Boekenkast maken

Tegenwoordig gebruiken steeds meer mensen digitale mogelijkheden om een boek te lezen. Zo is het uitermate makkelijk om gebruik van een E-reader te maken. Een digitaal product waarmee je alle boeken kunt lezen, terwijl je de zware boeken niet overal mee naar toe hoeft te nemen. Bovendien heeft een dergelijke E-reader ook een mat scherm, waardoor je de boeken ook in de felle zon kunt lezen.

Boekenkast zelf maken

Daarnaast is het sinds enige tijd ook mogelijk om naar boeken te luisteren. Kortom: de mogelijkheden om een boek te lezen, zijn behoorlijk divers. Daarmee komen we dan ook direct bij het feit dat de authentieke boeken in populariteit afnemen. Toch zijn we blij om te zien dat er nog steeds in vele Nederlandse huizen één of meerdere boekenkasten staan.

Een boekenkast is tenslotte een uitermate handige en multifunctionele kast. Het is een kast die een strak design heeft en waarin je makkelijk allerlei producten kunt ‘stallen’. Heb jij wel eens overwogen om een boekenkast te kopen? Doe het niet! Nee, je kunt veel beter zélf een boekenkast gaan maken.

Door zelf een boekenkast te maken, kan je deze namelijk compleet naar eigen wens maken. Je kunt de boekenkast optimaliseren en het design hiervan naar eigen smaak maken. Bovendien kan je door het maken van je eigen boekenkast een hoop geld besparen. Je hoeft tenslotte alleen in de benodigdheden te investeren. Daarnaast moet je ook de juiste apparatuur hebben, maar dat kan je in het uiterste geval nog huren of lenen. Kortom: het maken van je eigen boekenkast is absoluut aan te raden.

Heb je geen idee hoe je zelf een boekenkast moet maken? Tresna biedt daarvoor de helpende hand. In dit artikel kan je namelijk alles lezen over het maken van je eigen boekenkast. We benoemen alle voordelen, de benodigdheden en vervolgens het stappenplan waarmee je zelf een boekenkast kunt maken.

De voordelen

Wat zijn nou redenen om zelf je boekenkast te gaan maken? Een van de vooraanstaande redenen is dat je hier behoorlijk veel geld mee kunt besparen. Je hoeft tenslotte geen boekenkast bij een dure meubelboer aan te schaffen. Nee, je moet alleen de juiste benodigdheden kopen, waarna je vervolgens zelf de boekenkast aan kunt schaffen.

Daarnaast is het ook bijzonder leuk om zélf een boekenkast te maken. Zeker als de boekenkast eenmaal staat, geeft dat een bijzonder voldaan gevoel. In het huidige hectische leven is het bovendien prettig om iets anders aan je hoofd te hebben. Het maken van een boekenkast wordt dan ook door velen als ontspannend en leuk ervaren.

Ook willen we nog aanstippen dat je bij het maken van je eigen boekenkast je creativiteit de vrije loop kunt laten gaan. Met andere woorden: bepaal zelf het ontwerp van je boekenkast en stem dit volledig op je eigen wensen af.

Tot slot willen we als laatste voordeel nog aanstippen dat je volledige zeggenschap hebt. Dat geldt niet alleen voor de uitstraling van de boekenkast, maar ook voor de afmetingen en de inrichting van de boekenkast. Wens je bijvoorbeeld 5 plankjes te hebben in je boekenkast? Geen probleem! Dan maak je toch gewoon 5 plankjes. Bij het kopen van een boekenkast is het altijd maar de vraag of de kast wel het aantal gewenste plankjes heeft. Door de boekenkast zelf te maken, heb je dat volledig in eigen hand.

De voorbereidingen

Boekenkasten

Weet je 100% zeker dat je je eigen boekenkast wilt gaan maken? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Om met een vliegende start te beginnen, moet je de juiste voorbereidingen treffen. Door de juiste voorbereidingen te treffen, verloopt het gehele bouwproces een stuk soepeler.

Om te beginnen: maak een ontwerp voor je nieuwe boekenkast. Ons advies hierbij is om een gehele bouwtekening te maken. Een bouwtekening met daarin het ontwerp, de afmetingen en eventuele overige zaken. Door dit allemaal op papier te zetten, krijg je een duidelijk beeld van de uiteindelijke uitkomst. Bovendien zie je dan direct of alle afmetingen en dergelijke wel kloppen.

Denk bij het maken van het ontwerp dan ook goed over de afmetingen en de inrichting na. Hoeveel plankjes moet de boekenkast hebben? Op welke hoogte moeten deze plankjes komen? Hoe breed moet de gehele boekenkast worden? Op dergelijke vragen moet je een antwoord weten te geven, zodat je ontwerp 100% in orde is én naar wens is.

Daarnaast is het bij het ontwerp ook belangrijk om na te denken over het materiaal. Het is voor de hand liggend om voor een houten boekenkast te kiezen. Maar, voor welke houtsoort ga je dan? Denk hier goed over na en doe eventueel inspiratie op via het internet of in een meubelspeciaalzaak.

Heb je goed nagedacht over de hierboven genoemde punten? Dan is het tijd om het ontwerp af te ronden en de benodigdheden in te kopen.

De benodigdheden

Bij het kopen van de benodigdheden kan je simpelweg het ontwerp volgen. In dit ontwerp staat tenslotte duidelijk vermeld wat de afmetingen en dergelijke zijn. Op basis daarvan kan je dan ook de juiste hoeveelheid hout in slaan. Dat is echter niet het enige wat je qua benodigdheden nodig hebt.

Nee, je moet uiteraard ook het juiste gereedschap tot je beschikking hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schuurmachine, een zaag, een boormachine, een schroefmachine, spijkers, schroeven en bevestigingsmogelijkheden voor de plankjes.

Het stappenplan

Boekenkasten maken

Zo, je kunt gaan beginnen met het maken van je eigen boekenkast! Volg onderstaand stappenplan en kom uiteindelijk tot het prachtige eindresultaat.

Stap 1:
De eerste stap draait om het klaarmaken van alle houten onderdelen. Je dient de houten planken en dergelijke netjes te schuren. Dit doe je niet alleen voor het zicht, maar ook op de veiligheid. Hiermee haal je namelijk gevaarlijke en uit stekende splinters uit het hout.

Stap 2:
Vervolgens kan je gaan beginnen met de basis. Zaag de onderkant van de boekenkast uit en bevestig deze aan de twee zijkanten van de boekenkast.

Tip nummer 1: door de objecten te frezen, kan je deze ‘in elkaar laten vallen’. Vervolgens kan je met behulp van houtlijm en schroeven de elementen perfect aan elkaar vast maken.

Stap 3:
Bevestig vervolgens ook de bovenkant aan de zijkanten. Dit kan je ook doen met behulp van een freesmachine, houtlijm en schroeven.

Stap 4:
Ga nu aan de slag met de plankjes. Zaag deze op de juiste afmetingen en maak de bevestigingspunten vast aan de binnenkant van het frame. Je kunt de plankjes vervolgens aan deze bevestigingspunten vast maken of ze hierop simpel laten rusten.

Stap 5:
Maak nu de pootjes aan de onderkant van het frame vast. Deze pootjes kan je zelf maken of aanschaffen in een meubelspeciaalzaak of bouwmarkt. Zorg ervoor dat de pootjes goed in balans zijn, zodat de boekenkast stevig en stabiel komt te staan.

Stap 6:
Zorg vervolgens ervoor dat je de achterkant van de boekenkast ook vast maakt. Hiervoor kan je gemakkelijk een grote underlayment plaat gebruiken. Ook deze kan je vastzetten met behulp van houtlijm en/of schroeven.

Stap 7:
In feite is de boekenkast nu al klaar! Zorg ervoor dat alle plankjes waterpas hangen/liggen en werk de boekenkast daar waar nodig nog af.

Tip nummer 2: je kunt de boekenkast nu ook nog beitsen of in een gewenste kleur lakken. Ook kan je eventueel nog wat schuurwerk her en der uitvoeren.

Besluit

Zoals je kunt lezen, is het maken van je eigen boekenkast niet al te moeilijk. Je moet sowieso goed na denken over het ontwerp. Het maken van een bouwtekening is dan ook één van de belangrijkste aspecten binnen dit proces. In een juiste bouwtekening zijn alle formaten duidelijk weergegeven en is je smaak opgenomen in het ontwerp.

Ben je tevreden over je ontwerp? Ga dan aan de slag met het kopen van de juiste benodigdheden en volg vervolgens bovenstaand stappenplan. Het is zeker niet al te moeilijk, terwijl je nadien wel geniet van je prachtige eindresultaat. Een zelf gemaakte boekenkast die volledig naar smaak is én dat dan ook nog eens voor een behoorlijk laag bedrag.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo