Palletbank maken

Wil jij graag optimaal in jouw tuin tot rust kunnen komen? En zie je het niet zitten om veel geld aan nieuwe tuinmeubelen uit te geven? Dan is het goed om te weten dat je zélf ook jouw tuinmeubelen kunt maken. Zo kun je er voor kiezen om een ‘normale’ tuinbank te maken. Het is echter ook mogelijk om een palletbank te maken, waarover je in dit artikel alles kunt lezen!

Niet onnodig tijd verliezen?

Wil jij zo snel mogelijk aan de slag met het bouwen van het palletbank en zo min mogelijk tijd kwijt zijn het lezen van dit artikel en het voorbereiden van jouw klus? Dan raden wij je aan om een kleine investering te doen in bijvoorbeeld het product Freds bouwtekeningen. Dit zal je veel tijd besparen!

Een palletbank is een unieke soort tuinbank. Deze bank oogt niet alleen heel fraai, maar is ook nog eens gemakkelijk zelf te maken. Nadat je deze bank zelf gemaakt hebt, is het eigenlijk een ware eyecatcher in jouw tuin. Dat is te danken aan het soort materiaal waar je gebruik van maakt; pallets.

 Wil jij weten hoe je een palletbank kunt maken? Waar je rekening mee moet houden? Welke benodigdheden je nodig hebt? En welke stappen je precies moet doorlopen? Op al die vragen ga je in dit artikel een passend antwoord vinden. Neem onze tips door, neem ons stappenplan door en steek direct de handen uit de mouwen. Binnen de kortste keren heb jij een prachtige palletbank in jouw tuin staan!

Redenen om zelf een palletbank te maken

Is het voor jou de hoogste tijd om jouw huidige bank te vervangen? Of heb je nog helemaal geen bank in jouw tuin staan? Dit zijn twee prima redenen om naar een nieuwe bank voor in jouw tuin op zoek te gaan. Als je op zoek naar een nieuwe tuinbank gaat, merk je al snel op dat het aanbod behoorlijk divers is.

Zo kun je kiezen uit meerdere soorten banken, maar ook uit meerdere materiaalsoorten. Ongeacht naar welk soort bank je kijkt, vallen ongetwijfeld direct de forse prijskaartjes op. Het aanschaffen van een tuinbank is – zeker in de afgelopen jaren – een dure aangelegenheid geworden.

Hierbij komen we direct op het eerste voordeel van zelf een palletbank maken uit: je kunt hier echt de nodige kosten mee besparen. Je hoeft immers zelf niet te investeren in een nieuwe bank. Bovendien is het een groot voordeel dat de pallets ook niet al te duur zijn. Nee, met een klein budget kun je zelf al een prachtige palletbank maken.

Daarbij is het ook ideaal dat je de touwtjes volledig in eigen handen hebt. Dát begint eigenlijk al bij het maken van het ontwerp. Hoe groot moet de palletbank bijvoorbeeld worden? In welke kleur wil je de palletbank uitvoeren? En hoe moet de palletbank er (ongeveer) uit komen te zien? Dit zijn stuk voor stuk vragen waarbij je van onbeperkte vrijheid geniet. Je kunt zodoende de nieuwe palletbank geheel naar wens maken.

Bijkomend voordeel: het is super leuk om zelf een palletbank te maken. Dit komt onder meer doordat het niet super lastig is én doordat je van een voldaan gevoel kunt genieten. Van dit voldane gevoel geniet je met name als de palletbank eenmaal in jouw tuin staat te stralen.

Spreken deze voordelen jou direct aan? Dan hoef je eigenlijk maar met één nadeel rekening te houden: je moet hier de nodige tijd voor vrijmaken. Het klopt dat het maken van een palletbank op zich niet al te lastig is, maar het is wel een tijdrovende klus. Dit heeft niet alleen met het maakproces te maken, maar ook met alle voorbereidingen die je moet treffen. Gelukkig vind je in dit artikel heel veel handige tips waarmee je zoveel mogelijk tijd kunt besparen!

Stappenplan palletbank maken

Zie jij het helemaal zitten om jouw eigen palletbank te maken? Heb je eigenlijk alleen niet al te veel idee over de stappen die je moet doorlopen? Dan verwijzen wij je graag naar onderstaand stappenplan. Met dit stappenplan kun je op een relatief makkelijke wijze zelf jouw palletbank maken!

Stap 1: Plek van de palletbank bepalen

Ten eerste is het zaak om na te gaan denken over de plaatsing van de palletbank. Als je dit eenmaal bepaald hebt, kun je met de volgende stappen verder gaan. Maar, wat is nou een handige plaatsing voor een palletbank? Wij hebben enkele mogelijkheden voor je op een rijtje gezet:

 • Op het terras: heb je een terras, een balkon of bijvoorbeeld een veranda? Dat is een prima plek voor een palletbank. Je kunt hierbij ook nog kiezen voor een plaatsing bijvoorbeeld op het midden van jouw terras of in een hoek van jouw terras. Zolang je maar een terras tot je beschikking hebt, kun je met een palletbank heel veel kanten op.
 • Tegen de schutting/tuinhuisje/schuur aan: heb je een schutting, tuinhuisje of schuur in jouw tuin staan? Dan kun je er ook voor kiezen om de palletbank daar tegenaan te zetten. Dit betekent in principe dat de palletbank vrij weinig ruimte in beslag neemt; je zou bovendien niks anders kunnen doen met de ruimte tegen de schutting aan.
 • Onder de overkapping: heb je in jouw tuin voor een prachtige overkapping gekozen? Dan is ook dat een ideale plek voor de plaatsing van de palletbank. Onder de overkapping geniet je van een aangenaam klimaat; met een palletbank zou je het ook nog een stuk comfortabeler kunnen maken.

Naar welke van deze plaatsingen gaat jouw voorkeur uit? Overigens zijn dit nog lang niet alle mogelijkheden van een palletbank. Kijk gerust eens in je tuin rond en probeer de ideale plek voor de palletbank te bepalen. Vind je het lastig om dit te doen? Bedenk dan een paar plekken, vergelijk deze met elkaar en slaap er nog een extra nachtje over.

Stap 2: Soort palletbank kiezen

Heb je bepaald wáár de palletbank moet komen te staan? Dan kun je verder met deze tweede stap gaan. Bij deze tweede stap moet je na gaan denken over het soort palletbank. Het leuke hierbij is dat je ook weer uit meerdere soorten palletbanken kunt kiezen. De meest gekozen varianten zetten we hieronder voor je op een rijtje:

Een rechte palletbank

Je kunt voor een rechte palletbank kiezen. Het ontwerp hierbij is vrij simpel; je hoeft slechts 2 of 3 pallets naast elkaar te plaatsen.

Nadeel is alleen dat je bij een dergelijke bank niet languit kunt liggen, indien je met meerdere personen op de bank plaats wilt kunnen nemen.

Palletbank maken hoe

Een L-palletbank

Wil je wel graag languit op de palletbank kunnen liggen? Dan is een palletbank in een L-vorm ideaal voor je. Bij deze vorm heb je altijd één lange zijde, waar je heerlijk languit op kunt liggen.

Wel moet je goed nadenken over de vorm; doe je de lange zijde aan de linkerkant of aan de rechterkant?

L-palletbank maken

Een U-palletbank

Tot slot kun je ook nog voor een U-palletbank kiezen. Dit is eigenlijk een ideale vorm, aangezien je hiermee twee lange zijde weet te creëren.

Wel is het een feit dat een dergelijke palletbank behoorlijk groot is. Als je bijvoorbeeld een balkon of klein(er) terras hebt, valt deze optie eigenlijk al direct af.

U-palletbank maken


Stap 3: Gekozen palletbank uitwerken in een bouwtekening

Heb je de voorgaande twee stappen gevolgd? Dan heb je al een flinke progressie weten te boeken. Je weet nu immers wáár je de palletbank wilt hebben en in welke vorm je de palletbank wilt hebben. Aan de hand van deze beslissingen kun je verder gaan met stap 3 uit dit uitgebreide stappenplan.

Stap 3 is eigenlijk de meest cruciale stap uit dit stappenplan. Bij deze stap moet je namelijk de nodige knopen doorhakken; deze stap kost daardoor ook de meeste tijd. Ga er even goed voor zitten en doorloop onderstaande sub-stappen.

tekenen speelhuisje

Stap 3a: Afmetingen bepalen

Weet je waar de palletbank in jouw tuin moet komen te staan? Dan kun je de aanwezige ruimte in jouw tuin opmeten. Als je dat gedaan hebt, weet je ook precies hoe groot de palletbank kan gaan worden. Houd hierbij ook goed rekening met de hoeveelheid zitplaatsen waar jouw voorkeur naar uit gaat.

Stap 3b: Verhoudingen bepalen

Ook is het verstandig om alvast over de verhouding na te denken. Wil je bijvoorbeeld dat de palletbank vrij hoog wordt? Of wil je liever een iets lagere palletbank hebben? Of lijkt het je leuk om een palletbank met verschillende hoogtes te hebben? Doordat de pallets makkelijk te bewerken zijn, kun je op dit gebied alle kanten op.

Stap 3c: Verbindingen bepalen

Weet je hoe de palletbank er uit moet komen te zien? Dan kun je ook over bijvoorbeeld het onderstel en het zitvlak na gaan denken. Hoe ga je bijvoorbeeld de pallets aan elkaar bevestigen? En hoe ga je ervoor zorgen dat de palletbank héél stabiel op de grond in jouw tuin komt te staan?

Denk al met al goed na over de verbindingen van de palletbank. Dit is eigenlijk een bepalende stap voor het uiteindelijke plezier dat je aan de bank gaat beleven.

Verbindingen bepalen

Stap 3d: Keuze van materialen

Is dit nou een hele belangrijke stap? Je zou toch denken dat je een palletbank van pallets gaat maken? Dat klopt. Je moet echter ook goed rekening houden met de verbindingsmaterialen. Hoe ga je de pallets bijvoorbeeld stevig aan elkaar vastmaken? En ga je de pallets mogelijk nog met ander materiaal bedekken? De keuze is aan jou; het is in ieder geval aan te raden om hier even goed bij stil te staan.

Stap 3e: Definitieve werktekening maken

Heb je de voorgaande vier sub stappen doorlopen? Dan ben je eigenlijk in staat om de werktekening te gaan maken. Het advies is om op deze tekening ook te vermelden wat alle afmetingen zijn. Mocht je onverhoopt een reken- of denkfout gemaakt hebben, constateer je dit nog in een vroegtijdig stadium.

Stap 3f: Lijst maken met benodigde materialen

Aan de hand van de definitieve werktekening kun je een lijst gaan maken met alle materialen. Bij stap 4 komen wij hier graag uitgebreid op terug!

Tijd besparen op de voorbereiding

De hierboven genoemde stap – stap 3 – neemt pakweg 10 uur tijd in beslag. Een groot gedeelte van het uiteindelijke proces steek je dan ook in deze voorbereidingen. Zie jij dat niet zo zitten? Of weet je van jezelf dat je het moeilijk vindt om een correct ontwerp te maken? Dan is het goed om te weten dat je de nodige tijd kunt besparen.

Dat doe je met behulp van Freds bouwtekeningen. In de bundel van Fred vind je verschillende bouwtekeningen van palletbanken. Als je één van deze bouwtekeningen gebruikt, maak je in een handomdraai een prachtige palletbank. Bijkomend voordeel is dat je niet de 10 uur aan de voorbereidingstijd hoeft te besteden. Die tijd kun je besteden aan leukere dingen, bijvoorbeeld heerlijk relaxen in jouw tuin.

Stap 4: Benodigdheden verzamelen

Zo, je bent nu al bij de vierde stap van dit stappenplan aanbeland. Het is nu zaak om daadwerkelijk fysieke handelingen te gaan verrichten. Het is namelijk de hoogste tijd om alle benodigdheden te verzamelen.

Stap 4a: Bouwmaterialen verzamelen

Als je een palletbank wilt gaan maken, heb je daar sowieso pallets voor nodig. Ga aan de hand van jouw ontwerp goed na hoeveel pallets je nodig denkt te hebben. Hierbij kan het géén kwaad om een extra pallet aan te schaffen; de kans bestaat immers dat je een pallet bijvoorbeeld nét verkeerd afzaagt.

Wil je dit verkeerd afzagen sowieso voorkomen? Dan kun je ook de pallets bestellen bij een webshop als opmaatzagen.nl.Als je daar jouw bestelling plaatst, krijg je binnen drie werkdagen de op maat gemaakte pallets thuis geleverd.

Stap 4b: Gereedschappen verzamelen

Ondertussen is het ook zaak om allerlei benodigde gereedschappen in huis te halen. Enkele gereedschappen die absoluut niet mogen ontbreken, vind je in onderstaand lijstje:

 • Afkortzaag: met een afkortzaag kun je de pallets perfect op maat zagen. Mochten de pallets te groot voor een afkortzaag zijn, kun je ook voor één van de andere zaagmachines kiezen.
 • Boormachine: een goede boormachine is ook onmisbaar. Met deze boormachine kun je de pallets stevig aan elkaar vast maken.
 • Schuurmachine: tevens is het aan te raden om een goede schuurmachine te gebruiken. Met een goede schuurmachine weet je de pallets splintervrij én strak te maken.
 • Cirkelzaag: wil je een subtiele verandering aan één van de pallets doorvoeren? Dan komt een cirkelzaag ook maar al te goed van pas.
 • Gehoorbescherming
 • Verlengsnoer
 • Rolmaat en/of duimstok
 • Timmermanspotlood
 • Boortjes en bitjes
 • Veiligheidsbril

Heb je al deze gereedschappen in huis gehaald? Dan kun je in principe starten met het maken van de palletbank. Ook voor het maken van de palletbank vind je hieronder de te nemen stappen!

Stap 5: Onderstel maken

Heb je de benodigde pallets voor je liggen? En heb je ook alle benodigde gereedschappen tot je beschikking? Dan kun je starten met het maken van het onderstel van de palletbank. Het leuke bij een palletbank is dat dit onderstel juist uit de pallets bestaat.

Het maken van dit onderstel is echter niet super makkelijk. Zo moet je er scherp op zijn dat je de pallets echt heel stevig aan elkaar vastmaakt. Ook moet je dit op de juiste hoogte doen; je wilt immers niet dat de enige pallet nét iets hoger staat dan de andere pallet. Het gebruik maken van een waterpas is dan ook absoluut aan te raden.

Stap 6: Zitvlak maken

Nadat je het onderstel gemaakt hebt, kun je van start gaan met het zitvlak. Hoe je dit zitvlak precies gaat maken, is volledig afhankelijk van jouw eigen ontwerp. Heb je er bijvoorbeeld voor gekozen om een vlakke houten plank op de pallets te monteren? Of heb je er voor gekozen om gewoon een tuinkussen over de pallets heen te leggen?

Zorg er in ieder geval voor dat je een comfortabel zitvlak creëert. Mocht je bijvoorbeeld een houten plank gebruiken, moet je deze plank even goed opschuren. Als je voor tuinkussens gekozen hebt, is het advies om voor echt goede tuinkussens te gaan. Houd daarbij uiteraard ook rekening met de uitstraling van de tuinkussens.

Stap 7: Rug- en armleuning(en) maken

Heb je in jouw ontwerp gekozen voor een rug- en/of armleuning? Dan is het zaak om deze leuningen te gaan maken. Houd hierbij in ieder geval goed rekening met de hoek waarin je de rugleuning plaatst; je wilt immers wel op een comfortabele manier tegen de rugleuning aan kunnen zitten.

Stap 8: Palletbank volledig afwerken

Zo, het is nu de hoogste tijd om de palletbank volledig af te werken. Zo kun je de palletbank in de gewenste kleur schilderen en kun je de bank ook nog personaliseren. Verder is het ook nog mogelijk om bijvoorbeeld leuke kussens op de bank neer te leggen. Wil je het helemaal sfeervol maken? Dan kun je er ook voor kiezen om een vloerkleed onder de palletbank neer te leggen!

Voorbeelden van projecten met palletbanken

Zie je het helemaal zitten om zelf een palletbank te maken? Vind je het alleen lastig om een fraai ontwerp te verzinnen? Dan doe je er verstandig aan om inspiratie via het internet op te doen. Op het internet vind je de nodige foto’s en video’s van fraaie palletbanken. Onder meer onderstaande video van Eigen Huis & Tuin is een ware aanrader:

Laatste noot bij het maken van een palletbank

Na het lezen van dit artikel weet je exact hoe je een palletbank moet maken. Maar, wat zijn nou ook alweer de redenen om zelf een palletbank te maken? De belangrijkste redenen hebben we nog even voor je opgesomd:

 • Het geeft je een voldaan gevoel als de palletbank in jouw tuin staat
 • Het maken van een palletbank is niet super lastig
 • Je kunt veel kosten besparen
 • Je bepaalt volledig zelf hoe de palletbank er uit komt te zien

Palletkussens

Wil je een gave palletbank maken? Dan kunnen fraaie en comfortabele palletkussens eigenlijk niet ontbreken. Voor het aanschaffen van deze palletkussens ben je bij onze partner Bol.com aan het juiste adres. Check het uitgebreide aanboden schaf de gewenste palletkussens direct aan!

Tresna.nl
Logo