Nachtkastje maken

Waar leg jij ’s avonds voor het slapen gaan jouw telefoon neer? Waar in de jouw slaapkamer staat de wekker? En waar je leg je het o-zo-spannende boek neer voordat je heerlijk gaat slapen? De kans is groot dat je voor zowel jouw telefoon als voor de wekker en het boek gebruik maakt van een handig nachtkastje.

Een nachtkastje is zonder twijfel één van de meest ondergewaardeerde meubelstukken in een huis. Toegegeven; het is voor het oog niet het meest sprankelende meubelstuk, maar het is wel een meubelstuk met een duidelijke én handige functie.

Niet onnodig tijd verliezen?

Wil jij zo snel mogelijk aan de slag met het bouwen van het nachtkastje en zo min mogelijk tijd kwijt zijn het lezen van dit artikel en het voorbereiden van jouw klus? Dan raden wij je aan om een kleine investering te doen in bijvoorbeeld het product Freds bouwtekeningen. Dit zal je veel tijd besparen!

Wil je ook van de functies van een nachtkastje genieten? Ben je echter niet bereid om veel geld bij een meubelspeciaalzaak voor een nachtkastje uit te geven? Dan is het absoluut interessant om zelf een nachtkastje te gaan maken. In deze gids bespreken we uitgebreid het stappenplan voor het maken van een nachtkastje.

In dit artikel bespreken we van A tot Z welke voorbereidingen je moet treffen, hoe je het nachtkastje kunt maken en hoe je het nachtkastje vervolgens af kunt werken. Na het lezen van dit artikel ben je direct in staat om een prachtig nachtkastje te gaan maken. 

Wil jij ook gaan genieten van het nodige gemak van een nachtkastje? Steek dan direct je handen uit de mouwen; daar ga je zeker geen spijt van krijgen.

Nachtkastje zelf maken

Ook vertellen we je graag waar je rekening mee moet houden. Zo is het een feit dat een nachtkastje maken niet al te lastig is, maar dat je hier wel de nodige tijd voor uit moet trekken. Mede daarom geven wij je in dit artikel ook nog een handige tip waarmee je ruim 10 uur kunt besparen tijdens het maken van een nachtkastje!

Stappenplan nachtkastje maken

Ben je er klaar voor om jouw eigen nachtkastje te gaan maken? Met behulp van onderstaand stappenplan maak je dit gehele proces voor jezelf een stuk makkelijker. Voordat je kunt starten met het maken van het nachtkastje, dien je eerst zelf belangrijke keuzes te gaan maken.

Stap 1: Plek van het nachtkastje bepalen

Als je een nachtkastje wilt gaan maken, moet je eerst een ontwerp gaan maken. Het maken van dit ontwerp is echter niet mogelijk zonder eerst belangrijke knopen door te hakken. Zo moet je gaan bepalen waar je het nachtkastje in jouw slaapkamer neer gaat zetten.

Geen enkele slaapkamer is hetzelfde. Mede daardoor bestaat er geen ‘juiste’ plek voor het plaatsen van een nachtkastje. Bij het bepalen van de plek van een nachtkastje heb je eigenlijk de keus tussen drie plekken:

  • Plaats het nachtkastje tegen jouw bed aan
  • Plaats het nachtkastje tegen jouw muur aan
  • Plaats het nachtkastje precies tussen jouw bed en muur aan (losstaand dus)

Wat voor jou de beste keuze is? Dat is volledig afhankelijk van de inrichting van jouw slaapkamer en de aanwezige ruimte. Ook moet je kijken naar datgene wat handig is met betrekking tot het in- en uitstappen van jouw bed; je wilt dan immers niet dat het nachtkastje in de weg staat.

Tip: we willen je ook graag adviseren om goed naar de aanwezigheid van een stopcontact te kijken. Voor jouw wekker en voor het opladen van jouw telefoon heb je immers een stopcontact nodig; het is wel zo handig als dit stopcontact vlakbij het nachtkastje zit.

Stap 2: Soort nachtkastje kiezen

Stap een willekeurige meubelspeciaalzaak in en bekijk het aanbod van nachtkastjes. Je ziet dan direct dat het aanbod behoorlijk divers is; je hebt al met al de keus uit de nodige soorten nachtkastjes. Voordat je het nachtkastje kunt gaan maken, moet je keuzes gaan maken met betrekking tot de afmetingen en het design:

Afmetingen & vorm van het nachtkastje

Wat wil je precies op jouw nachtkastje neerleggen of neerzetten? Onder meer het antwoord op die vraag is van toepassing op de uiteindelijke afmetingen van het nachtkastje. Probeer voor jezelf te bepalen hoe groot het nachtkastje moet worden.

Daarbij moet je ook gaan bepalen wat de vorm van het nachtkastje moet worden. Wil je graag een vierkant nachtkastje hebben? Of geef je toch de voorkeur aan een rechthoekig nachtkastje? Let bovendien goed op de hoogte van jouw nachtkastje ten opzichte van jouw bed. Al met al zijn er de nodige knopen die je door moet hakken.

Afmetingen en vorm van nachtkastje

Kleur van het nachtkastje

Het design van het nachtkastje moet uiteraard ook volledig naar wens zijn. Bepaal daarom voor jezelf wat de kleur van het nachtkastje moet gaan worden. Wil je een eentonig gekleurd nachtkastje? Of lijkt het jou leuk om meerdere kleuren te gebruiken?

Probeer het nachtkastje qua kleur in ieder geval af te stemmen op jouw bed, op de kleur van jouw muren en op de overige meubelen uit jouw slaapkamer.

Kleur van het nachtkastje

Indeling van het nachtkastje

Ook moet je heel goed na gaan denken over de indeling van het nachtkastje. Waar wil je het nachtkastje precies voor gebruiken? Heb je daar lades voor nodig? Of ben je beter af met een groot open vak aan de onder-/voorkant van jouw nachtkastje?

De indeling van het nachtkastje is bepalend voor het gebruiksgemak én voor het design. Denk hier dus onwijs goed over na en doe daarvoor ook zeker inspiratie voor op via het internet of in een meubelspeciaalzaak.

Indeling nachtkastje

Overige functies/eigenschappen

Tot slot willen wij je nog wijzen op enkele andere handige functies/eigenschappen waar je voor kunt kiezen. Zo kan je kiezen voor een nachtkastje met wieltjes, een nachtkastje waarvan je een lade op slot kunt doen, een nachtkastje die geschikt is voor een schuine wand of een nachtkastje die je aan de muur kunt bevestigen. Denk ook over dergelijke eigenschappen goed na en maak voor jezelf de juiste keuzes.

Eigenschappen functies nachtkastje

Kant en klare bouwtekening van een nachtkastje

Zie jij het niet zitten om over alle bovengenoemde facetten uitgebreid na te denken? Of vind je het wellicht lastig om een passend ontwerp voor een nachtkastje te gaan maken? Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van een bouwtekening.

 In de bundel van Freds bouwtekeningen vind je een uitgebreid aanbod van handige bouwtekening voor het maken van nachtkastjes. Dankzij dergelijke bouwtekeningen weet je een hoop tijd te besparen; tijd die je aan nóg leukere dingen kunt gaan besteden.

Indien je voor een dergelijke bouwtekening kiest, kan je tot 10 uur tijd besparen. Je hoeft in dat geval namelijk stap 3 niet volledig uit te werken. Wil jij sneller beginnen met het maken van jouw nachtkastje? Wil je de voorbereiding min of meer overslaan? Dan is het een goed idee om een miniem bedrag te investeren in de aanschaf van de juiste bouwtekeningen voor een nachtkastje!

Stap 3: Gekozen nachtkastje uitwerken in een bouwtekening

Heb je voor jezelf alle knopen doorgehakt? Of ben je daar op dit moment deels nog mee bezig? Indien je stap 1 & stap 2 gevolgd hebt, ben je nu uitgekomen bij één van de belangrijkste stappen; het uitwerken van een volledige bouwtekening.

Volg de onderstaand sub-stappen op en maak het voor jezelf een stuk makkelijker.

tekenen speelhuisje

Stap 3a: Afmetingen bepalen

Aan de hand van de aanwezige ruimte in jouw slaapkamer én jouw wensen kan je de juiste afmetingen gaan bepalen. Met de gekozen afmetingen kan je vervolgens verder aan de slag gaan.

Stap 3b: Verhoudingen bepalen

In deze stap moet je de keuzes gaan maken met betrekking tot de vorm van het nachtkastje. Ga je toch voor een vierkant nachtkastje? Of heeft een rechthoekig nachtkastje nog steeds jouw voorkeur? Werk bij deze stap ook bijvoorbeeld de poten van het nachtkastje volledig uit.

