Bed zelf maken

In het huidige hectische leven is de nachtrust ongelooflijk belangrijk. Aangezien je elke dag druk bent met essentiële dingen, is het van belang om voldoende rust te pakken. Overdag is hier weinig tot geen tijd voor, waardoor je volledig aangewezen bent op de nachtrust. Het is dan ook prettig als je deze nachtrust zo efficiënt mogelijk kunt pakken.

Zelf een bed maken

Daarbij is het uiteraard van belang dat je een heerlijk bed hebt. Tegenwoordig heb je de keus uit vele verschillende soorten bedden. Je kunt kiezen uit een eenpersoonsbed, een tweepersoonsbed, een slaapbank, een boxspring of een stapelbed. De keuze hiervoor is ook afhankelijk van de aanwezige ruimte in je kamer. Maar, het is vaak ook een budgetkwestie. Als we nu naar de website van een gemiddelde beddenfabrikant gaan, zien we namelijk behoorlijke dure prijskaartjes aan de bedden hangen. Het ontwikkelen van een bed is niet al te goedkoop. Dat klopt. Maar, aspecten zoals een matras en een lattenbodem kosten ook behoorlijk veel geld. Dat geldt met name voor een matras. Een echt goed matras is absoluut bevorderlijk voor je nachtrust, maar daar moet je wel je portemonnee trekken.

Heb je geen zin om zoveel geld aan een bed uit te geven? Of heb je simpelweg het geld niet om zo’n duur bed te kopen? In dat geval heb je nog een andere mogelijkheid. Je kunt namelijk zélf ook een bed maken. Daarbij kan je vele elementen zelf maken, maar het beste is uiteraard wel om het matras gewoon te kopen. Het matras is één van de belangrijkste elementen van je bed en kan je zelf niet maken. Het maken van het bed zelf is echter niet al te moeilijk.

In dit artikel nemen we jou mee in een rondleiding hoe je zelf een bed kunt maken. Daarbij is het uiteraard van belang om vooraf te bepalen wat voor bed je graag wenst te hebben. Mede daarom hebben wij alle mogelijkheden daaromtrent hieronder verder uitgewerkt. Maar, eerst kijken we naar een ander aspect van het zelf maken van een bed. Want; welke elementen moet je nou zelf maken?

Welke elementen van een bed kan je zelf maken?

Een bed bestaat normaliter uit meerdere onderdelen. Allereerst heb je te maken met de ombouw en de draagconstructie van het bed. Dat zijn dan ook exact de elementen die je volledig zelf kunt maken.

Andere zaken zoals een matras en een lattenbodem zijn niet zelf te maken óf zijn goedkoper om te kopen in plaats van zelf te maken. Als je zelf graag het volledige bed wenst te maken, kan je er uiteraard wel voor kiezen om de lattenbodem ook zelf te gaan maken. In de praktijk blijkt echter dat men er nagenoeg altijd voor kiest om de lattenbodem aan te schaffen; dat geldt eveneens voor het matras.

Bij het zelf maken van het bed spelen de ombouw en de draagconstructie dus de grootste rol. Aan welke eisen moeten deze elementen van een bed voldoen?

 • Een bed moet stevig op de plek staan; de constructie moet dus al een huis staan.
 • Een bed moet niet piepen; er is niks zo vervelend als een piepend bed als je je bijvoorbeeld even omdraait.
 • Een bed moet mooi zijn; het design van je bed is grotendeels bepalend voor de uitstraling van je slaapkamer.
 • Een bed moet in je kamer passen; qua design moet het bed ook aansluiten op de rest van de meubelen in je kamer. Houd daar dan ook rekening mee bij het ontwerpen van je bed.

Het formaat van het bed

Is het bed voor jou bestemd? Of voor je kind? Of voor jou en je partner? Het antwoord hierop is nogal van belang voor het bepalen van het formaat van het bed. Als je alleen in het bed slaapt, hoeft het bed namelijk echt geen 1,80 meter breed te zijn. In dat geval volstaat 1,20 meter bijvoorbeeld ook.

Als je echter samen met je partner in het bed wilt slapen, heb je niet al te veel aan een bed van 1,20 meter. In dat geval kan je beter een iets breder bed maken, bijvoorbeeld 1,60 meter of 1,80 meter. Als je echt de ruimte hebt, kan je ook nog een bed van 2,00 meter breed maken.

Het is daarbij uiteraard wel van belang om ook naar de aanwezige ruimte te kijken. Hoeveel ruimte heb je in de slaapkamer over? En wil je al deze ruimte besteden aan je bed? Of heb je liever nog ruimte over voor andere meubelen? Aan jou de keus. Houd hier echter wel goed rekening mee bij het ontwerpen van het bed.

Het materiaal

Bed ontwerpen

Als je de constructie en ombouw van een bed wilt gaan maken, moet je goed nadenken over het materiaal. In de meeste gevallen kiest men ervoor om een bed van bijvoorbeeld hout te maken. Maar, er zijn meerdere mogelijkheden.

Als je graag een bepaalde kleur aan je bed mee wilt geven, kan je er voor kiezen om het bed van MDF platen te maken. MDF is namelijk makkelijk over te schilderen in elke gewenste kleur.

In de basis blijkt dat de meeste bedden van hout worden gemaakt. Daar heb je verschillende mogelijkheden in: grenen, eiken, kersen, merbau of vuren. Nagenoeg alles is mogelijk met hout.

Voorheen werden bedden ook vaak van steigerhout gemaakt. Die hype is een beetje over, maar het is alsnog een prima optie. Met steigerhout weet je in ieder geval dat je een stevige houtsoort hebt. Daarnaast ziet steigerhout er ook strak uit, maar over smaak valt te twisten.

Je kunt ook voor een multiplex kiezen, waaronder underlayment of berken. Aan jou de keus. Houd er in ieder geval rekening mee dat elk materiaalsoort een bepaalde uitstraling met zich mee brengt.

Tijdens het ontwerpen van een bed is het dan ook van belang om te bepalen wat de uitstraling van je bed moet worden. Maar, daarover lees je meer hieronder.

Het ontwerpen van je bed

Ontwerpen van een bed

Bij het ontwerpen van je bed is het belangrijk dat je jouw smaak en wensen goed op papier weet te zetten. Jouw wensen kunnen bijvoorbeeld betrekking op het formaat van het bed hebben, maar ook op het te gebruiken materiaal.

Welk materiaal je gebruikt, gaat altijd hand in hand met het uiteindelijke ontwerp van je bed. Een bed heeft echter één groot voordeel: het is een simpele vorm. Je hebt tenslotte vier rechte kanten, waarbij de twee lange zijden langer zijn dan de twee korte zijden.

De uitstraling van je bed wordt dan ook grotendeels bepaald door het materiaal. Een bed dat gemaakt is van MDF platen heeft logischerwijs een andere uitstraling dan een bed van steigerhout. Ons advies is daarom ook om het ontwerp van je bed aan te laten sluiten op de rest van het interieur van je slaapkamer. Het is mooi als het bed volledig in je kamer opgenomen wordt.

De voorbereiding

In feite heb je met de punten die hierboven beschreven zijn, een groot deel van de voorbereiding afgerond. Je weet nu tenslotte hoe groot je bed moet zijn, welk materiaal je gaat gebruiken en hoe het ontwerp van je bed wordt. Vervolgens is het taak om alle voorbereidingen te treffen, voordat je van start kunt gaan met het zelf maken van je bed.

Allereerst moet je de juiste benodigdheden in huis halen. Welke benodigdheden dit exact zijn, hangt uiteraard van je ontwerp af. In de meeste gevallen heb je sowieso de volgende benodigdheden nodig:

 • Een zaag
 • Een boormachine/een schroefmachine
 • Schuurpapier/schuurmachine
 • Rolmaat
 • Waterpas
 • Winkelhaak
 • Potlood
 • Schroeven

Ontwerp tekenen Bed maken

Het klinkt zo mooi dat je zelf je bed ontworpen hebt. Maar, hoe heb je deze ontworpen? Zit het ontwerp volledig in je hoofd? Of heb je deze volledig uitgetekend? Ons advies is om on het ontwerp volledig uit te tekenen.

Bij het uittekenen van het ontwerp zet je direct alle bijbehorende maten er bij. Op die manier zie je direct als je ergens onverhoopt een rekenfout hebt gemaakt of dat de verhoudingen wellicht niet helemaal kloppen.

Geef tevens in de bouwtekening aan waar je de schroeven nodig hebt. Eventueel kan je ook nog deuvels nodig hebben; geef ook aan waar je die nodig hebt.

Het maken van het bed

Als je alle voorbereidingen getroffen hebt, kan je gaan beginnen met het maken van het bed. Het maken van een bed is niet al te lastig. Zelfs als je twee rechterhanden hebt, moet dit geen problemen opleveren.

Voordat je kan gaan beginnen, is het van belang om alle onderdelen goed op te schuren. Alle houten planken moeten goed afgeschuurd zijn. Dat geldt niet alleen voor de bovenkant, maar ook voor de randen. Deze randen moeten tot in perfectie geschuurd zijn, zodat je het mooiste resultaat weet te krijgen. Vervolgens kan je beginnen met het monteren van het bed.

Allereerst is het aan te raden om te beginnen met de draagconstructie. Zaag de juiste planken op het juiste formaat, zorg dat ze perfect geschuurd zijn en monteer alle onderdelen aan elkaar.

Tip nummer 1: mocht het nodig zijn, kan je hier ook deuvels voor gebruiken.

Tip nummer 2: zorg ervoor dat de constructie erg stevig vast zit. Als dat niet het geval is, gaat het bed vanzelf piepen. Dat is zeker het geval bij een bed met een houten constructie.

Als de draagconstructie eenmaal staat, kan je beginnen met het verven en/of lakken van de onderdelen. Sommige mensen kiezen ervoor om alle onderdelen al voorafgaand de montage te lakken of te verven. Daarbij loop je echter de kans dat de onderdelen beschadigd raken tijdens het monteren. Ons advies is dan ook om de onderdelen te lakken en/of te verven op het moment dat deze opgebouwd zijn.

Nadien kan je beginnen met het maken van de ombouw. Bij het maken van de ombouw is het belangrijk om rekening te houden met de lattenbodem en het matras. De lattenbodem heeft namelijk altijd enige speling nodig.

Hiervoor kan je de volgende stelregel aanhouden:
Hou een vrije ruimte aan tussen matras en ombouw: 10 mm aan beide kanten in de lengte en 5 mm in de breedte.

Als de ombouw ook volledig gereed is, kan je ook deze onderdelen in de lak of in de verf zitten. Vervolgens kan je gaan starten met het monteren van de ombouw en de draagconstructie. Deze twee elementen moeten tenslotte aan elkaar vast gemaakt worden. Ook hierbij is het belangrijk om dit ontzettend stevig vast te zetten. Daarmee kan je namelijk voorkomen dat het bed gaat piepen.

Vervolgens kan je ook de lattenbodem plaatsen. Maak hierbij altijd gebruik van een waterpas. De lattenbodem moet namelijk 100% waterpas liggen. Mocht dat niet het geval zijn, klopt er iets niet aan je constructie en/of de ombouw. Ook hierom is het maken van een bouwtekening ontzettend belangrijk.

Tip nummer 3: bij het maken van de constructie is het belangrijk om de verbindingen goed te controleren. Meet met een rolmaat de overhoekse afmetingen op. Zijn beide overhoekse afmetingen volledig gelijk? Dan weet je zeker dat de draagconstructie correct is en dat de lattenbodem dus ook zou moeten passen.

Tip nummer 4: heb je een tweepersoonsbed gemaakt? In dat geval heeft het bed extra ondersteuning nodig in de vorm van een lengteondersteuning. Plaats deze lengteondersteuning, meestal een stevige houten plank, in het midden van het bed. Op die manier kan je extra stevigheid aan de draagconstructie brengen.

Extra accessoires Accessoires bed

Als je van klussen houdt, kan je altijd nog extra accessoires aan het bed toevoegen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een fraaie houten plank bij het hoofdeinde te bevestigen. Dit vormt dan in feite de achterkant van het bed welke tegen de muur aan komt te staan.

Tip nummer 5: als je héél handig bent, kan je ook nog een lampje in het hoofdeinde verwerken. Handig voor als je nog even een boekje in je nieuwe bed wilt lezen.

Daarnaast kan je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een opbergruimte onder je bed te maken. Breng enkele laden aan onder je bed waarin je bijvoorbeeld je kleding of andere spullen in op kunt bergen.

Aankleding

Bed zelf maken

Staat het bed eenmaal? Ligt de lattenbodem 100% waterpas? Staat de constructie stevig? Ligt het matras stevig in de ombouw? Heb je op al deze vragen ‘ja’ kunnen antwoorden? Dan kan je bezig gaan het met aankleden van het bed.

Breng een hoeslaken om het matras aan, leg de kussens en het dekbed op het bed en je bent klaar. Nadien kan je genieten van je eigen bed. Bovendien heb je dit bed volledig zelf gemaakt. Dat geeft je ongetwijfeld een voldaan gevoel.

De voordelen van het maken van je eigen bed

Wat zijn nou eigenlijk de redenen om je eigen bed te maken? Wij hebben de belangrijkste voordelen hieronder op een rijtje uiteengezet:

 • Het is relatief goedkoop om een bed te maken.
 • Het is geen hogere wiskunde; het ontwerp is namelijk behoorlijk simpel.
 • Je kunt zelf eenvoudig de maten bepalen.
 • Je hebt volledig zeggenschap over de uitstraling en het ontwerp van het bed.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo