Beste infrarood camera

Een infrarood camera (ook wel warmtecamera of warmtebeeldcamera genoemd) is een speciaal soort camera die beelden maakt op basis van infrarood straling. Met een infrarood camera breng je de temperatuur van de omgeving in beeld, iets wat je met het blote oog of een gewone camera onmogelijk kunt doen. In dit artikel vind je alle informatie over de beste infrarood camera’s.

Onze top 5 infrarood camera's

Afbeelding

Product


Bosch GTC 400 C

Onze beste koop!

Bosch GTC 400 C

Beste koop infrarood camera

of

Laserliner ThermoCamera Compact Plus Warmtebeeldcamera

Laserliner ThermoCamera Compact Plus Warmtebeeldcamera

Beste compacte infrarood camera

of

Bosch GTC 600

Bosch GTC 600 C 12V Li-Ion accu thermodetector set

Beste professionele infrarood camera

of

Laserliner ThermoVisualizer Warmtebeeldcamera

Laserliner ThermoVisualizer Warmtebeeldcamera

Beste voordelige infrarood camera

of

Fluke VT04A Visuele infraroodthermometer

Fluke VT04A Visuele infraroodthermometer

Beste middenklasse infrarood camera

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Bosch GTC 400 C

Beste koop infrarood camera

Bosch GTC 400 C

of

Laserliner ThermoCamera Compact Plus Warmtebeeldcamera

Beste compacte infrarood camera

Laserliner ThermoCamera Compact Plus Warmtebeeldcamera

of

Bosch GTC 600 C 12V Li-Ion accu thermodetector set

Beste professionele infrarood camera

Bosch GTC 600

of

Laserliner ThermoVisualizer Warmtebeeldcamera

Beste voordelige infrarood camera

Laserliner ThermoVisualizer Warmtebeeldcamera

of

Fluke VT04A Visuele infraroodthermometer

Beste middenklasse infrarood camera

Fluke VT04A Visuele infraroodthermometer

of

Voor- en nadelen van een infrarood camera

Het gebruiken van een infrarood camera heeft heel wat toepassingen. Wil je een bestaande woning energiezuinig maken, dan hoort daar gewoon een warmtescan met een infrarood camera bij.

  • Met een infrarood camera kun je koudebruggen of plaatsen die slecht geïsoleerd zijn in kaart brengen.
  • Met een infrarood camera is het mogelijk om bijvoorbeeld slecht functionerende plekken van een vloerverwarming te detecteren.
  • Met een infrarood camera kun je ook nagaan of bepaalde maatregelen die je neemt om je woning te isoleren ook daadwerkelijk efficiënt zijn. Je kunt bijvoorbeeld je woning isoleren door de spouwmuren te laten opvullen met isolerende korrels. Enkel met een warmtescan kun je bewijzen dat deze korrels gelijkmatig verspreid zijn en de isolatie zijn werk dus goed doet.
  • Met een infrarood camera speur je gaten en kieren op in je woning die de koude binnenlaten.

Omdat energie een kostbaar goed wordt in onze wereld, is het belangrijk om je woning zo goed mogelijk te isoleren en te checken of je investeringen wel degelijk de moeite lonen. Een infraroodcamera helpt je hierbij. De aankoop lijkt je misschien wel duur, maar als je er aan de hand van warmtescans in slaagt om de zwakke plekken in je verwarming en isolatie weg te werken, dan win je de aankoop er zo van uit.

Wens je niet zelf te investeren in een infrarood camera, dan kun je altijd een beroep doen op een professionele thermograaf. Een thermograaf is geschoold in het analyseren van warmtebeelden en heeft ook de nodige apparatuur.

Naast infrarood camera’s die je specifiek als doe-het-zelver of in de professionele bouwsector gebruikt, bestaan er ook infrarood camera’s voor andere toepassingen.

  • We denken bijvoorbeeld aan infrarood camera’s om gebouwen te bewaken. Omdat een infrarood camera beelden maakt op basis van temperatuurverschillen, kun je ook te weten komen of iemand in het donker in je woning wil binnendringen.
  • In de medische sector zie je ook infraroodcamera’s, bijvoorbeeld om op afstand je controleren of je een verhoogde lichaamstemperatuur hebt.

In dit artikel hebben we vijf vaak verkochte infrarood camera’s voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de toestellen. Sowieso zijn alleen infrarood camera’s met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.

Ben je op zoek naar een infrarood camera om klussen snel en met weinig moeite op te knappen, dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Denk hierbij ook aan de grootte van je project en je eigen kennis van het werken met warmtebeelden. Pas dan kies je de juiste infrarood camera voor de juiste klus.

Beste koop infrarood camera – Bosch GTC 400 C

Ben je gewoonweg op zoek naar de beste infrarood camera om een energiescan van je woning uit te voeren of om koude plekken in de muren te lokaliseren. Dan kun je de Bosch CTG 400 C blind kopen. Het is een betrouwbare en oerdegelijke infrarood camera die goed uitgerust is en waar je onmiddellijk mee aan de slag kunt. Het scherm heeft een grootte van 3,5 inch en toont automatisch de heetste en de koudste pixel.

De beeldkwaliteit is verder prima te noemen en de infrarood camera heeft een groot temperatuur meetbereik tussen -10°C en +400°C. En het blijft niet alleen bij nauwkeurige metingen in een groot bereik. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om de gegevens en de beelden gemakkelijk over te dragen. Hiervoor gebruik je de GTC-overdrachtssoftware. Gewoon met een micro-USB-kabel gegevens overdragen is eveneens mogelijk. Dan zet je gewoon via een kabel bestanden over naar je laptop of pc.

Qua accessoires is het toestel goed uitgerust. Je krijgt bij de aankoop een snellader, een micro-USB-kabel, een L-Boxx en een draagriem. Zo voer je temperatuur scans uit als een echte pro.

Het is niet eenvoudig om nadelen bij dit toestel te bedenken. Dit is een infrarood camera met een professionele kwaliteit waar elke euro goed aan besteed is. Toch vinden we het jammer dat de schermgrootte beperkt is in verhouding tot de grootte van het volledige toestel.

Daarnaast is het niet mogelijk de camera op een statief vast te klikken. En tenslotte is de bescherming tegen water gecategoriseerd onder IP 53. Dit betekent dat het toestel enkel beschermd is tegen lichte waterspatten, maar niet tegen gutsende regen of waterstralen.

De schermgrootte is klein in verhouding tot de grootte van het toestel.

Voordelen
  • Groot meetbereik van -10 tot +400°C
  • Goede beeldkwaliteit
  • Groot intern geheugen
  • Nauwkeurig
Nadelen
  • Schermgrootte beperkt in verhouding met het toestel
  • Geen statiefaansluiting
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een oerdegelijke infrarood camera zoekt waar je heel precies temperatuurverschillen of koude plekken mee kunt in kaart brengen. Het grote meetbereik en het grote interne geheugen zijn de sterke punten van dit toestel, alleen jammer dat de schermgrootte wat beperkt is in verhouding tot de grootte van het toestel.

Beste compacte infrarood camera – Laserliner ThermoCamera Compact Plus Warmtebeeldcamera

Ben je op zoek naar een infrarood camera, en is het belangrijk dat het een vrij compact toestel voor een betaalbare prijs is? Dan raden we de Laserliner ThermoCamera Compact Plus aan. Het is inderdaad een compact toestel, maar het scherm is verhoudingsgewijs vrij groot. Je kunt met deze infrarood camera temperaturen in een bereik tussen -20 en +350°C in kaart brengen.

De beeldkwaliteit is heel sterk en je ziet voldoende detail als je bijvoorbeeld slecht geïsoleerde plekken in een muur of in de vloer zichtbaar wil maken. Foto’s en films die je maakt kun je ook live op je computer bekijken terwijl je ze maakt.

Een ander pluspunt is dat dit toestel een manuele focus heeft. Door aan een wieltje te draaien kun je de camera scherper zetten. Bij de meeste toestellen is hier een automatische zoom voor voorzien, maar het is nog altijd beter als je dit zelf kunt aanpassen. Verder is het mooi meegenomen dat dit toestel de IP54 beschermingsklasse tegen water heeft. Je kunt er dus al eens mee in de regen lopen en het toestel zal niet snel stuk gaan als je het regelmatig op vochtige werkplaatsen gebruikt.

Hiermee komen we bij de nadelen van de Laserliner ThermoCamera Compact Plus. Het meetbereik gaat net iets minder hoog dan bij onze beste koop. Bij De Bosch GTC400 is dit 400°C, terwijl het bij de Laserliner 350°C is. Daarnaast is het toestel ook net iets minder nauwkeurig in het bepalen van de temperatuur. We vinden het tenslotte jammer dat er minder accessoires voorzien zijn. Een handige draagriem ontbreekt hier bijvoorbeeld.

De nauwkeurigheid in het meten van de temperatuur is net iets minder groot.

Voordelen
  • Compact toestel, maar scherm verhoudingsgewijs groot
  • Meetbereik van -20 tot +350°C
  • PC Camera Functie
  • Goede beeldkwaliteit
  • Goede focus
  • Beschermingsklasse IP 54
Nadelen
  • Net iets minder nauwkeurig
  • Minder groot meetbereik
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een compacte infrarood camera zoekt met een sterke beeldkwaliteit en een groot meetbereik. De nauwkeurigheid is net iets minder groot en je krijgt ook niet zo veel accessoires.

Bekijk prijzen van de Laserliner ThermoCamera Compact Plus Warmtebeeldcamera bij verschillende winkels:

Beste professionele infrarood camera – Bosch GTC 600 C 12V Li-Ion accu thermodetector set

Ben je op zoek naar een infrarood camera, en wil je gewoon alleen de beste kwaliteit, wat de prijs van het apparaat ook is? Dan raden we de Bosch CTG 600 aan met 12V Li-Ion accu. Zoals de naam van het toestel al aangeeft, zie je hier een meetbereik dat gaat tot maximaal 600°C. De minimumtemperatuur die de camera kan detecteren en weergeven op het scherm is -20°C.

Bovendien gebeurt het meten van de temperatuur heel nauwkeurig. De infrarood resolutie op het scherm is gedetailleerd en geeft je mogelijkheden om koude zones of slecht geïsoleerde plaatsen haarfijn in kaart te brengen.

Verder is het toestel heel intuïtief in het gebruik. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om gebruik te maken van spraaktechnologie om beelden te labelen en te benoemen. Er zijn veel mogelijkheden om de beelden op het toestel zelf op te slaan of om de beelden al dan niet draadloos naar je laptop over te zetten. De knoppen zijn precies groot genoeg en staan op een voldoende ruime afstand van elkaar, zodat het bedienen en filmen heel aangenaam verloopt.

Heeft een dergelijk professioneel toestel dan wel nadelen, horen we u vragen? Een nadeel vinden we dat je bij de aankoop weinig accessoires krijgt. Daarnaast vinden we het jammer dat er geen kliksysteem voorzien is om de camera op een statief vast te klikken om bijvoorbeeld ’s nachts te filmen. En tenslotte is er geen manuele zoom met een draaiwieltje voorzien.

Je krijgt weinig accessoires meegeleverd met de aankoop van deze infrarood camera.

Voordelen
  • Spectaculair meetbereik van -20°C tot +600°C
  • Grote meetnauwkeurigheid
  • Intuïtief in gebruik, o a met spraaktechnologie
  • Goede connectiviteit
Nadelen
  • Weinig accessoires
  • Geen voorzieningen voor statief
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een infrarood camera zoekt met een meetbereik tot een extra hoge temperatuur van 600°C. Het toestel is gericht op de professional die veel en nauwkeurig wil meten. We noemen dit de beste koop als professionele camera, en dit doen we omwille van de prijs-kwaliteitsverhouding. Voor een stevige prijs van €1500 krijg je een professioneel infrarood camera in handen. Er bestaan evenwel nog betere professionele infrarood camera’s, maar deze kosten dan nog eens een stuk meer.

Beste voordelige infrarood camera – Laserliner ThermoVisualizer Warmtebeeldcamera

Wil je graag een infrarood camera kopen, maar houd je tegelijk graag de knip op de beurs voor deze aankoop? Dan raden we je aan de Laserliner ThermoVisualizer te kopen. Dit is een goed instapmodel voor wie thuis of voor professionele doeleinden visuele warmtemetingen wil uitvoeren. We zijn onder de indruk van de werking van dit toestel en de snelheid waarmee het de temperatuurzones op het scherm weergeeft. 

We merken ook een optimale verhouding tussen het scherm en de grootte van het toestel op. Daarnaast krijg je nauwkeurig en netjes de meetgegevens in cijfers bij elke opname. In het toestel is een SD-kaart van 4GB voorzien die je uit de camera kunt nemen om de beelden op je laptop op te slaan.

Hiermee komen we bij de nadelen van de Laserliner ThermoVisualizer. Om te beginnen zijn de bedieningsknoppen wat klein en gebeurt het al eens dat je op twee knopjes tegelijk drukt. Verder is het meetbereik wat beperkt als je ziet dat het tussen de -20°C tot 250°C ligt. Het toestel gebruikt geen ingebouwde accu maar losse AA-batterijen, die je regelmatig eens moet vervangen of opladen. En tenslotte moet je altijd met de SD-kaart werken om de beelden op een laptop te bewaren. Overdracht via Bluetooth is niet mogelijk.

Er is geen draadloze overdracht van beelden van de camera naar je laptop of personal computer.

Voordelen
  • Werkt snel
  • Schermgrootte goed in verhouding met toestel
  • Meetgegevens bij iedere opname
  • Uitwisselbare SD-kaart
Nadelen
  • Klein scherm alhoewel goed in verhouding tot toestel
  • Meetbereik van -20°C tot maximum 250°C
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een instapmodel voor een infrarood camera zoekt voor een relatief zacht prijsje. Het scherm is niet zo groot, maar staat perfect in verhouding tot de grootte van het toestel. Het meetbereik is behoorlijk en de meetgegevens worden nauwkeurig geregistreerd bij elke opname.

Beste middenklasse infrarood camera – Fluke VT04A Visuele infraroodthermometer

Wil je de kneepjes van de thermografie onder de knie krijgen en aan de slag gaan met een professioneel toestel van Fluke? Dan raden we je aan om een Fluke VT04A te kopen. Het is niet bepaald een goedkoop toestel, maar je kunt er wel perfect mee leren werken of het als professional maken. Om te beginnen valt het grote gebruiksgemak op. Het toestel is goed leesbaar en is voldoende groot. Het scherpstellen, heel belangrijk bij een infrarood camera, gebeurt volledig automatisch.

Op het scherm merk je dat de infraroodcamera zijn werk goed doet. Je krijgt een nauwkeurig beeld te zien waarin zowel de omgeving als de warmtezones goed zichtbaar zijn.

Hiermee komen we bij de nadelen van de Fluke VT04A. Alhoewel dit op en top een kwaliteitstoestel is, vinden we bepaalde eigenschappen toch niet zo geslaagd. Zo is het jammer dat het toestel werkt op 4 AA-batterijen die je regelmatig moet vervangen of opladen. Investeer je hiervoor in professionele oplaadbare camera-accu’s, dan betaal je daar ook de nodige prijs voor.

Verder is het meetbereik met een minimale temperatuur van -20°C en een maximale temperatuur van +250°C wat beperkt voor professionele doeleinden. Dit zijn evenwel kleine nadelen bij een veelzijdige en betrouwbare infrarood camera.

Het toestel haalt zijn stroom uit vier AA-batterijen, die je regelmatig moet vervangen of opladen.

Voordelen
  • Grote toetsen, goed leesbaar
  • Draagriem voor veiligheid
  • Veel opslagruimte op meegeleverde SD kaart
  • Manueel scherpstellen niet nodig, automatische zoom
  • Nauwkeurig
  • Goede combinatie visueel beeld en warmtebeeld
Nadelen
  • Werkt met AA-batterijen, zonder eigen oplader
  • Meetbereik van -20 tot max 250°C
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een infrarood camera zoekt die gebruiksvriendelijk is en je toelaat om snel en doeltreffend warmtemetingen uit te voeren. Het toestel heeft een meetbereik tot maximum 250°C. We vinden het jammer dat de infrarood camera werkt op 4 AA-batterijen die je regelmatig moet vervangen of opladen.

Bekijk prijzen van de Fluke VT04A Visuele infraroodthermometer bij verschillende winkels:

Koopgids

Nu we de beste infrarood camera’s op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een infrarood camera koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een infrarood camera moet voldoen.

Wil je een infrarood camera kopen voor persoonlijk gebruik of voor professionele doeleinden, dan moet je alle aspecten en eigenschappen van het toestel goed bekijken. We zetten hier even de belangrijkste eigenschappen van een infrarood camera op een rij.

Resolutie

Resolutie is een begrip dat duidt op het aantal pixels in het scherm. Je kunt de resolutie van een infrarood camera vergelijken met de resolutie van een televisietoestel of van een fototoestel. Hoe meer pixels, hoe hoger de resolutie is en hoe meer gedetailleerd het warmtebeeld is. 

Om een globaal beeld te krijgen van de isolatie van je gevel is een minder grote resolutie nodig dan om bijvoorbeeld in een machinepark fouten of defecten op te sporen.

Resolutie infrarood camera

De focus

Net zoals bij een fototoestel kun je bij een infrarood camera gaan voor verschillende manieren om de focus scherp te stellen. Dit hangt af van hoe je zelf wil werken. Ben je een ervaren thermograaf of wil je gewoon het meeste uit je beelden halen, dan kun je kiezen voor een infrarood camera met een handmatig in te stellen focus.

Bij het kiezen van de scherpstelmechanisme is het dus belangrijk om rekening te houden met je vaardigheden en de toepassing. De meest voorkomende scherpstelmechanismes zijn volgende:

  • Vast: Hierbij richt je de camera en druk je af
  • Handmatig scherpstellen: hierbij stel je de camera scherp door middel van een draaiwieltje, terwijl je naar het display kijkt.
  • Automatisch scherpstellen: de infrarood camera stelt zichzelf scherp op een voorwerp, maar als je wil kun je nog manueel de focus veranderen.
  • Automatisch en lasergestuurd scherpstellen: hiermee kunt je als extra nog met een laser de afstand meten tot een object of wand die je wenst te filmen.
  • Multifocaal: dit is een feature die typisch is voor professionele toestellen zoals bijvoorbeeld van het merk Fluke. Hierbij registreert de camera meerdere beelden met verschillende focus dieptes en combineert ze in een beeld.

Temperatuurbereik

Het temperatuurbereik is ook een belangrijk kenmerk van een infrarood camera. Wens je infrarood metingen in extreem lage of hoge temperaturen te doen, dan moet je hier bij de aankoop van een infrarood camera rekening mee houden. Om tot een nauwkeurige meting te komen kun je ook het meetbereik zelf verkleinen op het toestel.

Bij de meeste infrarood camera’s gaat het meetbereik van -10 of -20°C tot + 400°C à 600°C.

De lens

Als het op lenzen aankomt, kun je een infrarood camera opnieuw vergelijken met een fototoestel. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een camera met verwisselbare lenzen waardoor je in meerdere situaties een goed beeld kunt maken. Denk bijvoorbeeld maar aan een groothoeklens of telelens. Anderzijds kun je er ook gewoon kiezen voor een toestel met een ingebouwde standaard lens.

Gegevensopslag

Afhankelijk van het toestel kun je data op verschillende manieren opslaan. Typische mogelijkheden zijn

  • Een interne harde schijf
  • Een verwijderbare SD kaart
  • Een USB-aansluiting om beelden over te zetten naar je computer.
  • Bluetooth

Wij vinden het belangrijk om steeds een goede back-up te maken van bestanden, dus vinden vooral een USB-aansluiting of Bluetooth-overdracht van beelden belangrijk.

Gegevensopslag infrarood camera

Beeldweergave

Belangrijke begrippen zijn bijvoorbeeld

  • Kleurpaletten. Een groot kleurbereik maakt het gemakkelijker om temperatuurverschillen te detecteren.
  • Spotmarkeringen. Hiermee kunt u zelf tijdens het filmen aantekeningen maken en bijvoorbeeld zones vergelijken.

Batterijtype en levensduur

Een infrarood camera werkt altijd met een accu. Hierbij is het handig dat de camera beschikt over functies zoals een laadstatusindicator. Zo vermijd je dat je plots zonder stroom valt tijdens je werk. Bij de aankoop van een infraroodcamera kun je bijvoorbeeld letten op de capaciteit van de accu en bijvoorbeeld de mogelijkheid om accu’s te wisselen of snel op te laden.

Tips en tricks voor het maken van goede warmtebeelden

Voor een goed warmtebeeld moet er minstens 10 graden verschil zijn tussen binnen- en buitentemperatuur. En er mag geen verstoring door zonnestralen of neerslag zijn. 's Winters vroeg in de ochtend of bij bewolking zijn de omstandigheden daarom het beste.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over infrarood camera’s. Een infrarood camera kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over hoe je precies wil werken. Natuurlijk moet je ook bij stilstaan bij welk budget je wil uitgeven. Hoe vaak je een infrarood camera gebruikt, bepaalt eveneens mee de keuze. Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak als thermograaf en wil je meteen een professionele infrarood camera? Het zijn allemaal factoren die hun rol spelen.

Heb je nog bepaalde vragen over infrarood camera’s, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste infrarood camera. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een infrarood camera die geschikt is voor jou. Misschien gebruik je ooit samen met je kleinkinderen deze infrarood camera. Welk project je ook wil opknappen met je infrarood camera, we wensen je veel succes met de aankoop van jouw nieuwe infrarood camera!

Tresna.nl
Logo