Inloopkast maken
In films ziet het er altijd zo fraai uit; de meest indrukwekkende inloopkasten. Deze kasten zijn echter niet alleen voor in films bestemd. Nee, je kunt zelfs thuis ook van een fraaie inloopkast gaan genieten. Een inloopkast waardoor je elke ochtend met een glimlach voor je kast staat; je ziet immers direct al je kleding hangen, je accessoires liggen/hangen en jouw schoenen staan. Het enige wat je nu nog moet doen, is bedenken wat je die dag aan gaat trekken.
Inloopkast laten maken?
Wil jij zo snel mogelijk kunnen genieten van jouw inloopkast en zo min mogelijk tijd kwijt zijn het lezen van dit artikel en het maken van de kast? En heb je niet alle gereedschappen in huis om zelf een inloopkast te maken? Dan raden wij je aan om eens te kijken bij de mogelijkheden voor het uitbesteden van het laten maken van je inloopkast. Bijvoorbeeld bij Zoofy.
Lijkt het jou heerlijk om zelf een inloopkast te hebben? Dan kan je deze op maat laten maken, je kunt een dure inloopkast kopen of je kunt zelf de handen uit de mouwen steken. Dat laatste geniet absoluut de voorkeur, aangezien je daar een behoorlijke som geld mee kunt besparen.
In dit artikel bespreken we welke mogelijkheden je hebt bij het maken van een inloopkast. Ook bespreken we welke voorbereidingen je moet treffen, welke stappen je moet zetten en hoe je uiteindelijk het meeste van jouw inloopkast kunt gaan genieten.
Verder vertellen we jou in dit artikel waar je zoal rekening mee dient te houden. In principe is het maken van een inloopkast niet al te lastig, maar je moet dus wel met enkele zaken rekening houden. Daarbij is het vooral van belang dat je de juiste voorbereidingen weet te treffen. Tijdens deze voorbereiding moet je belangrijke keuzes gaan maken, waarover je alles in dit artikel kunt vinden!
Stappenplan inloopkast maken
In dit artikel vind je een uitgebreid stappenplan voor het maken van een inloopkast. Door zelf de handen uit de mouwen te steken, geniet je van meerdere voordelen. Meer over deze voordelen lees je aan het einde van dit artikel; aan het einde van dit artikel vertellen we ook nog op welke manier je het beste een inloopkast kunt laten maken.
Stap 1: Plek van de inloopkast bepalen
Voordat je aan de slag kunt gaan, moet je na gaan denken over de plek van de inloopkast. In welke kamers moet de inloopkast komen? En hoeveel ruimte heb je in die betreffende kamer over voor het inbouwen van de inloopkast?
Als we naar de definitie van een inloopkast kijken, zien we dat het de volgende definitie heeft: Een inloopkast is een ingebouwde ruimte die geheel bedoeld is om te gebruiken als opbergruimte. Meestal bevinden zich aan alle wanden kastplanken, al dan niet voorzien van een deur.
Conform deze definitie zou je denken dat een inloopkast een volledige ruimte moet bedekken. Dat is echter niet het geval; je bent namelijk vrij om te bepalen hoe en waar je de inloopkast gaat maken. Je kunt bijvoorbeeld in een ruimte ook twee of drie wanden selecteren voor het maken van de inloopkast. Waar jij het beste voor kunt kiezen, is puur afhankelijk van jouw huis en de aanwezige ruimte.
Stap 2: Soort inloopkast kiezen
Zoals we hierboven al zeiden; er bestaan meerdere soorten inloopkasten. Voordat je een ontwerp kunt gaan maken, moet je goed na gaan denken over het soort inloopkast. Bij het maken van deze keuze dien je met verschillende criteria rekening te houden. De drie belangrijkste criteria bespreken we hieronder.
Vorm van de inloopkast
Ga je de inloopkast in een gehele ruimte inbouwen? Of kies je ervoor om in die ruimte bijvoorbeeld 2 of 3 muren te bedekken met de inloopkast? Deze keuze is volledig aan jou. Bij het bepalen van de vorm van de inloopkast is het verstandig om rekening te houden met de ruimte in jouw huis, maar ook met de opbergruimte die je nodig hebt.
Mocht je veel opbergruimte voor jouw kleding nodig hebben, kan het wellicht verstandiger zijn om toch van die ene kamer een complete inloopkast te maken. De keus is echter aan jou.
Samenstelling van de inloopkast
Ook moet je goed na gaan denken over de samenstelling van de inloopkast. Wil je bijvoorbeeld een open inloopkast hebben? Of wil je de beschikking over deuren hebben waarmee je de inloopkast dicht kunt doen? Ook moet je goed nadenken over de manier waarop je jouw kleding in de kast neer kunt leggen of op kunt hangen.
Ga je bijvoorbeeld voor meerdere hangrekken in de kast? Of gaat jouw voorkeur uit naar louter plankjes waar je jouw kleding op kunt leggen? Hou ook rekening met de schoenen en overige accessoires die je mogelijk in de kast kwijt wilt kunnen.
Uitstraling van de inloopkast
Aangezien een inloopkast behoorlijk groot is, moet je ook goed nadenken over de uitstraling van de inloopkast. Bedenk bijvoorbeeld welke kleur de inloopkast moet hebben, hoe je de inloopkast af gaat dichten (deur of geen deur, zie hierboven) en welke materialen je gaat bespreken.
Voor het bepalen van de uitstraling van de inloopkast vind je in dit artikel véél meer informatie. Met betrekking tot deze uitstraling moet je namelijk meerdere belangrijke keuzes gaan maken. Keuzes waarover je in dit artikel meer kunt lezen.
Op de foto’s hierboven zie je al verschillende inloopkasten terug. Mogelijk is het voor jou handig om meerdere foto’s op het internet op te gaan zoeken. Op basis daarvan kan je inspiratie op doen; dat helpt je ongetwijfeld bij het doorlopen van de volgende stappen uit dit stappenplan!
Stap 3: Gekozen inloopkast uitwerken in een bouwtekening
In voorgaande stappen heb je belangrijke keuzes gemaakt. Keuzes met betrekking tot de plaatsing én de uitstraling van de bouwtekening. Het is nu tijd om deze keuzes uit te gaan werken in een definitieve bouwtekening.
Hoe je dit kunt doen? Volg daarvoor onderstaande stappen op en maak uiteindelijk een lijstje met alle materialen die je nodig hebt voor het maken van een inloopkast!
Stap 3a: Afmetingen bepalen
Allereerst moet je gaan bepalen wat de afmetingen van de inloopkast moeten gaan worden. Eigenlijk heb je hier al over nagedacht in de eerdere stappen, maar het is nu zaak om definitieve knopen door te gaan hakken. Denk goed na over de ruimte die je nodig denkt te hebben, maar ook over de ruimte die je in jouw huis hebt. Je wilt immers zo optimaal mogelijk van de aanwezige ruimte gebruik maken.
Stap 3b: Verhoudingen bepalen
Ook moet je hierbij nadenken over de verhoudingen binnen de inloopkast. Waar ga je de plankjes hangen? Waar komt een hangrek? En waar komt mogelijk een soort van schoenenkast in de inloopkast? Denk ook hier goed over na en verwerk dat in de bouwtekening.
Ps; vermeld hier overal de afmetingen bij. Mocht je onverhoopt een reken- of denkfout gemaakt hebben, signaleer je dat in een vroegtijdig stadium!
Stap 3c: Verbindingen bepalen
Ook moet je in het ontwerp gaan verwerken hoe je bepaalde onderdelen van de kast aan elkaar vast gaat maken. Het doel is om uiteindelijk een stabiele constructie te verkrijgen. Zorg daarom voor voldoende verticale planken binnen de kast; uiteraard heb je ook horizontale planken nodig voor de stevige constructie.
Bij het bepalen van de verbindingen moet je ook rekening houden met de deuren die open moeten gaan. Kies je voor een open inloopkast? Dan is dit iets waar je géén rekening mee moet houden, maar mogelijk kies je dan voor bijvoorbeeld lades. Ook die lades moet je vervolgens verwerken in jouw ontwerp.
Stap 3d: Keuze van materialen
Maak ook een keuze voor de materialen die je gaat gebruiken. Ga je bijvoorbeeld voor een complete houten inloopkast? Of vind je het mooi om her en der metaal of een andere materiaalsoort te gebruiken? Een interessante mogelijkheid bij een inloopkast is in ieder geval het combineren van de verschillende materiaalsoorten; je hebt daar ook meer dan voldoende mogelijkheden voor.
Stap 3e: Definitieve werktekening maken
Heb je bovenstaande stappen opgevolgd? Dan heb je op papier nu een complete bouwtekening staan. Je kunt deze bouwtekening op detailniveau af gaan werken; vervolgens heb je duidelijk op papier staan hoe jouw nieuwe inloopkast er uit komt te zien.
Stap 3f: Lijst maken met benodigde materialen
Op basis van de definitieve werktekening kan je een overzicht/lijst gaan maken met de (bouw)materialen die je nodig hebt om jouw nieuwe inloopkast te gaan maken.
Stap 4: Benodigdheden verzamelen
Na het volledig doorlopen van stap 3 ben je klaar voor de volgende stap; het verzamelen van alle benodigdheden. Voor het verzamelen van deze benodigdheden kan je het beste onderstaande stappen opvolgen.
Stap 4a: Bouwmaterialen verzamelen
In stap 3f heb je een lijst gemaakt van alle benodigdheden en materialen die je nodig hebt. Deze materialen kan je bijvoorbeeld bij een plaatselijke bouwmarkt aanschaffen, maar je kunt ook gebruik maken van webshops als Opmaatzagen.nl. Hier kan je hout op maat laten zagen, waarna je het al binnen drie werkdagen thuisbezorgd krijgt.
Stap 4b: Gereedschappen verzamelen
Zonder gereedschappen ben je niet in staat om een inloopkast te maken. Wij kunnen onder meer de volgende gereedschappen van harte aanraden:
- Afkortzaag
De voorkeur gaat hierbij uit naar een afkortzaag. - Boormachine
Een boormachine kan ook niet ontbreken; kies je voor een accuboormachine of voor een schroefmachine? - Schuurmachine
- Cirkelzaag
- Boortjes en bitjes
- Rolmaat en/of duimstok
- Timmermanspotlood
- Verlengsnoer en/of haspel
- Gehoorbescherming
- Ladder
Stap 5: Constructie maken
Zo, je bent nu eigenlijk klaar om te gaan beginnen met het échte werk. In stap 5 is het de bedoeling dat je de constructie van de inloopkast gaat maken. Je moet dus eigenlijk het gehele frame van de inloopkast gaan maken. Je kunt hierbij bij de grond beginnen, waarna je naar boven toe gaat werken. Zorg ervoor dat de volledige constructie (het volledige frame) 100% waterpas is.
Stap 6: De kast 'vullen'
Staat het volledige frame? Dan kan je beginnen met het vullen van de kast. Je kunt het hangrek ophangen, je kunt de plankjes neer gaan leggen en je kunt eigenlijk de gehele indeling van de kast naar wens gaan maken.
Ook hierbij is het wenselijk dat alles 100% waterpas is. Je wilt immers niet dat opeens jouw overhemden van het hangrek afvallen, omdat het hangrek niet helemaal recht hangt. Let hier dus goed op!
Stap 7: De inloopkast afwerken
Je kunt nu de inloopkast af gaan werken. Indien je ervoor gekozen hebt, kan je de deurtjes monteren. Verder kan je de kast in een gewenste kleur schilderen en andere details aanbrengen.
Voorbeelden van projecten met inloopkasten
Het maken van een inloopkast is in de basis niet al te lastig, maar je moet wel een aardig inlevingsvermogen hebben. Mede daarom willen wij je op onderstaande video’s wijzen. Met deze video’s doe je meer inspiratie op over het ontwerpen én maken van een inloopkast:
Laatste noot bij het maken van een inloopkast
Zit je nog te twijfelen over het maken van een inloopkast? Lijkt het je ook wel interessant om gewoon een inloopkast te kopen? Nou, er zijn meerdere redenen waarom het aan te raden is om zélf een inloopkast te gaan maken:
- Je bespaart hier een hoop geld mee
- Je kunt de kast volledig naar eigen wens maken
- Het is onwijs leuk om zelf de handen uit de mouwen te steken
- Na afloop heb je ongetwijfeld een héél voldaan gevoel!
Inloopkast laten maken
Lijkt het jou wel wat om een inloopkast door een professional te laten maken? Ook dat is mogelijk. hiervoor raden wij je aan om gebruik te maken van Werkspot. Op Werkspot kan je jouw klus aanmelden – het laten maken van een inloopkast – waarna professionals op jouw advertentie kunnen reageren. Zeker een prima optie om eens nader te bekijken!