Hoekbureau maken

Moet jij ook meer en meer gaan thuiswerken? Wil je op een prettige manier kunnen studeren? Of heeft jouw zoon/dochter een plek nodig waar hij/zij op een comfortabele manier kan studeren? Dan is het absoluut aan te raden om een bureau te maken. Hoe je het beste een bureau kunt maken, lees je in ons artikel ‘bureau maken’.

Niet onnodig tijd verliezen?

Wil jij zo snel mogelijk aan de slag met het bouwen van het hoekbureau en zo min mogelijk tijd kwijt zijn het lezen van dit artikel en het voorbereiden van jouw klus? Dan raden wij je aan om een kleine investering te doen in bijvoorbeeld het product Freds bouwtekeningen. Dit zal je veel tijd besparen!

In dit artikel bespreken we uitgebreid hoe je een hoekbureau kunt maken. Ten opzichte van een ‘normaal’ bureau brengt een hoekbureau namelijk enkele zwaarwegende voordelen met zich mee. Mede daarom kiezen meer en meer mensen ervoor om een hoekbureau te maken.

Mocht je op zoek naar een hoekbureau zijn, kan je er ook voor kiezen om deze aan te schaffen. Daarbij moet je echter met een behoorlijk hoog prijskaartje rekening houden.

Kostentechnisch is het daarom vele malen interessanter om een hoekbureau zélf te maken. Hoe je dat moet doen? Dat lees je in dit uitgebreide artikel!

Hoekbureau maken

Graag vertellen we jou in dit artikel waar je rekening mee dient te houden. Het maken van een hoekbureau is op zich niet al te lastig, maar je moet bijvoorbeeld wel de juiste voorbereidingen treffen. Ook moet je enkele knopen door gaan hakken met betrekking tot het ontwerp van het hoekbureau. Alle informatie daarover, inclusief een uitgebreid stappenplan, vind je in dit artikel terug. Uiteindelijk ben je in staat om een prachtig hoekbureau te maken waar je ongetwijfeld super blij mee gaat zijn!

Stappenplan hoekbureau maken

Wil je graag zelf een hoekbureau gaan maken? Verstandige keus! Met onderstaand stappenplan is het relatief eenvoudig om volledig zelfstandig een prachtig hoekbureau te maken. Net zoals bij het maken van alle andere soorten meubelstukken is het óók hierbij belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. De eerste stappen in dit stappenplan staan daarom ook in het teken van de voorbereiding.

Stap 1: Plek van het hoekbureau bepalen

Mocht je specifiek voor een hoekbureau willen gaan, moet je eerst goed nadenken over de plek van de hoekbureau. In welke ruimte in jouw huis ga je het hoekbureau zetten? Kies je hierbij voor de werkkamer? Of ga je toch voor de slaapkamer van jouw zoon/dochter? Deze keuze is volledig aan jou.

Bij het bepalen van het hoekbureau moet je uiteraard wel met de juiste hoek rekening houden. Het is wenselijk dat de muren bij deze hoek volledig recht zijn, dat de lichtinval naar wens is en dat je in de hoek voldoende ruimte hebt. Met het maken van een klein hoekbureau is niks mis, maar je geniet toch meer van de voordelen als je een groter hoekbureau kunt maken.

Stap 2: Soort hoekbureau kiezen

Neem een kijkje in een willekeurige meubelspeciaalzaak of op een willekeurige webshop en je weet niet wat je ziet; het aanbod van hoekbureaus is onwijs uitgebreid én divers te noemen. Voldoende reden voor jou om goed na te denken over het soort hoekbureau dat je wilt gaan maken. Let daarbij zeker op de facetten die we hieronder bespreken:

De vorm van het hoekbureau

Oké, je kiest logischerwijs voor een hoekige vorm. Maar, maak je daarbij beide kanten van het bureau even lang? Of kies je aan de ene zijde voor een langer stuk dan aan de andere zijde?

Zoals je op de foto hiernaast kunt zien, hoeven beide zijdes van het hoekbureau niet altijd dezelfde lengte te hebben.

Vorm van hoekbureau

Kleur van het hoekbureau

Een hoekbureau is een tamelijk opvallend meubelstuk. Mede daarom is het onwijs belangrijk om goed na te denken over de kleur van het bureau.

Kijk hierbij niet alleen naar het bureau zelf, maar uiteraard ook naar de kamer waar het bureau in komt te staan. Stem de kleur af op het overige meubilair in die kamer.

Kleur van hoekbureau

Poten van het hoekbureau

Een hoekbureau kan je zwevend uitvoeren, maar het is vele malen verstandiger om poten onder het hoekbureau te plaatsen. Maar, voor wat voor soort poten kies je dan? Ga je voor vier ronde poten? Kies je voor vier vierkante poten? Of ga je wellicht voor behoorlijk brede poten die net zolang als de diepte van het hoekbureau zijn?

Poten van hoekbureau

Denk goed over bovenstaande na en maak voor jezelf de juiste keuze. Wat de juiste keuze is? Dat is dus volledig afhankelijk van jouw eigen voorkeuren. Denk er in ieder geval goed over na, doe inspiratie via het internet op en maak uiteindelijk de keuzes waar jij je goed bij voelt.

Kant en klare bouwtekening van een hoekbureau

Heb je er moeite mee om zelf een compleet ontwerp voor een hoekbureau te maken? Dan is er ook nog een andere mogelijkheid; je kunt op het internet namelijk een kant en klare bouwtekening van een hoekbureau vinden.

 Ben je bereid om hier zelfs enkele euro’s aan uit te geven? Dan kan je kiezen voor Freds bouwtekeningen hierin zijn meerdere ontwerpen en bouwtekeningen van hoekbureaus te vinden.

Wanneer je ervoor kiest om gebruik te maken van Freds bouwtekeningen, hoef je stap 3 uit dit stappenplan over te slaan. Deze stap neemt normaal gesproken zo’n 10 uur in beslag. Om veel tijd te besparen, is het gebruik maken van de bouwtekening van Fred dus zeker aan te raden.

Wil jij minder tijd kwijt zijn aan de voorbereidingen? Wil je juist al jouw tijd besteden aan het maken van een hoekbureau? Dan is het aan te raden om een klein bedrag te investeren in de bouwtekeningen van Fred.

Stap 3: Gekozen hoekbureau uitwerken in een bouwtekening

In stap 2 heb je enkele belangrijke knopen door weten te hakken. Het is nu zaak om de gemaakte keuzes uit te gaan werken in een bouwtekening. Hoe je dit kunt doen? 

Volg daarvoor onderstaande stappen op en krijg daarmee ook direct in beeld welke materialen en benodigdheden je in huis moet gaan halen.

tekenen speelhuisje

Stap 3a: Afmetingen bepalen

Bepaal allereerst de uiteindelijke afmetingen van het hoekbureau. Ga je voor twee gelijke zijden? Of is de zijde aan de linkerkant bijvoorbeeld korter dan de zijde aan de rechterkant? De keus is aan jou.

Stap 3b: Verhoudingen bepalen

Bepaal vervolgens de verhoudingen ten opzichte van de hoek. Meet de hoek goed op en pas daar vervolgens de hoek van het bureau op aan. Het is hierbij de wens dat het hoekbureau zeer stevig en stabiel tegen de muur komt te staan.

Stap 3c: Verbindingen bepalen

Hoe ga je het werkblad van het hoekbureau vast maken aan de poten? Hoe maak je de gehele constructie?

Dit zijn vragen die je in stap 3c moet zien te beantwoorden en moet verwerken in jouw bouwtekening.

Verhoudingen hoekbureau

Stap 3d: Keuze van materialen

In ons artikel ‘bureau maken’ bespreken wij specifiek hoe je met steigerhout een prachtig bureau kunt maken. Gaat jouw voorkeur ook uit naar steigerhout? Of kies je voor ander materiaal? In deze stap is de keus volledig aan jou.

In deze stap moet je niet alleen voor het hoofdmateriaal kiezen, maar ook voor de verschillende verbindingsstukken en dergelijke. Uiteindelijk formuleer je in deze stap alles wat je nodig hebt qua materialen voor het maken van jouw nieuwe hoekbureau.

Stap 3e: Definitieve werktekening maken

Op basis van de gemaakte keuzes kan je nu de volledige werktekening af gaan ronden. Benoem overal de afmetingen; mocht je onverhoopt een rekenfoutje hebben gemaakt, kan je dat alsnog in een vroegtijdig stadium signaleren en oplossen.

Stap 3f: Lijst maken met benodigde materialen

Op basis van de werktekening van stap 3e kan je vervolgens de juiste materialen bepalen. Schrijf op wat je van welk materiaal nodig hebt. Zorg dat je dit zeer gedetailleerd doet en kies voor sommige materialen voor een klein beetje extra.

Tijd besparen op de voorbereiding

Heb je stap 3 doorgelezen en vind je dat dit té veel tijd gaat kosten? Dan kan je een groot deel van deze tijd gaan besparen. Mocht je zo’n 10 uur op een handige manier willen besparen, kunnen wij de aanschaf van Freds bouwtekeningen aanraden.

Met de kant en klare bouwtekeningen uit deze bundel kan je bijzonder makkelijk een hoekbureau maken. Je hoeft daarvoor stap 3 helemaal niet uit te voeren, waardoor je dus maar liefst 10 uur kunt besparen.

Bijkomend voordeel; in de bundel van Fred zijn ook allerlei andere bouwtekeningen te vinden. Zo vind je daar bouwtekeningen van speelhuisjes, tafels, plantenbakken, kasten en nog véél meer.

Stap 4: Benodigdheden verzamelen

Het is nu tijd om écht in actie te gaan komen. In stap 1 t/m 3 heb je keuzes gemaakt met betrekking tot het ontwerp en het te gebruiken materiaal. Je moet nu alle benodigdheden, materialen en gereedschappen in huis gaan halen.

Stap 4a: Bouwmaterialen verzamelen

Zorg er allereerst voor dat je alle bouwmaterialen in huis weet te halen. Heb je voor steigerhout gekozen? Dan kan je dit bij de plaatselijke bouwmarkt of houthandel aanschaffen! Wil je het nóg makkelijker voor jezelf maken? Bij webshops als Opmaatzagen.nl kan je zelfs al je hout op maat laten zagen en je hebt het dan al vanaf drie werkdagen thuisbezorgd.

Stap 4b: Gereedschappen verzamelen

Behalve het bouwmateriaal heb je uiteraard ook meerdere gereedschappen nodig. In onderstaand rijtje vind je enkele gereedschappen waarvan wij denken dat je die écht nodig hebt:

 • Afkortzaag
  Bij het maken van een hoekbureau kan een  afkortzaag niet ontbreken.
 • Boormachine
  Hoe jouw hoekbureau er ook uit komt te zien,is de kans zeer groot dat je hier een boormachine voor moet gebruiken. Je kan hierbij zelfs ook nog de keuze maken voor een accuboormachine of schroefmachine.
 • Schuurmachine
 • Cirkelzaag
 • Boortjes en bitjes
 • Rolmaat en/of duimstok
 • Timmermanspotlood
 • Verlengsnoer en/of haspel
 • Gehoorbescherming

Stap 5: Constructie maken

De tijd is nu aangebroken om daadwerkelijk met het maken van het hoekbureau aan de slag te gaan. De eerste stap heeft betrekking op het maken van de constructie.

Wat bij jou de constructie is? Dit is het geheel van de poten en datgene waar het werkblad op komt te liggen. Hoe dit exact in elkaar steekt, is weer afhankelijk van het door jou gemaakte ontwerp.

Stap 6: Maken en plaatsen van het werkblad

Staat de volledige constructie klaar? Dan kan je aan de slag gaan met het maken van het werkblad. Hoe je dit werkblad moet maken, is ook weer afhankelijk van het door jou gemaakte ontwerp. Feit is dat je dit werkblad op een zeer stevige en volledig vlakke manier op de constructie moet plaatsen.

Ons advies is daarom om hiervoor een waterpas te gebruiken. Door de waterpas weet je 100% zeker dat je het werkblad op een 100% vlakke wijze op de constructie plaatst.

Stap 7: Afwerken van het bureau

Heb je de constructie gemaakt? Heb je het werkblad op de constructie geplaatst? Dan ben je eigenlijk al klaar met het maken van het hoekbureau. Wat je nu nog kunt doen, is het afwerken van het bureau.

Je kunt mogelijk nog een stootstrip op de voorkant van het bureau aanbrengen, je kunt nog viltjes onder de pootjes plakken en je kunt het hoekbureau nog in de gewenste kleur verven. Mocht je daarvoor kiezen, is het ook verstandig om het volledige bureau nog even goed op te schuren.

In deze stap geef je eigenlijk de finishing touch aan het complete geheel. Na het afronden van stap 7 staat eigenlijk het hoekbureau volledig voor je klaar; het hoekbureau is bovendien volledig naar jouw wens!

Voorbeelden van projecten met hoekbureaus

Vind je het spannend om een hoekbureau te maken? Of heb je moeite om zelf een ontwerp te verzinnen? Mogelijk geeft onderstaand filmpje jou meer inspiratie én informatie over het maken van een hoekbureau:

Laatste noot bij het maken van een hoekbureau

Twijfel je nog over het maken van een hoekbureau? Zit je er wellicht ook aan te denken om het bureau gewoon bij een meubelspeciaalzaak aan te schaffen? Er zijn meerdere redenen waarom het zéker aan te raden is om zelf een hoekbureau te maken:

 • Je kunt het hoekbureau volledig naar eigen wens maken
 • Je hebt na afloop een ontzettend voldaan gevoel
 • Het is leuk om zélf de handen uit de mouwen te steken
 • Je kunt een hoop geld besparen

Hoekbureau bouwpakket

Heb je nou niet het geduld om volledig zelf een hoekbureau te maken? Of vind je het te lastig om volledig zelf een hoekbureau te maken? Dan kan je ook kiezen voor een compleet bouwpakket. Dit bouwpakket kan je online bestellen, in elkaar zetten en vervolgens kan je al genieten van een prachtig hoekbureau.

Het is slechts een kwestie van bestellen, in elkaar zetten conform de meegeleverde handleiding en het hoekbureau afwerken. Klinkt dat als muziek in jouw oren? Een hoekbureau in bouwpakket bestel je op bijvoorbeeld Bol.com.

Tresna.nl
Logo