Trapkast maken

Wil jij ook graag optimaal de aanwezige ruimte in je huis benutten? Staat je hele kamer al vol met kasten waarin je spullen kan bewaren? De kans is aanwezig dat je nog een bepaalde loze ruimte, waar je veel spullen in kan bewaren.

Perfect geschikt voor een trapkast

Perfect geschikt voor een trapkast

We hebben het hierbij over een trapkast. Een trapkast is een ideale manier om extra ruimte te creëren. De toepassingen van een trapkast zijn bovendien veelzijdig. Onder andere de volgende toepassingen zijn mogelijk:

  • Een trapkast die dient als voorraadkast
  • Een trapkast die dient als bergruimte
  • Een trapkast die dient als boekenkast
  • Een trapkast waarin een wijnrek verwerkt wordt
  • Een trapkast waarin een schoenenrek verwerkt wordt

Uiteraard zijn er nog veel meer toepassingen mogelijk. De exacte mogelijkheden zijn wél afhankelijk van jouw trap en de beschikbare ruimte. De trapkasten worden onder de trap gebouwd; de exacte afmetingen zijn dus ook afhankelijk van de afmetingen van de trap, de afmetingen van je huis en de afmetingen van de loze ruimte onder je trap. Meet deze afmetingen dus goed op, voordat je aan de slag gaat met het maken van een trapkast.

In dit artikel vertellen we jou meer over de mogelijkheden van een trapkast. Daarnaast laten we ook stapsgewijs zien hoe je zelf een trapkast kan maken.

De mogelijkheden Trap kast open treden

Zoals we hierboven al aangaven, zijn de mogelijkheden van een trapkast ongelooflijk divers. Er zijn veel trappen die de mogelijkheid bieden voor het (laten) maken van een trapkast. De belangrijkste voorwaarde is echter dat de treden van de trap dicht zijn.

Daarnaast is het ook belangrijk dat er een vloertje tussen de trap en de trapkast komt. Dit vloertje dient voor onder andere de stevigheid en de isolatie.
Mocht je interesse hebben om een trapkast in je huis te maken, is het dus van belang dat de treden van de trap gesloten zijn. Op die manier kan je de meest veilige situatie creëren. Mocht je per sé een trap met open trede wensen, zijn er ook mogelijkheden.

Ideeën

We informeren jou ook graag over de verschillende toepassingen van een trapkast. In de inleiding van dit artikel heb je al verschillende toepassingen kunnen lezen. We behandelen nog enkele toepassingen hieronder.

Voorraadkast

Heb je geen idee waar je je voorraad van voedsel, drinken en overige producten kwijt kan? Een voorraadkast onder je trap zou dan gigantisch handig zijn. Dit is tenslotte loze ruimte, maar in de vorm van een voorraadkast ga je de ruimte uitermate praktisch invullen.

Bij de voorraadkast heb je verschillende mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld stellingen in de kast bouwen of planken ophangen. Dit is uiteraard afhankelijk van jouw wensen en de aanwezige ruimte onder de trap.

Inzetkast

Een unieke toepassingen is de zogeheten inzetkast. Deze toepassing kunnen we het beste uitlichten met onderstaande video:

Het voordeel hiervan is dat je de kast multifunctioneel kan gebruiken. In de inzetkast kan je bijvoorbeeld voorraden van eten en drinken bewaren. Als je kast vervolgens verder open doet, kan je de nog aanwezige ruimte handig gebruiken.

Wijnrek

Ben je liefhebber van wijn? Er zijn meerdere fraaie trapkasten op internet te vinden waarbij er een wijnrek verwerkt is in de kast. Op deze manier kan je je flessen wijn op een handige, fraaie en makkelijke manier kwijt. Het ziet er bovendien erg strak uit.

Garderobe

Heb je veel kleding en kan je die nergens op een handige manier kwijt? Je kan een prachtige garderobekast creëren onder de trap. Daarbij kan je hangrekken maken, maar je kan ook lades maken. Een uiterst handige en efficiënte manier op je kleding op te bergen.

Boekenkast

Je kan ook een prachtige boekenkast creëren onder je trap. Je hebt dan makkelijk toegang tot al je boeken. Het ziet er bovendien strak en fraai uit. Wat wil je nog meer?

Betrekken bij woonkamer

Heb je een trap bij je in de woonkamer? En wil je de aanwezige ruimte onder de trap nuttig besteden? Wellicht kan je de trapkast dan bij je woonkamer betrekken. Je kan bijvoorbeeld de trapkast gebruiken als bewaarplek voor je servies, als lades om spullen in op te ruimen of als plek voor een audiosysteem. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Trapkast laten maken

Wanneer je hebt bepaald hoe je de ruimte onder de kast wilt benutten kan je er natuurlijk ook voor kiezen om de trapkast te laten maken. Wanneer je nu een open trap hebt en daar een dichte trap van wilt maken om daar vervolgens een trapkast in te maken sta je namelijk voor een flinke klus. Om een indicatie te ontvangen voor de kosten kan je bij bijvoorbeeld Slimster.nl een offerte aanvragen voor het maken van jouw trapkast. Je ontvangt dan (vrijblijvend!) verschillende offertes voor deze klus.

Wanneer de prijs voor het laten maken van een trapkast jou toch te hoog is en dit jou dus niet waard is, kan je natuurlijk ook altijd kiezen om de trapkast zelf te maken, bekijk daarvoor onderstaand stappenplan.

Zelf een trapkast maken

Ben je enigszins handig aangelegd? En wil je zelf een trapkast maken? Dat kunnen wij ons zeer goed voorstellen. Het is namelijk een gemakkelijke manier om geld te besparen. Bovendien is het maken van een trapkast niet bijzonder lastig. Het belangrijkste punt is wellicht de voorbereiding.

Zorg voor een gedegen en uitgebreide voorbereiding. Meet de afmetingen goed op, zorg dat de trap stevige en dichte treden heeft en bepaal waar je de trapkast voor wilt gebruiken. Maak vervolgens een ontwerp dat gebaseerd is op de gewenste toepassing.

Vervolgens kan je onderstaand stappenplan gebruiken. Dit stappenplan is een algemeen stappenplan voor een basic trappenkast. Mocht jij een trappenkast met een wijnrek of iets dergelijks willen, dien je de stappen daarvoor uiteraard ook nog te nemen.

Je kan ook eerst onderstaande video kijken:

Stap 1: zorg ervoor dat de trap aan de onderkant netjes gemaakt is. Met andere woorden; schuur de trap als het een houten trap is of zorg dat er net vloerbedekking of een andere afdekking aanwezig is. Dit is een belangrijk begin bij het maken van een trapkast.

Stap 2: de tweede stap heeft betrekking op de aanwezige muren. Zorg dat deze egaal, glad en netjes zijn. Deze muren zie je namelijk altijd, waardoor het belangrijk is om de muren netjes te maken.

Stap 3: de vloer verdient ook de nodige aandacht in een trapkast. Zorg voor een lekker kleedje, mooie vloerbedekking of

Stap 4: verf de muren in de gewenste kleur. Je kan eventueel ook de trap aan de onderkant in de gewenste kleur verven, indien het materiaal dat toe laat.

Stap 5: maak vervolgens de planken, stellages of lades die je bij het ontwerp hebt gemaakt. Let hier goed op dat je waterpas werkt, dat de planken/stellages/lades de juiste afmetingen hebben en dat je alles goed vastzet.

Stap 6: zorg vervolgens voor het plaatsen van de deur in de trapkast. Deze deur moet op maat gemaakt worden, omdat de trap hoogstwaarschijnlijk al snel schuin oploopt. Het is hierbij van belang dat de deur niet blijft ‘hangen’. Met andere woorden: de deur moet soepel opengaan.

Stap 7: deel vervolgens de trappenkast op een handige manier in.

Stap 8: zorg voor verlichting in je trapkast.

Door het dichtmaken van je trap en het maken van een trapkast neem je ook het licht dat normaal onder de trapkast valt weg. Hierdoor kan je, zeker achterin de kast lastig zien welke spullen daar nog staan.

Wanneer je gebruikt maakt van een trapkast waarbij je lades uit de kast trekt heb je hier wat minder last van.

De oplossing voor het weinige licht (en de grote kans op het omstoten van belangrijke zaken) is het toevoegen van kastverlichting. Kastverlichting is er in vele soorten en maten.

Mogelijkheden bij kastverlichting

Zoals we hierboven al kort aanstipten bestaat kastverlichting er in veel soorten en maten. Hieronder worden verschillende opties voor kastverlichting besproken.

Kastverlichting op batterijen

Kastverlichting batterijenDe makkelijkste manier om verlichting in je (trap)kast te krijgen is door gebruik te maken van kastverlichting op batterijen. Deze draadloze kastverlichting kan je eenvoudig plaatsen, je hoeft ervoor ook geen stroom in de kast te hebben. Handig in een trapkast, (diepe) ladekast of achter een schuine kant waar je geen vaste verlichting hebt. Deze kastverlichting op batterijen maakt vaak gebruik van leds om energiezuinig te zijn.

► Bekijk kastverlichting op batterijen op Bol.com

Kastverlichting draadloos

draadloze kastverlichtingEigenlijk is kastverlichting op batterijen één van de opties bij draadloze kastverlichting. Naast de verlichting op batterijen heb je namelijk ook nog verlichting met een soort accu die je, door middel van een usb-oplader op kan laden.

Batterijen gaan vaak een beperkte periode mee, dan moet je of nieuwe kopen, of deze batterijen opladen. Het is dan handiger om je de draadloze lamp even aan de lader aan het stopcontact te leggen.

Op deze manier heb je niet langer batterijen nodig . Wel is het slim om rekening te houden met verschillende zaken. Zo kan je kijken of de lamp dichtbij een stopcontact komt te hangen of dat het mogelijk is om de batterij apart op te laden. De plakstrip bij de lampen is namelijk niet altijd even goed, daarom is het niet echt wenselijk om de verlichting vaak te demonteren en weer opnieuw te monteren.

► Bekijk draadloze kastverlichting op Bol.com

Kastverlichting op netstroom of met adapter

kastverlichting led adapter voor netstroomHeb je gewoon stroom in je (trap)kast? En heb je er geen zin om batterijen te vervangen of de verlichting op te laden? Dan is het verstandig om te kiezen voor kastverlichting op netstroom. Dit zal eenmalig wat meer werk zijn met aansluiten, maar dan hoef je je niet druk te maken over dat de lichtopbrengst minder wordt omdat de batterijen leeg zijn.

► Bekijk kastverlichting op netstroom op Bol.com

Kastverlichting met sensor

kastverlichting met sensorGa jij altijd voor maximaal gebruiksgemak? Of ben je bang om de lamp in je trapkast per ongeluk aan te laten staan? Dan is het slim om te kiezen voor verlichting met sensor.

We kennen ze natuurlijk van bijvoorbeeld de koelkast, wanneer je deur van de koelkast opent gaat automatisch de lamp in de koelkast aan. Dit is ook mogelijk voor bij kastverlichting.

Je hebt de keuze uit verschillende soorten sensoren. Bijvoorbeeld een sensor die de lamp inschakelt op beweging, maar ook sensoren die de lamp inschakelen wanneer het donker wordt. Er zijn ook nog combinaties, sensoren die detecteren dat het donker is én dan inschakelen wanneer ze beweging zien (deze schakelen dus niet in wanneer ze beweging detecteren als het licht is).

Wil je het gewoon simpel houden? Dan raadden wij kastverlichting op netstroom aan met een klikschakelaar. Deze wordt geactiveerd op het moment dat de (kast)deur opent.

► Bekijk kastverlichting met sensoren op Bol.com

Materialen

De materialen die je gaat gebruiken, zijn afhankelijk van je ontwerp. Opteer je bijvoorbeeld voor houten planken of ga je voor mdf platen? Dergelijke vragen zijn van belang. Zorg ervoor dat je ontwerp direct hier goed op afgestemd is.

Kort samengevat: het ontwerp van de trapkast is gigantisch belangrijk. Mocht je hier nog moeite mee hebben, kan je altijd een specialist inhuren. Een andere optie is om de vele foto’s en video’s op het internet te bekijken. Je doet dan sowieso inspiratie op. Wij wensen je alvast veel plezier met je trapkast!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo