Verwarming

Je woning op een comfortabele en energiezuinige manier verwarmen, die nog eens voordelig is voor je portemonnee ook: iedereen wil dit wel! De energieprijzen blijven stijgen of zijn op zijn minst niet erg stabiel te noemen. Hoe kies je in dit verband de beste verwarmingsbron voor je woning? Kies je voor de gouwe ouwe klassieker aardgas of waag je je aan recentere technologieën zoals de warmtepomp of een zonneboiler? Het is een vraag die je niet zomaar in een of twee minuten kunt beantwoorden.

Verschil in aanpak voor nieuwbouwwoning en bestaande woning

Bouw je een nieuwe woning, dan is de keuze in zekere zin gemakkelijk. Je begint met een spreekwoordelijk leeg blad en kiest de verwarming die het beste bij je type van woning past. Omdat nieuwe woningen verplicht geïsoleerd moeten zijn, open je een vat vol mogelijkheden qua verwarming. En dit heb je bij een oudere woning niet. Om een warmtepomp te plaatsen moet je woning bijvoorbeeld goed geïsoleerd zijn. Niet elke woning is dit, dus zijn heel wat woningen niet geschikt om van de voordelen van een warmtepomp te genieten.

Wat is de beste keuze qua verwarming?

Hoe maak je de beste keuze als je nieuwe verwarming wil installeren? In dit artikel geven we je een overzicht van de mogelijkheden. We trakteren je bovendien op een aantal overwegingen die je kunt meenemen in het keuzeproces. Bovendien willen we dit artikel zo toegankelijk mogelijk maken, zonder technische hocus pocus. Met andere woorden, een cool artikel over verwarming staat op dit moment op je scherm.

Verwarming op aardgas

Verwarming op aardgas is een van de meest bekende manieren om je woning te verwarmen. Het aardgas komt via een leiding tot in je woning en tot bij de zogenaamde cv-ketel. In deze ketel wordt het gas verbrand. Deze warmte creëert thermische energie, die de ketel vervolgens gebruikt om water te verwarmen. Een pompsysteem verspreidt dit water dan doorheen de woning via een systeem van leidingen en radiatoren of via vloerverwarming. Eveneens verwarmt de cv-ketel water voor je douche of bad.

Verwarming op aardgas

Verwarming op aardgas is een vaste waarde in Nederland

Verwarmen met aardgas is lange tijd de vaste waarde geweest. Zowel voor nieuwe woningen als voor renovaties van bestaande woningen. De redenen hiervoor liggen (of liever: lagen) voor de hand. Aardgas is bijvoorbeeld vrij goedkoop. Een aardgasketel is daarbij relatief snel geplaatst en de kosten ervan zijn in vergelijking met andere verwarmingssystemen beperkt. Je hebt bovendien weinig omkijken naar een systeem van verwarming op aardgas. Akkoord, de cv-ketel moet elke twee jaar gecontroleerd en gekeurd worden, maar dit geldt niet alleen voor verwarming op aardgas.

Verwarming op aardgas combineren met slimme thermostaat

Combineer je verwarming op aardgas met een buitenthermostaat, dan heb je helemaal geen omkijken naar je verwarming. Zodra de temperatuur buiten beneden een bepaalde temperatuur zakt, treedt de verwarming in werking, en als kwik gedurende een langere tijd boven een bepaalde temperatuur gestegen is, dan schakelt de verwarming zichzelf tijdelijk uit tot het kwik terug zakt. Bovendien heb je maar te kiezen welke soort verwarmingstoestellen je wil installeren. Radiatoren of vloerverwarming, het kan allemaal met verwarming op aardgas.

Aardgas wordt in de toekomst minder interessant

Er is echter ook een keerzijde van de medaille. De laatste jaren stelt men aardgas meer en meer in vraag. Om te beginnen is en blijft aardgas een fossiele brandstof. Dit wil zeggen dat er niet oneindig veel aardgas aanwezig is om tot het einde der tijden dit product te gebruiken om huizen te verwarmen. Verder kan de prijs van aardgas aanzienlijk stijgen of dalen, onder meer door internationale politieke beslissingen. Als consument kun je er dus niet meer blind op vertrouwen dat aardgas een goedkope bron van verwarming blijft.

