Verschillende soorten houtverbindingen

Heb je interesse om zelf meubelen te gaan maken? Veel van de meubelen die je kunt gaan maken, kun je in zowel huis als in de tuin gebruiken. Dit is onder meer te danken aan het materiaal dat je voor nagenoeg alle meubelen kunt gebruiken: hout.

Als je met hout aan de slag gaat, moet je met enkele zaken rekening houden. Zo moet je het hout goed bewerken voordat je het kunt gebruiken. Ook moet je goed rekening houden met de manier waarop je de houten onderdelen met elkaar gaat verbinden. Om deze houten onderdelen met elkaar te verbinden, is het noodzakelijk om gebruik te maken van een houtverbinding.

In dit artikel willen wij je graag kennis laten maken met houtverbindingen. Zo bespreken we wat een houtverbinding precies is, waarom houtverbindingen onmisbaar zijn en tussen welke houtverbindingen je kunt kiezen. Hierbij bespreken we alle soorten behoorlijk uitgebreid, zodat je voor jouw houten meubelen uiteindelijk de beste keuze kunt maken.

Wat is een houtverbinding precies?

De term ‘houtverbinding’ leggen we graag uit aan de hand van een voorbeeld. We pakken hierbij het maken van een tuinbank als voorbeeld. Als je zelf een tuinbank wilt maken, heb je hierbij de keus uit tal van materialen. Om meerdere redenen is het interessant om voor hout te kiezen; veel mensen kiezen dan ook daadwerkelijk voor hout.

Met het hout kun je op een makkelijke manier een tuinbank in elkaar zetten. Om dat voor elkaar te krijgen, moet je wel bijvoorbeeld het onderstel aan het zitvlak bevestigen. Als je deze twee onderdelen aan elkaar vast gaat maken, gebruik je hier een houtverbinding voor. Een houtverbinding is dan ook een manier waarop je twee houten onderdelen aan elkaar vast kunt maken.

Houtverbinding

Is een houtverbinding altijd hetzelfde? Nee, zeker niet. Je hebt de keus uit enkele soorten houtverbindingen, waarbij elk soort zijn eigen voordelen met zich mee brengt. in bepaalde situaties kun je het beste kiezen voor een halfhoutverbinding, terwijl in andere situaties juist een zwaluwstaartverbinding het beste is.

Kortom: door gebruik van een houtverbinding te maken, kun je twee houten onderdelen aan elkaar bevestigen. Deze houten onderdelen breng je in direct contact met elkaar, waardoor ze dankzij de houtverbinding een stevig geheel gaat vormen. Bij het maken van een houten meubelstuk is het toepassen van houtverbindingen dan ook essentieel.

Waarom een houtverbinding gebruiken?

Als je een meubelstuk van hout wilt gaan maken, speelt de voorbereiding een cruciale rol. Je moet goed nadenken wat je precies wilt gaan maken en je moet vervolgens een ontwerp gaan maken. Bij het maken van dit ontwerp moet je ook heel goed rekening houden met de stevigheid en robuustheid van het meubelstuk.

Om de gewenste stevigheid te verkrijgen, is het essentieel om gebruik te maken van een houtverbinding. Met een houtverbinding kun je immers twee houten onderdelen stevig aan elkaar vastmaken. Maak je geen gebruik van houtverbindingen? Dan is de kans aanzienlijk dat het meubelstuk in elkaar stort, dat onderdelen van het meubelstuk gaan verschuiven en dus dat je niet al te lang van jouw nieuwe meubelstuk genieten.

Bijkomend voordeel is dat je dankzij een houtverbinding milieubewust bezig bent. Hoe dat precies zit? Nou, als je twee houten onderdelen aan elkaar vast kunt maken, kun je ook extra balken of planken gebruiken. Dat is mogelijk, maar je moet dan wel veel meer hout in huis gaan halen. Des te meer hout elke doe-het-zelver gebruikt, des te meer bomen er gekapt moeten worden. Door houtverbindingen te gebruiken, kun je dus op een duurzame manier jouw meubelen zelf maken.

