Beste deurdranger

Een deurdranger is een mechanisch werktuig dat deuren op een gecontroleerde manier laat sluiten. Met een deurdranger verhinder je dat een deur hard dicht klapt.

Hoe werkt een deurdranger?

Een deurdranger zorgt ervoor dat een deur zacht sluit nadat deze geopend is. Het is een mechanische constructie die je bovenop een deur en deurkozijn plaatst. Je stelt de snelheid en de kracht van het sluiten zelf in door stelschroeven af te stellen. Wanneer iemand een deur opent, spant er in de deurdranger een veer op, die ervoor zorgt dat een deur daarna vanzelf zacht sluit.

Sluitkracht van deurdranger

Onze top 5 deurdrangers

Afbeelding

Product


Dorma Deurdranger TS68 2-4

Onze beste koop!

Dorma Deurdranger TS68/2-4

Gewoonweg de beste koop voor binnendeuren, ideale prijskwaliteitsverhouding

of

Maltec deurdranger voor binnen en buiten

Maltec deurdranger voor binnen en buiten

De beste koop voor buitendeuren

of

Dorma TS 71

Dorma TS 71 N

Beste koop als deurdranger met tijdloos design

of

Assa Abloy deurdranger DC700-EV1 10027499

Assa Abloy deurdranger DC700-EV1 10027499

Beste koop voor deurdranger voor zware en brandveilige deuren

of

GEZE TS4000 E Opbouw deurdranger

GEZE TS4000 E Opbouw deurdranger

Gewoonweg de beste deurdranger, ongeacht de prijs, met elektrische bediening

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Dorma Deurdranger TS68 2-4

Gewoonweg de beste koop voor binnendeuren, ideale prijskwaliteitsverhouding

Dorma Deurdranger TS68 2-4

of

Maltec deurdranger voor binnen en buiten

De beste koop voor buitendeuren

Maltec deurdranger voor binnen en buiten

of

Dorma TS 71

Beste koop als deurdranger met tijdloos design

Dorma TS 71

of

Assa Abloy deurdranger DC700-EV1 10027499

Beste koop voor deurdranger voor zware en brandveilige deuren

Assa Abloy deurdranger DC700-EV1 10027499

of

GEZE TS4000 E Opbouw deurdranger

Gewoonweg de beste deurdranger, ongeacht de prijs, met elektrische bediening

GEZE TS4000 E Opbouw deurdranger

of

Het mechanisme van een deurdranger

Een deurdranger is een mechanisch gestel dat bestaat uit een behuizing en hefbomen, zoals we in de inleiding beschreven hebben. In de behuizing vind je eigenlijk verschillende kamers met hydraulische olie en een veer.

 1. Door de deur te openen, zet je de dranger in beweging en span je de veer op.
 2. Laat je de deur los, dan ontspant de veer zich langzaam. De olie die zich in de behuizing bevindt, verplaatst zich van de ene kamer naar de andere.
 3. Is alle olie verplaatst en is de veer ontspannen, dan is de deur gesloten.

De veer van een deurdranger bepaalt dus de kracht waarmee een deur zich opent en sluit. Het lijkt een eenvoudig ding, maar heeft heel wat toepassingen en voordelen. De meeste deurdrangers zijn mechanisch, al bestaan er ook deurdrangers die elektriciteit gebruiken. Deze deurdrangers kunnen op een gecontroleerde manier een deur openen, bijvoorbeeld in combinatie met een elektrisch slot of het gebruik van een badge. Hieronder vind je de 5 beste deurdrangers.

Voordelen van een deurdranger

 • Brandveiligheid. Deurdrangers zijn een must voor het gebruik op brandveilige deuren. Omdat deuren zich vanzelf sluiten nadat iemand ze heeft opengemaakt, kan een brand zich minder snel verspreiden. Bij brandwerende deuren zijn deurdrangers sowieso een must.
 • Gecontroleerde sluiting. Dankzij een deurdranger blijft een deur langere tijd open en kun je er voorbij in een rolstoel of bijvoorbeeld met een kinderwagen zonder dat je de deur hoeft open te houden.
 • Gelijkmatige temperatuur. Deurdrangers zijn belangrijk om een constante temperatuur in een gebouw te behouden. Je hebt minder luchtverplaatsing omdat de deur zich automatisch sluit. Niemand kan dus “per ongeluk” de deur laten openstaan waardoor de ruimte afkoelt.
 • Veiligheid. Deurdrangers maken vaak deel uit van een toegangssysteem tot gebouwen. Sommige deurdrangers zijn geschikt om een deur in een slot te laten vallen. Hiervoor geven ze op het einde van de sluitende beweging nog eens een “klik”, waardoor ze extra hard sluiten. De deur kun je dan terug openen met een sleutel of een badge.
 • Akoestiek. In gebouwen waar akoestiek belangrijk is (denk bijvoorbeeld aan scholen, studio’s, ziekenhuizen, concertzalen enzovoort) is het belangrijk dat ongewild geluid vermeden wordt. Als je met deurdrangers deuren systematisch sluit, krijg je een optimale geluidsdichtheid. Je creëert als het ware geluidsbuffers in het hele gebouw. Bovendien vermijd je de geluidspieken van deuren die hard dichtslaan.

Nadelen van een deurdranger

Plaats je op een bepaald moment een deurdranger, dan doe je dit om van de bovenstaande voordelen te genieten. De nadelen wegen daar meestal niet tegen op. Als enige nadeel noteren we dat je er rekening mee moet houden dat je meer kracht moet geven om een deur open te duwen.

In dit artikel hebben we vijf handige deurdrangers voor jou geselecteerd. We bespreken ze telkens met hun voor- en nadelen.

Gewoonweg de beste koop voor binnendeuren, ideale prijskwaliteitsverhouding – Dorma Deurdranger TS68/2-4

Ben je de eeuwige discussies beu waarin je huisgenoten vraagt om eindelijk eens de deur te sluiten, maar waarbij dit dan niet gebeurt? Dan koop je gewoon een deurdranger en een deur sluit zich automatisch volgens jouw eigen wens. De beste koop is voor ons de Dorma Deurdranger TS68/2-4. Dit is een vrij goedkope deurdranger, die toch doet wat hij moet doen. Koop je deze deurdranger, dan krijg je een volledig pakket waarmee je meteen aan de slag kunt.

De sluitkracht en de sluitsnelheid van deze deurdranger kun je zelf instellen. De sluitkracht stel je in tussen de waarden EN 2 en 4 (zie koopgids) en de sluitsnelheid stel je dynamisch in zodat het laatste stukje extra snel gaat, waardoor de deur meteen in het slot valt. 

Je kunt bij deze deurdranger ook instellen vanaf welk punt in de draaicirkel het afremmen begint (zie koopgids), zodat je deur zo weinig mogelijk lawaai maakt bij het sluiten, maar wel zeker altijd volledig sluit. Zo is dit behalve een praktische deurdranger ook nog eens een product dat de veiligheid in je woning verhoogt.

Het monteren van de deurdranger gaat op zich heel gemakkelijk. Je krijgt bij de aankoop een handige tekening, een soort mal, meegeleverd, die je op de deur kunt plaatsen om af te tekenen waar je moet boren.

Als nadeel noteren we dat de deurdranger vrij zwaar is. Het ding weegt bijna anderhalve kilogram. Daarnaast vinden we dat de deurdranger ook echt niet mooi oogt. Het is niet bepaald een esthetische aanwinst voor je woning, hoe praktisch de deurdranger ook is. Wens je een combinatie van een veilige deurdranger die in een minimalistische behuizing zit, dan koop je beter een andere. De deurdranger is ook niet echt weersbestendig, hij is enkel geschikt voor binnendeuren.

Gewicht van 1,5 kilogram.

Voordelen
 • Compleet pakket
 • Handig te monteren
 • Sluit goed af
Nadelen
 • Zwaar
 • Niet weersbestendig
 • Niet mooi in een ingerichte woning
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de deurdranger met de beste prijskwaliteitsverhouding op de markt zoekt. De deurdranger doet wat hij moet doen, namelijk deuren op een efficiënte manier sluiten. Je hoeft bovendien geen handige harry te zijn om de deurdranger te monteren.

De beste koop voor buitendeuren – Maltec deurdranger voor binnen en buiten

Wil je er eindelijk werk van maken om de achterdeur altijd netjes dicht te houden? Ddan raden we deze weersbestendige deurdranger aan. De deurdranger is geschikt om binnen en buiten te gebruiken en plaats je zowel bij links- als rechtsdraaiende deuren. Zowel je deur, het deurkozijn en de omliggende muur zijn extra beschermd als je deze deurdranger monteert. Gedaan met een achterdeur die plots toe slaat en hierdoor bijna uit zijn sluitwerk valt!