Cv-ketels op aardgas zijn meer en meer energiezuinig

Gelukkig weten de producenten van cv-ketels ook wel raad met dit gegeven. Zo worden cv-ketels op aardgas zuiniger en zuiniger. De meeste ketels zijn tegenwoordig condensatieketels. Het verschil met een gewone ketel bestaat erin dat een condensatieketel zijn warmte uit zijn eigen rookgassen, die voor het overgrote deel uit waterdamp bestaan, terugwint door middel van een condensator.

Om energie te recupereren, maakt de condensator via het principe van condensatie de vrijgekomen dampen vloeibaar. Dit doet de ketel met behulp van een dubbelwandige, concentrische buis. Deze buis bestaat uit twee ringen.

In de buitenste ring wordt buitenlucht die zorgt voor de gasverbranding aangezogen, terwijl via de binnenste buis rookgassen afgevoerd worden.

Tussen de twee ringen vindt warmteoverdracht plaats, waardoor een deel van de gasdampen condenseert en vervolgens als vocht neerslaat. Dit condenswater maakt het mogelijk om water voor te verwarmen om in de badkamer of in de keuken te gebruiken. Op deze manier gaat er slechts een minimum aan kostbare energie verloren en daarnaast stoot de cv-ketel minder dampen uit.

Wat is de prijs van een cv-ketel op aardgas?

De prijs van een nieuwe cv-ketel en condensatieketel op aardgas schommelt tussen € 6000 en € 12000.

CV ketel offerte

Wil je graag nieuwe verwarming laten plaatsen? Dan is het aan te raden om hiervoor een specialist ter zake in te schakelen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande knop. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met de gewenste aannemer een afspraak in kunt plannen.

Verwarmen met een warmtepomp

De warmtepomp is aan een behoorlijke opmars bezig als bron van verwarming voor je woning. We hebben op onze website een apart artikel aan de warmtepomp gewijd.

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen, waarvan de bekendste de zogenaamde water-lucht en de lucht-lucht warmtepompen zijn.

Verwarmen met een warmtepomp

Warmte halen uit grondwater met een warmtepomp

Water-lucht warmtepompen halen hun energie uit het grondwater. De plaatsing ervan is niet eenvoudig, omdat hiervoor meters diep in de grond geboord moet worden. Vandaar dat water-lucht warmtepompen bijna alleen bij nieuwbouwwoningen of zelfs bij nieuwbouwwijken en andere grote bouwprojecten geïnstalleerd worden.

Warmte halen uit de lucht met een warmtepomp

Meer populair en gemakkelijker te plaatsen zijn lucht-lucht warmtepompen. Je herkent vast de typische buitenunit van dit type van warmtepomp. Een metalen behuizing met een ventilator, die aan de buitenmuur van een huis bevestigd is of vrij staat in een voortuintje, je kunt er niet meer naast kijken. In dit artikel spreken we in het algemeen over een “warmtepomp” als we lucht-lucht warmtepomp bedoelen.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp werkt volgens een ingenieus principe, waarbij lucht aangezogen wordt. De temperatuur van de buitenlucht speelt geen rol, zolang deze maar warmer is dan de koelvloeistof in het circuit van de warmtepomp. De buitenlucht verwarmt deze koelvloeistof en onder invloed van een compressor verwarmt deze koelvloeistof lucht. Het volledige principe vind je in deze tekst op onze website: https://www.tresna.nl/warmtepomp/.

Een warmtepomp is op zich ook een elektrisch toestel dat energie verbruikt

Een warmtepomp werkt niet uit zichzelf, het is een elektrisch toestel, dat dus stroom nodig heeft om te functioneren. Aangezien de prijzen van de elektriciteit sterk kunnen schommelen, loont het de moeite om na te gaan hoeveel elektriciteit je warmtepomp verbruikt.

Wat is de prijs van een warmtepomp?

  • De prijs van een warmtepomp loopt sterk uiteen en hangt af van het type en de capaciteit.
  • Warmtepompen voor het verwarmen van sanitair water voor een gemiddeld gezin kosten je € 2.800 à € 4.000.
  • Hybride warmtepompen in combinatie met een cv-ketel op aardgas kosten € 8.000 à € 10.000.
  • Water-lucht warmtepompen kosten € 13.000 à € 16.000.

Warmtepomp offertes

Wil je graag nieuwe verwarming laten plaatsen? Dan is het aan te raden om hiervoor een specialist ter zake in te schakelen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande knop. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met de gewenste aannemer een afspraak in kunt plannen.

Verwarming met zonnepanelen

Je stelt je misschien de vraag of je ook je woning kan verwarmen op zonne-energie, dus met andere woorden met zonnepanelen. Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig. Bovendien bestaan er verschillende soorten zonnepanelen, elk met hun eigen doel en werking.

Wat zijn fotovoltaïsche zonnepanelen?

Het meest populair zijn de zogenaamde fotovoltaïsche zonnepanelen. Dankzij deze zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Dit is ideaal om elektrische verwarming aan te sturen, al is dit op zich niet de meest renderende vorm van verwarming. Je verbruikt veel energie om een ruimte enigszins op te warmen. Maar inderdaad, je kunt elektrische verwarming of een warmtepomp op elektriciteit laten lopen. Zonne-energie afkomstig van fotovoltaïsche zonnepanelen is in die zin ideaal voor aanvullende bronnen van verwarming.

Wat zijn thermische zonnepanelen?

Naast fotovoltaïsche zonnepanelen bestaan er ook thermische zonnepanelen. Thermische zonnepanelen zetten zonne-energie om in warmte. Deze zonnepanelen zijn dan gekoppeld aan een zonneboiler. Met een zonneboiler maak je met andere woorden gebruik van zonne-energie om sanitair water te verwarmen. Het verwarmingssysteem bestaat enerzijds uit een opslagvat en anderzijds uit thermische zonnecollectoren. Deze laatsten slaan zonlicht op en zetten het om in warmte, die vervolgens wordt gebruikt om het water in het opslagvat op te warmen.

Werkt een zonneboiler ook in de winter?

Ja, zelfs in de winter functioneert een zonneboiler. Je denkt misschien dat hier veel energie voor nodig is, maar ook in de winter is er zonlicht en kan dit licht gebruikt worden om water te verwarmen. De zonneboilercombi werkt het beste bij lage temperatuur verwarming zoals vloerverwarming. Hier komen we verder nog op terug. Ook kun je eventueel kiezen voor de cv-zonneboiler. Bij een cv-zonneboiler loopt de leiding van de cv-ketel door het voorraadvat van de zonneboiler, waardoor de zonneboiler werkt als een soort voorverwarmen van je cv-ketel.

Verwarmen met huisbrandolie

Verwarmen met huisbrandolie is een bekende en betrouwbare manier om je woning te verwarmen. Het moet hierbij gezegd worden dat deze manier van verwarmen in Nederland voor het grootste stuk is verdrongen door het verwarmen met aardgas. Een huisbrandolieketel kun je vergelijken met een cv-ketel op aardgas. In de ketel wordt huisbrandolie verbrand. De warmte die hierbij vrijkomt, wordt gebruikt om de verwarming aan te sturen en om sanitair warm water in je woning te voorzien.

Huisbrandolie gebruiken met een condensatieketel

Zoals de meest recente cv-ketels op aardgas gascondensatieketels zijn, zo zijn nu ook condensatieketels op huisbrandolie de norm geworden. Een condensatieketel op huisbrandolie recupereert de gassen of de rook die vrijkomt bij de verwarming. Om energie terug te winnen uit verbrandingsgassen die anders verloren zou gaan, maakt een condensator de vrijgekomen dampen terug vloeibaar. Dit doet de ketel met behulp van een dubbelwandige, concentrische buis. Deze buis bestaat uit twee ringen. In de buitenste ring wordt buitenlucht aangezogen, die zorgt voor de verbranding van huisbrandolie, terwijl via de binnenste buis rookgassen afgevoerd worden. Tussen deze twee ringen vindt warmteoverdracht plaats, waardoor een deel van de gasdampen condenseert en vervolgens als vocht neerslaat. Dit condenswater maakt het mogelijk om water voor te verwarmen om in de badkamer of in de keuken te gebruiken. Op deze manier gaat er slechts een minimum aan kostbare energie verloren en stoot de ketel minder dampen uit.

Huisbrandolie is geen vriend van het milieu

Zoals gezegd is verwarmen op huisbrandolie efficiënt en betrouwbaar. Het meest bekende nadeel is dat het een vrij hoge uitstoot heeft van gassen, hoewel producenten van condensatieketels voor huisbrandolie veel inspanningen aan de dag leggen om deze uitstoot tot een minimum te beperken.

Huisbrandolie is een fossiele brandstof

Huisbrandolie is en blijft bovendien een fossiele brandstof. Om je woning met huisbrandolie te verwarmen, moet je regelmatig je tank laten bijvullen. De brandstof is daarbij sterk onderhevig aan prijsschommelingen. Je moet dus op het juiste moment je voorraad huisbrandolie zien aan te vullen. Het is verder zo dat er in nieuwe woningen geen huisbrandolieketel meer geplaatst mag worden. Heb je een huisbrandolietank en een cv-ketel op huisbrandolie, dan mag je die blijven gebruiken, maar de tank en de ketel moeten regelmatig gekeurd en gecontroleerd worden.

Hybride verwarming: een combinatie van verschillende verwarmingsmethodes

Vaak sta je als eigenaar van een woning voor een dilemma: je wil je woning energiezuinig en prijsbewust verwarmen, maar anderzijds kun je of wil je ook niet overhaast grote investeringen doen en een goed werkend verwarmingssysteem vervangen. Daarom zijn er heel wat mogelijkheden op het vlak van “hybride verwarming”. De term hybride verwarming kun je vergelijken met een hybride wagen. Een hybride wagen combineert een elektrisch aangedreven motor met een motor aangedreven op benzine of diesel. Het ene moment is het interessanter om elektrisch te rijden, het andere moment doe je je voordeel met de aandrijving op een fossiele brandstof.

Een warmtepomp gebruiken in combinatie met een cv-ketel op aardgas

Zo is het mogelijk om een warmtepomp te installeren, en deze te gebruiken in combinatie met een cv-ketel op aardgas. Je kunt dan perfect instellen wanneer je aardgas wenst te gebruiken om je woning te verwarmen en wanneer de warmtepomp zijn werk mag doen. Of je laat dit over aan een intelligent systeem dat de buitentemperatuur meet en in functie daarvan beslist welke verwarming het beste is.

Als het echt koud is gebruikt het systeem aardgas, anders niet

In de praktijk komt het er op neer dat je vooral aardgas verbruikt op het moment dat het buiten echt kouder wordt. In de herfst of de lente, wanneer je wel wat lichte verwarming voor je woning kan gebruiken, doet de warmtepomp zijn ding.

Vervang op tijd je cv-ketel op aardgas en kies dan voor een hybride oplossing

Verder is het interessant om te weten dat je een aardgasketel best na 15 tot 20 jaar vervangt. De ontwikkeling van deze cv-ketels op aardgas staat niet stil. Na 20 jaar is de technologie zeker zuiniger geworden, waardoor je de investering in een nieuwe ketel, ook al is de oude niet defect, relatief snel terugverdient. Na 20 jaar is de kans ook groter dat er een fundamenteel defect optreedt aan je cv-ketel, waardoor je hem plots moet vervangen of grote kosten moet uitgeven om hem te herstellen. Dus hier geldt voor een stuk het principe dat voorkomen beter is dan genezen.

Hybride verwarming is niet altijd mogelijk en is soms moeilijk te realiseren

Hybride verwarming als combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp is zeker geen op zichzelf staand wondermiddel. Om te beginnen moet je de mogelijkheid hebben om een warmtepomp dicht in de omgeving van je cv-ketel te plaatsen. Staat je cv-ketel op zolder, dan is de enige optie om de buitenunit van de warmtepomp op je dak of hoog aan een muur te bevestigen. Daarnaast moet je in de meeste gevallen toch een nieuwe cv-ketel kopen die geschikt is voor dit hybride gebruik.

Meerdere offertes vergelijken

Wil je nieuwe verwarming laten plaatsen, dan is het een goed idee om verschillende offertes aan te vragen. Dit kan via onze website in enkele muisklikken gebeuren. Bekijk je de offertes die je eenvoudig in je mailbox ontvangt, dan sta je vaak versteld van de onderlinge prijsverschillen voor hetzelfde werk. Bovendien geeft een offerte ook een goed inzicht in hoe een aannemer een klus wil aanpakken of welk advies er gegeven wordt. Dit kan ook de doorslag geven om voor een bepaalde aannemer te kiezen. Een goedkope offerte is oké, maar ook de vakkennis en expertise zijn belangrijk en een offerte is hier een goede staalkaart voor.

Kies via een objectief systeem de beste en meest goedkope aannemer

Op zoek gaan naar een goede aannemer voor het plaatsen van verwarming is niet zo gemakkelijk. Soms ken je de regio waarin je een woning gekocht hebt nog niet zo goed. Bepaalde firma’s scoren dan misschien wel goed qua naambekendheid, maar deze zijn daarom niet altijd de goedkoopste of de beste. Vraag je offertes via ons systeem aan, dan geef je een eerlijke kans aan de diverse aannemers die zich geregistreerd hebben. De beste en de goedkoopste wint zodoende altijd, en daar doe jij dan natuurlijk je voordeel mee!

Vraag dus vandaag nog je offertes aan voor het plaatsen van een nieuw verwarmingssysteem.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je overtuigd bent van het nut van degelijke, zuinige en milieuvriendelijke verwarming voor je woning. Met je nieuwe verwarmingssysteem creëer je een instant gezellige sfeer in huis en is het puur genieten van het comfort van je woning.

Je woning isoleren is ook een vorm van verwarming

Wens je nog verder te gaan en meteen ook je woning te isoleren, lees dan zeker onze artikels over spouwmuurisolatie, dakisolatie of vloerisolatie. Een goed systeem qua verwarming en de perfecte isolatie vormen samen een onklopbare combinatie om energiekosten te besparen en je bijdrage te leveren voor een beter milieu. Een warmtepomp plaatsen heeft bijvoorbeeld maar zin als je woning perfect geïsoleerd is, en moderne raamkozijnen zijn op dat vlak naast andere vormen van isolatie een must, om maar iets te noemen.

Dankzij een erkende aannemer geniet je meteen van alle voordelen

Een beroep doen op een specialist om verwarming te plaatsen kost je dan wel wat meer, maar dan ben je meteen ook zeker van alle normen en kwaliteitseisen. Je krijgt meteen netjes alle papieren die je nodig hebt om bijvoorbeeld je premie aan te vragen. Heel dikwijls heb je al in enkele dagen tijd al een perfect verwarmde woning. En dankzij een goed systeem van verwarming is je woning nog zo veel gezelliger ook. En de kosten win je sowieso uit, dat is zeker. Vraag vandaag nog via onze website vrijblijvend verschillende offertes voor het plaatsen van nieuwe verwarming aan!

Tresna.nl
Logo