Tafel maken

Ben jij toe aan een nieuwe tafel? En overweeg je om deze zelf te maken? Dan zit je vast met veel vragen. Hoe kan je ervoor zorgen dat je nieuwe tafel stevig genoeg is. Of, hoe kan je het tafelblad het beste vastzetten zonder dat de schroeven in zicht zijn? In dit artikel vind je tips en een uitgebreid stappenplan bij het maken van jouw eigen tafel.

Niet onnodig tijd verliezen?

Wil jij zo snel mogelijk aan de slag met het maken van jouw tafel en zo min mogelijk tijd kwijt zijn het lezen van dit artikel en het voorbereiden van jouw klus? Dan raden wij je aan om een kleine investering te doen in bijvoorbeeld het product Freds bouwtekeningen. Dit zal je veel tijd besparen!

Zonder dat we het zelf heel bewust door hebben, spelen tafels een belangrijke rol in ons leven. De tafel is de plek waar je aan eet, waar je de krant aan leest en waar je een drankje doet met vrienden/familie.

De keuze voor een tafel is dan ook een onwijs belangrijke; dat wordt verder versterkt door de forse afmetingen van een tafel. Met name een eettafel kan behoorlijk groot zijn, waardoor de tafel behoorlijk opvalt in een huis.

Waarom zelf een tafel maken?

Door zelf een tafel te maken, kan je dus onwijs veel geld besparen. Je hoeft niet veel geld in een meubelspeciaalzaak uit te geven. Door zelf even de handen uit de mouwen te steken, kan je een grote som geld besparen voor bijvoorbeeld een leuke vakantie.

Een andere reden om zelf een tafel te maken, is terug te vinden in het ontwerp. Als je zelf een meubelstuk gaat maken, bepaal je volledig zelf hoe het meubelstuk er uit komt te zien. Door zelf aan de slag te gaan, maak je de tafel dus voor de volle 100% naar wens.

Bijkomend voordeel is dat het maken van een tafel onwijs leuk is om te doen. Je bent lekker bezig en hebt na afloop een voldaan gevoel. Dat is zeker het geval als de tafel in jouw woonkamer staat. Genoeg redenen dus om zélf een tafel te gaan maken!

Indien de tafel niet helemaal naar je wens is, valt dat elke keer weer op als je de tafel ziet. Voldoende redenen dus om een geschikte tafel uit te gaan kiezen. Als je deze tafels bij een willekeurige meubelspeciaalzaak bekijkt, weet je echter niet wat je ziet. De prijzen van deze tafels liggen nogal hoog, terwijl de tafels wellicht niet eens voor de volle 100% naar jouw wens zijn.

Zelf een steigerhouten tafel maken

Gelukkig is er nog een andere oplossing; zelf de tafel gaan maken. Hiermee kan je een hoop geld besparen, waarbij het ook nog andere voordelen met zich mee brengt. In dit artikel bespreken we alles omtrent het maken van een tafel. We bespreken welke voorbereidingen je moet treffen, waar je goed aan moet denken en welke benodigdheden je in huis moet halen. Uiteraard geven we ook aan welk materiaal je het beste kunt gebruiken en tot slot voorzien we je van een handig stappenplan.

Stappenplan tafel maken

In onderstaand stappenplan hebben we stap voor stap neergezet welke stappen jij dient te ondernemen om jouw eigen tafel te maken. Daarbij dien je eerst vaak tijd door te brengen bij de tekentafel. Hierbij zullen zaken als het soort tafel en de plaats ook aan bod komen.

Stap 1: Plaats van de tafel bepalen

Bij het maken van je eigen tafel is het belangrijk om eerst na te denken waar de tafel komt te staan. Eigenlijk valt deze stap deels samen met stap 2, maar het is toch belangrijk om te kijken waar je de tafel gaat neerzetten als deze af is.

Wanneer je dit weet, kan je ook vast nadenken over hoe groot de tafel eigenlijk moet worden.

Stap 2 : Soort tafel kiezen

De keuze die je moet gaan maken, heeft betrekking op het soort tafel. Ga je namelijk voor een eettafel? Of wil je liever een salontafel voor bij de televisie maken? Tafels zijn hedendaags in allerlei soorten en maten verkrijgbaar; je hebt zelf dus ook onwijs veel keuze bij het maken van een tafel.

Zelf een tafel maken

Eettafel

Een van de belangrijkste tafels in en om het huis is de eettafel. Tijdens de gezamenlijke maaltijd met het gezin is er tijd om even bij te praten na de vaak drukke dag. 

Naast het eten, gebruik je de tafel natuurlijk ook voor andere zaken, bijvoorbeeld voor het lezen van de krant of bijvoorbeeld voor met vrienden of familie gezellig, in een actieve houding, een drankje te doen.

eettafel maken

Salontafel

Geef je de voorkeur aan een make-over van het zitje bij je televisie? Dan is het aan te raden om naar een zogeheten salontafel te kijken.

Deze salontafel vind je vaak in de buurt van de bank. Hier kan je je kopje of glas op zetten wanneer je even lekker op de bank gaat zitten. Ook een lekker nootje of bakje chips is natuurlijk een aanrader op z'n tijd.

salontafel maken

Tuintafel

Weer een andere mogelijkheid is om een tafel voor in je tuin te maken. Dat is echter een andere tak van sport; daar hebben we dan ook een speciaal artikel voor geschreven. In ons artikel ‘tuintafel maken’ lees je alles over het maken van een tuintafel.

tuintafel maken

In dit artikel beperken we ons tot het maken van een eettafel voor in huis. We laten een salontafel dus even links liggen, maar focussen ons volledig op de eettafel. We hebben de stappen echter wel zo beschreven dat deze ook voor andere tafels van toepassing zijn.

Kant en klare bouwtekening van tafels

Vind je het lastig om een ontwerp te maken voor je eigen tafel? Dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om op internet een kant en klare bouwtekening op te zoeken. Als je op de juiste plaatsen zoekt, kan je op internet ook bouwtekeningen vinden. 

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een bouwtekening te kopen. In het pakket van Freds bouwtekeningen zitten meerdere ontwerpen van speelhuisjes en speeltoestellen. 

Wanneer je ervoor kiest om voor een kant en klare bouwtekening te gaan kan je tevens stap 3 vrijwel helemaal overslaan! Wanneer je stap 3 uitgebreid uitwerkt, ben je daar al snel uren mee bezig,  met het bedenken en uitwerken van je ontwerp en werktekening. Ook bestaat er dan nog de kans dat je je verrekent en tijdens het bouwen concessies moet doen aan je ontwerp.

Dus, wil jij sneller beginnen aan het bouwen en minder tijd kwijt zijn aan de voorbereiding, dan is het een goed idee om een klein bedrag te investeren in de juiste bouwtekeningen.

Stap 3: Tafel uitwerken in een bouwtekening

Na het bepalen van de plaats van de tafel en het soort tafel, is het nu tijd om een (definitief) ontwerp uit te werken voor jouw tafel.

Door het ontwerp uit te werken, dien je na te denken over allerlei zaken zoals de afmetingen, hoogte, verbindingen en je constructie.

Op basis van deze bouwtekening kan je in de volgende stappen materialen en gereedschappen verzamelen.

tekenen speelhuisje

Stap 3a: Afmetingen bepalen

Ga je een eettafel maken? Dan moet je goed de ruimte opmeten die in de woonkamer voorhanden is voor de eettafel. Houd er daarbij ook rekening mee dat je ook nog stoelen rondom de tafel moet gaan plaatsen. Je moet dus altijd nog enige ruimte rondom de tafel vrij houden.

Bepaal de lengte en breedte van je tafel op basis van de ruimte die je hebt en waar je de tafel voor wilt gebruiken. Bedenk ook alvast de hoogte van je tafel, een eetkamertafel is bijvoorbeeld meestal 75 -80 centimeter hoog. De hoogte hangt ook af van het soort stoelen dat je gebruikt en hoe lang de mensen zijn die aan de tafel gaan zitten.

Stap 3b: Verbindingen en constructie bepalen

Nadat je de lengte, breedte en hoogte hebt bepaald, is het tijd om na te denken over de verbindingen die je gaat gebruiken. Denk bij deze stap goed na over hoe jou tafel stevig en mooi wordt. 

Hoe ga je bijvoorbeeld de poten aan het tafelblad bevestigen? Gebruik je daarvoor een schroefverbinding, pen-en-gat-verbinding of kies je ervoor om een regelwerk in elkaar te schroeven om vervolgens daar de poten aan vast te zetten?

De constructie en de verschillende verbindingen zijn cruciaal voor de stevigheid, en dus ook voor de levensduur van de tafel.

Stap 3c: Keuze van materialen

In dit stappenplan zijn we er vanuit gegaan dat je een houten tafel wilt gaan maken.

Hout kan namelijk in verschillende woonstijlen perfect ingepast worden. Een huis met een landelijke uitstraling; hout past daar perfect bij.

Een huis met een moderne uitstraling; hout is zeer strak om te zien en past dus ook perfect in een huis met een moderne uitstraling.

hout voor tafel

Er zijn vele houtsoorten die je voor kan kiezen, ga jij voor eiken, beuken of bijvoorbeeld steigerhout?

Naast het de houtsoort kan je met de informatie van stap 3b ook de keuze maken voor bevestigingsmaterialen.

Stap 3d: Definitieve werktekening maken

Het maken van een ontwerp gaat hoogstwaarschijnlijk niet in één keer naar wens. Doe daarom inspiratie op via het internet, bekijk andere tafels en probeer stijlelementen van die tafels te verwerken in jouw eigen ontwerp. Onder aan de streep draait het uiteindelijk maar om één ding: de tafel moet bij jou in de smaak vallen. Pas je ontwerp dus net zo lang aan totdat de tafel compleet naar wens is.

Nadat je de voorgaande stappen hebt doorlopen kan je een definitieve werktekening maken.

Zorg dat hierin duidelijk is aangegeven hoe groot de verschillende materialen gemaakt moeten worden en hoe de verschillende verbindingen werken.

tafel bouwtekening

Heb je uiteindelijk het ontwerp volledig naar wens gemaakt? Laat het ontwerp dan nog even één á twee dagen liggen en kijk er vervolgens nogmaals naar. Is het ontwerp dan nog steeds volledig naar wens? Dan is het de hoogste tijd om de handen uit de mouwen te gaan steken! Haal de juiste benodigdheden in huis en ga direct aan de slag.

Stap 3e: Lijst maken met benodigde materialen

Op basis van de definitieve werktekening kan je een lijst maken voor de verschillende benodigdheden. Hierbij kan je onderscheid maken tussen materialen en gereedschappen.

Tijd besparen op de voorbereiding - bouwtekening tafel

Vind je het lastig om zelf te bepalen welke constructie en verbindingen je het beste kan gebruiken voor jouw tafel? Of heb je daar de tijd niet voor (over)? Dan kan je er voor kiezen om gebruik te maken van een kant-en-klare bouwtekening. 

Hiervoor zal je vaak wel een klein bedrag moeten betalen, maar dit staat vaak niet in verhouding tot de tijd die je bespaart. Dus, wanneer je het leuk vindt om je te verdiepen in de constructie en de verbindingen, dan kan je dit lekker zelf doen, wanneer je dit niet leuk vindt, kan je op zoek gaan naar een bouwtekening.

Op internet zijn veel bouwtekeningen te vinden. Je krijgt hiervoor de beste resultaten wanneer je in het Engels zoekt. Voor bouwtekeningen van tafels kan je eens op de volgende websites kijken:

Het is vaak echter wel lastig om een complete bouwtekening te vinden waar echt alle maten op staan. Ook is er vaak geen lijst met materialen die je nodig hebt.

Je kan ook kiezen voor Nederlandse bouwtekeningen, bijvoorbeeld voor het product Freds bouwtekeningen. Deze bevat super veel bouwtekeningen, van tafels, maar ook van bureau's, banken, plantenbakken, dierenverblijfplaatsen en nog vele meer!

Stap 4: Benodigdheden verzamelen

Na het uitvoeren van stap 1 tot en met 3 heb je de voorbereiding voor het maken van je tafel bijna achter de rug. De enige voorbereidingen die je nu nog dient te treffen is het verzamelen van benodigdheden.

Stap 4a: Bouwmaterialen verzamelen

Om je tafel te kunnen maken heb je hout en bevestigingsmateriaal nodig. Als het goed is kan je de materialen verzamelen op basis van de lijst die je bij stap 3e hebt opgesteld.

Het hout en bevestigingsmateriaal kan je kopen bij je plaatselijke bouwmarkt, maar je kan er ook voor kiezen om dit online te bestellen.

Steeds meer webshops bieden de mogelijkheden om hout op maat te zagen, (bijvoorbeeld Opmaatzagen.nl) dit kan jou geld besparen als je hierdoor minder gereedschap nodig hebt.

Wanneer je zelf aan de slag gaat met het op maat zagen van de materialen, houd er dan rekening mee dat je wat meer hout koopt dan je eigenlijk nodig denkt te hebben. Dan heb je ook genoeg hout wanneer je een foutje maakt.

bouwmaterialen

Stap 4b: Gereedschappen verzamelen

Behalve het hout heb je uiteraard ook verschillende gereedschappen nodig. Zorg in ieder geval voor de volgende gereedschappen:

  • Zaagmachine
  • Schuurmachine
  • Boor/schroef machine

Verder heb je ook nog bevestigingselementen nodig, zoals spijkers, schroeven en eventueel houtlijm. Schaf ook hiervan iets meer aan dan dat je nodig denkt te hebben. Je kunt beter iets te veel schroeven hebben dan iets te weinig schroeven.

Stap 5: De tafel maken

Na alle voorbereidingen is het dan uiteindelijk tijd om de tafel echt te gaan maken. Hierbij komt alle voorbereiding goed van pas. 

Stap 5a: Zagen

Begin het maken van je tafel door al het zaagwerk te doen. Meet nauwkeurig en zaag de verschillende onderdelen op maat.

Stap 5b: Constructie in elkaar zetten

Na het op maat zagen van de verschillende onderdelen, wordt het tijd om het raamwerk van de tafel te maken. De volgorde van de stappen hangt natuurlijk ook af van de constructie en verbindingen die jij hebt gekozen voor jouw tafel. 

Stap 5c: Tafelblad maken en monteren

 Afhankelijk van of je een tafelblad koopt of zelf maakt van planken dien je nu eerst het tafelblad te maken. Wanneer je zelf een tafelblad maakt, dien je deze eerst in elkaar te zetten.

Daarna kan je het tafelblad monteren aan de poten.

Stap 6: De tafel afmaken

Zo. Na de vorige stappen heb je nu je tafel in elkaar gezet. Daarom mag je best even trots zijn en genieten van het resultaat tot nu toe. 

Afhankelijk van jouw tafel kan je er nog voor kiezen om de tafel te schilderen, te voorzien van beits of een (blanke) lak. 

Voorbeelden van (zelfgemaakte) tafels

Ben je wel benieuwd wat het resultaat kan zijn wanneer je zelf een tafel maakt? Bekijk dan eens onderstaande projecten.

Eetkamertafel maken

Salontafel maken

Tuintafel maken

Besluit

In dit artikel heb je van A tot Z kunnen lezen hoe je zelf een tafel moet maken. Je weet exact welke voorbereidingen je moet treffen en welke benodigdheden je in huis moet halen. Dankzij het beknopte stappenplan ben je bovendien zelf in staat om de tafel direct te gaan maken.

Wij willen je graag veel succes wensen met het maken van de tafel. Heb je na het maken van de tafel de smaak te pakken? Dan verwijzen wij je graag naar ons artikel ‘Meubels maken’. Daarin kan je nog veel meer inspiratie op doen voor het maken van nóg meer tafels voor in huis en tuin.

Tresna.nl
Logo