Statafel maken

Ben je op zoek naar een unieke tafel voor in jouw huis? Of ben je op zoek naar een mooie en praktische tafel voor in jouw (kleine) tuin? In beide gevallen is het interessant om eens naar een statafel te kijken. Het leuke aan deze tafel is dat je ‘m ook nog eens volledig zelf kunt maken. In deze gids bespreken we het stappenplan voor het maken van een prachtige en handige statafel!

Niet onnodig tijd verliezen?

Wil jij zo snel mogelijk aan de slag met het bouwen van de statafel en zo min mogelijk tijd kwijt zijn het lezen van dit artikel en het voorbereiden van jouw klus? Dan raden wij je aan om een kleine investering te doen in bijvoorbeeld het product Freds bouwtekeningen. Dit zal je veel tijd besparen!

Zonder dat je het wellicht door hebt, maak je dagelijks behoorlijk veel gebruik van een tafel. In de meeste gevallen tref je in huizen een reguliere tafel aan, maar een statafel is ook steeds populairder aan het worden. Hoe dat komt? Onder meer vanwege het feit dat een statafel weinig ruimte in beslag neemt en een uniek design heeft.

Je kunt er voor kiezen om de statafel in een (dure) meubelspeciaalzaak aan te schaffen. Het is echter een stuk voordeliger om zelf de handen uit de mouwen te steken. Je kunt daardoor op een voordelige manier van een prachtige statafel in jouw huis of in jouw tuin genieten.

In dit artikel bespreken we de mogelijkheden die je hebt bij het maken van een statafel. Door zelf een statafel te maken, bespaar je een hoop geld. Dat is echter niet het enige voordeel; je kunt de statafel namelijk ook volledig naar eigen wens maken.

Zie jij jezelf al genieten aan een statafel die je volledig zelf gemaakt hebt? Dat vooruitzicht alleen al tovert waarschijnlijk een glimlach op jouw gezicht!

Statafel

Graag vertellen we jou in dit artikel waar je rekening mee moet houden. Het maken van een statafel is op zich niet al te lastig, maar je moet wel goed rekening met enkele facetten houden. Zo is het noodzakelijk dat de statafel de juiste afmetingen voor in huis/tuin heeft, dat de statafel stabiel staat en dat de statafel er ook nog eens naar wens uit ziet. Aan de hand van de informatie en het stappenplan uit dit artikel kan je dat voor elkaar gaan krijgen!

Stappenplan statafel maken

In dit artikel vind je een uitgebreid stappenplan terug waarmee je jouw eigen statafel kunt maken. Net zoals bij het maken van andere meubels speelt ook hierbij de voorbereiding een cruciale rol. Bereid je goed voor, hak de knopen door en maak de statafel volledig naar eigen wens. Welke voorbereidingen je zoal moet treffen? Dat lees je hieronder!

Stap 1: Plek van de statafel bepalen

Voordat je het ontwerp van de statafel kunt gaan maken, moet je bepalen waar je de statafel gaat plaatsen. Wil je een statafel voor in huis maken? Of geef je de voorkeur aan een statafel voor in de tuin?

Als je voor een statafel voor in huis gekozen hebt; waar moet deze dan in jouw huis komen te staan? Wil je de statafel op een vaste plek hebben? Of wil je de statafel gemakkelijk kunnen verplaatsen? Wil je met meerdere mensen rondom de statafel kunnen staan? Of wil je zelf aan de statafel kunnen dineren terwijl je op een fraaie kruk zit?

Eigenlijk heb je onwijs veel keuze met betrekking tot de plaatsing van de statafel. Zet daarom je wensen op een rijtje en bepaal vervolgens op welke plek de statafel moet komen te staan. Twijfel je hier nog over? Slaap er dan nog even een nachtje over en ga vervolgens verder met de rest van de stappen uit dit stappenplan!

Stap 2: Soort statafel kiezen

Loop een willekeurige meubelspeciaalzaak in en bekijk het uitgebreide aanbod van statafels eens. Deze tafels zijn in allerlei verschillende soorten en maten verkrijgbaar, waarbij je dus ook op dit vlak belangrijke keuzes moet gaan maken. Enkele van deze keuzes bespreken we in het kort hieronder.

Vormgeving van de statafel

Bij het ontwerpen van een statafel moet je goed nadenken over de vormgeving van de tafel. Hoe moeten de poten er uit komen te zien? Hoe moet het tafelblad er uit komen te zien? 

Hoe hoog moet de statafel worden? En welke vorm moet het tafelblad exact hebben? Dit zijn stuk voor stuk belangrijke keuzes waar je goed over na moet gaan denken.

Maken statafel

Kleur van de statafel

Ook over de kleur van de statafel moet je goed na gaan denken. Ga je voor een licht gekleurde statafel? Of heeft een industriële donkere statafel jouw voorkeur?

Mocht je het lastig vinden om dit te bepalen, kan je het beste via internet inspiratie op gaan doen. Verschillende webshops bieden statafels in allerlei soorten en maten aan, waardoor je aan de hand van die foto’s prima de kleur van jouw statafel kunt gaan bepalen.

Maken van een statafel

Materiaal van de statafel

Deze keuze gaat eigenlijk hand in hand met de kleur van de tafel. Als je voor bijvoorbeeld hout kiest, kan je namelijk volledig zelf de kleur bepalen. Je kunt het hout zijn normale kleur laten behouden, maar je kunt het hout uiteraard ook in elke gewenste kleur schilderen. De keus is aan jou; dat geldt dus ook op het gebied van de vormgeving en de kleur van de tafel.

Statafel maken

Kant en klare bouwtekening van een statafel

Vind je het lastig om bovenstaande keuzes te maken? Of vind je het lastig om zelf een volledige bouwtekening/ontwerp te gaan maken? Dan willen wij je graag wijzen op de aanwezigheid van bouwtekeningen. Op het internet zijn behoorlijk veel soorten bouwtekeningen te vinden én dus ook bouwtekeningen voor een statafel.

 Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om een klein bedrag aan de bouwtekeningen uit te geven. In dat geval zijn Freds bouwtekeningen aan te raden; daar vind je meerdere bouwtekening voor statafels.

Wanneer je ervoor kiest om een bouwtekening van bijvoorbeeld Fred te gaan gebruiken, kan je al snel 10 uur werk besparen. De volgende stap, stap 3, is namelijk onwijs tijdrovend te noemen. Mocht je de bouwtekeningen gaan gebruiken, kan je stap 3 eigenlijk volledig overslaan. Die 10 uur kan je vervolgens aan (nog) leukere dingen besteden.

Wil jij sneller beginnen met het maken van jouw bouwtafel? Wil je al met al een stuk minder tijd kwijt zijn aan de voorbereidingen? Dan is het een verstandig idee om een klein bedrag te investeren in handige bouwtekeningen!

Stap 3: Gekozen statafel uitwerken in een bouwtekening

Het is nu de hoogste tijd om jouw ideeën uit te gaan werken. Indien je de hierboven besproken stappen opgevolgd heb, heb je als het goed is al helemaal voor oog hoe de statafel er uit moet komen te zien.

Dat idee kan je nu gaan verwerken in een bouwtekening. Aan de hand van deze bouwtekening kan je vervolgens de statafel gaan maken.

tekenen speelhuisje

Stap 3a: Afmetingen bepalen

Allereerst begin je met het bepalen van de afmetingen. Je hebt immers al bepaald wáár de statafel komt te staan. Meet de aanwezige ruimte daar goed op en bepaal vervolgens hoe groot de statafel kan/moet worden.

Stap 3b: Verhoudingen bepalen

Zodra je de afmetingen bepaald hebt, kan je ook de exacte verhoudingen gaan bepalen. Een statafel is per definitie eigenlijk rechthoekig, maar daar bestaan uiteraard meerdere verhoudingen van. Bedenk dus voor jezelf hoe dik het tafelblad moet zijn, hoe breed de poten moeten zijn en hoe hoog de statafel uiteindelijk exact wordt.

Stap 3c: Verbindingen bepalen

Hoe ga je de poten aan het tafelblad vastmaken? Hoe ga je het tafelblad stabiel laten balanceren? En hoe zorg je voor de stabiliteit van de poten? Dit zijn allemaal vragen waar je in deze stap een passend antwoord op moet zien te vinden.

Het doel van deze stap is om een stabiele constructie uit te werken. Als je plaats aan een statafel gaat nemen, moet deze tafel immers zéér stabiel staan. Weinig dingen zijn zo hinderlijk als een tafel die niet waterpas staat en daardoor continue in beweging is. Door voor de juiste, stevige verbindingen te kiezen, maak je de statafel volledig stabiel.

Constructie statafel

Stap 3d: Keuze van materialen

In deze stap is het uiteindelijk tijd om het materiaal te gaan kiezen. Ga je de hele statafel van één materiaalsoort maken? Of ga je met bijvoorbeeld verschillende houtsoorten variëren? Je kunt er ook voor kiezen om de tafelpoten van bijvoorbeeld metaal te maken, terwijl je het tafelblad van hout maakt. Daarmee creëer je eigen een statafel met een industriële look.

Bij deze stap moet je echter niet alleen naar de uitstraling kijken. Je moet uiteraard ook naar de kosten kijken en naar de mogelijkheden. Niet iedereen is immers in staat om metalen poten volledig zelf te maken. Mede daarom willen wij je aanraden om eens naar steigerhout te kijken. Deze houtsoort is makkelijk bewerkbaar, is relatief voordelig en ziet er ook nog eens goed uit. Al met al zijn dat de juiste ingrediënten voor een statafel!

Stap 3e: Definitieve werktekening maken

Aan de hand van de hierboven genoemde stappen heb je nu de hele statafel uitgewerkt. Het is nu tijd om de definitieve werktekening te gaan maken. Vermeld bij deze werktekening overal de afmetingen. Mocht je onverhoopt ergens een foutje hebben gemaakt, merk je dat hierdoor in een vroegtijdig stadium op.

Stap 3f: Lijst maken met benodigde materialen

Heb je de definitieve werktekening helemaal afgerond? Dan kan je ook direct gaan bepalen welke materialen je in huis moet gaan halen. Maak hier een complete lijst van en ga vervolgens verder naar stap 4.

Tijd besparen op de voorbereiding

Heb je het idee dat stap 3 nogal veel tijd in beslag neemt? Dat klopt; uit eigen ervaring weten wij dat je al snel 10 uur kwijt bent aan stap 3. Als je het leuk vindt om die tijd aan de voorbereidingen te besteden, is het een aanrader om stap 3 te volgen. Mocht je er echter tegen op zien, kan je ook voor een andere optie kiezen.

Je kunt namelijk ook een kant en klare bouwtekening gaan gebruiken. Een kant en klare bouwtekening vind je bijvoorbeeld in Freds bouwtekeningen terug, waardoor je onwijs veel tijd kunt besparen. De  kostbare tijd die je weet te besparen, kan je vervolgens aan andere dingen gaan besteden.

In de bundel van Freds bouwtekeningen vind je overigens niet alleen maar bouwtekeningen voor statafels terug. Ook bouwtekeningen voor bureaus, kasten, tuinmeubelen, hondenmanden en alle andere meubels maken onderdeel uit van de complete bundel!

Stap 4: Benodigdheden verzamelen

In stap 3f heb je een complete lijst gemaakt met benodigdheden die je nodig hebt. Voordat we kunnen beginnen aan stap 5 – het daadwerkelijk maken van de statafel – moet je eerst de juiste benodigdheden in huis gaan halen.

Stap 4a: Bouwmaterialen verzamelen

Zo is het onder meer van belang dat je de juiste hoeveelheid bouwmaterialen aan gaat schaffen. Welk materiaal dit is? Dat is afhankelijk van jouw keuze die je in stap 3 gemaakt hebt. Wij hebben in ieder geval één praktische tip voor je; haal nét iets meer bouwmateriaal in huis dan dat je nodig denkt te hebben. Mocht je ergens een foutje maken, zit je niet direct met te weinig bouwmateriaal.

 Heb je gekozen voor hout? Dan kan je dit bij een bouwhandel halen en vervolgens op maat laten zagen. Je kunt het echter ook online bestellen. Bij webshops als Opmaatzagen.nl kan je zelfs al je hout op maat laten zagen en je hebt het dan al vanaf drie werkdagen thuisbezorgd.

Stap 4b: Gereedschappen verzamelen

Als je de bouwmaterialen in huis gehaald hebt, ben je alweer een stap verder. Nu is de hoogste tijd aangebroken om ook de juiste gereedschappen in huis te gaan halen. Voor het maken van een statafel heb je, volgens ons, sowieso de volgende gereedschappen nodig:

 • Afkortzaag
  Onmisbaar bij het maken van een statafel; een afkortzaag. Hiermee maak je balken en planken (afhankelijk van de zaag tot een breedte van ongeveer 30 cm) eenvoudig en snel recht op maat. 
 • Boormachine
  Hoe jouw statafel er ook uit komt te zien, het is erg onhandig (en wellicht onmogelijk) om deze te maken zonder dat je gebruikmaakt van een boormachine. Je kan hierbij zelfs ook nog de keuze maken voor een accuboormachine of schroefmachine.
 • Schuurmachine
 • Cirkelzaag
 • Boortjes en bitjes
 • Rolmaat en/of duimstok
 • Timmermanspotlood
 • Verlengsnoer en/of haspel
 • Gehoorbescherming

Stap 5: Starten met het frame

Na het afronden van stap 4 ben je er volledig klaar voor; het daadwerkelijk gaan maken van de statafel. Aan de hand van jouw bouwtekening kan je direct aan de slag gaan met het maken van de constructie.

Hoe de constructie van de statafel er exact uit komt te zien, is afhankelijk van jouw ontwerp. Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende ruimte hebt om het frame te maken. Zeker als je voor een statafel van bijvoorbeeld 1,20 meter hebt gekozen, heb je met behoorlijk lange planken te maken. Zorg dus voor voldoende ruimte.

Zorg er daarnaast voor dat je de constructie op een vlakke ondergrond kunt maken. je moet hier zeer nauwkeurig te werk gaan, aangezien de statafel anders nooit volledig waterpas komt te staan. Mocht het nodig zijn, kan je de plek waar de tafel moet komen te staan, ook alvast voorbereiden. Mogelijk kan je deze ruimte helemaal leeg maken en voor een stabiele basis zorgen.

Stap 6: Tafelblad maken en plaatsen

Staat de constructie van de statafel volledig? Dan kan je aan de slag gaan met het maken van het tafelblad. Ook hierbij moet je het bouwproces weer af laten hangen van de keuzes die je in eerdere stappen gemaakt hebt.

Ook bij het tafelblad is het van cruciaal belang dat je zeer nauwkeurig werkt. Hou daarom altijd de waterpas erbij, besteed er voldoende tijd aan en onderschat dit absoluut niet.

Mocht het tafelblad volledig gemaakt zijn, kan je dit tafelblad óp de constructie plaatsen. Hoe je het tafelblad en de poten vervolgens aan elkaar vast maakt, is ook weer afhankelijk van jouw eigen ontwerp.

Stap 7: De statafel afwerken

Je bent nu bij de laatste stap aangekomen; het afwerken van de statafel. Je kunt de tafel in de gewenste kleur schilderen, je kunt mogelijk ergens nog een personalisering aanbrengen en je kunt uiteindelijk de statafel op de juiste plek in huis of in de tuin neerzetten.

Ben je helemaal tevreden? Dan kan je direct een leuke vaas of ander leuk decoratiestuk op de statafel neerzetten. Ook kan je mogelijk direct de krukken rondom de statafel neerzetten, indien je voor een dergelijke statafel gekozen hebt.

Voorbeelden van projecten met statafels

Je bent absoluut niet de enige die zelf een statafel maakt. Nee, het is steeds populairder aan het worden om zelf meubels te gaan maken. Aangezien een statafel redelijk rechttoe en rechtaan is, is dit één van de meubels die veelvuldig zelf gemaakt wordt.

Een voordeel daarvan is dat je op het internet de nodige inspiratie kunt vinden. Wij kunnen je onder meer onderstaande video van Praxis aanraden:

Laatste noot bij het maken van een statafel

Zo, aan de hand van bovenstaand stappenplan heb je volledig zelf een statafel kunnen maken. Twijfel je hier nog een beetje over? Dat is eigenlijk nergens voor nodig. Om je over te halen, hebben wij alle voordelen van een statafel op een rijtje gezet:

 • Het maken van een statafel is leuk om te doen
 • Het maken van een statafel geeft je een voldaan gevoel
 • Je kunt de statafel volledig naar eigen wens
 • Je bespaart een hoop geld door zélf een statafel te maken

Opklapbare statafel

Wil jij af en toe over een statafel kunnen beschikken? Dan kan je er ook voor kiezen om een opklapbare statafel bij Bol.com te kopen óf om een opklapbare statafel volledig zelf te gaan maken. Dit is iets ingewikkelder dan het maken van een ‘normale’ statafel, maar je geniet wel weer van nét iets andere voordelen.

Mocht je liever een statafel kopen, ben je daarvoor bij Bol.com aan het juiste adres. Daar vind je een uitgebreid aanbod van fraaie, betaalbare en handige opklapbare statafels!
Tresna.nl
Logo