Konijnenhok maken (kan je zelf!)

Heb jij enig idee hoeveel huisdieren er in Nederland zijn? Het totaal aantal huisdieren is gestegen tot meer dan 33 miljoen, aldus een onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken. Datzelfde onderzoek laat zien dat ruim 4 miljoen huishoudens in Nederland een huisdier hebben. De kans is dan ook aannemelijk dat óók jij de trotse eigenaar bent van één of meerdere huisdieren.

Heb je overigens een idee bij hoeveel van deze huisdieren het om een konijn gaat? In totaal hebben we in Nederland zo’n 1,2 miljoen konijnen. Dat is een behoorlijk aantal, maar anderzijds is dat ook wel logisch. Een konijn is een gezellig beest, waar je tevens niet al te veel aandacht aan hoeft te besteden. Het is uiteraard noodzakelijk dat je konijn voldoende eten en drinken krijgt én dat het hok netjes schoongemaakt wordt. Maar, je hoeft een konijn niet zoals een hond elke dag uit te laten.

Niet onnodig tijd verliezen?

Wil jij zo snel mogelijk aan de slag met het bouwen van jullie konijnenhok en zo min mogelijk tijd kwijt zijn het lezen van dit artikel en het voorbereiden van jouw klus? Dan raden wij je aan om een kleine investering te doen in bijvoorbeeld het product Freds bouwtekeningen. Dit zal je veel tijd besparen!

Loopt in of rondom jouw huis ook een konijn rond? Heb je er dan wel eens over nagedacht om zelf een konijnenhok te gaan maken? Dat is niet al te moeilijk, terwijl je wel een prachtig hok voor je konijn kunt maken! Dat klinkt wenselijk, niet waar? Je konijn heeft dan een heerlijk plekje, terwijl jij daar niet al te veel geld aan uit hebt gegeven. Uiteraard dien je hier wel enige tijd in te investeren, maar dat is meer dan de moeite waard.

Konijnenhok maken

Interesse gekregen om een konijnenhok zelf te gaan maken? Lees dan zeker eens dit artikel door. In dit artikel benoemen we namelijk alle facetten die om de hoek komen kijken bij het maken van een konijnenhok.

Stappenplan konijnenhok maken

Hieronder vind je een stappenplan om zelf je eigen konijnenhok te maken. Hierin zul je zien dat de voorbereiding erg belangrijk is. Wanneer je goed bedenkt waar het konijnenhok moet komen, welk model je konijnenhok wordt, welke materialen je gaat gebruiken en welke gereedschappen je daarbij nodig hebt, dan kan er eigenlijk niet zoveel meer mis gaan. 

Stap 1: Plek van het konijnenhok bepalen

Het is belangrijk om te bepalen waar je het konijnenhok neer gaat zetten. Gaat dit een plekje in huis worden of een plekje buitenshuis? Voor een konijn zelf maakt dit niet al te veel uit. Voor een echte konijnenliefhebber is het uiteraard prachtig als je zowel binnen als buiten een prachtig konijnenhok hebt staan. 

Stap 2: Soort konijnenhok kiezen

Nadat je hebt gekozen waar het konijnenhok komt, is het tijd om te kiezen hoe jouw konijnenhok eruit ziet. Wanneer je op internet gaat zoeken, vind je genoeg modellen en inspiratie om jouw konijnenhok te bouwen.

Wist jij dat konijnen erg georganiseerd leven? Ja, konijnen hebben altijd een vaste plek waar ze ‘naar de wc’ gaan. Ze zorgen ervoor dat deze plek schoon blijft. Het is bij een konijnenhok dan ook noodzakelijk dat je twee aparte gedeelten maakt. In het ene gedeelte kunnen ze naar de wc, terwijl ze in het andere gedeelte kunnen slapen en tijd door kunnen brengen.

Konijnenhok

Daarnaast moet je rekening houden met de hoogte van een konijnenhok. Een konijn vindt het namelijk heerlijk om op zijn achterpoten te staan. Dit betekent dan wel dat het konijnenhok anderhalf keer zo hoog moet zijn als de hoogte van je konijn.

Tot slot moet je rekening houden met de groei van je konijn. Een konijn kan gedurende zijn/haar leven namelijk behoorlijk veel groeien. Het is dan ook aan te raden om een groot konijnenhok te maken, zodat je konijn zonder problemen nog kan groeien en ondertussen gebruik kan blijven maken van het konijnenhok.

konijnenhok voor buiten

Kant en klare bouwtekening van een konijnenhok

Vind je het nu lastig om zelf een ontwerp te maken voor je konijnenhok? Dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om op internet een kant en klare bouwtekening op te zoeken. Als je op de juiste plaatsen zoekt, kan je op internet ook bouwtekeningen vinden. 

Bijvoorbeeld op:

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een bouwtekening te kopen. In het pakket van Freds bouwtekeningen zitten meerdere ontwerpen van konijnenhokken en konijnenrennen.

Als je kiest voor een kant en klare bouwtekeningen kan je stap 3 bijna helemaal overslaan. Dit kan je zo uren aan tijd schelen. Wanneer je het leuk vindt om zelf een ontwerp te maken en deze technisch uit te werken zou je dat zeker moeten doen, wanneer je economisch de beste beslissing wilt maken, kan je beter voor een kant en klare bouwtekening kiezen.

Dus, wil jij sneller beginnen aan het bouwen en minder tijd kwijt zijn aan de voorbereiding, dan is het een goed idee om een klein bedrag te investeren in de juiste bouwtekeningen.

Stap 3: Gekozen konijnenhok uitwerken in een bouwtekening

Nadat je bij stap 2 een model hebt gekozen, is het nu van belang om je ontwerp echt vorm te geven en definitief te maken. In onderstaande stappen beschrijven we zaken waar je over na moet denken.

Stap 3a: Afmetingen kiezen

Voor deze stap ga je terug naar de plaats die je bij stap 2 hebt gekozen, de plaats waar het konijnenhok komt te staan. Meet nu hoe groot de buitenmaten van je konijnenhok dienen te worden en schrijf dit op.

Stap 3b: Verhoudingen bepalen

Nadat je hebt gekozen hoe groot de buitenmaten mogen zijn, kies je de verhoudingen van het konijnenhok. Hierbij bedoelen we, afhankelijk van jouw ontwerp natuurlijk, de verhouding tussen het binnen en buitengedeelte van het konijnenhok, of bijvoorbeeld de grootte van het konijnenhok en de lengte van de poten.

Konijnenhok maken

Stap 3c: Keuze van materialen

Nadat je weet hoe groot het konijnenhok dat je zelf gaat maken gaat worden, kan je een keuze maken in de verschillende materialen. De kans is groot dat je het konijnenhok van hout gaat maken. Als je konijnenhok echter buiten komt te staan, is het slim om na te denken over je dakbedekking. Ook dien je een tussenschot te hebben én een schuifslot en gaas.

Een houten dak dat vaak natregent zal namelijk snel beginnen te rotten. Je kan dit oplossen door te kiezen voor dakleer of bijvoorbeeld golfplaten. 

Stap 3d: Definitieve werktekening maken

Nadat je bovenstaande stappen hebt doorlopen, kan je een definitieve werktekening maken. Neem hierbij mee hoe je de verschillende onderdelen gaat verbinden en hoe lang de verschillende onderdelen dienen te gebeuren.

Stap 3e: Lijst maken met benodigde materialen

Nadat je de definitieve werktekening hebt gemaakt, kan je een lijst gaan maken met de (bouw)materialen die je nodig hebt. 

Tijd besparen op de voorbereiding

Bovenstaande stap kan al snel een paar uur tijd in beslag nemen. Je dient alle stappen goed te doorlopen en uit te denken en vervolgens het nog uitwerken. Wanneer je genoeg tijd hebt en het leuk vindt om technisch te denken en te werken is dit natuurlijk geen probleem. Maar wanneer je al een druk leven hebt, kunnen wij ons voorstellen dat je je kostbare tijd liever besteed aan het bouwen van het konijnenhok in plaats van bezig zijn met de voorbereiding.

Wanneer jij je hierin herkent en na een drukke dag liever op de bank een serie zit te kijken dan dat je een bouwtekening zit uit te werken, is het wellicht slim om wat geld te investeren in een bouwtekening voor jouw konijnenhok. Een product wat je daarbij zou kunnen helpen is het product Freds bouwtekeningen

Naast tekeningen van konijnenhokken bevat het product nog veel meer tekeningen, bijvoorbeeld van tuinmeubelen, hondenhokken, hondenmanden, plantenbakken, tafels en nog veel meer.

Stap 4: Benodigdheden verzamelen

Nadat je stap 1 tot en met 3 hebt doorlopen, heb je het grootste gedeelte van de voorbereiding achter de rug. Na het verzamelen van benodigdheden kan je dan echt aan de slag met het maken van jouw konijnenhok.

Stap 4a: Bouwmaterialen verzamelen

Op basis van de lijst die je bij stap 3e hebt gemaakt, kan je nu de nodige bouwmaterialen verzamelen. Deze kan je halen bij de plaatselijke bouwmarkt, of bij een webshops als Opmaatzagen.nl.

Stap 4b: Gereedschappen verzamelen

Verder heb je, bij voorkeur, de volgende gereedschappen nodig:

  • Een boormachine
  • Een houtboor
  • Een schuurmachine
  • Een schroevendraaier
  • Een hamer
  • Een decoupeerzaag
  • Een veiligheidsbril
  • Een waterpas
  • Een rolmaat
  • Een potlood

Stap 5: Konijnenhok bouwen

Nadat je alle materialen en gereedschappen hebt verzameld, kan je eindelijk echt het konijnenhok gaan maken. De exacte volgorde van het bouwen hangt natuurlijk ook af van het model konijnenhok dat je hebt gekozen. Over het algemeen voldoen onderstaande stappen.

Stap 5a: Frame opbouwen

Begin het bouwen van het konijnenhok met het zagen en in elkaar zetten van het frame. Dit zijn de balken die het konijnenhok bij elkaar houden. 

Stap 5b: Planken en gaas erop schroeven

Nadat je het frame hebt opgebouwd, kan je aan de slag met het dichtmaken van het hok door middel van planken en gaas.

Stap 5c: Deurtjes maken en installeren

Na het dichtmaken van het frame met planken en gaas, is het tijd om de deurtjes te maken om deze vervolgens te installeren.

Stap 5d: Konijnenhok beitsen

Wanneer je konijnenhok buiten staat, is het belangrijk om deze goed te beschermen tegen de regen en andere weersinvloeden. Dit doe je door je konijnenhok te schilderen of te beitsen

Stap 5e: Dak van het konijnenhok monteren

Nadat je het konijnenhok hebt gebeitst of geschilderd en daarna hebt laten drogen, kan je het dak van het konijnenhok monteren. Nadat je dit hebt gedaan, is je konijnenhok af.

Redenen om zelf een konijnenhok te maken

Waarom zou je zelf een konijnenhok gaan maken? Je kunt deze immers ook gewoon in een winkel aanschaffen. Nou, er zijn meerdere (zwaarwegende) redenen om een konijnenhok te maken. Eén van de redenen is het feit dat je zelf weinig geld hoeft te betalen. Het enige wat je moet kopen, zijn de benodigde materialen. Denk hierbij aan hout, aan gaas en eventuele overige benodigdheden. Uiteraard moet je ook de juiste gereedschappen bij de hand hebben, zoals een zaag, hamer en een schuurmachine.

Daarnaast geeft het simpelweg een voldaan gevoel om zélf een konijnenhok te maken. Als jouw konijn zich in het konijnenhok heerlijk voelt, is dat volledig jouw verdienste. Dat is wel het nodige waard, niet waar?

Uiteraard ben je ook in staat om het konijnenhok naar eigen wens te maken. Op die manier kan je de uitstraling van het konijnenhok enigszins aanpassen op jouw smaak. Ook kan je hierdoor je konijnenhok afstemmen op de ruimte waarin deze komt te staan, bijvoorbeeld de schuur of de tuin.

Voorbeelden van projecten met konijnenhokken

Ben jij wel enthousiast geworden over het maken van een konijnenhok, maar wil jij graag nog wat voorbeelden zien, kijk dan eens naar onderstaande video's:

Konijnenhok bouwpakket

Ben je na het lezen van bovenstaand stappenplan teleurgesteld omdat een konijnenhok maken ingewikkelder is dan je eigenlijk dacht? Dan kan je er ook nog voor kiezen om konijnenhok bouwpakket te kopen bij bijvoorbeeld Bol.com, Zoo of warentuin.nl.

Wanneer je dit doet, hoef je eigenlijk alleen maar de verschillende onderdelen in elkaar te schroeven. 

Konijnenhok kopen

Je kan er natuurlijk ook nog voor kiezen om gewoon een kant en klaar konijnenhok te kopen op Bol.com.

Tresna.nl
Logo