Beste bijzetslot

Wil je je woning op een eenvoudige en snelle manier inbraakveilig maken zonder het huidige cilinderslot te vervangen? Overweeg dan de aankoop van een bijzetslot.

Een bijzetslot is letterlijk een bijkomend slot op een voor- of achterdeur, maar ook op een raam. Er bestaan heel veel soorten bijzetsloten.

Typisch zijn bijvoorbeeld de pensloten. De naam penslot verwijst naar een pen die je uit het slot schuift. Een penslot is een moderne versie van een grendel. Wie al eens een middeleeuws kasteel bezocht heeft, weet dat grendels een oude en nog steeds bijzonder efficiënte manier zijn om een woning te beveiligen.

Precies omdat er heel wat soorten bijzetsloten bestaan, geven we hier eerst even wat terminologie en begrippen mee. Hierdoor krijg je een overzicht van de soorten bijzetsloten die er bestaan.

 • Inbouw bijzetslot: Dit is een bijzetslot dat je letterlijk in de deur inbouwt. Vergelijk het met het vaste hoofdslot van een voordeur of het sluitwerk van een binnendeur. Om een dergelijk bijzetslot te plaatsen, moet je de nodige ruimte in de deur en het deurkozijn frezen. Er bestaan inbouw cilindersloten en inbouw pensloten. Dit laatste soort slot is dus eigenlijk een grendel die je in de deur inbouwt en met een sleutel (meestal een uniforme stersleutel) sluit.
 • Opbouw bijzetslot: Een opbouw bijzetslot noemt men vaak een oplegslot. Dit is dus een bijkomend slot dat je in opbouw op een deur plaatst. Een dergelijk slot bestaat uit twee stukken. Het ene stuk met de dag- en nachtschoot bevestig je dan op de deur, het andere stuk (de inbouwkom) plaats je op het deurkozijn. Een oplegslot sluit je enkel van de binnenkant van je woning. Dit gebeurt dan met een draaiknop, dus zonder sleutel.

Per soort bijzetslot zijn wij op zoek gegaan naar het beste slot. Onze bevindingen vind je in onderstaande tabel:

Onze top 5 bijzetsloten

Afbeelding

Product


Nemef bijzetslot met haakschoot

Onze beste koop!

Nemef bijzetslot met haakschoot

Beste inbouw bijzetslot voor deuren in hout

of

Nemef Veiligheidsbijzetslot 1008

Nemef Veiligheidsbijzetslot 1008

De beste inbouw deurgrendel voor deuren in hout

of

Lips oplegslot met blokschoot

Lips oplegslot met blokschoot

Beste sleutelloze oplegslot

of

Nemef bijzetslot opbouw 2565

Nemef bijzetslot opbouw 2565

Beste lichte slot voor lichte deuren en ramen

of

FIAM bijzetslot met dubbele pen

FIAM bijzetslot met dubbele pen

Beste gelijksluitende slot voor twee deuren

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Nemef bijzetslot met haakschoot

Beste inbouw bijzetslot voor deuren in hout

Nemef bijzetslot met haakschoot

of

Nemef Veiligheidsbijzetslot 1008

De beste inbouw deurgrendel voor deuren in hout

Nemef Veiligheidsbijzetslot 1008

of

Lips oplegslot met blokschoot

Beste sleutelloze oplegslot

Lips oplegslot met blokschoot

of

Nemef bijzetslot opbouw 2565

Beste lichte slot voor lichte deuren en ramen

Nemef bijzetslot opbouw 2565

of

FIAM bijzetslot met dubbele pen

Beste gelijksluitende slot voor twee deuren

FIAM bijzetslot met dubbele pen

of

Naast de soorten bijzetsloten, merk je ook vaak verschillen hoe ze werken. De meeste bijzetsloten werken met volgende mechanismes.

 • Cilinderslot: Dit is een gelijkaardig slot dat je in de voordeur plaatst. Zie ons artikel over cilindersloten. Je koopt apart je cilinder en plaatst die in het bijzetslot.
 • Grendel met stersleutel: Een dergelijk slot heeft ook een sleutel, maar het is een kruisvormige stersleutel. De sleutel is niet zo geavanceerd als deze van een cilinderslot. Het is hier gewoon een hulpmiddel om een grendel, die vaak in de deur ingebouwd is, toe te schuiven.
 • Een inbouw cilinderslot kun je van aan de binnen- en aan de buitenkant van je woning afsluiten, omdat de cilindermantel de volledige deur doorboort. Een grendel kun je enkel aan de binnenkant van de woning gebruiken. Opbouw bijzetsloten (zoals oplegsloten) gebruik je ook enkel als je in je woning bent. Je vergrendelt bijvoorbeeld de voordeur voor je gaat slapen.

Om het begrip nog wat verder te vergroten, nemen we hier nog wat terminologie op:

 • Nachtschoot: Dit is een metalen blok die voor de afsluiting zorgt. Sluit je het slot, dan schuift de nachtschoot tot in de inbouwkom.
 • Haakschoot: Dit is een andere, meer veilige variatie van een nachtschoot. In plaats van horizontaal uit het slot te schuiven, “haakt” deze schoot zich vast in een speciale inbouwkom.
 • Inbouwkom: Dit is als het ware een opening waarin de nachtschoot of de haakschoot schuift. Zit de schoot in de inbouwkom, dan is de deur of het raam vergrendeld.
 • Dagschoot: Dit is de schoot die je gewoon met een klink kunt openen, zonder dat er een sleutel bij komt kijken. De dagschoot is meestal schuin en kan worden ingedrukt. Hierdoor is het mogelijk de deur dicht te trekken zonder de deurkruk te bedienen, zelfs als er geen deurkruk aanwezig is.
 • Hoofdslot: verwijzen we naar het eigenlijke slot van je voordeur, dat in het sluitwerk van de deur zit waar ook een klinkopening is, dan spreken we over het hoofdslot.

Om even samen te vatten: er is dus een even grote keuze in bijzetsloten als er voor sloten in het algemeen is.

Goede bijzetsloten beschikken eveneens over een certificaat of een keurmerk. Denk maar aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen of een SKG-certificering met een, twee of drie sterren. Sommige bijzetsloten hebben een kerntrekbeveiliging en een haakse schoot om je woning extra te beveiligen.

Een belangrijk verschil met het hoofdslot van je woning is dat een bijzetslot niet in verbinding staat met een klink. Er is in principe ook geen dagschoot. Het is dus gewoon een nachtschoot die je opent of sluit met een sleutel. Hierdoor is een bijzetslot vaak ook wel iets goedkoper dan het hoofdslot van je woning.

Beste inbouw bijzetslot voor deuren in hout – Nemef bijzetslot met haakschoot

Heb je een voordeur in hout waarvan het cilinderslot niet helemaal meer van deze tijd is? Dan kun je je woning toch extra inbraakveilig maken met dit Nemef bijzetslot met haakschoot. Zeker als je wat handig bent en er niet voor terugschrikt om een uitsparing uit de deur en het deurkozijn te frezen, dan is dit slot echt een grote aanwinst voor je woning.

Het Nemef bijzetslot met haakschoot doet precies wat de naam zegt. Het is een bijkomend slot voor je deur. Je plaatst het bijvoorbeeld boven of onderaan in de houten deur. Verlaat je de woning, dan kun je dus je woning nog eens extra afsluiten aan de buitenkant. Dit slot kun je op een naar binnen- of naar buiten draaiende deur plaatsen, en dit zowel links als rechts

Een bijkomend voordeel is dat het geschikt is voor alle houten kozijnen. De stalen haakschoot sluit de deur goed af. De voorplaat en de meegeleverde sluitplaat zijn gemaakt uit roestvrij staal, waardoor het inderdaad roestbestendig, maar ook vochtbestendig is.

Als nadeel bij dit bijzetslot noteren we dat het een behoorlijke klus is om het te plaatsen. Je moet over de nodige tools en vakkennis beschikken om de uitsparing voor dit bijzetslot in je deur te frezen. Lukt het niet zo goed, dan beschadig je maar mooi je voordeur en is er geen weg terug. Een ander nadeel is dat je voor dit bijzetslot nog eens apart een cilinder moet kopen. Opteer je meteen voor een nieuwe deur, dan plaats je een driepuntsslot, wat een bijzetslot zoals dit eigenlijk overbodig maakt.

Cilinder niet inbegrepen bij de aankoop.

Voordelen
 • Roestvrij staal
 • Extra sterke haakschoot
 • Geschikt voor alle types houten deuren
Nadelen
 • Cilinder niet inbegrepen
 • Veel werk om te plaatsen
 • Niet goedkoop
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie op zoek is naar een inbouw bijzetslot om je woning inbraakveilig te maken. Het is een behoorlijke klus om dit inbouwslot te plaatsen, maar eens het er is, heb je je woning wel goed beveiligd tegen inbrekers. Nadeel is wel dat je nog eens apart een cilinderslot moet kopen.

De beste inbouw deurgrendel voor deuren in hout – Nemef Veiligheidsbijzetslot 1008

Wens je een woning of zelfs een bepaalde ruimte in je woning extra goed te beveiligen? Plaats dan het Nemef 1008 bijzetslot in de deur. Het Nemef 1008 slot is een bijzonder robuust en veilig penslot. Zo heeft het slot maar liefst twee grendels die je met een stersleutel afsluit.

Het slot kun je niet gebruiken als hoofdslot, maar is dus een bijkomende vergrendeling die je in de deur inbouwt.

Inderdaad, je maakt van je woning als het ware een nachtkluis met dit slot. Het Nemef 1008 bijzetslot is hiervoor bijvoorbeeld uitgerust met een extra stevige sluitkom voor de grendels. Bij de aankoop krijg je meteen ook nog eens beslag meegeleverd waarmee je het sleutelgat extra kunt beveiligen.

Dit slot beschikt over het Politiekeurmerk Veilig Wonen en heeft een SKG-certificering met een ster. Zowel het slot als de sluitkom zijn gemaakt uit roestvrij staal. Het slot zelf sluit mooi en soepel af. Eens je het slot geplaatst hebt, is het best esthetisch. Je ziet namelijk enkel het sleutelgat en geen log oplegslot.

Als nadeel noteren we hier ook dat het een behoorlijke klus is om dit inbouwslot goed te plaatsen. De stersleutels zijn wel veilig, maar wij vinden ze wat groot om makkelijk op te bergen. Stersleutels hebben niet dezelfde veiligheid als unieke sleutels van een cilinderslot. Dit slot is dan ook ideaal als bijkomende beveiliging, maar niet als hoofdslot.

Het slot is op zich behoorlijk zwaar (910 gram), wat eventueel de werking van de deur kan bemoeilijken.

Precisiewerk om dit bijzetslot op een goede manier te plaatsen.

Voordelen
 • Twee grendels
 • Robuust staal
 • Politiekeurmerk Veilig Wonen
 • Onzichtbaar als de deur gesloten is (behalve het sleutelgat)
Nadelen
 • Grote klus om het te plaatsen
 • Niet zo goedkoop
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een extra sterk en veilig bijzetslot zoekt voor een voordeur of een deur binnensluis. Dankzij de dubbele pen en de sluitkom zorg je voor extra inbraakveiligheid. Een slot zoals dit is dan ook een must voor plaatsen waar je kostbare spullen bewaart.

Beste sleutelloze oplegslot – Lips oplegslot met blokschoot

Ben je op zoek naar een extra slot om je woning te beveiligen, maar heb je er geen zin in om een inbouw deurslot te plaatsen? Dan kun je gaan voor een opbouwslot of oplegslot. Stel dat je woning bijvoorbeeld een eiken deur heeft, dan is het idee om erin te frezen inderdaad niet zo aantrekkelijk.

Het voordeel van een oplegslot is dat je bovendien geen sleutel nodig hebt om dit slot te laten functioneren. Ga je bijvoorbeeld 's nachts slapen, dan draai je met een grendel de nachtschoot in de inbouwkom.

De beste koop bij dit soort sloten is voor ons het Lips oplegslot met blokschoot. Het is een robuust slot met een massieve nachtschoot die de woning goed beveiligt. Het heeft een SKG certificering met een ster. Het slot zelf is eenvoudig te plaatsen volgens de gebruiksaanwijzing.

Toch heeft het Lips oplegslot met blokschoot ook wel wat nadelen. Je moet er goed op letten of je een links- of rechtssluitend slot nodig hebt en aankoopt. Dit soort slot kun je niet zomaar omkeren. Het is alleen te gebruiken voor houten deuren, niet voor aluminium deuren.

Nadeel is ook dat het enkel van binnen sluit, dus met andere woorden als je in de woning bent. Het heeft een gewone nachtschoot en geen haakschoot. Tenslotte ziet het slot er ook vrij zwaar uit omdat het op de deur geplaatst is.

Niet universeel inzetbaar, enkel voor houten deuren.

Voordelen
 • Makkelijk te plaatsen
 • Veilig
 • Stevige nachtschoot
Nadelen
 • Zwaar
 • Enkel voor houten deuren
 • Enkel van binnen te sluiten
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een goede oplossing zoekt en een bijzetslot in opbouw wil plaatsen. Het voordeel is dat je het bijzetslot dus niet in de deur zelf moet inwerken en je geen sleutels nodig hebt. Het is een veilig slot, maar het oogt wat zwaar op de deur in de inkomhal. Als dit nadeel niet zo belangrijk is voor jou, is dit evenwel een perfect bijzetslot.

Beste lichte slot voor lichte deuren en ramen – Nemef bijzetslot opbouw 2565

Ben je specifiek op zoek naar een licht en een compact bijzetslot om bijvoorbeeld een kunststof deur inbraakveilig te maken? Of om een extra beveiliging op een raam te voorzien? Dan raden we het Nemef bijzetslot opbouw 2565 aan. Dit bijzetslot weegt 150 gram en is een typisch penslot. Met een sleutel schuif je dus een grendel in een inbouwkom. 

Het Nemef bijzetslot opbouw 2565 is niet bedoeld als enige en belangrijkste beveiliging, maar zorgt wel voor een extra beveiliging naast het hoofdslot, wat ook gewoonweg de bedoeling is.

Het slot heeft een certificering met één SKG ster, wat de nodige veiligheid garandeert. De inbouwkom is uit roestvrij staal gemaakt, net zoals de pen van het penslot. Met een gewicht van 150 gram is het Nemef bijzetslot opbouw 2565 bovendien veilig en licht.

Naast de genoemde voordelen heeft het Nemef bijzetslot opbouw 2565 ook wel wat nadelen. Zo loopt het sluiten wat stroef, je hebt weinig plaats om de sleutel rond te draaien. Je krijgt slechts twee sleutels meegeleverd. Bij veel bijzetsloten zijn dit er drie.

Het is bovendien niet mogelijk om dit slot in een gelijksluitende uitvoering te vinden. We bedoelen hiermee dat je op verschillende ramen of deuren sloten plaatst die je met dezelfde sleutel kunt openen of sluiten.

Het sluiten gaat wat stroef.

Voordelen
 • Licht
 • Stevige stalen pen en inbouwkom
 • SKG certificatie met 1 ster
Nadelen
 • Sleutel gaat wat stroef op de kop van het slot
 • Geen gelijksluitende uitvoering
 • Slechts 2 sleutels
Conclusie

Ben je op zoek naar een bijzetslot om kunststof ramen en deuren extra te beveiligen tegen inbrekers, dan raden we het Nemef bijzetslot opbouw 2565 aan. Het is niet geschikt als hoofdslot, maar daar is het bijzetslot ook niet voor ontworpen. Je kunt het best zien als een extra beveiliging, die je met een minimum aan middelen kunt plaatsen.

Beste gelijksluitende slot voor twee deuren – FIAM bijzetslot met dubbele pen

Wil je op twee verschillende deuren een bijzetslot plaatsen en hiervoor dezelfde sleutels gebruiken, dan raden we het gelijksluitende FIAM bijzetslot aan.

Met maar liefst 2 SKG sterren is dit een bijzonder veilig en stevig slot. Het beschikt over de standaardmaten en je kunt het in zowel links- als rechtsdraaiende deuren inbouwen.

Elk slot beschikt over twee pennen die voor een extra inbraakveiligheid in je woning zorgen. Je moet het zien als twee stalen grendels die je tegelijk toeschuift, waardoor inbrekers geen kans krijgen om binnen te komen.

 Inderdaad, grendels die je van binnen afsluit zijn vaak de beste beveiliging tegen inbrekers. Met de drie meegeleverde stersleutels bedien je dus beide sloten. Dit is handig als je ’s avonds twee deuren extra wil afsluiten voor de nacht.

Als nadeel noteren we dat het niet zo eenvoudig is om dit slot te monteren. Eens je het in de deur geplaatst hebt, is het grote voordeel dat je het niet meer ziet en je toch je woning beveiligt. Het kost je echter wel het nodige werk om dit te bereiken. Je kunt dit soort penslot met stersleutel enkel van binnenuit gebruiken. Hoewel het een veilig bijzetslot is, kun je het qua comfort niet vergelijken met een driepuntsslot.

Niet eenvoudig te monteren.

Voordelen
 • Gelijksluitend
 • Dubbele pen
 • Stalen inbouwkommen
 • Drie sleutels
Nadelen
 • Enkel van binnenuit sluiten
 • Enkel als aanvullende beveiliging
 • Vooral voor houten deuren die je extra beveiliging wil geven
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie eenzelfde penslot in twee deuren tegelijk wil inbouwen. Het is een behoorlijke klus om de sloten in te bouwen, maar je verhoogt de veiligheid in je woning aanzienlijk. Bovendien is enkel het sleutelgat zichtbaar eens het slot ingebouwd is.

Koopgids

Vooraleer je beslist een bijzetslot te kopen, moet je voor jezelf enkele vragen stellen.

Welk soort bijzetslot kies ik?

Je kunt voor verschillende redenen een bijzetslot plaatsen.

Je kunt dit bijvoorbeeld doen om het gevoel van veiligheid te verhogen als je thuis bent. In dit geval is een penslot of oplegslot ideaal. Je vergrendelt als het ware je woning van binnenuit en kunt dan op beide oren slapen. Een extra slot werkt dan een beetje als een stoorzender voor inbrekers. Stel dat ze proberen in te breken en merken dat het met de gewone methode niet lukt, dan houden ze het al snel voor bekeken. Bovendien verhoog je voor jezelf het gevoel van veiligheid, wat ook belangrijk is.

Wil je je woning extra beveiligen terwijl je buitenshuis bent? Dan ben je beter af met een inbouw bijzetslot waarin je een extra cilinder plaatst. Dit slot sluit je dan ook van buitenaf af met een extra sleutel. Dit is een bijzonder efficiënte manier om inbrekers af te schrikken. Alleen al het zicht op een extra cilinder die inbrekers moeten openbreken, werkt vaak al ontmoedigend.

Samengevat:

 • Bijzetsloten met cilinders: ideaal als je het bijzetslot van binnen en buiten wilt afsluiten.
 • Oplegsloten en pensloten: ideaal als je enkel het bijzetslot enkel van binnen wil gebruiken.

Kun je zelf een slot van een woning of appartement veranderen?

Eerst en vooral hangt het ervan af of je zelf eigenaar bent van de woning of het appartement. De toestemming om de sloten van je appartement te wijzigen is hiervan afhankelijk. Sommige huurovereenkomsten staan het toe, zolang het geen schade veroorzaakt, terwijl andere dat niet toelaten. Voordat je de sloten wijzigt, moet je zeker de verhuurder inlichten.

Bij je eigen woning of appartement kun je inderdaad zelf sloten wijzigen. Hoe je dit moet doen, kun je zien in heel wat filmpjes, bijvoorbeeld dit. Je kunt ook ons artikel raadplegen over cilindersloten.

Professionele slotenmaker

Moet ik een slotenmaker bellen om de sloten van mijn woning of appartement te vervangen?

Dat hangt af van het soort sloten dat je in je woning of appartement hebt. De meeste sloten kun je eigenlijk zelf wel vervangen als een doe-het-zelf project. Voor geavanceerde sloten schakel je het best de hulp van een slotenmaker in. Op onze website kun je bij verschillende slotenmakers offertes aanvragen. Dit kan via deze link.

Hoeveel kost het om de sloten in mijn woning te vervangen?

Dit hangt hoofdzakelijk af van het slot dat je kiest. Elektronische deursloten zullen meer tijd, arbeid en kosten voor materialen met zich meebrengen, terwijl een eenvoudig oplegslot weinig werk vraagt. Je bekijkt best de prijs van de sloten bij onze partners of leest onze reviews en maakt op basis hiervan je keuze. Een slotenmaker die een cilinderslot plaatst rekent meestal ongeveer één uur werk aan, al dan niet met nog bijkomende verplaatsingskosten.

Al bestaat er hier zeker geen vaste werktijd voor, veel slotenmakers hanteren eigen methodes en hebben soms meer of minder tijd nodig. Plaats je het slot zelf, dan bespaar je de werkuren, maar mogelijk ben je langer bezig met de klus dan een professional. Je kunt ook offertes aanvragen om een bijzetslot te plaatsen, en dan toch nog beslissen om de klus zelf te klaren.

Wat moet ik doen als ik mezelf uit mijn woning heb buitengesloten?

Als je buitengesloten bent, controleer dan eerst alle mogelijke ingangspunten op een deur of een raam die je misschien niet op slot hebt gedaan. Als je een deur of een raam niet kunt openen, vraag dan om hulp van een buurman, je huisbaas of bel een slotenmaker. Onze favoriete methode om dit scenario te vermijden is om ergens een sleutel buiten het huis te bewaren, bijvoorbeeld in een sleutelkluis, of in bewaring te geven bij de buren of familie. Op die manier kun jij altijd wel binnen, maar een inbreker kan deze sleutel natuurlijk niet gebruiken.

Sleutel vergeten bijzetslot

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van het artikel gekomen. We hopen dat we je op weg hebben geholpen met de keuze van een bijzetslot. Met een bijzetslot zorg je voor een extra beveiliging in je woning. Denk goed na over de reden waarom je een bijzetslot wil plaatsen. In sommige gevallen ben je misschien beter af met het plaatsen van een nieuwe voordeur of de aankoop van een meerpuntsslot. Beslis dus zeker niet te snel.

Je kunt er ook steeds voor kiezen om het installeren van een bijzetslot over te laten aan een vakman. Via onze website vraag je in een keer een offerte bij verschillende slotenmakers uit jouw buurt aan. Veel succes met de aankoop van een nieuw bijzetslot!

Tresna.nl
Logo