Kast zelf maken

Als doe-het-zelver sta je continue voor leuke en uitdagende klussen. Met het juiste gereedschap, de juiste voorbereiding en enige kennis kan je hoe dan ook een heel eind komen. Als je zelf aan de slag gaat met projecten in en rondom je huis, kan je in ieder geval van de volgende voordelen genieten:

 • Het geeft je een voldaan gevoel als je een klus afgerond hebt
 • Je kunt een klus volledig naar eigen wens maken
 • Je hebt de volledige zeggenschap over de uiteindelijke uitkomst van je project
 • Je kunt een hoop geld besparen, aangezien je geen specialisten meer in hoeft te huren
 • Het is bovenal leuk om zélf aan de slag te gaan en jezelf te verrassen met de uitkomst

Op onze website besteden wij dan ook meerdere artikels aan het maken van eigen meubelen. Door eigen meubelen te maken, kan je namelijk óók van bovenstaande voordelen genieten. Je bespaart een hoop geld, je bepaalt zelf hoe het meubelstuk er uit komt te zien en je hebt na afloop een voldaan gevoel.

Recent hebben wij onder andere een artikel geschreven over het maken van een bureau. Zowel een regulier bureau als een sta bureau behoren daarbij tot de mogelijkheden. Dat is echter niet het enige. Ook een artikel over het maken van je eigen bed is op onze website te vinden. Het leuke aan een bed is dat je hier vele kanten mee op kunt. Dit heeft met name betrekking op de aankleding en bijbehorende accessoires.

Wij zouden Tresna niet zijn al we geen volledig overzicht zouden bieden. Mede daarom behandelen we ook het onderwerp ‘zelf een kast maken’. Als je zelf een kast gaat maken, kan je namelijk ook van bovenstaande voordelen genieten. Jij vindt het toch ook heerlijk om een prachtige kast in je huis te krijgen, terwijl je daarvoor geen vermogen uit hebt hoeven te geven? Dat behoort nu in ieder geval tot de mogelijkheden. Wel is het eventjes belangrijk dat je weet hoe je een kast moet maken. Maar, daar helpen wij je graag een handje bij.

Het maken van een kast

Kast maken 2

Als je een kast gaat maken, kom je hoe dan ook voor verschillende uitdagingen te staan. Het ultieme doel is dan ook om deze uitdagingen te overwinnen, zodat je erg trots op het eindresultaat kunt zijn.

Welke facetten komen er allemaal om de hoek kijken bij het maken van een kast? Wat zijn specifieke aandachtspunten waar je op moet letten? En bovenal: welke stappen moet je doorlopen? Op onze website kan je het antwoord op al deze vragen vinden.

Het soort kast

Zelf kast maken 2

Een kast is echter niet zomaar een kast. Dat klinkt wellicht als een cliché, maar zo is het absoluut niet bedoeld. Het is namelijk een feit dat je vele verschillende kasten hebt. Deze kasten hebben allen een andere toepassing en daardoor ook specifieke kenmerken en voordelen.

Voordat je aan de slag gaat met het maken van een kast moet je enkele belangrijke keuzes maken. Allereerst moet je nadenken over het soort kast. Ga je het liefst voor een garderobekast? Of heb je toch meer een servieskast nodig? Of heb je juist een kledingkast nodig voor op de kamer van je dochter? Of geef je toch de voorkeur aan een prachtige trappenkast onder je gloednieuwe trap?

Deze voorbeelden geven des te meer aan dat je de keus uit ongelooflijk veel verschillende soorten kasten hebt. Het is echter ook een feit dat elke kast een specifieke aanpak nodig hebt. Je kunt je wellicht voorstellen dat het maken van een kledingkast niet volledig te vergelijken is met een boekenkast. Uiteraard is het doel wel hetzelfde: het opbergen van spullen op een zo’n handig mogelijke manier. Toch zit in de bouw van deze twee kasten een behoorlijk verschil.

Dat heeft ons er dan ook tot doen besluiten om meerdere artikelen te schrijven. We hebben over de volgende kasten een artikel geschreven, met daarin de te ondernemen stappen:

Voor al deze verschillende soorten kasten hebben wij een (uitgebreid) artikel geschreven. In die artikelen komt duidelijk naar voren hoe je een dergelijke kast kunt maken. We beschrijven stap voor stap de handelingen die je uit dient te voeren. Maar, we gaan ook nog een stukje verder.

Bij de verschillende soorten kasten hebben we namelijk ook enkele passages toegevoegd. Per artikel zijn de volgende passages toegevoegd:

 • De voorbereidingen die je dient te treffen
 • Het ontwerp van de kast
 • Het formaat van de kast
 • Het te gebruiken materiaal voor de kast
 • De benodigdheden voor het project
 • De aandachtspunten
 • Het stappenplan voor het maken van de kast

Hieronder zullen wij per onderwerp een korte toelichting geven, zodat het volledig duidelijk is waar we op doelen.

