Eettafel maken

In veel huizen is een centrale rol weggelegd voor de eettafel. Dat is de tafel waar ’s ochtends  ontbeten wordt, waar de krant gelezen wordt, waar geluncht wordt, waar gedineerd wordt, waar geborreld wordt en waar dus al met al veel tijd doorgebracht wordt.

Wat voor eettafel heb jij in jouw huiskamer staan? Ben je toe aan een nieuwe eettafel? Dan heb je in principe twee mogelijkheden: de eettafel bij een meubelspeciaalzaak kopen of de eettafel zelf gaan maken. In onze ogen is het absoluut aan te raden om zelf de eettafel te maken. Hoe je dit moet doen en wat de voordelen hiervan zijn, vind je in dit uitgebreide artikel terug!

Niet onnodig tijd verliezen?

Wil jij zo snel mogelijk aan de slag met het bouwen van de eettafel en zo min mogelijk tijd kwijt zijn het lezen van dit artikel en het voorbereiden van jouw klus? Dan raden wij je aan om een kleine investering te doen in bijvoorbeeld het product Freds bouwtekeningen. Dit zal je veel tijd besparen!

In dit artikel bespreken we de mogelijkheden die je hebt bij het maken van een eettafel. We bespreken welk materiaal je het beste kunt gebruiken, hoe je de tafel kunt maken, welke benodigdheden je in huis moet halen en waar je verder rekening mee moet houden. Na het lezen van dit artikel ben je direct in staat om zelf een prachtige eettafel te maken. een tafel waar je onwijs veel plezier aan gaat beleven!

Eettafel maken

Stap 1: Plek van de eettafel bepalen

Allereerst moet je goed nadenken over de plek waar de eettafel moet komen te staan. Ga je de tafel op een andere plek in jouw huis zetten? Of zet je de eettafel neer op de plek waar de huidige eettafel ook staat?

Bij het bepalen van de plek moet je ook goed naar de aanwezige ruimte kijken. Hoeveel ruimte is er op die plek aanwezig? Hoe groot kan de nieuwe eettafel worden? En hoeveel stoelen moeten er om de eettafel heen neergezet kunnen worden? Op dergelijke vragen moet je een passend antwoord zien te vinden.

Wij kunnen helaas niet in jouw huis kijken en kunnen dus ook niet voor jou bepalen waar je de tafel het beste neer kunt zetten. Wel kunnen we je enkele tips en ideeën geven over het plaatsen van de tafel:

 • Houd rekening met de gezinsgrootte en de toekomstplannen
  Zorg ervoor dat de tafel groot genoeg is voor alle leden van jouw gezin. Staat er mogelijk binnenkort nog gezinsuitbreiding te wachten? Dan is het wellicht interessant om daar direct al op in te spelen.
 • Plaats de tafel tegen een wand aan
  Wil je graag optimaal gebruik maken de ruimte in jouw huis? Dan is het interessant om de tafel tegen de wand aan te plaatsen, aangezien je daarmee meer ruimte creëert. Je kunt hierdoor echter wel minder stoelen om de tafel kwijt.
 • Plaats de tafel los van alle muren
  Hiermee creëer je een vrije loop rondom de tafel, waardoor je ook veel stoelen om de tafel heen kunt zetten. Je moet echter wel rekening houden met het feit dat de tafel hierdoor meer plek in beslag neemt.

Stap 2: Soort eettafel kiezen

Stap een willekeurige meubelspeciaalzaak in en bekijk eens het aanbod van eettafels. Je wet niet wat je ziet; deze tafels zijn namelijk in allerlei soorten en maten te verkrijgen. Voordat je zelf aan de slag kunt gaan, moet je dus cruciale keuzes gaan maken.

Afmetingen van de tafel

Zoals hierboven al gezegd; stem de afmetingen van de tafel af op de aanwezige ruimte die je in jouw kamer hebt. Houd hierbij ook rekening met de grootte van jouw gezin.

Heb je meerdere kinderen? Dan heb je al snel een tafel met 6 stoelen nodig. Als je een kleiner gezin hebt, kan een tafel met 2 of 4 stoelen ook prima. De afmetingen van de tafel spelen daar in ieder geval een doorslaggevende rol bij.

Afmetingen van de tafel

De vorm van de tafel

Wil je een ronde eettafel? Of gaat je voorkeur toch uit naar een rechthoekige/vierkante eettafel? Op het gebied van vorm heb je ook onwijs veel keuzes. Deze keuzes moet je eigenlijk ook afstemmen op de ruimte in jouw huis.

Als je veel ruimte hebt, kan je prima voor een ronde tafel kiezen. In een relatief klein huis neemt een ronde tafel echter te veel ruimte in beslag. Zet je wensen op een rijtje, bepaal hoeveel ruimte je hebt en kies uiteindelijk voor de passende vorm.

Vorm van de tafel

De kleur van de tafel

Je kunt ook alvast na gaan denken over de kleur van de tafel. Kies je voor een eettafel met een opvallende kleur? Of wil je liever een kleur die past bij de rest van de meubelen in jouw huis? Je hebt eigenlijk hierin de vrije keus, aangezien je de eettafel na het maken zelf in de gewenste kleur kunt schilderen.

Kleur van de tafel

Bepaalde functies

Ook is het goed om te weten dat je bij een eettafel nog voor bepaalde functies kunt kiezen. Wil je bijvoorbeeld de placemats op een handige manier opbergen? Dan maak je enkele lades onder de tafel.

Wil je de tafel soms groter kunnen maken? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een uitklapbare tafel. Ook hierbij geldt weer dat de keuze volledig in jouw handen ligt!

Bepaalde functies

Kant en klare bouwtekening van een eettafel

Vind je het lastig om volledig zelf een ontwerp voor je eettafel te maken? Ben je bijvoorbeeld niet zo visueel ingesteld? Dan kan je er ook voor kiezen om kant en klare bouwtekeningen op het internet te gaan zoeken. Met behulp van deze bouwtekeningen is het maken van een eettafel eigenlijk een fluitje van een cent.

Dat is het zeker het geval als je besluit om de bouwtekeningen te gaan kopen. In het pakket van Freds bouwtekeningen zitten meerdere ontwerpen van eettafels.

Wanneer je ervoor kiest om voor een kant en klare bouwtekening te gaan, kan je de hierboven genoemde stappen (1 & 2) en de hieronder beschreven stap (3) volledig overslaan. Aan deze stappen moet je normaliter meer dan 10 uur besteden, waardoor het kopen en gebruiken van de kant en klare bouwtekeningen een flinke tijdsbesparing met zich mee brengt.

Dus, wil jij sneller beginnen aan het bouwen en minder tijd kwijt zijn aan de voorbereidingen? Dan is het een goed idee om een klein bedrag te investeren in de juiste bouwtekeningen!

Stap 3: Gekozen eettafel uitwerken in een bouwtekening

Als je ons stappenplan gevolgd hebt, heb je nu duidelijk in beeld waar de eettafel moet komen en hoe de eettafel er uit moet komen te zien.

In deze stap is het zaak om het ontwerp verder uit te gaan werken, zodat je duidelijk in beeld krijgt welke benodigdheden je in huis moet gaan halen.

tekenen speelhuisje

Stap 3a: Afmetingen bepalen

Het is nu tijd om de definitieve afmetingen vast te stellen en deze op papier te noteren.

Stap 3b: Verhoudingen bepalen

In het verlengde van bovenstaande kan je ook direct de verhoudingen van de eettafel bepalen. Ga je voor een rechthoekige tafel of ben je toch voor de vierkante tafel gegaan? De keus is aan jou.

Stap 3c: Verbindingen bepalen

Ook moet je gaan bepalen hoe het tafelblad aan het frame vast gaat maken en hoe de tafelpoten vast gemaakt worden.

Denk goed na over de verbindingen; ga je voor schroeven, ga je voor kleine dwarsbalken of ga je balken met kleine inkepingen gebruiken?

Verhoudingen bepalen

Stap 3d: Keuze van materialen

Ons advies is om voor een eettafel één van de vele houtsoorten te gebruiken. De verschillende houtsoorten verschillen echter op het gebied van design en de kracht. Kies voor een houtsoort die qua vormgeving volledig naar wens is én die in staat is om het gewicht van de tafel te dragen.

Naast de keuze voor het soort hout bepaal je bij deze stap ook de keuze voor verbindingsmaterialen. Denk hierbij aan de schroeven, aan de bouten en aan mogelijke dwarsbalken (welke houtsoort?).

Stap 3e: Definitieve werktekening maken

Je kunt nu aan de slag met het afronden van de definitieve werktekening. Verwerk hierin alle keuzes die je in de voorgaande stappen gemaakt hebt. Benoem op de tekening ook alle afmetingen, zodat je mogelijke denk- en rekenfouten in een vroegtijdig stadium signaleert.

Stap 3f: Lijst maken met benodigde materialen

Op basis van de gemaakte werktekening kan je berekenen welke materialen je in huis moet halen. Denk hierbij onder meer aan de hoeveelheid hout die je nodig hebt. Mogen wij je een vrijblijvend advies geven? Schaf nét iets meer hout aan dan dat je daadwerkelijk nodig hebt. Mocht je onverhoopt ergens een foutje maken, heb je altijd nog enig reservehout achter de hand.

Tijd besparen op de voorbereiding

De hierboven genoemde stappen vragen de nodige tijd en aandacht. Je moet hier echt tijd voor vrij maken. Wil je die tijd liever niet kwijt zijn aan de voorbereidingen? Besteed je de kostbare tijd liever aan het daadwerkelijk maken van de eettafel?

Voor jou is het dan interessant om eens naar kant en klare bouwtekeningen te kijken. De volledige stap neemt, afhankelijk van jouw ontwerp en kennis, ongeveer 8 tot 10 uur in beslag.Met een kant en klare bouwtekening uit een product als Freds bouwtekeningen bespaar je een groot gedeelte van deze tijd. 

Daarnaast bevat het specifieke product Freds bouwtekeningen niet alleen bouwtekeningen van eettaffels, maar van super veel andere producten, zoals bureaus, banken, plantenbakken, hondenmanden en nog veel meer!

Stap 4: Benodigdheden verzamelen

Heb je stap 1 tot en met stap 3 volledig gevolgd? Dan heb je al een groot gedeelte van de voorbereiding achter de rug. Na het volgen van stap 4 kan je vanaf stap 5 echt aan de slag gaan met het maken van jouw eettafel.

Stap 4a: Bouwmaterialen verzamelen

Op basis van de lijst van stap 3f kan je de benodigdheden in gaan kopen. Het hout kan je bijvoorbeeld bij een plaatselijke houthandel of bouwmarkt in slaan. Je kunt er echter ook voor kiezen om de materialen online te gaan bestellen. Bij webshops als Opmaatzagen.nl kan je zelfs al het hout op de gewenste maat laten zagen en vervolgens thuis laten bezorgen. Je hebt het hout dan binnen 3 werkdagen – volledig op maat – in huis!

Stap 4b: Gereedschappen verzamelen

Behalve het hout en de overige bouwmaterialen heb je uiteraard ook verschillende gereedschappen nodig. Wij weten niet exact welke gereedschappen je al in jouw huis hebt liggen, maar de volgende gereedschappen komen sowieso van pas bij het maken van een eettafel:

 • Afkortzaag
  Onmisbaar bij vrijwel elke klus, een afkortzaag. Hiermee maak je balken en planken (afhankelijk van de zaag tot een breedte van ongeveer 30 cm) eenvoudig en snel recht op maat. 
 • Boormachine
  Hoe jouw eettafel er uit kom te zien, weten wij niet. Maar, je hebt er ongetwijfeld een hoogwaardige boormachine voor nodig. Kies je voor een accuboormachine of voor een schroefmachine?
 • Schuurmachine
  Al het hout voor de eettafel moet perfect geschuurd worden. Zorg er daarom voor dat je een hoogwaardige schuurmachine tot je beschikking hebt.
 • Cirkelzaag
 • Boortjes en bitjes
 • Rolmaat en/of duimstok
 • Timmermanspotlood
 • Verlengsnoer en/of haspel
 • Gehoorbescherming

Stap 5: Tafelblad maken

Zo, je bent nu eigenlijk klaar om met de echte bouw te beginnen. In onze ogen is het verstandig om te beginnen met het tafelblad. Zaag de planken voor het tafelblad op de gewenste lengte af en monteer deze planken aan elkaar vast.

Indien noodzakelijk kan je ook alvast de voorbereidingen treffen voor het monteren van de tafelpoten en overige onderdelen van het frame.

Stap 6: Frame bouwen en plaatsen

Als je het tafelblad volledig af hebt, kan je ook met het frame en de tafelpoten gaan beginnen. Deze onderdelen kan je vervolgens aan elkaar vast maken, waardoor de gehele eettafel eigenlijk al klaar is.

Bij het monteren van de tafelpoten is het gebruik van een waterpas aan te raden. Bovendien moet je ervoor zorgen dat alle tafelpoten exact dezelfde lengte hebben. Met behulp van handige verbindingsstukken kan je de tafelpoten op een makkelijke manier aan het tafelblad en aan het frame vastmaken.

Hoe je het frame exact gaat bouwen en gaat plaatsen, is afhankelijk van jouw ontwerp. Afhankelijk van jouw ontwerp is het bijvoorbeeld ook mogelijk om alleen een tafelblad en tafelpoten te maken; die twee facetten vormen vervolgens de volledige constructie van de eettafel.

Stap 7: De eettafel afwerken

Je bent nu aangekomen bij één van de laatste stappen; het afwerken van de eettafel. Geef de tafel de gewenste kleur, zet de tafel in de olie of werk de tafel af met bijvoorbeeld beits.

Indien gewenst kan je de tafel ook nog personaliseren. Wellicht kan je ergens een plakkaat aanbrengen met daarop de namen van alle gezinsleden. Een leuke toevoeging aan een prachtige eettafel.

Stap 8: Bescherming van de eettafel

Heb je een eettafel voor in de tuin gemaakt? Dan is het ook nog van belang om de tafel tegen de verschillende weersomstandigheden te gaan beschermen. Je kan je doen door beits of een nano coating te gebruiken.

Voorbeelden van projecten met eettafels

Vind je het leuk om zelf een eettafel te maken, maar krijg je er nog niet echt een beeld bij? Dan is het interessant om eens naar de projecten van andere doe-het-zelvers te kijken. In onderstaande video krijg je een duidelijk beeld van een prachtig project:

Laatste noot bij het maken van een eettafel

Na het lezen van dit artikel weet je exact hoe je een eettafel moet maken. je weet welke voorbereidingen je moet treffen en welke stappen je verder op moet volgen. Het enige wat wij nu nog willen doen, is jou veel succes en plezier te wensen. Het maken van eigen meubels, bijvoorbeeld een eettafel, brengt meerdere voordelen met zich mee:

 • Het geeft je een voldaan gevoel als je een klus afgerond hebt.
 • Een klus kan je volledig naar eigen wens maken.
 • Je hebt de volledige zeggenschap over de uiteindelijke uitkomst van je project.
 • Je kunt een hoop geld besparen, aangezien je geen specialisten meer in hoeft te huren.
 • Het is bovenal leuk om zélf aan de slag te gaan en jezelf te verrassen met de uitkomst.

Eettafel bouwpakket

Denk je dat het maken van een eettafel voor jou te ingewikkeld is? Wil je het graag een stuk simpeler voor jezelf maken? Dan is het interessant om eens te kijken naar een bouwpakket voor een eettafel.

Indien je hiervoor kiest, bestel je online een eettafel. Deze eettafel is volledig naar jouw wens en wordt in de vorm van een bouwpakket geleverd. Het enige wat je dan hoeft te doen, is de eettafel conform de handleiding in elkaar te schroeven.

Tresna.nl
Logo