunt trappen in alle soorten materialen schilderen. Zelfs een betegelde trap of een trap in marmer kun je overschilderen. Het is dan enkel kwestie om een goede onderlaag aan te brengen. Daarop breng je dan dus een extra slijtvaste verf aan. Dit is dan bijvoorbeeld een afwerklak. Het voordeel is dat je de treden dan ook gemakkelijk kunt reinigen.

    Soorten verf voor buitenschilderwerk

    • Gevel: Om je gevel te schilderen heb je een grote keuze verfsoorten. We denken bijvoorbeeld aan een verf met een mat kalk-effect of aan verf met een gekorrelde structuur. Daarnaast heb je ook transparante mengsels die de gevel beschermen tegen de regen. Er is ook matte gevelverf die je gevel beschermt tegen groen en vocht. Deze verf kun je in allerlei kleurcombinaties krijgen.
    Soorten verf
    • Houtwerk: Voor het houtwerk buitenshuis kun je kiezen tussen vernis, olie of een lakverf met een dekkend effect. Kies je voor vernis, dan heb je nog de keuze tussen een transparante laag of een vernis met een kleureffect. Vaak wordt steigerhout bijvoorbeeld afgewerkt met een “white wash”-vernis, dit is vernis met een witte schijn. Met lakverf kun je alle mogelijke RAL-kleuren kiezen.
    • Tuinhuis: Voor een tuinhuis heb je dezelfde keuze als voor ander houtwerk. Je accentueert de houtstructuur met vernis, waarin je bijvoorbeeld nog steeds een kleur kunt toevoegen. Je kunt daarnaast ook kiezen voor een matte of glanzende, dekkende verf, waardoor je tuinhuis een eigen kleur krijgt.

    Besluit nemen

    Wat wil je zelf schilderen?

    Steek je graag de handen uit de mouwen en hou je wel van een leuke klus? Dan kun je schilderwerken binnenshuis en buitenshuis zeker zelf aanpakken. Als je planmatig werkt en de goede materialen gebruikt, dan bereik je zeker een mooi resultaat. Het leuke van schilderwerk is dat je altijd een mooi resultaat van je werk ziet. Je houdt er evenwel best rekening mee dat je de nodige tijd moet uittrekken voor de voorbereiding en het opruimwerk. In een ander artikel legden we de verschillende fasen van het schilderwerk uit.

    Wat uitbesteden?

    Wil je echter liever zeker zijn van een goed resultaat? Dan kun je een beroep doen op een schilder. In een ander artikel leggen we uit waar je bij de keuze van een vakman op moet letten. Vraag zeker ook enkele offertes aan via onze website. Wens je te besparen op de kosten van een schilder? Dan kun je zelf een aantal taken uitvoeren. We denken daarbij aan het schilderklaar maken van het oppervlak. Je kunt ook voorstellen om een handje te helpen met de schilders. Als je schilderwerken combineert met anderen of als je je hele huis laat schilderen, kun je vaak ook op een mooie korting rekenen.

    Tresna.nl
    Logo