Tafelblad maken

Wil jij graag een prachtige tafel in jouw huis hebben? Ben je niet bereid om daar héél veel geld voor uit te geven in bijvoorbeeld een meubelspeciaalzaak? Geen nood aan de man! Je kunt er namelijk ook altijd voor kiezen om zelf een tafel te maken óf om zelf een tafelblad te maken. In deze gids bespreken we graag hoe je het beste een tafelblad kunt maken; aan de hand van een uitgebreid stappenplan nemen we jou van A tot Z mee in het proces om een tafelblad zelf te maken!

Niet onnodig tijd verliezen?

Wil jij zo snel mogelijk aan de slag met het bouwen van een tafelblad en zo min mogelijk tijd kwijt zijn het lezen van dit artikel en het voorbereiden van jouw klus? Dan raden wij je aan om een kleine investering te doen in bijvoorbeeld het product Freds bouwtekeningen. Hiermee weet je veel tijd te besparen!

Gedurende een dag breng je – wellicht onopgemerkt – behoorlijk veel tijd aan de tafel door. Aan de tafel ontbijt je, aan de tafel lunch je, aan de tafel diner je en aan de tafel lees je ook de krant en borrel je met vrienden/familie. Aangezien je veel tijd aan de tafel doorbrengt, is het van belang dat deze volledig naar jouw wens is.

Dat heeft niet alleen met het praktische nut te maken, maar ook zeker met de uitstraling van een tafel. Als je een tafel in een woonkamer ziet staan, is dit veelal dé eyecatcher. Dat komt niet per sé door de vormgeving van de tafel, maar wel door de flinke afmetingen van een tafel. In veel woonkamers is de tafel één van de grootste meubelstukken, waardoor de tafel vanzelf al direct opvalt.

Met het oog op de inrichting is het dus ook wenselijk dat de tafel volledig naar jouw wens is. Of beter gezegd; dat het tafelblad volledig naar wens is. Het belangrijkste onderdeel van een tafel is immers het tafelblad; daar kijk je naar tijdens het eten én dat onderdeel valt ook het meeste op in een woonkamer.

Tafelblad maken zelf

In dit artikel bespreken we alle mogelijkheden die je hebt voor het maken van een tafelblad. We bespreken uit welke varianten je kunt kiezen, welke voorbereidingen je moet treffen en op welke manier je het tafelblad volledig zelfstandig kunt maken. Zie jij jezelf al zitten aan een tafel die 100% naar jouw wens is? Het is mogelijk als je het stappenplan uit deze gids volledig opvolgt!

Graag vertellen we je in dit artikel ook waar je goed rekening mee moet houden. Het maken van een tafelblad is op zich niet al te lastig, maar er zijn wel enkele belangrijke knopen die je door moet zien te hakken. Ook op dat vlak voorzien we jou graag van de juiste input en het juiste advies. Met dank aan het stappenplan maak je uiteindelijk het tafelblad van jouw dromen.

Stappenplan tafelblad maken

Hieronder vind je een compleet stappenplan voor het maken van een tafelblad. Bij het maken van een meubelstuk is het áltijd van belang om de juiste voorbereiding te treffen; dat is ook het geval bij het maken van een tafelblad. Graag zetten we daarom enkele stappen met betrekking tot de voorbereiding voor jou op een rijtje; loop stap voor stap af en bereid je daarmee perfect voor.

Stap 1: Waar komt de tafel te staan?

Als je een tafelblad wilt gaan maken, moet je eerst nadenken over de plaatsing van de tafel. Wil je deze tafel een prominente plek in jouw woonkamer geven? Wil je de tafel tegen één van de muren in jouw woonkamer aangeven? Of wil je deze tafel wellicht in de keuken neerzetten?

Door eerst de plaatsing van het tafelblad te bepalen, maak je de vervolgstappen voor jezelf al een stuk makkelijker. In de vervolgstappen moet je namelijk bijvoorbeeld de afmetingen van het tafelblad bepalen.

Des te meer ruimte je in jouw woonkamer hebt, des te groter het tafelblad kan zijn. Maar, hoeveel ruimte heb je nou in jouw woonkamer? Dat is afhankelijk van de plek in jouw huis waar je de tafel neer wilt gaan zetten.

Stap 2: Soort tafelblad kiezen

Vervolgens moet je gaan nadenken over het soort tafelblad. Dit is in onze ogen één van de belangrijkste stappen gedurende de voorbereidingen, aangezien je in deze stap de nodige knopen door gaat hakken. Graag bespreken we hieronder welke keuzes je zoal moet gaan maken.

Stijl van het tafelblad

Hoe wil je dat het tafelblad er uit komt te zien? Wil je graag een tafel die bij de rest van jouw interieur past? Of wil je liever een uitgesproken tafelblad van bijvoorbeeld marmer hebben?

De mogelijkheden zijn op dit vlak eindeloos te noemen. Zolang je maar jouw eigen wensen en voorkeuren als uitgangspunt neemt, weet je uiteindelijk altijd de juiste keuze te maken.

Stijl van het tafelblad

Bijbehorende tafelpoten

Ook moet je goed na gaan denken over de bijbehorende tafelpoten. Aan alleen een tafelblad heb je immers niks; het tafelblad moet ook rusten op een constructie van tafelpoten.

Maar, voor welke vorm tafelpoten ga je? Voor hoeveel tafelpoten kies je? En van welk materiaal moeten de tafelpoten worden? Ook dit is een cruciaal punt tijdens de voorbereiding waar je goed over na moet denken.

Tafelpoten tafelblad

Kleur van het tafelblad

In het verlengde van de stijl van het tafelblad is het ook van belang om over de kleur van het tafelblad na te denken. Ga je voor een opvallende kleur? Of kies je liever voor een kleur die op meerdere plekken in jouw interieur terug komt?

Ook op dit vlak ben je weer vrij in de te maken keuzes; durf ook out-of-the box te denken!

Kleur van het tafelblad

Afmetingen van het tafelblad

Tot slot moet je ook belangrijke keuzes gaan maken met betrekking tot de afmetingen van het tafelblad. Deze keuze kan je echter pas maken als je stap 1 afgerond hebt; dan weet je immers waar de tafel in jouw huis komt te staan.

Op basis van die keuze kan je de aanwezige ruimte opmeten en vervolgens de afmetingen van het tafelblad gaan bepalen.

Afmetingen van het tafelblad

Kant en klare bouwtekening van een tafelblad

Vind je het leuk om zelf meubelstukken te maken? Dan hebben wij maar één tip voor je; volg dit gehele stappenplan op. In de onderstaande stappen bespreken wij namelijk van het begin tot aan het eind hoe je het beste een tafelblad een kunt maken.

 Vind je het lastig om zelf een tafelblad volledig te ontworpen? Of heb je niet al te veel tijd om een tafelblad te maken? In deze gevallen kan je ook gebruik maken van Freds bouwtekeningen; in deze bundel met bouwtekeningen zijn ook allerlei bouwtekeningen voor tafelbladen te vinden. 

Door voor deze bouwtekeningen te kiezen, kan je al snel veel tijd besparen. Aan de volgende stap, stap 3, ben je immers al snel veel uren kwijt. Al deze tijd kan je voor jezelf besparen door voor een klein bedrag Freds bouwtekeningen aan te schaffen!

Stap 3: Gekozen tafelblad uitwerken in een bouwtekening

In stap 2 heb je belangrijke keuzes gemaakt met betrekking tot het ontwerp van jouw tafelblad. Je hebt nu voor jezelf duidelijk in beeld hoe het tafelblad er uit moet komen te zien, hoe de tafelpoten eruit moet komen te zien en hoe groot het tafelblad moet gaan worden.

Je kunt al deze keuzes nu uit gaan werken in een bouwtekening.

tekenen speelhuisje

Door een bouwtekening te maken, weet je jouw gedachten eigenlijk te visualiseren. Hierdoor krijg je een nóg beter beeld van het uiteindelijke ontwerp, waardoor je tussentijds ook nog aanpassingen zou kunnen verrichten. Volg onderstaande sub-stappen op voor het maken van een complete bouwtekening.

Stap 3a: Afmetingen bepalen

Aan de hand van stap 1 & stap 2 kan je de afmetingen van het tafelblad gaan bepalen. Let daarbij goed op jouw eigen voorkeuren én op de aanwezige ruimte in jouw huis/woonkamer.

Stap 3b: Verhoudingen bepalen

Vermeld in de bouwtekening ook overal de afmetingen bij; je ziet dan de verhoudingen van het tafelblad duidelijk naar voren komen. Ook kan je hierbij nog keuzes maken met betrekking tot de ‘overhang’ van het tafelblad ten opzichte van de tafelpoten.

Stap 3c: Tafelpoten kiezen

Ook is het nu de hoogste tijd om de definitieve keuze voor de tafelpoten te gaan maken. 

Tijdens het maken van een tafelblad is dat immers iets waar je ook rekening mee moet gaan houden; teken daarom de vormgeving, de afmetingen én de verbindingsmogelijkheden van de tafelpoten uit.

Tafelpoten kiezen

Stap 3d: Keuze van materialen

Dit is één van de belangrijkste sub-stappen van stap 3; het bepalen van het materiaal waar je gebruik van gaat maken. Bij een tafelblad is het voor de hand liggend om voor hout te kiezen, maar voor welke houtsoort ga je dan precies?

Benoem bij deze stap overigens niet alleen het materiaal voor het tafelblad, maar ook het materiaal van de verbindingsstukken die je nodig gaat hebben. Je moet immers het tafelblad en de tafelpoten op een robuuste manier aan elkaar vast gaan maken.

Stap 3e: Definitieve werktekening maken

Op basis van stap 3a t/m stap 3d ben je nu in staat om een definitie werktekening te maken. Benoem bij alle onderdelen de afmetingen, zodat je mogelijke denk- en rekenfouten in een vroegtijdig stadium nog signaleert.

Stap 3f: Lijst maken met benodigde materialen

Aan de hand van stap 3e kan je nu voor jezelf een lijst op gaan stellen met materialen die je nodig gaat hebben voor het maken van het tafelblad.

Tijd besparen op de voorbereiding

Zie je het echt niet zitten om stap 3 volledig te doorlopen? Dat kunnen wij ons goed voorstellen; de totale voorbereiding voor het maken van een tafelblad neemt al snel zo’n 10 uur in beslag. Bovendien moet je echt jouw hersenen laten kraken en moet je doorslaggevende knopen door gaan hakken.

Wil je deze kostbare tijd liever besteden? Dan is het interessant om een kant en klare bouwtekening uit een product als Freds bouwtekeningen te gebruiken. Met deze bouwtekeningen bespaar je onwijs veel tijd; tijd die je vervolgens aan nóg leukere dingen kunt gaan besteden.

Bovendien vind je in Freds bouwtekeningen ook nog bouwtekeningen voor andere meubelstukken terug, zoals bureaus, banken, plantenbakken, hondenmanden en nog veel meer!

Stap 4: Benodigdheden verzamelen

Indien je stap 1 t/m stap 3 uitgevoerd hebt, heb je al het grootste gedeelte van de voorbereiding achter de rug. Na deze stap, stap 4, kan je écht gaan beginnen met het maken van het tafelblad. Voordat het zo ver is, moet je alleen nog alle benodigdheden gaan verzamelen.

Stap 4a: Bouwmaterialen verzamelen

Aan de hand van de lijst die je bij stap 3f gemaakt hebt, kan je direct alle benodigdheden in huis gaan halen. Heb je gekozen voor een tafelblad van hout?

 Dan kan je dit hout bij een plaatselijke bouwhandel aanschaffen en zelf op maat gaan zagen. Je kunt echter ook gebruik maken van een webshops als Opmaatzagen.nl; hier kan je jouw hout op maat laten zagen en al vanaf drie werkdagen thuis laten bezorgen.

Stap 4b: Gereedschappen verzamelen

Voor het maken van een tafelblad heb je ook de nodige gereedschappen nodig. Wij hebben een lijst samengesteld van gereedschappen die eigenlijk onmisbaar zijn bij het maken van een tafelblad:

Stap 5: Tafelblad gaan maken

Nu je alle gereedschappen in huis hebt, kan het echte werk gaan beginnen. Je kunt nu namelijk gaan starten met het daadwerkelijk maken van het tafelblad. Bij het maken van het tafelblad is het van belang om de gemaakte werktekening als uitgangspunt aan te houden; op die tekening staat immers alle informatie.

Afhankelijk van jouw eigen ontwerp moet je gaan zagen, gaan boren en gaan schuren. Besteed in ieder geval veel tijd aan het maken van het tafelblad, aangezien het tafelblad in elk huis een belangrijke rol speelt. Het oog wil bovendien ook wat, dus je moet óók veel tijd besteden aan de afwerking van het tafelblad.

Stap 6: Tafelblad en tafelpoten vast maken

Heb je ook een ontwerp voor jouw eigen tafelpoten gemaakt? Dan is het de hoogste tijd om óók die tafelpoten te gaan maken. Heb je gekozen voor tafelpoten die je bij bijvoorbeeld bij Bol.com aan kunt schaffen? Dan heb je voor het jezelf makkelijk(er) gemaakt!

In beide gevallen is het van belang om de tafelpoten aan het tafelblad vast te maken. Besteed ook hier veel aandacht en tijd aan, aangezien deze stap van cruciaal belang is voor de uiteindelijke stevigheid van de tafel.

Gebruik daarom altijd een waterpas, meet de onderdelen verschillende keren goed na en gebruik stevige schroeven/spijkers. Zorg er bovendien voor dat het tafelblad echt héél stevig op de tafelpoten vast ligt; je wilt niet dat het tafelblad opeens omhoog komt als jouw kind nét iets te hard op een kant van de tafelblad zit te leunen.

Stap 7: Tafelblad afwerken

Heb je het tafelblad en de tafelpoten aan elkaar vast gemaakt? Dan kan je eigenlijk van start gaan met de laatste stap; het afwerken van het tafelblad. Je kunt het houten tafelblad bijvoorbeeld even in de lak zetten, je kunt de laatste delen netjes opschuren en je kunt de tafel ook nog naar wens personaliseren.

Besteed hierbij overigens niet alleen aandacht aan het tafelblad, maar ook aan de tafelpoten waar je voor gekozen hebt. Uiteindelijk moeten deze onderdelen één fraai geheel gaan vormen.

Stap 8: Tafel op de juiste plek neerzetten

Zo, je bent nu eigenlijk klaar met het maken van jouw tafelblad! Je kunt het tafelblad, plus de tafelpoten uiteraard, nu op de juiste plek in jouw kamer neer gaan zetten. Plaats fraaie stoelen om de tafel heen én geniet vanaf dat moment optimaal van jouw nieuwe tafelblad.

Voorbeelden van projecten met tafelbladen

Zie jij het zeker zitten om een tafelblad te gaan maken? Denk je alleen dat je niet visueel genoeg bent om zélf een fraai ontwerp te bedenken? Dan kan je ook altijd nog via YouTube inspiratie op gaan doen. Je bent namelijk niet de enige die bezig is met het maken van een tafelblad, zoals door onderstaande video van Eigen Huis & Tuin bewezen wordt:

In deze video wordt een keukenblad gemaakt, maar dat keukenblad kan je uiteraard ook als een tafelblad gebruiken. Bovenstaande video laat dan ook duidelijk zien dat je onwijs veel kanten op kunt met het maken van een tafelblad!

Laatste noot bij het maken van een tafelblad

Na het lezen van deze gids weet je precies waar je allemaal aan moet denken. Het enige wat wij nu nog willen doen, is jou graag veel plezier én veel succes wensen. Mocht je nog enigszins twijfelen over het zelf maken van een tafelblad, willen wij je op de volgende voordelen wijzen:

  • Het maken van een tafelblad is onwijs leuk om te doen
  • Je kunt volledig zelf de stijl, afmetingen en vormgeving van het tafelblad bepalen
  • Het maken van een tafelblad geeft je een voldaan gevoel
  • Door zelf een tafelblad te maken, kan je behoorlijk veel geld besparen

Een volledige tafel maken

Vind jij het maken van een tafelblad niet ‘voldoende’? Wil je liever zelf direct een volledige tafel maken? Daarvoor verwijzen wij je graag naar ons artikel ‘Tafel maken’. In dat artikel bespreken we van A tot Z hoe je een prachtige tafel voor in jouw woonkamer of tuin kunt maken!

Glazen tafelblad

Wil jij graag een tafelblad glas hebben? Dan is het een stuk lastiger om dat tafelblad zelf te gaan maken. In dat geval verwijzen wij je dan ook graag door naar het aanbod van glazen tafelbladen op bijvoorbeeld Bol.com.

Tresna.nl
Logo