Tevens weet je op deze manier de meubelstukken een prachtige uitstraling te geven. Je voorkomt dat je overal balkjes of planken ziet, waardoor het meubelstuk eigenlijk een stuk strakker oogt. Als je graag een fraai meubelstuk wilt produceren, is het dus aan te raden om gebruik te maken van houtverbindingen.

Kun je een houtverbinding dan bij elke houtsoort gebruiken? Ja, dat is zeker zo. Het maakt niet uit of je nou eikenhout, of je vurenhout of je steigerhout gebruikt. Alle houtsoorten zijn immers makkelijk te bewerken, waardoor je dus ook relatief makkelijk een houtverbinding kunt maken.

Wil je zelf een houtverbinding gaan maken? Dan is het wel goed om te weten waar je precies mee bezig bent. Graag helpen we jou daar een handje bij. In het restant van dit artikel bespreken wij namelijk welke soorten houtverbindingen je kunt gebruiken. Daarbij benoemen we ook wat de voordelen van de betreffende verbindingen zijn en hoe je deze verbindingen het beste kunt maken.

Halfhoutverbinding

Als we het over een populaire soort hebben, hebben we het absoluut over een halfhoutverbinding. Deze verbinding kent een simpel doch zeer doeltreffend design en kan in veel situaties gebruikt worden.

Een halfhoutverbinding bestaat uit twee planken waarbij je een uitsparing maakt. Deze twee uitsparingen kun je vervolgens op elkaar leggen, waardoor de planken een rechte lijn vormen. Je kunt nu deze planken stevig aan elkaar vastmaken, waarbij de halfhoutverbinding zorgt voor de gewenste stevigheid.

Houtverbinding maken

Heb je nog niet al te veel ervaring met het produceren van houten meubelen? Dan is een halfhoutverbinding voor jou ideaal te noemen. Je kunt de uitsparingen namelijk makkelijk maken, waarbij precieze nauwkeurigheid ook niet vereist is.

Wil je zelf een houtverbinding gaan maken? Dan heb je de volgende benodigdheden nodig:

  • Een potlood
  • Twee houten planken
  • Een blokhaak
  • Een houtzaag
  • Een kwastje
  • Een lijmtang
  • Houtlijm
  • Twee steekbeitels

Je kunt nu de twee planken opmeten en de uitsparingen aftekenen. Deze uitsparingen kun je vervolgens met een handzaagje afzagen. Vervolgens kun je met een steekbeitel de uitsparing perfectioneren. Indien je beide uitsparingen geperfectioneerd hebt, kun je beide houten plankjes op elkaar leggen. Sluiten de twee planken perfect op elkaar aan? Dan heb je de halfhoutverbinding perfect geproduceerd. Met behulp van houtlijm kun je de twee houten plankjes stevig aan elkaar vast maken.

Heb je aan het einde te maken met een klein stukje hout dat ergens uitsteekt? Met behulp van een beitel of een zaag kun je dat kleine stukje hout wegwerken. Nadat je dat ook gedaan hebt, is de houtverbinding eigenlijk perfect!

Voor meer informatie is het aan te raden om onderstaande video te bekijken. In deze video zie je hoe een vakman met een Bosch afkortzaag een halfhoutverbinding maakt:

Slisverbinding

Wil je een meubelstuk fabriceren waarin een houtverbinding goed zichtbaar is? Of wil je een verbinding in een hoek op een fraaie manier maken? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een slisverbinding. Een slisverbinding is populair bij het maken van tuinmeubelen en biedt meerdere voordelen.

Zo is het volgens velen doe-het-zelvers een voorbeeld dat je de verbinding min of meer ziet. Dit brengt een unieke uitstraling met zich mee. Zie je de verbinding echter liever helemaal niet? Dan kun je beter kiezen voor een ander soort houtverbinding.

Een slisverbinding bestaat uit een pen en een gat. Het is de bedoeling dat de pen precies in het gat past, waardoor de twee houten onderdelen stevig aan elkaar vastgemaakt (kunnen) worden. Voor het maken van een slisverbinding heb je verscheidene gereedschappen nodig:

  • Een potlood
  • Een blokhaak
  • Een houtzaag
  • Steekbeitels
  • Houtlijm
  • Een kwastje
  • Een schuifmaat

Je kunt allereest beginnen met het aftekenen van de pen en het gat. Hoe breed beide verbindingen moeten worden, is afhankelijk van jouw ontwerp. Teken in ieder geval zowel de pen als het gat nauwkeurig af en ga vervolgens met jouw zaag aan de slag. Als je een handzaagje hebt, kun je beide nauwkeurig uitzagen.

Met behulp van een beitel kun je zowel het gat als de pen nauwkeurig bijwerken. Ondertussen is het aan te raden om de pen af en toe in het gat te laten vallen; je ziet dan direct of dit goed gaat. Mocht dat niet het geval zijn, kun je of het gat of de pen nog even bijwerken.

Meer informatie over de slisverbinding is in onderstaande video te vinden:

Pen gat verbinding

De pen gat verbinding is een variant van de slisverbinding. Bij deze variant zie je de pen echter niet in het gat zitten. Je ziet de pen in het gat gaan, maar de pen blijft vervolgens in het hout verscholen. Bij deze houtverbinding is de verbinding dus een stuk minder zichtbaar ten opzichte van de slisverbinding.

Wil je een pen gat verbinding maken? Dan kun je hetzelfde stappenplan aanhouden als bij de slisverbinding. Het enige waar je op moet letten, is dat je de pen in het gat laat vallen. De pen komt er dus níet aan de andere kant van het gat weer uit.

Tandverbinding

De tandverbinding is ook een zeer interessante variant. Bij deze variant maak je meerdere tanden, waarna je deze tanden volledig in elkaar kunt schuiven. Op deze manier kun je bijvoorbeeld meerdere panelen met elkaar verbinden. Dergelijke panelen verbinden is onder meer handig bij wijnkistjes of bij het verbinden van lades.

Bij het maken van een tandverbinding is het belangrijk dat je de tanden perfect op maat weet te maken. De tanden moeten echt naadloos in elkaar kunnen schuiven; er mag geen enkele ruimte tussen zitten. Om dat voor elkaar te krijgen, is het van belang om de houten onderdelen héél nauwkeurig af te tekenen.

Voor het maken van een tandverbinding heb je de volgende gereedschappen nodig:

  • Een potlood
  • Een blokhaak
  • Een houtzaag
  • Een schuifmaat
  • Houtlijm
  • Een kwastje
  • Steekbeitels

Allereerst is het dus aan te raden om de tanden heel nauwkeurig af te tekenen. Je kunt hier het beste een schuifmaat en een potlood met een scherpe punt voor gebruiken. Teken eerst de tanden op het eerste houten onderdeel af en vervolgens ook de tanden op het andere houten onderdelen. Het is vooral van belang dat deze tanden exact dezelfde afmetingen hebben!

Als je de aftekening nauwkeurig gedaan hebt, kun je de tanden met een handzaagje afzagen. Met behulp van een beitel kun je deze uitsparingen nauwkeurig bijwerken, waardoor je de tanden echt perfect weet te krijgen. Als je dit op het eerste houten onderdeel gedaan hebt, kun je ook het andere houten onderdeel perfect bijwerken.

Zwaluwstaartverbinding

De zwaluwstaartverbinding is een variant op de tandverbinding. Bij deze verbinding zijn de tanden alleen spits toelopend, waardoor de constructie nóg steviger is. Het is echter wel lastig om een perfecte zwaluwstaartverbinding te creëren.

Ben je een beginnende doe-het-zelver? Heb je nog niet heel veel ervaring met houtverbindingen maken en met hout bewerken? Dan kun je het beste kiezen voor de hierboven besproken tandverbinding. Wil je toch een zwaluwstaartverbinding maken? Dan is het aan te raden om zeer nauwkeurig te werk te gaan en eigenlijk het hierboven besproken stappenplan op te volgen.

Het enige verschil is dat je de tanden een naar de spits toelopende vorm mee moet geven. Let bovendien op dat je een zwaluwstaartverbinding alleen als een hoekverbinding kunt gebruiken. Hoe je een zwaluwstaartverbinding precies kunt maken, zie je in onderstaande video duidelijk:

Verstek

Eén van de meest voorkomende houtverbindingen is de verstek verbinding. Bij deze verbinding breng je twee stukken hout in een hoek van 45 graden met elkaar in contact, waardoor de twee stukken hout een hoek van 90 graden vormen.

Bij het maken van een verstekverbinding kun je uit twee varianten kiezen. Je kunt ervoor kiezen om in beide onderdelen een groef/sponning aan te brengen, zodat de twee delen nauw op elkaar aansluiten. Je kunt het echter ook makkelijk voor jezelf maken door de twee delen tegen elkaar aan te leggen en met houtlijm te bevestigen.

Nadat je de twee delen vastgelijmd hebt, kun je eigenlijk alle kanten op met de verstek. Wil je hier meer over weten? Wij schreven eerder al een artikel over hoe je in verstek kunt zagen!

Deuvel

Tot slot kun je ook nog voor een zogeheten deuvelverbinding kiezen. Als je een kast bij de Ikea aanschaft, krijg je tientallen van deze deuvels meegeleverd. Met de deuvels kun je namelijk op een makkelijke manier twee houten onderdelen aan elkaar vast maken.

Wat deuvels precies zijn? Dat zie je op de foto hiernaast. Het zijn kleine ronde pinnetjes die je aan het ene houten onderdeel vast kunt maken. Vervolgens maak je in het andere houten onderdeel uitsparingen, waar je de deuvels vervolgens in kunt schuiven. Op die manier kun je een stevige en robuuste verbinding creëren.

Beste deuvelset

Wil je direct met deuvels aan de slag gaan? Je kunt deze deuvels direct bij onze partner Bol.com aanschaffen. Ook schreven wij recent al een artikel over de beste deuvelset; met een dergelijke set kun je direct aan de slag!

Welke houtverbinding kun je het beste gebruiken?

Wil je graag twee houten onderdelen aan elkaar vast maken? Dan is het dus aan te raden om gebruik van te maken van een houtverbinding. Een terechte vraag daarbij is uiteraard welke houtverbinding je het beste kunt gebruiken. Het antwoord op die vraag is van veel factoren afhankelijk:

  • Het soort meubelstuk dat je wilt maken
  • De onderdelen die je met elkaar wilt verbinden
  • Jouw eigen handigheid

Maak voor jezelf daarom een goed vergelijk tussen de verschillende houtverbindingen. Kijk ook de video’s uit dit artikel op je gemakje, zodat je een duidelijke indruk van de betreffende houtverbinding krijgt. Door deze verbindingen goed met elkaar te vergelijken, kun je uiteindelijk de juiste keuze gaan maken.

Slotwoord

Bij het maken van een houten meubelstuk heb je verschillende dingen nodig. Zo moet je een goed idee hebben, moet je een ontwerp maken en moet je de juiste benodigdheden in huis halen. Sommige van deze benodigdheden kun je ook zelf gaan maken, zoals bij een houtverbinding het geval is. Neem dit artikel op je gemakje door, lees je goed in en maak vervolgens de gewenste houtverbinding. Met díe houtverbinding weet je jouw houten meubelstuk nog steviger én fraaier te maken! 

Tresna.nl
Logo