Kledingkast zelf maken

Ben je op zoek naar de mogelijkheden omtrent een nieuwe kledingkast? Heb je alle boekjes van de meubelfabrikanten reeds doorgespit? Ben je nog steeds niks tegen gekomen wat écht 100% naar wens is? Hoezo ga je dan niet je eigen kledingkast maken. Met de juiste voorbereiding, het juiste gereedschap en enig doorzettingsvermogen kan iedereen een prachtige kledingkast maken. Kledingkast maken

Op www.tresna.nl besteden we veel tijd aan het maken van je eigen meubelen. Op onze website kan je, naast allerlei reviews van elektrische gereedschappen, meerdere hulpgidsen vinden. Zo kan je zelf je eigen bureau maken of je eigen bed. Eigenlijk alles is mogelijk; zolang je het maar graag wilt.

Dat geldt eveneens voor het maken van een kledingkast. Een kledingkast is een uitermate handig meubelstuk, maar over het algemeen wel behoorlijk groot. Je hebt helaas niet altijd evenveel ruimte. De ruimte die wel aanwezig is in je kamer moet dan ook optimaal in worden gericht. Dat kan uitermate goed als je zélf een kledingkast gaat maken.

De voordelen van het maken van je kledingkast

Wat zijn nou de voordelen van het maken van je kledingkast? Een van de belangrijkste voordelen is toch wel het feit dat je een stuk goedkoper uit bent. Je hoeft tenslotte alleen het benodigde materiaal aan te schaffen. Verder moet je enige tijd investeren. Het maken van je eigen kledingkast is onder aan de streep sowieso goedkoper dat het kopen van een nieuwe kledingkast.

Daarnaast geeft het ook een bijzonder voldaan gevoel als de kledingkast helemaal klaar is. Je hebt daar tenslotte veel tijd en moeite in gestoken. Het is mooi als je dan achteraf kunt genieten van het eindresultaat.

Ook is het leuk om zelf je eigen kledingkast te maken. Je bent lekker bezig en je hebt een mooi eindresultaat in het vooruitzicht. Bovendien is het extra leuk dat je dus geld kunt besparen. Met dat bespaarde geld kan je vervolgens weer leukere dingen doen.

Tot slot is er nog één belangrijk voordeel. Je kunt de kledingkast volledig naar eigen wens maken. Je hebt weinig tot geen beperkingen, aangezien je alles zelf kunt bepalen. Het enige waar je rekening mee moet houden, is met de afmetingen van de kledingkast. De afmetingen van je slaapkamer zijn helaas niet al te makkelijk aan te passen.

Tip nummer 1: heb je geen zin om dit gehele artikel te lezen? Bekijk dan zeker eens onderstaande video. In deze video wordt, binnen 20 minuten, volledig uitgelegd hoe je volledig een eigen kast in elkaar zet:

De voorbereidingen

Op welke manier kan je nou goed van start gaan met het maken van je kledingkast? Allereerst dien je enkele belangrijke keuzes te maken. We hebben het hierbij onder andere over het materiaal dat je gaat gebruiken, het ontwerp van de kast en de afmetingen van de kast.

Al deze aandachtspunten bespreken we hieronder in het kort. Neem het even aandachtig door en ga vervolgens met een vliegende start aan de slag.

De toepassingen

Kledingkast zelf maken

Op welke manier ga je de kledingkast gebruiken? Wil je al je kleren hierin ophangen? Of hang je alleen je broeken op en leg je de shirtjes opgevouwen op een plank? Wat doe je met je schoenen; wil je die ook in de schoenenkast kwijt? Ga je het liefst voor lades of plankjes of een combinatie van beide?

Zoals je kunt zien, moet je met een hoop zaken rekening houden. Zorg dan ook dat je vooraf goed bepaald voor welke toepassingen je de kledingkast wilt gebruiken. Op basis daarvan kan je namelijk het ontwerp maken.

Het ontwerp

Heb je een bepaalde voorkeur wat betreft de uitstraling van meubels? Het is nu dé mogelijkheid om deze voorkeur tot uiting te laten brengen. Hoe je dit doet? Door je eigen ontwerp te maken. We willen je graag aanraden om een bouwtekening te maken van het ontwerp van de kast.

Maak deze bouwtekening zo compleet mogelijk, dus inclusief alle afmetingen. Met name de afmetingen zijn belangrijk. Mocht je namelijk ergens een rekenfout maken, kom je daar in een vroegtijdig stadium achter.

Uiteraard is het uiteindelijke ontwerp ook afhankelijk van het materiaal dat je wenst te gaan gebruiken. Daar lees je hieronder meer over.

Het materiaal

Van welk materiaal moet jouw kledingkast gaan worden? Wil je graag een kledingkast van hout? Of geef je toch de voorkeur aan een ander soort materiaal? Het leuke van een kledingkast is dat je werkelijk waar alle kanten op kunt. Je kunt je creativiteit de vrije loop laten gaan. Dat geldt niet alleen qua materiaal, maar ook zeker qua ontwerp.

Over het algemeen worden de meeste kledingkasten van een houtsoort of van MDF platen gemaakt. Met behulp van spijkers, pluggen en schroeven kan je alle onderdelen stevig met elkaar verbinden.

