Kast zelf maken

Ben jij van plan om zelf een kast te maken? Dan is het belangrijk om goede voorbereidingen te treffen. 

Zo is het eerst belangrijk om te beslissen welk soort kast het gaat worden. Wanneer je dat weet, kan je echt beginnen met de voorbereidingen, om vervolgens daadwerkelijk de kast te maken. Op deze pagina vind je een stappenplan voor het zelf maken van een kast.

Niet onnodig tijd verliezen?

Wil jij zo snel mogelijk aan de slag met het maken van jouw kast en zo min mogelijk tijd kwijt zijn het lezen van dit artikel en het voorbereiden van jouw klus? Dan raden wij je aan om een kleine investering te doen in bijvoorbeeld het product Freds bouwtekeningen. Dit zal je veel tijd besparen!

Redenen om zelf een kast te maken

Als doe-het-zelver sta je continue voor leuke en uitdagende klussen. Met het juiste gereedschap, de juiste voorbereiding en enige kennis kan je hoe dan ook een heel eind komen. Als je zelf aan de slag gaat met projecten in en rondom je huis, kan je in ieder geval van de volgende voordelen genieten:

  • Het geeft je een voldaan gevoel als je een klus afgerond hebt
  • Je kunt een klus volledig naar eigen wens maken
  • Je hebt de volledige zeggenschap over de uiteindelijke uitkomst van je project
  • Je kunt een hoop geld besparen, aangezien je geen specialisten meer in hoeft te huren
  • Het is bovenal leuk om zélf aan de slag te gaan en jezelf te verrassen met de uitkomst

Op onze website besteden wij dan ook meerdere artikels aan het maken van eigen meubelen. Door eigen meubelen te maken, kan je namelijk óók van bovenstaande voordelen genieten. Je bespaart een hoop geld, je bepaalt zelf hoe het meubelstuk er uit komt te zien en je hebt na afloop een voldaan gevoel.

Recent hebben wij onder andere een artikel geschreven over het maken van een bureau. Zowel een regulier bureau als een sta bureau behoren daarbij tot de mogelijkheden. Dat is echter niet het enige. Ook een artikel over het maken van je eigen bed is op onze website te vinden. Het leuke aan een bed is dat je hier vele kanten mee op kunt. Dit heeft met name betrekking op de aankleding en bijbehorende accessoires.

Wij zouden Tresna niet zijn al we geen volledig overzicht zouden bieden. Mede daarom behandelen we ook het onderwerp ‘zelf een kast maken’. Als je zelf een kast gaat maken, kan je namelijk ook van bovenstaande voordelen genieten. Jij vindt het toch ook heerlijk om een prachtige kast in je huis te krijgen, terwijl je daarvoor geen vermogen uit hebt hoeven te geven? Dat behoort nu in ieder geval tot de mogelijkheden. Wel is het eventjes belangrijk dat je weet hoe je een kast moet maken. Maar, daar helpen wij je graag een handje bij.

Stappenplan zelf een kast maken

Als je een kast gaat maken, kom je hoe dan ook voor verschillende uitdagingen te staan. Het ultieme doel is dan ook om deze uitdagingen te overwinnen, zodat je erg trots op het eindresultaat kunt zijn.

Welke facetten komen er allemaal om de hoek kijken bij het maken van een kast? Wat zijn specifieke aandachtspunten waar je op moet letten? En bovenal: welke stappen moet je doorlopen? In onderstaand stappenplan vind je het antwoord op al deze vragen.

kast zelf maken

Stap 1: Plek van de kast bepalen

Wanneer je je zelf een kast gaat maken, dien je eerst te bepalen waar de kast komt te staan. Wanneer je op deze pagina bent, is de kans groot dat je al weet waar je kast dient te komen. Deze informatie heb je nodig bij de volgende stappen.

Stap 2: Soort kast kiezen

Nadat je hebt bepaald waar de kast moet komen, is het tijd om te bepalen welk soort kast je wilt maken en waar je deze voor wilt gaan gebruiken. 

Een kast is namelijk niet zomaar een kast. Dat klinkt wellicht als een cliché, maar zo is het absoluut niet bedoeld. Het is namelijk een feit dat je vele verschillende kasten hebt. Deze kasten hebben allen een andere toepassing en daardoor ook specifieke kenmerken en voordelen.

Ga je het liefst voor een garderobekast? Of heb je toch meer een servieskast nodig? Of heb je juist een kledingkast nodig voor op de kamer van je dochter? Of geef je toch de voorkeur aan een prachtige trapkast onder je gloednieuwe trap?

 Als je besloten hebt om een kledingkast te maken, moet je goed nadenken over de inrichting. Op welke plekken moet je kleding op kunnen hangen? Wil je nog lades hebben waar je bijvoorbeeld je ondergoed en sokken in kunt leggen? Of wil je alleen maar planken waarop de kleding gelegd kan worden?

Deze voorbeelden geven des te meer aan dat je de keus uit ongelooflijk veel verschillende soorten kasten hebt. Het is echter ook een feit dat elke kast een specifieke aanpak nodig hebt. Je kunt je wellicht voorstellen dat het maken van een kledingkast niet volledig te vergelijken is met een boekenkast. Uiteraard is het doel wel hetzelfde: het opbergen van spullen op een zo’n handig mogelijke manier. Toch zit in de bouw van deze twee kasten een behoorlijk verschil.

Dat heeft ons er dan ook tot doen besluiten om meerdere artikelen te schrijven. We hebben over de volgende kasten een artikel geschreven, met daarin de te ondernemen stappen:

Voor al deze verschillende soorten kasten hebben wij een (uitgebreid) artikel geschreven. In die artikelen komt duidelijk naar voren hoe je een dergelijke kast kunt maken. We beschrijven stap voor stap de handelingen die je uit dient te voeren. 

Wanneer je hebt besloten wat voor kast je wilt maken, is het tijd voor de volgende stap.

Kant en klare bouwtekening van kasten

Vind je het lastig om zelf een ontwerp te maken voor jouw kast en die vervolgens ook nog uit te werken in een bouwtekening? Dan is het wellicht een goed idee om te kiezen uit verschillende soorten kant- en klare bouwtekeningen uit een pakket als bijvoorbeeld Freds bouwtekeningen. In dat pakket zitten meerdere ontwerpen waar je uit kan kiezen. 

Wanner je kiest voor een kant- en klaar ontwerp, kan je stap 3 van dit stappenplan helemaal overslaan! Dit scheelt je uren aan werk en daardoor kan je gelijk beginnen met het verzamelen van de benodigde materialen.

Stap 3: Gekozen kast uitwerken in een bouwtekening

Na het doorlopen van stap 1 en stap 2, weet je waar je nieuwe kast moet komen en welk soort kast het wordt. Wanneer je deze stappen hebt doorlopen, is het tijd om je gekozen kast concreter te maken.

Stap 3a: Afmetingen bepalen

Het eerste dat je doet bij het maken van je bouwtekening is het bepalen van de buitenmaten van je nieuwe kast. Meet op de plaats waar je nieuwe kast op hoeveel ruimte er beschikbaar is en hoeveel ruimte de kast mag innemen. 

Houd bij het bepalen van de buitenmaten van de kast ook rekening met het doel van de kast en hoeveel ruimte je daarvoor nodig hebt. Bijvoorbeeld hoeveel kleren er in je kast dienen te passen bij het maken van een kledingkast.

Stap 3b: Indeling van de kast bepalen

Nadat je hebt bepaald hoe groot de buitenmaten van je kast worden, is het tijd om te kijken hoe je de kast wilt indelen. Houd hierbij weer goed in gedachten hoe je de kast wilt gaan gebruiken, pas hier de indeling op aan. 

Houd ook rekening met het uiterlijk van de kast, het is vaak mooi als de kast enigszins symmetrisch is, of als bepaalde maten en groottes vaker voorkomen.

Stap 3c: Verbindingen bepalen

Nadat je hebt bepaald hoe de kast ingedeeld dient te worden, is het belangrijk om na te denken over de verbindingen die je gaat gebruiken. Deze stap gaat deels samen met de volgende stap, het bepalen van de materialen van je kast. 

We gaan er in dit artikel vanuit dat je op zoek bent naar het maken van een houten kast. Tenzij je voor echt een industrieel uiterlijk gaat, is het natuurlijk het mooiste wanneer je schroefgaten niet ziet. Je wilt dus een kast maken zonder schroeven in het zicht. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kan bereiken. 

Schroeven en verzinkboor gebruiken

Wanneer je van tevoren al weet dat je je kast toch gaat schilderen, kan je de verschillende onderdelen van de kast gewoon vastmaken met schroeven. Wanneer je voordat je gaat schroeven even voorboort en daarna de plaats waar je schroef komt even boort met een verzinkboortje, zakt de kop van de schroef netjes in het hout. 

Vervolgens kan je het schroefgat opvullen met plamuur, even laten drogen en licht opschuren met schuurpapier. Nadat je hierover hebt geschilderd, kan je (bijna) niet meer zien dat de plank geschroefd is.

► Bekijk verzinkboren op Bol.com of Toolmax.nl

Pocketholes gebruiken

Wanneer je het hout niet gaat schilderen en toch graag wilt schroeven, kan je gebruikmaken van de zogenoemde pockethole-verbinding. Hierbij boor je schuin in de twee platen die je wilt verbinden om ze vervolgens vast te schroeven.

► Bekijk mallen voor een pocket hole op Bol.com

Deuvel-verbinding gebruiken

Wanneer je materiaal heel dient te blijven, is het een goede mogelijkheid om gebruik te maken van deuvel-verbinding. Deze verbinding ken je vast van bouwpakketten van bijvoorbeeld een bed of een kast.

► Bekijk deuvelsets op Bol.com of Toolmax.nl

Lamellen-verbinding gebruiken

Bovenstaande verbindingen kan je eenvoudig maken met een boormachine. Je kan ook kiezen om gebruik te maken van een lamellen-verbinding. Hiervoor heb je een lamellenfrees nodig. 

Domino-verbinding gebruiken

Een verbinding die lijkt op de deuvel-verbinding en lamellen-verbinding, is de domino-verbinding. Zie onderstaande video voor deze verbinding. 

Stap 3d: Keuze van materialen

Stap 3d valt eigenlijk samen met stap 3c. Om een goede keuze te maken van verbindingen, dien je eigenlijk ook al te weten welk materiaal je gaat gebruiken.

In dit stappenplan zijn we er vanuit gegaan dat je gebruik maakt  van hout voor je kast. De keuze van het soort hout ligt nu nog bij jou. Om te bepalen welke houtsoort je gebruikt, is het ook belangrijk om na te waar het hout tegen bestendig dient te zijn.

Zo dient een kast in de badkamer vochtbestendig te zijn, terwijl dat in een (warme) woonkamer niet echt nodig is. Ook kan je kiezen voor onbewerkt hout (wat je nog dient te schilderen) of meubelpanelen.

Stap 3e: Definitieve werktekening maken

Als je bovenstaande stappen hebt uitgevoerd, ben je in staat om een definitieve werktekening te maken.

Stap 3f: Lijst maken met benodigde materialen

Op basis van de definitieve werktekening die je bij stap 3e hebt gemaakt, kan je een materialenlijst maken om jouw kast te maken.

Tijd besparen op de voorbereiding

Vind je het lastig om zelf een ontwerp te maken en uit te werken, of heb je er simpelweg geen tijd voor? Of ben je liever bezig met het maken van de kast, dan met het voorbereiden? Dan is het aan te raden om op zoek te gaan naar een kant- en klare bouwtekening van een kast. 

Als je op de juiste plaatsen zoekt, zijn er op internet genoeg bouwtekeningen te vinden van verschillende kasten. Je kan hiervoor het beste in het Engels zoeken. Bijvoorbeeld op http://absolutelyfreeplans.com/indoor.htmlof https://freewoodworkingplan.com/free/cabinet_making/

Wanneer je liever in het Nederlands zoekt, kan je bijvoorbeeld eens kijken naar Freds bouwtekeningen. In dat pakket vind je ook verschillende bouwtekeningen van kasten. En niet alleen van kasten, maar ook van bureau's, tafels, (tuin)banken, plantenbakken, hondenhokken en -manden en nog veel meer.

Stap 4: Benodigdheden verzamelen

Op het moment dat je stap 1 tot en met 3 helemaal hebt doorlopen, kan je beginnen met de fysieke voorbereiding. In deze stap verzamel je bouwmaterialen en gereedschappen om bij de volgende stap daadwerkelijk aan het werk te gaan.

Stap 4a: Bouwmaterialen verzamelen

Bij deze stap komt de lijst die bij stap 3f is opgesteld weer aan bod. Verzamel de materialen die je nodig hebt. De materialen kan je bijvoorbeeld kopen bij een plaatselijke bouwmarkt. Je kan er ook voor kiezen om de bouwmaterialen online te bestellen en thuis te laten bezorgen. Bij verschillende webshops, zoals Opmaatzagen.nl kan je de verschillende onderdelen op maat laten zagen, zodat je het alleen nog maar in elkaar hoeft te zetten.

Stap 4b: Gereedschappen verzamelen

Nadat je de verschillende bouwmaterialen hebt verzameld, kan je een lijst maken van verschillende gereedschappen die je nodig denkt te hebben. Afhankelijk van het materiaal, of je het op maat laat zagen of niet en de gekozen verbinding zet je de verschillende gereedschappen op een rij. 

Onderstaande gereedschappen lijken ons handig bij het maken van een kast:

  • Cirkelzaag
  • Boormachine (accu)
  • Boortjes en bitjes
  • Rolmaat en/of duimstok
  • Timmermanspotlood

Het is natuurlijk mogelijk dat je deze gereedschappen al in de schuur hebt, anders kan je ze wellicht lenen van een familielid of buurman. Ben jij van plan om vaker te klussen, dan kan je via de reviews op deze website ook nieuw gereedschap voor jouw klus aankopen.

Stap 5: Kast daadwerkelijk in elkaar zetten

Nadat je alle materialen en gereedschappen hebt verzameld, is het eigenlijk een fluitje van een cent om de kast daadwerkelijk in elkaar te zetten. Je kan hierbij de bouwtekening gebruiken die je eerder hebt gemaakt.

Stap 6: Kast verven

Afhankelijk van de verbindingen en het hout dat je hebt gekozen, maak je je kast na het in elkaar zetten echt af. Als je gebruik maakt van schroeven en een verzinkboor, maak je met plamuur de schroefgaten dicht, zodat je erover kunt schilderen. Schuur ook de rest van de kast lichtjes op, sommige houtsoorten dienen eerst in de grondverf gezet te worden voordat je ze af kunt schilderen.

Stap 7: Accessoires toevoegen

Na het (eventueel) schilderen van je kast, is je kast echt af en kan je deze gaan indelen en gebruiken zoals je in gedachten had. Wanneer je een dichte kast hebt, of het licht in de ruimte niet in de kast valt, kan je ervoor kiezen om kastverlichting toe voegen. 

Slotwoord

We hopen dat je na het lezen van dit stappenplan succesvol je eigen kast hebt kunnen maken. Wanneer je nog vragen hebt, kan je dit ons altijd laten weten én we zijn natuurlijk ook super benieuwd naar het eindresultaat van jouw zelf gemaakte kast, laat hem hieronder zien in de reacties!

Tresna.nl
Logo