De voorbereidingen

Kast maken

Je kunt logischerwijs niet zomaar van start gaan met het maken van je eigen kast. Nee, door de juiste voorbereidingen te treffen, kan je een vliegende start maken. Bovendien zorgen deze voorbereidingen ervoor dat je uiteindelijk het gewenste resultaat kunt behalen.

In het proces van de voorbereidingen is het belangrijk om enkele vragen te beantwoorden. Allereerst moet je een ontwerp van de kast gaan maken. Je kunt hier overigens ook een specialist voor inschakelen. Het tekenen van een ontwerp is namelijk niet al te makkelijk.

Bij het tekenen van het ontwerp dien je ook met enkele zaken rekening te houden. Denk bijvoorbeeld goed na over de toepassing van de kast. Als je besloten hebt om een kledingkast te maken, moet je goed nadenken over de inrichting. Op welke plekken moet je kleding op kunnen hangen? Wil je nog lades hebben waar je bijvoorbeeld je ondergoed en sokken in kunt leggen? Of wil je alleen maar planken waarop de kleding gelegd kan worden?

Door dergelijke vragen te beantwoorden, kan je in één keer het juiste ontwerp maken. Een ander belangrijk aspect daarbij is het formaat van de kast. Hoe groot kan de kast worden? Hoeveel ruimte heb je over in de desbetreffende kamer waar de kast dient te komen? Neem deze afmetingen direct mee in je tekening. Als je namelijk ergens een rekenfout maakt, valt dit direct op in je bouwtekening.

Bij het maken van een ontwerp dien je uiteraard ook met je eigen smaak rekening te houden. Zorg er dan ook voor dat je jouw smaak op papier weet om te zetten in een kloppend ontwerp. Houd hierbij rekening met kleurgebruik, met eventuele patronen en met eventuele accessoires.

Tot slot is er nog één belangrijk onderdeel binnen de voorbereiding. Je moet namelijk ook een keuze gaan maken over het materiaal dat je gaat gebruiken. Voor de hand liggende keuzes zijn onder andere hout en MDF platen. Maar, voor wat soort hout ga je dan? En in welke kleur ga je de MDF platen verven? Dergelijke vragen kan je het beste ook al voor jezelf gedurende de voorbereiding beantwoorden.

De benodigdheden

Als je met een project aan de slag gaat, is het prettig als je alle benodigdheden bij de hand hebt. Daarmee maak je het niet alleen een stuk makkelijker, maar ook nog eens leuker. Je kunt namelijk continue bezig zijn met datgene wat je leuk vindt: het maken van een kast.

Mede daarom vind je in onze artikelen continue terug welke benodigdheden je nodig hebt. Denk hierbij aan materiaal, maar ook zeker aan gereedschappen. Bij het maken van een kast is het bijvoorbeeld belangrijk om de lades en/of planken op de juiste maat te zagen. Daarom geven wij ook adviezen over het te gebruiken gereedschap.

De aandachtspunten

Bij het maken van een eigen meubelstuk heb je altijd te maken met aandachtspunten. Dit zijn punten waar je wellicht niet zelf direct aan denkt. Toch zijn deze punten behoorlijk belangrijk. Om je voor de volle 100% te kunnen helpen, hebben wij deze aandachtspunten dus ook per kast nader uitgeschreven.

Dit alles met maar één doel: het voor jou zo makkelijk mogelijk maken. Denk nog maar eens terug aan de voordelen die je aan het begin van dit artikel hebt gelezen.

Het stappenplan

Zelf een kast maken

Uiteindelijk kom je dan uit bij het stappenplan. In dit stappenplan lichten wij stap voor stap toe welke werkzaamheden je uit dient te voeren. Ook geven we hierbij handige tips, zodat je het project nog makkelijker kunt maken voor jezelf.

In dit stappenplan geven we tevens aan welke gereedschappen je nodig hebt. Ook geven we aan op welke aspecten je goed dient te letten; dit gaat dan ook hand in hand met de hierboven benoemde aandachtspunten.

Besluit

Ben je klaar voor het maken van je eigen kast? Heb je er zin in? We nodigen je graag uit om de stappenplannen te bekijken voor het maken van je eigen kast. Hieronder kan je nogmaals de lijst vinden met kasten waarvoor wij een uitgebreid stappenplan hebben geschreven. Maak het jezelf makkelijk; volg dit stappenplan nauwlettend en let goed op alle benoemde aandachtspunten. Na afloop van het project kan je dan absoluut tevreden zijn over de uiteindelijke uitkomst.

Het maken van een boekenkast
Het maken van een garderobekast
Het maken van een trappenkast
Het maken van een kledingkast
Het maken van een servieskast
Het maken van een ladekast

Plaats een reactie