Zwevend bureau maken

Ben jij van plan om een nieuw bureau te maken? Dan is een goede voorbereiding cruciaal. Bovendien moet je voor jezelf enkele belangrijke knopen door gaan hakken; zo kan je bijvoorbeeld verschillende soorten bureaus maken. Gaat jouw voorkeur uit naar een ‘normaal’ bureau, naar een hoekbureau of naar een zwevend bureau? In deze gids bespreken we het stappenplan voor het maken van een zwevend bureau.

Niet onnodig tijd verliezen?

Wil jij zo snel mogelijk aan de slag met het bouwen van het zwevende bureau en zo min mogelijk tijd kwijt zijn het lezen van dit artikel en het voorbereiden van jouw klus? Dan raden wij je aan om een kleine investering te doen in bijvoorbeeld het product Freds bouwtekeningen. Dit zal je veel tijd besparen!

Meer en meer mensen vinden het fijn (of zijn verplicht) om vanuit huis te werken. Het coronavirus heeft hier een rol in gespeeld, maar er is ook een kentering in de gehele maatschappij zichtbaar. Kies jij er ook voor om thuis te gaan werken? Dan is het van cruciaal belang dat je een duurzame werkplek voor jezelf weet te creëren.

Met een duurzame werkplek weet je jouw lichaam op de gewenste manier te ontlasten. Hierdoor loop je minder risico op bijvoorbeeld gezondheidsklachten of pijn aan het einde van een werkdag. Bovendien zit het ook een stuk comfortabeler als jouw bureau volledig naar wens is.

In dit artikel bespreken we hoe je zelf een prachtig zwevend bureau kunt maken. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft een dergelijk bureau géén poten. 

Mede hierdoor heeft een zwevend bureau een prachtige uitstraling, waardoor het bureau ook nog eens een ware aanvulling voor jouw interieur is.

Maken van een zwevend bureau

Graag vertellen we jou in dit artikel waar je rekening mee moet houden. Graag willen we alvast het volgende verklappen: het maken van een zwevend bureau is niet lastig. Je moet alleen wel belangrijke knopen doorhakken, je moet het juiste gereedschap gaan gebruiken en je moet de juiste stappen zien te zetten. Met dit artikel heb je direct duidelijk in beeld van A tot Z hoe je een zwevend bureau kunt maken!

Stappenplan zwevend bureau maken

Hieronder vind je een uitgebreid stappenplan om jouw eigen zwevende bureau te maken. Bij alle meubelstukken die je zelf gaat maken, is een goede voorbereiding van essentieel belang. Er zijn enkele knopen die je door moet gaan hakken, waarvoor je het beste onderstaand stappenplan kunt gaan gebruiken!

Stap 1: Plek van het zwevend bureau bepalen

Als je een zwevend bureau wilt gaan maken, moet je eerst na gaan denken over de exacte plaatsing van het bureau. De belangrijkste vraag hierbij is eigenlijk: aan welke wand ga je het zwevend bureau vastmaken? Je kunt hierbij kiezen voor bijvoorbeeld de lange wand in jouw werkkamer, maar je kunt ook kiezen voor de korte wand in jouw woonkamer.

Op dit vlak heb je eigenlijk alle keus. Het enige waar je goed op moet letten, is dat de wand lang genoeg moet zijn voor het zwevend bureau. Daarover vind je hieronder iets meer informatie.

Stap 2: Soort zwevend bureau kiezen

Als je in een meubelspeciaalzaak naar binnen stapt, zie je al snel allerlei soorten bureaus naar voren komen. Zo kan er onderscheid gemaakt worden tussen een normaal bureau, een hoekbureau en een zwevend bureau. Maar, er bestaan ook weer meerdere soorten zwevende bureaus. Je moet dus goed na gaan denken over de exacte vormgeving van het zwevende bureau.

Afmetingen van het bureau

Het is bijvoorbeeld van belang om goed naar de afmetingen van het bureau te gaan kijken. Je moet eigenlijk voor jezelf gaan bepalen waar je het bureau voor wilt gaan gebruiken. Op basis van jouw wensen kan je vervolgens na gaan denken over de afmetingen van het bureau.

Let hierbij niet alleen op de breedte/lengte van het bureau, maar ook zeker op de diepte. Je wilt immers dat je voldoende ruimte op/aan het bureau hebt.

Afmetingen van het bureau

Kleur van het bureau

Wil je een opvallend gekleurd zwevend bureau hebben? Of kies je voor een zwevend bureau die qua stijl perfect past bij de rest van de inrichting van jouw huis? Ook op dit vlak heb je alle keuzes.

Wij willen je in ieder geval aanraden om goed naar de rest van jouw interieur te kijken; het is immers wel zo mooi als het bureau qua uitstraling bij de rest van het meubilair past.

Zwevend bureau maken tips

Vormgeving van het bureau

Ook moet je goed na gaan denken over de vormgeving van het bureau. Je kunt voor een zeer strak bureau kiezen, maar je kunt de vormgeving ook iets frivoler houden. Op dit vlak is ook alles weer mogelijk.

Het is hierbij ook interessant om direct naar eventuele extra’s te kijken. Zo kan je ook een zwevend bureau maken inclusief lades aan de voorkant of inclusief een handige inklapmogelijkheid. Dat laatste is met name handig als je niet al te veel ruimte in huis hebt voor het zwevend bureau.

Vormgeving van het bureau

Bevestiging van het bureau

Tot slot is het ook aan te raden om alvast na te denken over het bevestigen van het bureau. Aangezien het een zwevend bureau treft, rust het bureau níet op poten. In plaats daarvan maak je het bureau aan de wand vast; dit vergt uiteraard de nodige voorbereidingen.

Zo moet je gaan berekenen hoe zwaar het bureau kan worden en wat de ideale verhouding is ten opzichte van de bevestigingsstukken. Denk ook hier goed over na, lees je goed in en houd hier vervolgens rekening mee bij de komende stappen.

Bevestiging van het bureau

Kant en klare bouwtekening van een zwevend bureau

Vind je het lastig om een ontwerp van een zwevend bureau te maken? Of vind je het wellicht lastig om te bepalen hoe je het zwevende bureau aan de wand vast gaat maken? Wij hebben een handige tip voor jou waarmee je een hoop werk kunt besparen; maak gebruik van een kant en klare bouwtekening.

In de bundel van Freds bouwtekeningen vind je meerdere bouwtekeningen voor een zwevend bureau. Met behulp van deze bouwtekeningen is het maken van een zwevend bureau eigenlijk een eitje.

Mocht je hiervoor kiezen, kan je de volgende stap nagenoeg volledig overslaan. Dit levert al snel een tijdsbesparing van zo’n 10 uur op; deze 10 uur kan je vervolgens aan andere (leuke) dingen gaan besteden.

Wil jij sneller beginnen met het maken van het zwevend bureau? Wil je minder kwijt zijn aan de voorbereiding? Dan is het interessant om een klein bedrag te investeren in Freds bouwtekeningen.

Stap 3: Gekozen zwevend bureau uitwerken in een bouwtekening

In de voorgaande stappen heb je belangrijke keuzes gemaakt. Je hebt voor jezelf bepaald wat voor soort zwevend bureau je wilt maken en waar je het zwevend bureau in jouw huis op wilt gaan hangen.

De volgende stap is ook een zeer cruciale stap; het uitwerken van een complete bouwtekening. Op basis van de keuzes die je gemaakt hebt, kan je de bouwtekening volledig uit gaan werken. Op basis hiervan kan je vervolgens weer een lijst met benodigde materialen en gereedschappen gaan maken.

tekenen speelhuisje

Stap 3a: Afmetingen bepalen

Meet nogmaals de lengte van de wand op en bepaal vervolgens definitief de afmetingen van het zwevend bureau.

Stap 3b: Verhoudingen bepalen

Het is zaak dat het bureau aan de wand past én dat je comfortabel aan het bureau kunt werken. Je moet dus goed de verhoudingen gaan bepalen; zorg er bijvoorbeeld voor dat het bureau diep genoeg is.

Stap 3c: Verbindingen bepalen

Aangezien het een zwevend bureau betreft, heb je niks van doen met poten onder het bureau. In plaats daarvan moet je het bureau aan de wand vast gaan maken, maar hoe ga je dat doen? Denk goed na over de verbinding en bepaal vervolgens hoe je het bureau aan de wand vast gaat maken.

Een stevige ‘fundering’ is hierbij van cruciaal belang. Zorg er dus voor dat je stevige verbindingsstukken gaat gebruiken én dat je het bureau niet te zwaar gaat maken. Je wilt immers niet dat het bureau opeens van de wand af gaat vallen.

Stap 3d: Keuze van materialen

Bij het maken van een zwevend bureau is dit één van de belangrijkste stappen. Denk goed na over het materiaal dat je wilt gaan gebruiken en houd daarbij rekening met het gewicht van het materiaal. Zoals hierboven al aangegeven, is het niet wenselijk dat het zwevend bureau té zwaar is.

Let echter ook op het design van het materiaal. Als je bijvoorbeeld voor hout kiest, heb je de keus uit onwijs veel houtsoorten. Al deze houtsoorten brengen een uniek design met zich mee; maak ook op dit vlak de juiste keuze voor jezelf.

Stap 3e: Definitieve werktekening maken

Zo, je bent nu klaar om de werktekening volledig af te gaan maken. In deze werktekening geef je duidelijk aan hoe het zwevend bureau er uit komt te zien, hoe je het zwevend bureau aan de muur vast gaat maken én wat de afmetingen van het bureau zijn.

Stap 3f: Lijst maken met benodigde materialen

Op basis van de definitieve werktekening kan je ook een lijst met benodigde materialen gaan maken. Denk hierbij niet alleen aan bouwmaterialen, maar ook aan gereedschappen die je nodig hebt bij het maken van een zwevend bureau.

Tijd besparen op de voorbereiding

Zie jij het niet zitten om 10 uur tijd aan stap 3 te besteden? Wil jij graag tijd besparen en zo snel mogelijk beginnen met het maken van jouw nieuwe zwevende bureau? Dan is het aan te raden om de kant en klare bouwtekeningen uit een product als Freds bouwtekeningen te gebruiken.

Met dank aan deze tekeningen kan je stap 3 volledig overslaan. Je kunt daardoor 10 uur aan kostbare tijd besparen, waardoor je sneller kunt beginnen met de vervolgstappen uit dit stappenplan.

Bijkomend voordeel; in Freds bouwtekeningen vind je ook bouwtekeningen voor andere soorten bureaus, voor kasten, voor een bed, voor een hondenmand en voor een brievenbus.

Stap 4: Benodigdheden verzamelen

Heb je stap 1 t/m stap 3 volledig doorlopen? Dan heb je het grootste gedeelte van de voorbereiding achter de rug. Je kunt nu bijna gaan beginnen met het maken van het zwevend bureau. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is het verzamelen van de benodigdheden.

Stap 4a: Bouwmaterialen verzamelen

In stap 3d heb je de keuze gemaakt voor specifiek materiaal. Het is nu zaak om dit materiaal in huis te gaan halen, waarbij je het beste nét iets meer materiaal kunt gaan kopen. Mocht je onverhoopt een foutje maken, heb je altijd nog wat reservemateriaal achter de hand.

Heb je voor het materiaal hout gekozen? Je kunt hout bij de plaatselijke bouwmarkt of houthandel aanschaffen, maar je kunt het hout ook online bestellen. Bij webshops als Opmaatzagen.nl kan je het hout bestellen én direct op maat laten zagen. Het op-maat-gemaakte hout heb je vervolgens binnen 3 werkdagen in huis.

Stap 4b: Gereedschappen verzamelen

Als je een zwevend bureau gaat maken, heb je ook verschillende soorten gereedschappen nodig. De belangrijkste gereedschappen die je nodig hebt, hebben wij in onderstaand lijstje opgesomd:

Stap 5: Werkblad van het bureau maken

Nu je alle benodigdheden in huis gemaakt hebt, kan het échte werk gaan beginnen. Het eerste wat je moet gaan maken, is het werkblad van het bureau. Dit is bij een zwevend bureau eigenlijk het gehele bureau, aangezien het bureau geen poten heeft.

Maak het blad van het bureau op de juiste afmetingen, schuur het materiaal netjes op en geef het werkblad mogelijk ook direct de gewenste kleur.

Stap 6: Afwerken van het bureau

Als je het werkblad van het bureau gemaakt hebt, ben je eigenlijk al vergevorderd. Je kunt nu het bureau af gaan werken op basis van jouw werktekening. Je kunt het bureau een gewenste kleur geven, je kunt eventuele extra’s (zoals lades) aan het werkblad vastmaken en je kunt werkblad ook nog personaliseren.

Stap 7: Vastmaken van het bureau aan de wand

Nu ben je aangekomen bij één van de meest belangrijkste en meest cruciale stappen. Je moet namelijk het bureau op de juiste wijze vast gaan maken aan de wand, waarbij je goed rekening moet houden met het totale gewicht van het bureau.

Hoe je het bureau precies vast aan de wand moet maken, is afhankelijk van jouw werktekening. Wij kunnen je alleen maar adviseren om sterke materialen en sterke pluggen te gebruiken. Kies bovendien voor meerdere verbindingsstukken (meerdere gaten in de muur), zodat je de druk kan verdelen.

Stap 8: Zwevend bureau aankleden

Zo, jouw zwevend bureau hangt nu al. Dat was niet super lastig, toch? Je bent nu aangekomen bij de afsluitende stap en wellicht ook de leukste stap. Het is namelijk de hoogste tijd om jouw zwevende bureau aan te gaan kleden. Plaats bijvoorbeeld een leuk plantje op het bureau, zet je laptop of computer op het bureau neer en zet een hoogwaardige bureaustoel bij het bureau!

Voorbeelden van projecten met zwevende bureaus

Vind je het leuk om inspiratie op te doen? Wil je bijvoorbeeld graag visueel in beeld krijgen hoe andere mensen een zwevend bureau hebben gemaakt? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar onderstaande video van Eigen Huis en Tuin. In deze video maakt men een prachtig bureau in combinatie met een complete kastenwand:

Laatste noot bij het maken van een zwevend bureau

Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je een zwevend bureau moet maken. Twijfel je echter nog of je dit wel zelf gaat doen? Wij kunnen je maar één tip geven; steek zelf de handen uit de mouwen, aangezien het maken van een zwevend bureau meerdere voordelen met zich mee brengt. De belangrijkste voordelen hebben wij op een rijtje gezet:

  • Je hebt volledige zeggenschap over het ontwerp van het zwevend bureau
  • Je hebt volledige zeggenschap over het materiaal dat je gaat gebruiken en over de afmetingen
  • Je kunt het zwevend bureau dus compleet naar wens maken
  • Je kunt veel kosten besparen; je hoeft eigenlijk alleen maar het materiaal te schaffen
  • Het is onwijs leuk om te doen; als het zwevend bureau eenmaal aan de wand hangt, heb je een ontzettend voldaan gevoel.

Inklapbaar bureau

Vind jij een zwevend bureau geweldig? Denk je echter alleen dat het bureau teveel ruimte in jouw kamer in beslag gaat nemen? Dan is het uiterst interessant om eens naar een inklapbaar bureau te kijken. Je bestelt een inklapbaar bureau eenvoudig en snel bij bijvoorbeeld Bol.com.

Tresna.nl
Logo