Het formaat

Uiteindelijk hoort ook het formaat bij het ontwerp van de kledingkast. Je moet tenslotte aan de binnenkant voldoende ruimte voor al je kleren hebben, maar de kast moet uiteraard ook wel in je kamer passen.

Meet dus vooraf goed de afmetingen van de ruimte op. Denk nadien goed na over het ontwerp en teken dit, zoals reeds boven aangegeven, duidelijk aan. Houd bij het bepalen van het formaat uiteraard ook wensen met de inrichting. Hoeveel plankjes en hoeveel lades heb je nodig?

De benodigdheden

Heb je de hele voorbereiding afgerond? Weet je exact hoe de kast er uit komt te zien en welk materiaal je gaat gebruiken? Je kunt op dat moment starten met het aankopen van de benodigdheden. Ga naar de plaatselijke bouwmarkt en koop alle benodigde materialen.

Onder andere de volgende materialen heb je zeker nodig:

 • Zaag (handzaag of afkortzaag)
 • Boormachine
 • Schroefmachine
 • Schuurpapier/schuurmachine
 • Potlood
 • Waterpas
 • Rolmaat
 • Houtlijm
 • Spijkers
 • Schroeven
 • Pluggen

Zoals je kunt zien, heb je ook bepaald gereedschap nodig. Ben je nog zoekende naar een geschikte zaag? Op onze website kan je ongelooflijk veel reviews van verschillende zagen vinden. Deze reviews beperken zich niet tot één zaag. Nee, werkelijk waar alle zagen worden op onze website uitgebreid besproken.

Heb je ook alle benodigdheden in huis gehaald? Dan kunnen we gaan beginnen met het maken van de kledingkast. Volg onderstaand stappenplan en tover binnen een mum van tijd je eigen kledingkast tevoorschijn.

Stappenplan

Kledingkast maken zelf

Onderstaand stappenplan hebben we gemaakt op basis van een algemene kledingkast. Eventuele bijzonderheden kunnen op eigen initiatief altijd nog toegevoegd worden. Uiteraard is één en ander ook afhankelijk van je ontwerpen en je eigen smaak.

Stap 1:
Allereerst is het zaak om alle materialen gereed te maken. Zaag de planken/platen op het juiste formaat en schuur ze goed af. Indien gewenst kan je de planken/platen ook direct de juiste kleur mee geven.

Stap 2:
Begin met het bouwen van onderkant en nadien de achterkant. Deze twee elementen vormen in feite de basis van je kledingkast.

Tip nummer 2: wil je lades in je kast hebben? Zorg dat je hier een handig railsysteem voor koopt. Dergelijke systemen zijn bij de bouwmarkten verkrijgbaar.

Stap 3:
Staan de onderkant en achterkant van de kast goed? Controleer met je waterpas nogmaals of alles volledig recht staat. Als deze onderdelen ietwat scheef zijn, zal de hele kledingkast scheef komen te staan.

Stap 4:
Begin vervolgens met het maken van de zijkanten van de kast. Zorg ervoor dat deze stevig aan de onderkant en achterkant vast gemaakt worden. Hoe je dit kunt doen? Met behulp van houtlijm, schroeven, spijkers en pluggen.

Stap 5:
Staat het hele geraamte? Dan kan je beginnen met het inrichten van de kast aan de binnenkant.

Tip nummer 3: Loopt de kledingkast niet helemaal tot het plafond? Zorg er dan uiteraard ook voor dat je de bovenkant op een nette manier dicht maakt.

Stap 6:
Voeg de lades en plankjes op de gewenste plek toe. Wil je graag een mogelijkheid hebben om kleding in je kast op te hangen? Zorg er dan voor dat je een rails (waterpas) op hangt.

Stap 7:
Vergeet uiteraard niet om eventuele deurtjes ook nog toe te voegen. Je kunt deze het beste met een scharnier aan de zijkanten van de deur vastmaken. Houd er hierbij ook rekening mee dat de deuren goed in het scharnier vallen en dat alles waterpast zit/hangt.

Stap 8:
Uiteindelijk kan je de bouw van je kledingkast afsluiten middels het afwerken van alle elementen. Plaats de lades in het railsysteem, maak de plankjes goed schoon en controleer nog even of alles goed zit.

Stap 9:
Het is gelukt! Je hebt je eigen kledingkast volledig zelf gemaakt! Ben je tevreden over het resultaat? Werk nog de laatste dingetjes af en begin vervolgens met het inrichten van je kast.

Ben je benieuwd hoe bovenstaand stappenplan er in werkelijkheid uitziet? Onderstaande video is wat dat betreft behoorlijk informatief. Wellicht kan je in deze video ook nog inspiratie opdoen voor het maken van je eigen kledingkast.

Besluit

Het maken van je eigen kledingkast brengt dus vele voordelen met zich mee. Belangrijke voordelen zijn onder andere het feit dat je geld kunt besparen én dat het leuk is om te doen. Nadien kan je heerlijk genieten van je zelfgemaakte kledingkast. Wat wens je nog meer? We wensen je alvast heel veel succes met de bouw van je eigen kledingkast.

Kan je bij de bouw van je eigen kledingkast nog handige gereedschappen gebruiken? Kijk zeker eens op onze website voor uiteenlopende elektrische gereedschappen. Deze gereedschappen maken je werk niet alleen makkelijker, maar ook nog eens leuker.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo