Camerabewaking thuis
Als je je woning wil beveiligen, is camerabewaking altijd een goed idee. Met camerabewaking film je alles wat er rond je huis gebeurt en verhoog je het veiligheidsgevoel. Een camera bij je woning heeft bijvoorbeeld een duidelijk afschrikwekkend effect. Inbrekers denken meestal twee keer na vooraleer ze inbreken in een woning waar ze in het zicht van de camera komen. Beelden zijn bovendien een uitstekende manier om inbrekers op te sporen en op te pakken. Een beeld dat met een bewakingscamera gemaakt is, geldt als bewijs dat iemand op een bepaalde plaats geweest is.
Camerabewaking is niet alleen interessant thuis, maar bijvoorbeeld ook als je een zaak hebt of een parking wil laten bewaken.
Wil je graag je woning laten uitrusten met camerabewaking? Dan is het aan te raden om hiervoor een specialist ter zake in te schakelen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande knop. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met het gewenste bedrijf een afspraak in kunt plannen.
Het bewaken van je woning met camera’s begint met het installeren van deze camera’s en ze in werking te stellen. Bewakingscamera’s zijn tegenwoordig een heel stuk compacter en lichter dan vroeger. De beeldkwaliteit is over het algemeen optimaal. Zelfs vanop een eerder grote afstand en in het donker, zie je alles perfect.
Je kunt vervolgens op verschillende manieren de beelden bekijken.
- Live beelden bekijken. Hier volg je op een monitor of op je mobieltje wat er gebeurt rond je huis. Als iemand aanbelt, kun je bijvoorbeeld kijken wie er voor de voordeur staat.
- Opgeslagen beelden bekijken. Je kunt ook beelden bewaren en uitgesteld bekijken. Dit is extra handig om aan te tonen dat er iemand op een bepaald moment in de buurt van je woning is geweest. Verder in dit artikel komen we op de diverse opslagmogelijkheden terug.
Hoewel het eenvoudig lijkt, is het installeren van bewakingscamera’s echt vakwerk. Een specialist ter zake bekijkt bij je thuis waar je de camera’s het best positioneert om zones te vermijden die buiten het zicht van de camera’s vallen. Anderzijds kennen deze vakspecialisten ook de mogelijkheden en de beperkingen van de camera’s die ze installeren. Voor specifieke situaties kunnen deze vakspecialisten je zeker helpen met de keuze van de juiste camera.
Wil je gewoon zelf een bewakingscamera kopen en deze bij je thuis installeren, dan lees je in dit artikel onze top vijf van beste bewakingscamera’s.
Welke soorten camerabewaking voor thuis bestaan er?
Er bestaan verschillende soorten camera’s waarmee je je woning of je bedrijf kunt bewaken. De belangrijkste onderverdeling is deze tussen domecamera’s en cilindercamera’s.
- Domecamera’s. Deze herken je aan de bolvormige behuizing. Je filmt er 360° mee in het rond. Verder kun je er ook mee inzoomen op specifieke gebieden en hebben ze vaak ook een infraroodfunctie.
- Cilindervormige camera’s. Dit is het meest voorkomende type van camera. Installeer je een cilindercamera, dan moet je rekening houden met het bereik dat ze hebben. Je kunt niet 360° in het rond filmen, maar enkel in een bepaalde hoek. Anderzijds zijn het universele en handig inzetbare camera’s die je binnen en buiten kunt gebruiken.
- Bulletcamera’s zijn nog compacter en hebben een bolvormige behuizing. Ze zijn zeer geavanceerd qua zoom en draaimogelijkheden.
Camerabewaking is een stuk goedkoper geworden door de opkomst van digitale beelden. Verder zijn ze ook heel slim geworden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor camera’s die werken met bewegingsdetectie. Het is ook mogelijk om bewakingscamera’s samen te laten werken met je smart home system. Dan krijg je bijvoorbeeld automatisch een melding op je mobieltje als er iemand in de buurt van je woning komt. Allemaal gave zaken die de kans op een inbraak in je woning aanzienlijk doen afnemen!
Moet je je bij het plaatsen van camerabewaking thuis aan bepaalde regels houden?
Kun je dan zomaar een bewakingscamera kopen en die meteen in werking laten stellen? Op zich moet dit kunnen, maar hou er rekening mee dat het plaatsen van een bewakingscamera wel aan bepaalde regels is gebonden. Zo mag je de camera enkel richten op je eigen woning en je eigendom. De camera op straat richten om te filmen wat er daar allemaal gebeurt, is niet toegestaan. Ook binnen mag je niet zomaar alles filmen. Je moet kenbaar maken dat er camera’s geplaatst zijn die bijvoorbeeld bezoekers van een gebouw filmen.
Wil je graag je woning laten uitrusten met camerabewaking? Dan is het aan te raden om hiervoor een specialist ter zake in te schakelen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande knop. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met het gewenste bedrijf een afspraak in kunt plannen.
Soorten bewakingscamera’s om je eigendom te bewaken
Zowel bij domecamera’s als bij cilindercamera’s bestaan er analoge en digitale types. De meerderheid die je tegenwoordig kunt kopen zijn digitale camera’s. Digitale bewakingscamera’s maken gebruik van het Internet Protocol (IP) om gegevens te verzenden en te ontvangen. Je kunt ze met andere woorden rechtstreeks op het internet aansluiten. Analoge camera’s verbind je met een coaxkabel naar een tv-scherm en/of een videorecorder.
Bij de digitale camera’s zie je vooral IPC’s (Internet Protocol Camera’s), die het best scoren qua prijs, gebruiksgemak en kwaliteit.
Daarnaast heb je ook nog eens de keuze of je wil werken met een draadloze camera of met een camera met een kabel.
Draadloze camera’s hebben als voordeel dat ze relatief goedkoop zijn. Bovendien zijn ze gemakkelijk te plaatsen. Je hoeft geen gaten te boren voor leidingen en er komen weinig infrastructuurwerken bij kijken. Daarnaast hebben draadloze camera’s ook nog eens als voordeel dat je ze kunt verplaatsen. De plaatsing is met andere woorden niet definitief. Let wel dat draadloze camera’s dan ook nadelen hebben. Plaats je gewoon een draadloze camera bij de toegang van je woning, dan kan er iemand gewoon met deze camera gaan lopen. Er zijn dus ook heel wat voordelen aan professionele systemen die door een professionele firma bij je thuis geplaatst zijn.
Hoe beelden van een bewakingscamera opslaan?
Wil je een systeem van beveiligingscamera’s bij je thuis laten plaatsen, dan moet je op voorhand goed nadenken over hoe je de beelden ervan wil bekijken. Zoals gezegd kun je ze live bekijken. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld actief wil opvolgen wat er allemaal op een parking of in de buurt van je woning gebeurt. Anderzijds kun je de beelden ook opslaan, om ze uitgesteld te bekijken en te kunnen bewijzen dat er iemand heeft proberen in te breken.
De beelden opslaan kan op verschillende manieren.
- Lokale opslag. Sommige camera’s hebben een ingebouwde opslagmogelijkheid, bijvoorbeeld een SD-kaart of een harde schijf. Je kunt het opslagmedium dan uit de camera nemen en de beelden op je laptop of tv bekijken.
- Daarnaast zijn network video recorders (NVR’s) ook populair. Als je meerdere camera's hebt of meer geavanceerde opnamemogelijkheden wilt, kun je een NVR gebruiken. Met een NVR kun je videobeelden van IP-camera’s opslaan en beheren. Je kunt beelden bekijken en analyseren op een scherm dat je op je NVR aansluit. Bij onze partners kun je bijvoorbeeld een set van vier camera’s en een NVR kopen.
- Opslag in de cloud is ook mogelijk. Afhankelijk van het type camera dat je installeert of laat installeren, bieden firma’s de mogelijkheid aan om de beelden naar een cloudopslagdienst te uploaden. Ongeacht je locatie, kun je de beelden bekijken in een specifieke app op je mobieltje of op je laptop. Cloudopslag is handig omdat je hierbij niet afhankelijk bent van fysieke hardware zoals videorecorders of harde schijven. Anderzijds gaat deze cloudopslag gepaard met een abonnement, dat je maandelijks betaalt. Bovendien houden deze cloudopslagdiensten ook de beelden niet oneindig bij. Bekijk altijd goed de voorwaarden en de mogelijkheden vooraleer je een contract afsluit.
Wat kost een camera en een recorder?
De prijs voor een degelijke digitale IP camera is gemiddeld 100 euro. Er bestaan ook toestellen die een stuk meer kosten, maar dan ook meer mogelijkheden hebben dan een basiscamera. Om de beelden met een NVR op te nemen, moet je ook nog eens rekenen op gemiddeld 200 euro voor de aankoop van dit toestel.
Dit maakt het mogelijk om een camera functioneel te hebben voor 300 euro. Per camera die je extra wenst te installeren, reken je er nog eens 100 euro per stuk bij. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de meeste NVR’s geschikt zijn om vier camera’s op aan te sluiten.
Deze prijzen gelden voor de installatie door een professionele firma. Bespreek zeker de mogelijkheden. Soms kan een firma bijvoorbeeld ook de nodige hardware leasen. Dan betaal je een vaste prijs per maand voor alles, maar zijn de camera’s en de hardware wel niet jouw eigen bezit.
Meerdere offertes vergelijken
Wil je je woning met camerabewaking uitrusten, dan is het een goed idee om verschillende offertes aan te vragen. Dit kan via onze website in enkele muisklikken gebeuren. Bekijk je de offertes die je eenvoudig in je mailbox ontvangt, dan sta je vaak versteld van de onderlinge prijsverschillen voor hetzelfde werk. Bovendien geeft een offerte ook een goed inzicht in hoe een aannemer een klus wil aanpakken. Dit kan ook de doorslag geven om voor een bepaalde firma te kiezen. Een goedkope offerte is oké, maar ook de vakkennis en expertise zijn belangrijk en een offerte is hier een goede staalkaart voor.
Op zoek gaan naar een goede aannemer voor het installeren van bewakingscamera’s is niet zo gemakkelijk. Soms ken je de regio waarin je een woning gekocht hebt nog niet zo goed. Bepaalde firma’s scoren dan misschien wel goed qua naambekendheid, maar deze zijn daarom niet altijd de goedkoopste of de beste. Vraag je offertes via ons systeem aan, dan geef je een eerlijke kans aan de diverse aannemers die zich geregistreerd hebben. De beste en de goedkoopste wint zodoende altijd, en daar doe jij dan natuurlijk je voordeel mee!
Vraag dus vandaag nog je offertes aan voor het installeren van camerabewaking!
Wil je graag je woning laten uitrusten met camerabewaking? Dan is het aan te raden om hiervoor een specialist ter zake in te schakelen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande knop. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met het gewenste bedrijf een afspraak in kunt plannen.
Slotwoord
Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je een goed zicht hebt op de mogelijkheden van camerabewaking voor je woning. Met een goede bewaking ben je toch altijd iets meer gerust als je van huis bent.
Wens je nog verder te gaan en je woning op andere manieren te beveiligen? Lees dan zeker onze artikels over deurbeveiliging of de beste koop qua beveiligingscamera’s. Een beroep doen op een specialist om camerabewaking aan je woning te installeren kost wel wat, maar dan ben je meteen zeker dat het werk voldoet aan alle normen en kwaliteitseisen. En dankzij dit vakwerk wordt je woning op een discrete manier extra veilig. Vraag vandaag nog via onze website vrijblijvend verschillende offertes voor camerabewaking aan!