Sloten vervangen stappenplan

Heb je net een nieuwe woning gekocht? Dan loont het de moeite om te overwegen of je de sloten moet vervangen. Sloten garanderen immers de nodige inbraakveiligheid voor je woning.

Inbrekers hebben heel weinig moeite om oude sloten open te breken. Vaak is een tiental seconden ruim voldoende. Zodoende staan inbrekers in no time in je woning. Met nieuwe sloten heb je dit probleem niet. Ze sluiten je woning beter af, waardoor je de kans op een inbraak aanzienlijk vermindert.

Er bestaan echter veel verschillende soorten sloten. Daarbij is het niet altijd gemakkelijk om de beste keuze te maken. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een heel geavanceerd cilinderslot, maar dan tot de vaststelling komen dat dit niet in jouw deur past, wat natuurlijk niet de bedoeling is.

Kom je in zo'n situatie terecht, dan ben je snel ontmoedigd en ga je misschien de beslissing om een slot te kopen terug uitstellen. Het is daarom beter om je heel goed en grondig te informeren, bijvoorbeeld door artikels zoals dit te lezen. Dan krijg je een inzicht in de soorten sloten en wat er bij komt kijken om een nieuw slot te installeren.

Soorten sloten

In dit artikel zetten we alvast enkele soorten sloten op een rijtje.

Cilinderslot

Zo is er om te beginnen een cilinderslot. Het cilinderslot is een van de meest gebruikte soorten sloten om in voor- en achterdeuren te plaatsen. Met de gepaste sleutel kun je dit soort slot gemakkelijk openen. Het beveiligt je woning eveneens goed. Let op, niet elk cilinderslot is evenwel even veilig. Je moet erop letten dat het slot de nodige keurmerken heeft, zoals het Politiekeurmerk Veilig Wonen. 

In ons artikel over de beste cilindersloten gaan we hier dieper op in. Ook moet het cilinderslot aan specifieke veiligheidseisen voldoen. Denk hierbij aan kerntrekbeveiliging. We bespreken dit eveneens in ons artikel over cilindersloten.

S2-cilinder

Bijzetsloten

Naast cilindersloten bestaan er ook bijzetsloten. Een bijzetslot zorgt vaak voor extra veiligheid in je woning. Je kunt een cilinderslot combineren met een bijzetslot, dat hierbij als een extra beveiliging dient.

Een bijzetslot is een soort mechanisme dat je aan de binnenkant van de woning plaatst, enerzijds op je deur en anderzijds op het deurkozijn. Je schuift hierbij dan een grendel toe van uit het deurstuk over de deurkozijn.

Bijzetsloten stappenplan

Het systeem heeft voor- en nadelen.

 • Het grote voordeel is dat inbrekers een extra hindernis moeten overwinnen. Ze kunnen het cilinderslot uitbreken, maar dan hebben ze meer tijd nodig om het bijzetslot te ontgrendelen, en dat kost hen te veel tijd. Met een bijzetslot wordt het ook een stuk moeilijker om een deur met een koevoet open te maken.
 • Een nadeel van een bijzetslot is dat iemand die weliswaar een sleutel heeft niet binnen kan als je van binnenuit het bijzetslot hebt vergrendeld. Stel dat je zelf in nood bent en de deur niet kunt openmaken, kan een ander dus niet binnen.

Meerpuntssloten

Meerpuntssloten zijn ook heel handig. Een meerpuntsslot werkt eigenlijk op dezelfde manier als een bijzetslot, maar dan in combinatie met het sluitmechanisme van je deur. Je sluit je deur, en hierdoor gaan er automatisch op verschillende plaatsen nachtsloten toe.

Dit heeft als grote voordeel dat inbrekers meteen geconfronteerd worden met drie of meer sloten. Het is niet voldoende om de cilinder uit het slot te halen of te forceren. Ze moeten namelijk ook de nachtsloten open krijgen, wat bij een meerpuntsslot een stuk moeilijker is.

Er bestaan driepuntssloten, maar bijvoorbeeld ook meerpuntssloten zoals sloten met vijf afsluitingspunten.

Meerpuntssloten stappenplan

Voor- en nadelen van meerpuntssloten:

 • Een voordeel hierbij is dat iemand van buitenaf met een sleutel alle nachtsloten kan openmaken. Dit gebeurt eigenlijk zoals je een gewoon cilinderslot bedient, maar het is dus extra beveiligd.
 • Een nadeel van een meerpuntsslot is dat de deur er echt voor moet uitgerust zijn. Meestal gebeurt de plaatsing van een meerpuntsslot in combinatie met het vervangen van een oude deur. Het is moeilijker om als doe-het-zelver zo maar even een meerpuntsslot te plaatsen.

Elektrische of slimme sloten

Elektrische sloten of zogenaamde slimme sloten winnen ook meer aan populariteit. Ze zijn bijvoorbeeld extra handig voor bedrijven. Dankzij slimme sloten kun je met een badge of je smartphone een deur ontgrendelen en zo toegang krijgen tot een bedrijfsruimte of een kantoor. Je kunt op die manier ook goed opvolgen wie er toegang heeft.

Ook bij je thuis hebben elektrische sloten voordelen. Zo kun je de toegang tot je woning vergemakkelijken. Je kunt bijvoorbeeld dankzij geofencing de deur automatisch voor je laten openen als je eraan komt met je boodschappen. Zo’n slim slot werkt met wifi of met bluetooth. Als je je smartphone bij de hand hebt met een speciaal hiervoor geïnstalleerde app, kun je het openen en sluiten van de deuren automatiseren. We bespreken deze sloten in een apart artikel.

Slim slot

Zoals de naam al zegt, zijn deze sloten heel slim, maar hou er rekening mee dat ze niet per se de veiligheid in je woning verhogen. Stel je bijvoorbeeld maar eens voor dat je ergens je smartphone vergeet en dat iemand hem meeneemt. Dan kan die persoon in principe zomaar in je woning.

Een slim slot is dus vooral handig voor het gebruiksgemak en voor het controleren van een toegangspunt.

Eventueel kun je een slim slot combineren met smart home systeem. We denken hierbij aan spraaktechnologie. Bij een smart home systeem kun je bijvoorbeeld ook de deuren openen vanuit je luie stoel en zo bezoekers binnenlaten als je dit wil. Deze technologie is in volle opmars, maar zoals gezegd: hou er rekening mee dat het de veiligheid an sich niet verhoogt.

Soort slot bepalen

Wil je beslissen welk slot je moet kopen op je woning te beveiligen, volg dan de onderstaande checklist.

 • Een cilinderslot is een must voor elke voor- en achterdeur. Kies een cilinderslot met het Politiekeurmerk Veilig Wonen en een SKG keurmerk. Een cilinderslot kun je in een bestaande deur plaatsen.
 • Een bijzetslot is aan te raden als je voordeur een enkele cilinder heeft. Dan kun je de voordeur ook nog eens van binnen afsluiten. Een bijzetslot is ook steeds handig als je je woning beter wil beveiligen, maar de bestaande deur niet wil of kan vervangen.
 • Ben je aan een grondige renovatie van je woning bezig en denk je eraan een nieuwe voordeur te plaatsen, kies dan een voordeur die je kunt uitrusten met een meerpuntsslot. Dan combineer je een nieuwe deur met een extra veilige afsluiting. Een bijzetslot is dan niet meer nodig.
 • Hou je van de nieuwste technologie en heb je een cilinderslot in je voordeur, dan kun je dit uitrusten met een slim slot om de toegang en het afsluiten van je woning te vergemakkelijken. Wil je een nieuwe voordeur meteen uitrusten met een slim slot, kies dan een cilinderslot met een ingebouwd slim slot.

Sloten bestellen

Heb je beslist wel slot je nodig hebt, klik dan snel door naar de volgende pagina’s met uitgebreide reviews en een beste koop.

Hoe verwijder je een bestaand cilinderslot?

Een oud cilinderslot verwijderen gaat als volgt:

 • Open de deur. Je kijkt op de zijkant van de deur en ziet ter hoogte van het slot een schroefkop.
 • Draai deze schroef los. Deze hoort bij de bout die de cilinder vasthoudt. Diezelfde bout gaat dus helemaal door de slotplaat tot in het boutgat van je cilinderslot.
 • Is de bout losgemaakt, dan draai je de sleutel in het slot, tot ongeveer 15 graden naar links of naar rechts en trek je voorzichtig de sleutel naar je toe zodat de cilinder meekomt. Het is belangrijk dat de sleutel wat vasthaakt, daarom moet je hem wat draaien. Anders komt hij tijdens het trekken gewoon uit het slot.
Cilinderslot verwijderen

De juiste maat voor een cilinderslot kiezen

Om de maat van een cilinderslot te bepalen, moet je eerst de huidige cilinder losmaken. In de mantel (de lange kant) van de cilinder, zie je het boutgat zitten. Dit boutgat is de plaats waar je de cilinder vastschroeft aan je deur. Op basis van de plaats van het boutgat kun je de afstand aan beide kanten meten. Een slot met 30/30 als maat betekent dus dat je drie centimeter links en rechts van het boutgat hebt. Er bestaan heel wat maten van sloten. De afmetingen hoeven aan beide zijden niet gelijk te zijn, denk bijvoorbeeld aan een maat van 30/40.

Zorg er steeds voor dat de maten kloppen. Een cilinder mag nooit aan de buitenkant van de deur uitsteken. Zo maak je het inbrekers heel erg gemakkelijk. Met een stevige tang of ander materiaal trekken ze het de cilinder uit de deur of geven ze het slot een forse klop waardoor het breekt.

Een beroep doen op een professionele slotenmaker?

Natuurlijk kun je er voor opteren om het slot te laten herstellen of te laten vervangen door een professionele slotenmaker. Zo bespaar je jezelf heel wat kopzorgen over de keuze van een veiligheidscilinderslot. De slotenmaker kan bijvoorbeeld een aantal sloten voorstellen in de juiste maat en kijken wat voor je woning de beste oplossing is. Eventueel kan een slotenmaker ook eerst een offerte opstellen zodat je weet waar je aan toe bent. 

Professionele slotenmaker

Sloten laten vervangen

Wil jij je sloten door een vakman laten vervangen? Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de sloten komt vervangen.

Heb je dan de offertes aangevraagd, dan kies je gewoon de meest voordelige offerte uit of de offerte die het best bij jouw wensen aansluit.

Sloten vervangen is inderdaad een vak op zich. In principe is deze klus niet zo moeilijk, maar met een professional ben je al zo zeker dat het werk goed verloopt. Schakel zeker een slotenmaker in als je een meerpuntsslot of meer geavanceerde afsluitsystemen wil plaatsen. Hierbij komt wel wat knowhow kijken. Door een beroep te doen op een vakman krijg je deze knowhow voor de prijs van het plaatsen van het slot gewoon in huis.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we jou goed hebben kunnen informeren over de soorten sloten op de markt. Je kunt nu zelf een slot opmeten en vervangen als je dit wil. Heb je nog bepaalde vragen, aarzel niet en neem dan contact op met onze klantendienst. Ze helpen je graag met antwoorden op concrete vragen. Zodoende neem je de juiste beslissing en geniet je snel van een veilige en goed afsluitbare woning.

Wens je een beroep te doen op een vakman om nieuwe sloten vervangen, klik dan zeker op onderstaande link . Hiermee kun je verschillende offertes aanvragen en kies je gewoon weg de beste offerte voor jouw situatie. We wensen je veel succes met het vervangen van je sloten!

Sloten laten vervangen

Wil jij je sloten door een vakman laten vervangen? Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de sloten komt vervangen.

Tresna.nl
Logo