Deze deurdranger heeft bovendien als voordeel dat hij gemakkelijk te monteren is en dat je de snelheid van het dichtgaan op twee manieren kunt regelen. Je kunt een globale snelheid instellen voor het sluiten en daarnaast nog eens de snelheid van het laatste stuk van het sluiten aanpassen. Dit afstellen gaat bovendien nog eens heel eenvoudig door een stelschroef op een juiste manier naar wens in te stellen. Met een gewicht van 1 kilogram is de deurdranger gemakkelijk te monteren en neemt het product niet veel plaats in beslag.

Toch noteren we ook wel enkele nadelen bij het gebruik van deze deurdranger. Zo is deze instelbare deurdranger van Maltec geschikt voor deuren met een maximale breedte van 1 meter. Verschillende andere deurdrangers kun je plaatsen op deuren met een breedte van wel 1m10 of 1m20. Zeker als je bij bepaalde toepassingen extra brede deuren nodig hebt (bijvoorbeeld in een woning voor mindervaliden), dan moet je naar een andere deurdranger uitkijken.

Bovendien mag de deur maximaal 60 kilogram wegen, wat niet geschikt is voor bepaalde brandveilige deuren. Bij de aankoop krijg je geen papieren mal om deurdranger te monteren, dit is een minpunt in vergelijking met veel andere deurdrangers.

Betaalbaar, maar enkel geschikt voor deuren met een maximale breedte van 1 meter.

Voordelen
 • Gemakkelijk te monteren
 • Scherpe prijs
 • Weersbestendig
 • Licht
Nadelen
 • Niet voor zware of brede deuren
 • De armen zijn wat groot
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een allround deurdranger zoekt om de binnen- of buitendeuren handig en zacht te laten sluiten. De deurdranger is niet geschikt voor extra brede of zware deuren, maar de prijs is daar ook naar. Het grote pluspunt zijn de gebruikte materialen, die weersbestendig zijn.

Beste koop als deurdranger met tijdloos design – Dorma TS 71 N

Ben je op zoek naar een handige deurdranger voor een binnendeur, en wil je dat deze er ook nog eens mooi en tijdloos uit ziet? Dan raden we de Dorma TS 71 N aan. Deze compacte constructie heeft een tijdloos ontwerp en is bovendien nog eens niet zo duur en betrouwbaar ook. Je gebruikt deze Dorma deurdranger voor zowel links- als rechtsdraaiende deuren met een breedte van 110 cm. Met deze deurdranger kun je de snelheid en de hardheid waarmee de deur zich sluit heel precies instellen.

Je kunt een verschillende sluitsnelheid en -hardheid instellen voor de gebieden tussen 180 en 15° van de draaicirkel en voor de laatste 15° voor het sluiten (zie koopgids). Je maakt de noodzakelijke aanpassingen door aan het scharnier op de hefboom te draaien.

Bovendien kun je deze deurdranger op verschillende manieren monteren. Hiermee bedoelen we dat je de behuizing aan beide kanten van de deur kunt plaatsen. Welke manier van werken je ook kiest, je krijgt steeds hetzelfde zacht sluitende effect. Gedaan met deuren die open blijven en zo de ruimte helemaal laten afkoelen! De montagehandleiding van de Dorma TS 71 N is duidelijk, waardoor je perfect weet hoe je de deurdranger moet monteren.

Als nadeel bij dit product noteren we dat het niet helemaal duidelijk is wat je precies koopt. De aankoopprijs lijkt vrij scherp, maar je moet er nog eens de sluitarm apart bij kopen. Het volledige pakket, de behuizing en beide sluitarmen, koop je bijvoorbeeld wel op Amazon.de, maar dan betaal je een prijs die € 20 hoger ligt dan bij onze partners.

Sluitarmen apart aan te kopen.

Voordelen
 • Regelbare sluitsnelheden en eindslag
 • Tijdloos ontwerp
 • Verschillende montagemogelijkheden
Nadelen
 • Sluitarm apart te kopen
 • Niet voor buitendeuren
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een handige en efficiënte deurdranger met een verzorgd en tijdloos design zoekt. Met deze deurdranger combineer je gebruikscomfort met een mooie esthetiek. Jammer dat je voor de scherpe aankoopprijs enkel de behuizing koopt, de sluitarmen moet je apart aankopen.

Beste koop voor deurdranger voor zware en brandveilige deuren – Assa Abloy deurdranger DC700-EV1 10027499

Wens je in je werkplaats of je woning een brandveilige deur te plaatsen, dan moet je deze uitrusten met een deurdranger. Zodoende sluit de deur zich altijd automatisch. In het geval van brand blijft het vuur beperkt tot de ruimte die afgesloten is door de deur en kan de brand zich minder snel verspreiden. Als beste deurdranger voor een brandveilige deur kiezen we de Assa Abloy deurdranger DC700-EV1 10027499. Dit is een robuuste deurdranger die tegelijk weinig plaats inneemt en gemakkelijk te monteren is.

De deurdranger is geschikt voor deuren met een maximale breedte van maar liefst 140 centimeter die maximaal 120 kilogram mogen wegen. Je plaatst deze deurdranger zowel bij links- als rechtsdraaiende deuren.

Zoals het hoort voor een kwaliteitsdeurdranger, kun je de sluitkracht variabel instellen. Een ander groot voordeel is dat je de deur tot een hoek van 170° kunt openen. Dit maakt het handig om de deurdranger te gebruiken op plaatsen waar je veel vervoer van goederen of personen hebt. Denk bijvoorbeeld aan een woning aangepast voor mindervaliden. Je kunt deze deurdranger in diverse kleuren kopen en de bevestigingspunten zijn verborgen onder de behuizing.

Als nadeel noteren we dat deze deurdranger vrij zwaar is en daarom niet zo gemakkelijk te monteren is. Een gewicht van 2,7 kilogram is inderdaad niet weinig. Assa Abloy is een bekend merk van kwalitatief sluitwerk en afwerking voor deuren, maar voor een stuk betaal je ook het merk bij de aankoop van deze deurdranger.

Deurdranger weegt 2,7 kilogram.

Voordelen
 • Geschikt voor zware deuren
 • Laat deuren tot een hoek van 170° openen
 • Ideaal voor brede deuren tot 140 centimeter
Nadelen
 • Zwaar
 • Duur
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een robuuste en tegelijk strakke deurdranger zoekt die zware deuren zacht laat sluiten. Het product is misschien niet zo geschikt voor een binnendeur in je woning, maar is een must voor bijvoorbeeld ateliers of werkplaatsen in kleine bedrijven.

Gewoonweg de beste deurdranger, ongeacht de prijs, met elektrische bediening – GEZE TS4000 E Opbouw deurdranger

Wil je de zaken helemaal professioneel aanpakken, dan kies je voor een deurdranger die elektrisch bediend wordt. Dit is een must in omgevingen die beveiligd moeten zijn. Je kunt er dan voor zorgen dat de deur zich automatisch sluit of opent. 

De deurdranger is geschikt voor deuren met een maximale breedte van 1400 mm. De behuizing is gemaakt uit aluminium en is heel compact. De sluitingstijd is perfect instelbaar en je kunt de deur ook laten fixeren in een hoek tussen de 80° en 175°, wat een groot voordeel is.

Heb je te maken met een stroomuitval of een brand, dan valt de deur automatisch toe. Je hebt heel wat mogelijkheden om deze deurdranger in te stellen. In onderstaand filmpje zie je de mogelijkheden hiervoor. Hier zie je onder andere hoe je de sluitsnelheid instelt.

Als nadeel noteren we dat je wel de behuizing koopt, maar er nog eens apart de hefbomen bij moet kopen. Een ander minpunt is dat je de openingsdemping niet apart kunt instellen. Omwille van het gebruikte aluminium is dit een deurdranger die je enkel binnen kunt gebruiken. Het product is geleverd exclusief een montageplaat en een schaararm.

Vrij duur.

Voordelen
 • Elektrisch te bedienen
 • Geschikt voor zware deuren
 • Geschikt voor brede deuren
 • Perfect instelbare sluiting
Nadelen
 • Duur + dure accessoires
 • Schaararm apart kopen
 • Enkel voor gebruik binnen in droge ruimtes
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie gewoonweg de allerbeste deurdranger zoekt die je dan nog eens elektrisch kunt bedienen ook. Geze is een merk van sluitwerk voor liefhebbers van techniek voor in huis. Je betaalt een hoge prijs voor de Geze TS 4000 E, maar krijgt echt waar voor je geld.

Koopgids

Elke deurdranger is dus een ingenieus systeem van hefbomen. Dit zijn de onderdelen van een deurdranger:

 • Een metalen behuizing met ingebouwde veer. De behuizing is een soort doos die je aan de deur of het deurkozijn bevestigt, afhankelijk van het type deurdranger.
 • De veer in de behuizing is bevestigd aan een uitwendige as. Deze as steekt dus uit de behuizing uit.
 • Op deze as vind je een eerste hefboom gemonteerd. Deze hefboom heeft een scharnierpunt op het uiteinde.
 • Op dit uiteinde zie je dan een tweede hefboom, die aan de eerste vastgemaakt is. Deze tweede hefboom bevestig je aan de deur of het deurkozijn. Op de tweede arm kun je de deurdranger ook concreet afstellen in functie van de breedte van de deur.

Deurdranger afstellen

Een goede deurdranger kun je naar eigen wens afstellen. Je stelt hierbij een bepaalde sluitvertraging in. Je kunt er ook voor opteren dat iemand een deur niet bruusk kan opengooien (de zogenaamde openingsdemping).

Dit biedt heel wat comfort in bedrijven en openbare plaatsen, maar ook gewoon bij je thuis geniet je van de rust als er iemand niet om de haverklap een deur dicht smakt.

Deurdranger afstellen

Achter het afstellen van een deurdranger zit een eenvoudig principe. Met een knop of schroef (vaak ook ventiel genoemd) stel je de snelheid in waarmee de hydraulische olie van de ene kamer naar de andere vloeit. Hoe trager dit gaat, hoe langer het duurt vooraleer de deur gesloten is.

Kies de deursluiter die past bij jou

Wil je een deurdranger kopen, dan moet je jezelf eerst gewoon een aantal vragen stellen. Op basis van de antwoorden beperk je meestal al vanzelf het aantal keuzemogelijkheden.

 • Wil je een deurdranger voor een binnendeur of voor een buitendeur kopen?
 • Wil je een deurdranger voor een links draaiende of een rechts draaiende deur?
 • Komt de behuizing van de deurdranger aan de duwzijde of de trekzijde van de deur?
 • Wat is de juiste deurbreedte?
 • Welk soort scharnieren gebruikt de deur?
 • Uit welk materiaal is de deur gemaakt? Hout, metaal zoals aluminium of glas?

Laat je een deur volledig op maat maken, dan kun je bij de aannemer informeren of er een deurdranger in de deur zelf ingebouwd kan worden. Je kunt zodoende een deurdranger volledig personaliseren en laten opgaan in het interieur van je woning.

Geschikt voor brandwerende deuren?

Het is wettelijk verplicht om een deurdranger te plaatsen op een brandwerende deur. Hiermee zorg je ervoor dat een deur zich automatisch sluit op het moment dat er brand uitbreekt. Omdat de deur zelf brandwerend is, beperkt het vuur zich in principe tot de afgesloten ruimte en kan het niet uitbreiden.

Brandwerende deuren zijn evenwel zwaar, en daarom moet een deurdranger voor dit type deur ook een grote sluitkracht hebben. Deurdrangers geschikt voor brandwerende deuren zijn hierdoor een stuk zwaarder dan deurdrangers die niet geschikt zijn voor dit doel. Ze zijn over het algemeen ook een stuk duurder.

Sluitkracht?

De sluitkracht van een deurdranger wordt uitgedrukt met een “EN”-waarde die kan variëren van 1 tot 7. De maximale veer- en oliedruk druk in de behuizing bepaalt deze waarde. De sluitkracht is belangrijk in functie van de breedte en van het gewicht van de deur.

Met andere woorden: hoe breder en hoe zwaarder de deur, hoe hoger de sluitkracht moet zijn. Voor branddeuren is een EN 6 of 7 noodzakelijk, voor deuren binnenshuis is een waarde tussen de 1 en de 5 voldoende, afhankelijk van je voorkeuren of wensen.

Sluitkracht van deurdranger

Afwerking?

Omdat je vaak deurdrangers plaatst om je deur en de woning te beschermen, wil je nog niet hebben dat je een lelijk ding op je deur moet plaatsen. Daarom kun je zeker een deurdranger met een mooi design kopen. Afhankelijk van je smaak kan dit bijvoorbeeld een deurdranger met een metallic aluminium look zijn, behandeld met een poedercoating in een bepaalde kleur of een rvs geborstelde look.

Besluit

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je voldoende informatie hebt om weloverwogen een deurdranger te kopen. Een deurdranger is een goede oplossing als je deuren in je woning of een ander gebouw altijd mooi en netjes wil sluiten. Je maakt komaf met discussies als er iemand weer eens een deur heeft laten openstaan en het hele huis of kantoor is afgekoeld.

Zoals we in het artikel gezien hebben, is een deurdranger soms gewoonweg verplicht, bijvoorbeeld als je een brandveilige deur plaatst in een werkplaats of een atelier. Heb je nog bepaalde vragen over deurdrangers, aarzel dan niet en neem contact op met onze klantendienst. Ze helpen je graag verder met concreet advies en antwoorden op je vragen. Veel succes met de aankoop van een deurdranger!

Tresna.nl
Logo