Tuinbank maken

Wil jij graag optimaal van jouw tuin genieten? Wil je graag zoveel mogelijk tijd buiten doorbrengen? En wil je daarbij van het gewenste gemak en comfort genieten? dan is het aan te raden om de juiste tuinmeubelen in jouw tuin neer te zetten. Het is echter zonde om deze meubelen te kopen, terwijl je dergelijke meubelen ook zelf kunt maken. Zo kun je ook jouw eigen tuinbank maken!

Niet onnodig tijd verliezen?

Wil jij zo snel mogelijk aan de slag met het bouwen van het tuinbank en zo min mogelijk tijd kwijt zijn het lezen van dit artikel en het voorbereiden van jouw klus? Dan raden wij je aan om een kleine investering te doen in bijvoorbeeld het product Freds bouwtekeningen. Dit zal je veel tijd besparen!

In de afgelopen jaren is het weer in ons land eigenlijk steeds beter geworden. Met name in de zomer hebben we vaak met warme dagen te maken; zelfs een hittegolf is niet meer al te bijzonder in ons land. Wil jij zo optimaal mogelijk van deze lekkere temperaturen genieten? Dan is het advies om jouw tuin op de juiste manier in te richten.

Daarbij is het aan te raden om louter voor de beste tuinmeubelen te kiezen. Je kunt deze meubelen in een meubelspeciaalzaak aanschaffen, maar dan moet je vrij diep in de buidel tasten. Gelukkig kun je ook de meubelen zelf maken.

In dit artikel bespreken we hoe je zelf een tuinbank kunt maken. We bespreken waar je rekening mee moet houden, wat je hiervoor nodig hebt en welke stappen je moet doorlopen.

Zelf een tuinbank maken

Nadat je alle stappen uit dit artikel doorlopen hebt, geniet je van een prachtige tuinbank in jouw tuin. Een tuinbank waar je niet al te veel geld voor hebt hoeven te betalen, terwijl je wel optimaal van deze tuinbank kunt genieten. Klinkt dat bij jou ook als muziek in de oren? Neem dit artikel dan op je gemakje door en kom direct in actie!

Redenen om zelf een tuinbank te maken

Als je graag veel tijd in jouw tuin doorbrengt, heb je hier de juiste tuinmeubelen voor nodig. Om meerdere redenen is het hierbij interessant om voor een tuinbank te kiezen. Zo is een tuinbank comfortabel, neemt een tuinbank niet overdreven veel ruimte in beslag en heb je de keus uit veel verschillende soorten tuinbanken.

Spreken deze voordelen jou aan? Dan heb je in principe twee mogelijkheden: zelf een tuinbank maken of een tuinbank bij een meubelspeciaalzaak of tuinzaak aanschaffen. Om meerdere redenen kunnen wij het zelf maken van een tuinbank aanraden:

  • Je weet veel geld te besparen. Je hoeft immers alleen maar de materiaalkosten te betalen; verder hoef je hier alleen maar tijd voor vrij te maken.
  • Je maakt de bank volledig naar wens. Je bepaalt volledig zelf wat de uitstraling en de afmetingen van de bank gaan worden. Door deze onbeperkte vrijheid kun je de tuinbank perfect voor in jouw tuin gaan maken.
  • Het is niet al te lastig. Een tuinbank heeft vrij strakke vormen; hierdoor is het niet al te lastig om de tuinbank zelf te maken. Ook als je hier geen ervaring mee hebt, moet dit ongetwijfeld gaan lukken.
  • Het is leuk om te doen. Verder is het ook nog super leuk om zelf een tuinbank te maken. Zeker als de tuinbank eenmaal in jouw tuin staat, geniet je van een voldaan gevoel.

Om deze redenen is het maken van een tuinbank absoluut aan te raden. Maar, hoe doe je dit nou? En waar moet je rekening mee houden? Met onderstaand stappenplan gaan wij van je A tot Z op weg helpen!

Stappenplan tuinbank maken

Heb je interesse om zelf een tuinbank te maken? Dan is het goed om te weten dat dit niet al te lastig is. Met de juiste voorbereidingen, met het juiste gereedschap en met dít stappenplan kun je op een relatief makkelijke wijze een tuinbank maken. Voordat je hiermee kunt beginnen, zijn er wel enkele belangrijke keuzes die je moet maken.

Stappenplan tuinbank maken

Stap 1: Plek van de tuinbank bepalen

Waar wil je de tuinbank precies in jouw tuin neerzetten? Dit is één van de belangrijkste vragen war je voor jezelf een passend antwoord op moet zien te vinden. Denk hierbij goed aan jouw eigen voorkeuren, maar houd ook rekening met de stand van de zon.

Heb je aan het einde van de middag alleen aan de achterkant van jouw tuin nog zon? Dan is het interessant om jouw tuinbank dar neer te zetten. Je kunt dan immers ook na het werk nog even genieten van de heerlijke zonnestralen.

Omdat er zoveel verschillende tuinen zijn, kunnen we niet voor jou bepalen waar jij de tuinbank het beste neer kunt zetten. Toch hebben we enkele ideeën en tips voor je op een rijtje kunnen zetten:

  • Een losstaande tuinbank. Heb je een vrij grote tuin? En wil je grote oppervlakten in jouw tuin op een fraaie manier ‘breken’? Dan is het interessant om te kiezen voor een losstaande tuinbank. Deze tuinbank wordt dus niet omringd door bijvoorbeeld een muur of andere tuinmeubelen.
  • Tegen een schutting of schuur aan. Ook kun je de tuinbank tegen bijvoorbeeld een schuur of een schutting aanzetten. Indien je hiervoor kiest, kun je een tuinbank zonder rugleuning maken. In dat geval kun je immers heerlijk tegen de schutting of de schuur aan leunen!
  • Een tuinbank bij jouw loungeset of tuinset. Heb je een prachtige loungeset of tuinset in jouw tuin staan? En wil je deze set graag uitbreiden? Dan is het aan te raden om jouw tuinbank bij de set in de buurt te plaatsen. Hoe je dat precies het beste kunt doen, is afhankelijk van jouw eigen voorkeuren en de exacte situatie.

Tevens willen wij je nog het volgende aanraden: denk goed na over de loopmogelijkheden naar de tuinbank toe. Wil je hier een speciaal looppad voor aanleggen? Of wil je hiervoor bijvoorbeeld over het gras heen lopen? De keus is volledig aan jou.

Zoals eerder gezegd: houd ook rekening met de stand van de zon. Indien je op jouw tuinbank wilt relaxen, wil je dit wellicht zo lang mogelijk in de zon kunnen doen. Stem daarom de plaats van de tuinbank af op de stand van de zon.

Tot slot is het ook nog goed om rekening te houden met de ondergrond. Het is namelijk niet al te makkelijk om een tuinbank stabiel neer te zetten op grind. Indien je de tuinbank op stenen of de grasmat neerzet, kun je deze wél stabiel laten staan. Ook dat is dus nog iets waar je goed over na moet denken.

Stap 2: Soort tuinbank kiezen

Vervolgens is het zaak om een keuze te maken tussen de vele soorten tuinbanken. Als je het aanbod van een meubelspeciaalzaak bekijkt, zie je namelijk tal van soorten tuinbanken naar voren komen. Enkele van de meest voorkomende varianten hebben wij voor je op een rijtje gezet:

Soort tuinbank kiezen
  • Een tuinbank met rugleuning en armleuningen. Dit is eigenlijk de meest ‘uitgebreide’ vorm van een tuinbank. Een dergelijke tuinbank heeft zowel een rugleuning als armleuningen, waardoor je van het nodige gemak weet te genieten.
  • Een tuinbank zonder rugleuning. Ook kun je kiezen voor een tuinbank zonder rugleuning; in dat geval kun je deze bank bijvoorbeeld tegen een schuur of schutting aanzetten. Op die manier kun je alsnog een aangename zithouding creëren.
  • Een tuinbank zonder rugleuning én zonder armleuningen. Wil je een super basic tuinbank in jouw tuin neerzetten? Dan kun je voor deze variant zonder rugleuning en zonder armleuningen. Een dergelijke tuinbank bestaat eigenlijk uit twee onderdelen: het onderstel en het zitvlak.
  • Een tuinbank met extra’s. Bij een tuinbank kun je het zo gek maken als je zelf maar wilt. Zo kun je voor een bijpassende voetenbank kiezen, kun je voor een uitschuifgedeelte kiezen en kun je voor een uitklaptafeltje kiezen. Indien je het zo ‘gek’ wilt maken, is het wel wenselijk dat je hier enige ervaring mee hebt.

Naar welk soort tuinbank gaat jouw voorkeur uit? De keus is volledig aan jou. Maak een goed vergelijk voor jezelf, kijk goed naar de situatie in jouw tuin en houd rekening met je eigen voorkeuren!

Kant en klare bouwtekening van een tuinbank

Vind je het lastig om volledig zelf een ontwerp te maken van een tuinbank? En vind je het ook lastig om dit ontwerp uit te werken in een bouwtekening? Dan kun je het voor jezelf ook makkelijk maken; dat doe je door te kiezen voor Freds bouwtekeningen.

In deze bundel van Fred vind je allerlei bouwtekeningen, waaronder meerdere bouwtekeningen voor tuinbanken. Door die bouwtekeningen te gebruiken, kun je behoorlijk veel tijd besparen. Zo kun je stap 3 uit dit stappenplan volledig overslaan; dat levert je al snel een besparing van 10 uur op!

Stap 3: Gekozen tuinbank uitwerken in een bouwtekening

Zo, je hebt stap 1 en 2 nu al volledig doorlopen. Je weet nu waar jouw tuinbank moet komen te staan en je weet voor welk soort tuinbank je gaat.

Het is nu zaak om het gehele ontwerp concreter te gaan maken.

tekenen speelhuisje

Stap 3a: Afmetingen bepalen

Allereerst is het zaak om na te denken over de afmetingen van de tuinbank. Houd hierbij rekening met de ruimte in jouw tuin, maar ook met jouw persoonlijke voorkeuren. Wil je bijvoorbeeld met 4 man op de tuinbank plaats kunnen nemen? Dan moet je voor een vrij forse tuinbank gaan.

Wil je eventueel languit op de tuinbank kunnen liggen? Ook dan heb je een grote tuinbank nodig. Met andere woorden: denk goed na over de manier waarop je de tuinbank wilt gebruiken. Op basis daarvan – en op basis van de ruimte in jouw tuin - kun je vervolgens de afmetingen definitief bepalen.

Stap 3b: Verbindingen bepalen

Een tuinbank bestaat uit minimaal twee onderdelen; een onderstel en een zitvlak. Indien je het direct goed wilt doen, kies je eventueel ook nog voor een rugleuning en voor een armleuning.

Dat betekent dat je meerdere onderdelen aan elkaar vast moet gaan maken. Hoe ga je dit doen? Dat is iets om bij stap 3b over na te gaan denken. Als je het lastig vindt om dit te bepalen, kun je ons artikel over houtverbindingen lezen. Daarin kun je alle informatie en inspiratie vinden voor het bevestigen van onderdelen aan elkaar.

Stap 3c: Materiaal bepalen

Van welk materiaal wil je de tuinbank gaan vervaardigen? Het is voor de hand liggend om te kiezen voor hout, maar voor welke houtsoort ga je dan precies? Vrij veel mensen kiezen voor steigerhout; dat is iets wat wij ook zeker aan kunnen raden.

Je kunt echter ook voor één van de andere houtsoorten kiezen. Maak voor jezelf een goed vergelijk en bepaal welke houtsoort jij het mooiste vindt. Houd daarbij ook rekening met de bewerkbaarheid van de houtsoort; een absoluut voordeel van steigerhout is dat je dit hout makkelijk kunt bewerken!

Verbindingen tuinbank bepalen

Stap 3d: Definitieve werktekening maken

Zo, je bent nu in staat om jouw werktekening definitief te gaan maken. Teken het complete ontwerp uit, benoem overal de afmetingen bij en maak het ontwerp daarmee definitief.

Stap 3e: Lijst maken met benodigde materialen

Op basis van stap 3d kun je nu de volledige lijst maken met benodigdheden voor het maken van de tuinbank.

Tijd besparen op de voorbereiding

Vind jij dat de hierboven genoemde stappen echt veel te veel tijd in beslag nemen? Dat is goed te begrijpen, aangezien je hier al snel zo’n 10 uur aan kwijt bent. Je kunt deze flinke tijdsinvestering ook voorkomen; dat doe je door Freds bouwtekeningen aan te schaffen.. 

In deze bundel met bouwtekeningen vind je tal van bouwtekeningen voor banken. Maar, daar blijft het niet bij! In deze bundel vind je ook bouwtekeningen van onder meer bureaus, banken, tafels, plantenbakken, hondenmanden en nog veel meer producten voor in huis en tuin!

Stap 4b: Gereedschappen verzamelen

Ook heb je de nodige gereedschappen nodig om een tuinbank te kunnen maken. In onderstaand lijstje hebben wij eigenlijk alle mogelijke gereedschappen voor je op een rijtje gezet:

Heb je deze gereedschappen in huis? Dan heb je eigenlijk nog één ding nodig: de verbindingsmaterialen. Schaf daarom ook spijkers, schroeven, houtlijm en/of eventuele andere verbindingsmaterialen aan.

Stap 5: Onderstel maken

Zo, heb je alle gereedschap in huis gemaakt? Dan kan het echte werk gaan beginnen. Het is allereerst zaak om het onderstel van de tuinbank te gaan maken. Dit betekent dat je de poten van de tuinbank moet gaan maken.

Houd hierbij goed rekening met de kracht die op deze poten komt te staan. Zorg er daarom voor dat je vrij dikke en stevige poten maakt. Zorg er vervolgens voor dat je de poten (links en rechts) op een stevige manier met elkaar weet te verbinden. Met andere woorden: zorg voor een (heel) stevig onderstel.

Stap 6: Zitvlak maken

Vervolgens kun je het zitvlak van de tuinbank gaan maken. Dit is in veel gevallen behoorlijk makkelijk, aangezien dit eigenlijk een horizontale plank is. Zorg er voor dat je dit zitvlak direct stevig aan het onderstel vast weet te maken.

Een extra tip: zorg ervoor dat je het zitvlak echt héél goed weet te schuren. Je wilt immers geen splinters in je bovenbenen en achterwerk krijgen.

Stap 7: Leuningen maken

Tot slot kun je ook de leuningen van de tuinbank gaan maken. Maak de leuningen en maak deze vervolgens stevig aan de tuinbank vast. Of je zowel een rugleuning als armleuningen moet maken, is volledig van jouw eigen ontwerp afhankelijk.

Stap 8: Tuinbank afwerken

Heb je de leuningen aan de tuinbank vastgemaakt? Dan ben je nagenoeg volledig klaar met het maken van jouw nieuwe tuinbank. Eigenlijk hoef je nu nog maar één ding te doen: de tuinbank netjes af te werken.

Zo kun je mogelijk nog onderdelen netjes opschuren of onderdelen een bepaalde kleur geven. Een voordeel van hout is hierbij dat je het makkelijk in de gewenste kleur kunt schilderen. Je weet daarmee de uitstraling van de tuinbank echt volledig naar wens te maken. Goed gedaan; je hebt jouw prachtige tuinbank volledig zelf weten te maken!

Voorbeelden van projecten met tuinbanken

Wil je graag een tuinbank gaan maken? Merk je echter dat je de nodige inspiratie kunt gebruiken? Dan is het aan te raden om onderstaande video even te bekijken. In deze video vind je meer informatie over het maken van een tuinbank; daar kun je ongetwijfeld het nodige van leren én inspiratie mee op doen.

Laatste noot bij het maken van een tuinbank

Je weet nu echt precies hoe je zelf een tuinbank moet maken. Daarmee is dit artikel dan ook bijna ten einde, maar er rest ons nog enkele dingen. Zo willen wij je graag veel plezier en succes wensen met het maken van een tuinbank. Het maken van een tuinbank heeft sowieso enkele voordelen; de belangrijkste voordelen hebben wij hieronder nog even kort voor je op een rijtje gezet:

  • Het is onwijs leuk om zelf een tuinbank te maken
  • Je weet de tuinbank volledig naar wens te ontwerpen; deze past dan ook perfect in jouw tuin
  • Je kunt veel geld besparen
  • Nadat je de tuinbank gemaakt hebt, geniet je van een voldaan gevoel

Tuinbank bouwpakket

Zie je het niet zitten om volledig zelf een tuinbank te maken? Dan kun je ook kiezen voor een tuinbank bouwpakket bij bijvoorbeeld Bol.com. Indien je een dergelijke tuinbank gaat bestellen, krijg je deze in een bouwpakket thuis geleverd. Je hoeft de bank vervolgens alleen nog maar in elkaar te zetten!

Tresna.nl
Logo