Stap 3c: Verbindingen bepalen

Een nachtkastje bestaat normaliter uit meerdere onderdelen; de twee zijkanten, de onderkant, de bovenkant en eventuele lades/vakken etc. Je moet al deze onderdelen op een stevige manier aan elkaar vast maken. In deze stap kan je in de bouwtekening gaan verwerken op welke manier je dat gaat doen.

Nachtkastje verbindingen

Tip: houd hierbij goed rekening met de robuustheid van een nachtkastje. Je wilt immers dat het nachtkastje 100% waterpas staat en het nodige gewicht kan dragen. Dit kan je alleen verkrijgen door voor de juiste verbindingen en verbindingsstukken te kiezen.

Stap 3d: Keuze van materialen

Voor het maken van een nachtkastje heb je de keus tussen allerlei materialen. Het is eigenlijk voor de hand liggend om voor hout te gaan, maar voor welke houtsoort kies je dan precies? In deze stap is het van belang dat je per onderdeel keuzes gaat maken met betrekking tot het materiaal.

Stap 3e: Definitieve werktekening maken

Op basis van de gemaakte keuzes in stap 3 kan je de definitieve werktekening volledig gaan uitwerken. Vermeld overal de afmetingen bij; hiermee kan je in een vroegtijdig stadium nog mogelijke reken- en/of denkfouten signaleren en verhelpen.

Stap 3f: Lijst maken met benodigde materialen

Zo, je hebt nu precies in kaart gebracht hoe jouw nachtkastje er uit moet komen te zien. Op basis daarvan kan je een lijst gaan maken met de (bouw)materialen die je nodig gaat hebben bij het maken van het nachtkastje.

Tijd besparen op de voorbereiding

Wil je niet al te veel tijd aan stap 3 besteden? Zie jij het wel zitten om maar liefst 10 uur tijd te besparen op stap 3? Dan kan je een kant en klare bouwtekening zoals Freds bouwtekeningen gaan gebruiken. Met deze bouwtekeningen ben je in staat om veel tijd te besparen.

Deze bespaarde tijd kan je vervolgens aan nóg leukere dingen besteden. Je kunt bijvoorbeeld leuke uitstapjes met jouw kids maken, je kunt iets leuks met jouw partner doen of je kunt op stap met vrienden gaan. Deze kostbare tijd weet je simpelweg te besparen door de kant en klare tekeningen uit de bundel van Freds bouwtekeningen te gebruiken.

In deze bundel met bouwtekeningen vind je overigens nog veel meer soorten bouwtekeningen. Onder meer bouwtekeningen voor kasten, bureaus, bloembakken, hondenmanden en bedden zijn in deze bundel te vinden!

Stap 4: Benodigdheden verzamelen

Indien je stap 1 t/m stap 3 uitgevoerd hebt, zit de voorbereiding er bijna volledig op. Voordat je echt met de bouw kunt beginnen, heb je nog één ding nodig; de juiste benodigdheden, materialen en gereedschappen.

Stap 4a: Bouwmaterialen verzamelen

Voor welke materiaal heb jij gekozen? Het is zaak om de juiste hoeveelheid van het gewenste materiaal in huis te gaan halen. Indien je voor hout gekozen hebt, kan je dit bij bijvoorbeeld een bouwmarkt of een plaatselijke houthandel kopen.

Je kunt ook gebruik maken van webshops als Opmaatzagen.nl. Hier kan je al het hout op de gewenste maat laten zagen en naar jouw huis op laten sturen; je hebt binnen drie werkdagen al de beschikking over perfect op-maat-gezaagd hout.

Stap 4b: Gereedschappen verzamelen

Een nachtkastje zonder gereedschappen maken is hetzelfde als skiën zonder ski’s; dit is simpelweg niet mogelijk. Zorg er daarom voor dat je alle benodigde gereedschappen in huis gaat halen:

Stap 5: Onderkant en zijkanten maken

Zo, je bent nu volledig klaar om met de bouw te gaan beginnen. Het eerste wat je moet gaan doen, is de onderkant en de zijkanten te gaan maken. Je kunt de onder- en zijkanten aan elkaar vastmaken met bijvoorbeeld houtlijm, spijkers of schroeven.

Het is van cruciaal belang dat deze fundering direct volledig naar wens is. Het advies is dus om alles goed na te meten, om de waterpas te gebruiken en om genoeg lijm/spijkers/schroeven te gebruiken.

Stap 6: Bovenkant en achterkant maken

Heb je de constructie van de onder- en zijkanten volledig klaar staan? Dan kan je de achterkant en de bovenkant ook aan deze constructie vast maken. Het is overigens niet altijd noodzakelijk om een achterkant te maken; je kunt immers ook kiezen voor een nachtkastje zonder achterkant. Dat is bijvoorbeeld handig als je het nachtkastje toch tegen een muur aan plaatst.

Stap 7: Eventuele lades/vakken maken (optioneel)

Afhankelijk van jouw ontwerp dien je nu ook de lades/vakken te gaan maken. Deze moet je ook op een stevige manier aan de constructie vastmaken. Ga je lades in het nachtkastje maken? Zorg er dan ook voor dat je handige handvatten monteert en dat de lades zonder enige wrijving bediend kunnen worden.

Stap 8: Vastmaken van de pootjes (optioneel)

De bouw van jouw nachtkastje is nu al vergevorderd. Indien je voor een ontwerp met pootjes gekozen hebt, is het nu de hoogste tijd om die pootjes te gaan maken. Maak de pootjes en maak deze pootjes vervolgens stevig vast aan de onderkant van het nachtkastje. Hoe je dit precies moet doen, is afhankelijk van jouw ontwerp.

Stap 9: Nachtkastje afwerken

Zo, jouw hele nachtkastje staat nu eigenlijk al klaar! Je kunt nu het nachtkastje verder afwerken. Hierbij kan je het nachtkastje bijvoorbeeld in de gewenste kleur schilderen, op bepaalde manieren personaliseren of het nachtkastje nog verder verstevigen. Dat laatste is mogelijk door bijvoorbeeld versterkingshoeken te gebruiken.

Stap 10: Nachtkastje neerzetten & inruimen

Alle hulde voor jou! Op basis van jouw eigen ontwerp heb je een prachtig nachtkastje weten te maken. Je kunt het nachtkastje nu op de gewenste plek in jouw slaapkamer neerzetten en naar wens inruimen.

Voorbeelden van projecten met nachtkastjes

Als je een nachtkastje gaat ontwerpen, kan je eigenlijk alle kanten op. Je kunt jouw creativiteit hierdoor de vrije loop laten gaan, maar je vindt het wellicht ook leuk om inspiratie op te doen via het internet. Op YouTube vind je meerdere filmpjes over projecten met nachtkastjes, waaronder onderstaande (leuke) video van Bosch:

Laatste noot bij het maken van een nachtkastje

Aan het maken van een nachtkastje ben je al snel 10 tot 15 uur tijd kwijt. Ben je bereid om deze tijd te investeren? Dat is iets wat wij absoluut toejuichen. Het is volgens ons namelijk een feit dat je – ondanks deze tijdsinvestering – van meerdere voordelen geniet:

  • Je krijgt een voldaan gevoel als het nachtkastje eenmaal in jouw slaapkamer staat
  • Het maken van een nachtkastje is leuk om te doen
  • Je hebt volledige vrijheid en zeggenschap m.b.t. het ontwerp van het nachtkastje
  • Je kunt behoorlijk veel geld besparen met het aanschaffen van een nachtkastje

Nachtkastje bouwpakket

Zie je het desondanks niet zitten om zelf een nachtkastje te gaan ontwerpen en te maken? Je kunt er ook voor kiezen om een bouwpakket van een nachtkastje aan te schaffen. Als je daarvoor kiest, hoef je thuis nog maar één ding te doen; het nachtkastje conform de instructies in elkaar te schroeven.

Een nachtkastje in bouwpakket vind je op bijvoorbeeld Bol.com

Nachtkastje van metaal

Meer en meer huishoudens kiezen voor meubels in de industriële stijl. Gaat jouw voorkeur uit naar een nachtkastje met metaal en hout? Dan is het relatief lastig om dit nachtkastje zelf te maken, maar je kunt dit nachtkastje gelukkig ook bij bijvoorbeeld Bol.com aanschaffen.

Dat scheelt je een hoop tijd én het nachtkastje sluit feilloos aan op jouw stijlvoorkeuren!

Nachtkastje metaal
Tresna.nl
Logo