Bureau zelf maken

Bij het inrichten van je kamer heb je altijd een behoorlijke kluif aan je meubelen. Wat voor meubelen wil je? En waar ga je deze kopen? Wist je dat het tegenwoordig ook helemaal hip is om zelf meubelen te maken?

Je kan bijvoorbeeld zelf een kast maken, zelf een tafeltje maken, zelf stoelen of zelf een bureau maken. Met name dat laatste is erg leuk om te doen. Het maken van een bureau is namelijk geen hogere wiskunde; je hebt alleen de juiste materialen en gereedschappen nodig. Uiteraard moet je ook een idee hebben.

Niet onnodig tijd verliezen?

Wil jij zo snel mogelijk aan de slag met maken van je eigen bureau en zo min mogelijk tijd kwijt zijn het lezen van dit artikel en het voorbereiden van jouw klus? Dan raden wij je aan om een kleine investering te doen in bijvoorbeeld het product Freds bouwtekeningen. Dit zal je veel tijd besparen!

De laatste jaren zijn er veel redenen om een bureau thuis te hebben. Het aantal zzp-er stijgt al jaren op rij en we werken ook steeds meer vanuit huis. Wanneer je thuis wilt werken, is het belangrijk dat je een goede werkplek hebt. Dat begint bij een goed bureau en een goede bureaustoel.

Redenen om zelf een bureau te maken

Het zelf maken van je meubelen heeft enkele voordelen:

  • Het is relatief goedkoop
  • Het is leuk om te doen
  • Het geeft een voldaan gevoel
  • Je kunt zelf het ontwerp bepalen
  • Je kunt zelf het materiaal bepalen
  • Je hebt volledige zeggenschap
  • verf

    Het mag duidelijk zijn dat je wel enige tijd moet investeren bij het maken van meubelen. Deze tijd krijg je echter dubbel en dwars terug als het meubelstuk eenmaal gereed is. Het voldane gevoel op dat moment vergoedt namelijk eigenlijk alle moeite.

    Stappenplan zelf een bureau maken

    In onderstaand stappenplan beschrijven we stap voor de stap de weg naar jouw eigen gemaakte bureau. Zoals bij veel projecten zal je een groot gedeelte van de tijd benodigde bezig zijn met de voorbereiding van je project.

    Stap 1: Gebruik en plaats van het bureau bepalen

    Graag willen we allereerst kijken naar de toepassingen van een bureau. In de praktijk blijkt namelijk wel eens dat een bureau enigszins onderschat wordt. In onze ogen is een bureau namelijk een veelzijdig meubelstuk waar je dan ook vele kanten mee op kunt.

    Allereerst kom je een bureau vaak in een studie- en/of werkkamer tegen. Een dergelijke kamer bevat alle producten waarmee je aan de slag kunt, zoals een computer en eventueel schrijfgerei. Aan het bureau is het vervolgens heerlijk zitten en ondertussen te leren of te werken.

    Maar, een bureau kan ook in een huiskamer gebruikt worden.

    Het kan dienen als een plek waar de centrale computer op staat of als opruimkast. Je kunt een bureau namelijk aankleden met bijvoorbeeld lades, schuifplanken of overige plankjes. Op die manier kan je een bureau nóg veelzijdiger maken.

    Bij een bureau is het in de praktijk vaak prettig als deze in hoogte verstelbaar is. Zo is enige tijd geleden een zogeheten zit-sta bureau ontworpen. Dit is een bureau welke je in de hoogte aan kunt passen, zodat je ook staand van dit bureau gebruik kunt maken. Wij kijken verderop in dit artikel ook naar de mogelijkheden voor het zelf maken van een zit-sta bureau.

    Bekijk dus goed waar je het te maken bureau wilt plaatsen, deze informatie zal je bij de volgende stappen ook nodig hebben.

    Stap 2: Uiterlijk en afmetingen van het bureau kiezen

    Het is allereerst belangrijk om na te gaan wat voor bureau je zou willen. Daarbij is het belangrijk om met de volgende aspecten rekening te houden:

    • Het formaat
    • De kleur
    • Het design
    Eigen bureau maken

    Logischerwijs moet het bureau wel in de kamer passen. Houd daarom goed rekening met de afmetingen en meet dit vooraf goed op. De kleur en het design spreken redelijk voor zich; de kleur van het bureaublad bepaalt voor een groot gedeelte het design van je bureau.

    Een ander zeer belangrijk punt is de afmeting van het bureau. Denk hierbij aan de lengte, breedte en eigenlijk het belangrijkste, de hoogte. 

    Denk bij het bepalen van de afmetingen van je bureau ook aan het werk dat je op het bureau wilt uitvoeren. Iemand die veel met papier werkt, zal meer ruimte nodig hebben dan iemand die genoeg heeft aan één laptop.

    De minimale breedte van een bureau is 120 cm. Smaller dan dat moet je eigenlijk niet (willen) gaan. De meestgebruikte maat is 160 cm. Heb jij ruimte genoeg dan kan je kiezen voor een bureau van 180 of zelfs 200 cm. 

    De minimale diepte van een bureau is 80 cm. Die ruimte heb je wel nodig om je beeldscherm, toetsenbord en muis kwijt te kunnen. Met deze diepte heb je nog wat ruimte over voor bijvoorbeeld een schrift of een kladblok tussen je toetsenbord en beeldscherm.

    Wanneer je meerdere bureau's bij elkaar zet, is het aan te raden om voor de diepte van het bureau, de helft van de breedte aan te houden. Dus, wanneer je bureau 160cm breed wordt, kies je een diepte van 80 cm

    Tot slot de hoogte van je bureau. Deze is erg belangrijk omdat dit bepaald of je aan je bureau kan werken met de juiste houding. Een verkeerde werkhouding heeft grote negatieve gevolgen voor je gezondheid.

    De hoogte van het bureau is afhankelijk van de lengte van de persoon die aan het bureau gaat werken. Wanneer er meerdere mensen aan het bureau gaan werken, kan je het beste gaan voor een hoogte van 74 centimeter.

    Zie hieronder een tabel voor de ideale hoogte bij verschillende lichaamslengtes.

    Lengte persoon

    Hoogte bureau

    150

    62

    155

    64

    160

    66

    165

    68

    170

    70

    175

    72

    180

    74

    185

    76

    190

    78

    195

    80

    200

    82

    Kant en klare bouwtekening van een bureau

    Vind je het nu lastig om zelf een ontwerp te maken voor het maken van je eigen bureau? Dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om op internet een kant en klare bouwtekening op te zoeken. Als je op de juiste plaatsen zoekt, kan je op internet ook bouwtekeningen voor bureau's vinden. 

    Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een bouwtekening te kopen. In het pakket van Freds bouwtekeningen zitten meerdere ontwerpen van bureaus.

    Door het gebruik van een tekening, hoef je zelf niet na te denken over hoe je het bureau stevig genoeg maakt zodat deze niet wankelt, of hoe je het tafelblad vastmaakt zonder dat je hierbij schroeven in je tafelblad ziet.

    Daarnaast bespaar je natuurlijk ook tijd. Dus, wil jij sneller beginnen aan het maken van het bureau en zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan de voorbereiding, dan is het een goed idee om een klein bedrag te investeren in de juiste bouwtekeningen.

    Stap 3: Bureau uitwerken in een bouwtekening

    Op het moment dat je bij stap 3 bent aangekomen, weet je als het goed is waar je bureau komt te staan en wat de afmetingen van het bureau worden.

    Om tijdens het maken van het bureau niet voor verassingen te komen staan, is het belangrijk om een bouwtekening te maken.

    Door het maken van een bouwtekening moet je al nadenken en keuzes maken over verschillende zaken, dit maakt het maken van het bureau uiteindelijk makkelijker.

    bouwtekening bureau

    Stap 3a: Accessoires bureau kiezen

    Bij de vorige stap heb je al bepaald wat de afmetingen van je bureau worden. Bij het ontwerpen van een bureau moet je ook nadenken over de aankleding. Wil je een simpel bureau? Of wil je graag een bureau met bijvoorbeeld twee lades aan de onderkant van het werkblad? Ook kan je nog gaan experimenteren met een klein kastje aan de onderkant van het werkblad.

    Eén van de leuke aspecten van een bureau is dat je alle kanten op kunt. Dat komt ook doordat het ontwerp van een bureau relatief simpel en strak is. Je hebt vaak met rechte en strakke vormen te maken, waardoor je met het ontwerp alle kanten op kunt. 

    Houd er bij het kiezen van bijvoorbeeld een ladekast rekening mee dat je wel genoeg beenruimte moet hebben om aan het bureau te werken.

    Stap 3b: Constructie en verbindingen bepalen

    Nadat je weet wat de afmetingen van je nieuwe bureau worden en welke accessoires je graag bij je bureau wilt, is het tijd om na te denken over de constructie van je bureau.

    Hierbij moet je bijvoorbeeld nadenken hoe je je bureau gaat maken. Denk hierbij na over hoe je het bureau op hoogte houdt. Kies je voor vier poten die het bureau vasthouden, of maak je gebruik een plank aan beide zijden van het bureau. Het kan natuurlijk ook nog zo zijn dat je kiest voor een zwevend bureau.

    Stap 3c: Keuze van materialen

    Bij het maken van een bureau heb je de keus uit meerdere soorten materialen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van vele houtsoorten. Voorheen werd behoorlijk vaak steigerhout gebruikt, maar die hype lijkt een beetje over te zijn. Toch is steigerhout een prima materiaal om een bureau mee te maken.

    Dat geldt eveneens voor bijvoorbeeld MDF platen (hier zijn wij fan van!). Met MDF platen is het prima mogelijk om een fraai bureau te maken. 

    Stap 3d: Definitieve werktekening maken

    Door het doorlopen van de bovenstaande stappen moet je nu in staat zijn om een definitieve werktekening te maken. Vul hierbij de afmetingen in, maak de gekozen accessoires zichtbaar en maak duidelijk hoe bepaalde verbindingen in elkaar zitten.

    Voor tijdens het in elkaar zetten van het bureau kan het handig zijn om de verbindingen ook nog eens van dichtbij in kaart te brengen.

    Stap 3e: Lijst maken met benodigde materialen

    Nadat je de definitieve werktekening hebt gemaakt, ben je als het goed is ook in staat om een lijst te maken van de verschillende materialen die je nodig hebt tijdens het maken van je bureau.

    Tijd besparen op de voorbereiding

    De voorbereiding van het maken van je eigen bureau neemt veel tijd in beslag. Als je het goed wilt doen, moet je je verdiepen in de soorten bureau's, een keuze maken en dan onderzoeken welke constructie er het beste bij dat soort bureau past. Wanneer je de verkeerde constructie kiest, is de kans groot dat je bureau niet stevig is of zelfs wankelt. 

    Wanneer je weinig tijd hebt, of graag zo min mogelijk tijd besteed aan de voorbereiding, en zo snel mogelijk aan de slag wilt met het echt maken van je bureau, is het slim om gebruik te maken van een bouwtekening.

    Op internet zijn veel bouwtekeningen te vinden voor bureau's. Op verschillende, vooral Engelse, websites staan ook bouwtekeningen en video's over het maken van een bureau. Bijvoorbeeld op:

    Het is vaak wel even goed zoeken op internet voor je de juiste tekening gevonden hebt. Ook is het mogelijk dat je de maten even moet omrekenen naar centimeters omdat de maten vaak in ft en inches zijn aangegeven.

    Je kan natuurlijk ook kiezen voor Nederlandse aanbieders van bouwtekeningen, bijvoorbeeld het product Freds bouwtekeningen. Hierin vind je niet alleen bouwtekeningen voor bureau's, maar ook voor bedden, kasten, (tuin)banken, plantenbakken, hondenhokken en nog veel meer.

    Stap 4: Benodigdheden verzamelen

    Na het volgen van het stappenplan plan tot stap 4 heb je het grootste gedeelte van de voorbereiding klaar. Na deze stap, stap 4, kan je dan echt beginnen met het maken van jouw bureau.

    Stap 4a: Bouwmaterialen verzamelen

    Bij deze stap is het tijd om de lijst die je bij stap 3e hebt opgesteld er bij te pakken en deze bouwmaterialen te verzamelen. Deze materialen kan je kopen bij je plaatselijke bouwmarkt. Vraag ook eens naar de mogelijkheden voor het op maat zagen van het hout. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om bij een webshop als Opmaatzagen.nl je hout op maat te laten zagen. Vaak wordt het al vanaf 3 werkdagen thuisbezorgd.

    Afhankelijk van je eigen wensen, de afmetingen van het tafelblad en het gewenste design kan je ervoor kiezen om zelf poten te maken of kant-en-klare poten te kopen. Deze poten kan je gemakkelijk bij elke willekeurige bouwmarkt kopen. Vergelijk de verschillende poten op je gemak eens met elkaar. Je komt dan vanzelf tot de juiste keuze, rekening houdend met je eigen wensen wat betreft het design.

    Het tafelblad vormt uiteindelijk het grootste gedeelte van het bureau. Dit tafelblad kan je ook bij een willekeurige bouwmarkt verkrijgen.

    Als je echter een bureau met specifieke maten wenst, kan je het beste zelf een houten plaat ergens kopen. Vervolgens kan je deze door een regionaal bedrijf op de juiste afmetingen laten zagen.

    Overigens hoeft het tafelblad van een bureau niet per sé van hout te zijn. Je kan ook voor andere materialen kiezen, bijvoorbeeld een spaanderplaat of mdf plaat.

    Bureau

    Ook hierbij geldt; vergelijk de verschillende materialen goed met elkaar. Houd ook hierbij rekening met je eigen wensen met betrekking tot het design van je bureau.

    Stap 4b: Gereedschappen verzamelen

    Naast de bouwmaterialen heb je natuurlijk ook gereedschappen nodig. Voor het maken van een bureau van MDF platen heb je de volgende benodigdheden nodig:

    • MDF platen
    • Houten latjes
    • Afkortzaag
    • Cirkelzaag
    • Decoupeerzaag
    • Potlood
    • Duimstok
    • Houtlijm
    • Grondverf
    • Schilders tape
    • Verfrollers
    • Kwasten

    Let er hierbij op dat je zelf moet bepalen hoe groot de MDF platen moeten zijn. Mede daarom is het ongelooflijk belangrijk om vooraf een kloppende bouwtekening te maken. Eventuele ontwerpfouten heb je dan in een tijdelijk stadium door, waardoor je ook nog tijdig kunt anticiperen.

    Stap 5: Onderdelen op maat zagen

    Afhankelijk van of je de bouwmaterialen op maat laat zagen of zelf op maat zaagt, is het belangrijk om bij deze stap de verschillende onderdelen op maat te zagen. 

    Stap 6: Onderdelen bureau in elkaar zetten

    Wanneer je bij stap 6 bent aangekomen, heb je een een bouwtekening met daarop hoe je bureau eruit moet komen te zien. Ook heb je alle onderdelen beschikbaar in de juiste maat.

    Vanaf nu is het een kwestie van het in elkaar zetten van de verschillende onderdelen. Afhankelijk van jouw ontwerp begin je met het frame of het bureaublad. 

    Stap 7: Bureau afwerken

    Nadat je het bureau in elkaar hebt gezet, is het tijd om je bureau af te werken. Afhankelijk van de verbindingen die je hebt gekozen (bijvoorbeeld lijmen of schroeven) kan je de zichtbare verbindingen nog onzichtbaar maken met plamuur. 

    Verder kan je je nieuwe bureau licht opschuren en voorzien van een mooie verflaag.

    Voorbeelden van projecten met bureaus

    Heb jij na het lezen van dit stappenplan nog niet echt een goed beeld bij hoe het maken van jou eigen bureau er in de praktijk aan toe gaat? Dan kan je inspiratie opdoen bij onderstaande video's:

    Bureau met ruimte voor printer:

    Zelf een zit-sta bureau maken

    In de afgelopen jaren is meermaals gebleken dat zitten behoorlijk ongezond is. Veel bedrijven hameren er dan ook op dat de werknemers voldoende bewegen. Op de lange termijn scheelt dit namelijk een hoop zieke en dat is uiteraard weer voordelig voor de werkgever.

    Een gevolg hiervan is ook dat steeds meer bedrijven in zogeheten zit-sta bureaus investeren. Dergelijke bureaus zijn behoorlijk handig en innovatief. Je kunt tenslotte het werkblad zo hoog verstellen, waardoor je staand aan het bureau kunt werken. Uit onderzoek is namelijk ook gebleken dat staan veel beter is dan zitten. Het beste is nog om dit af te wisselen; met een zit-sta bureau gaat dan zonder enig probleem.

    Het is nu ook mogelijk om zelf een zit-sta bureau te maken. In de praktijk blijkt vaak dat een dergelijk bureau kleinere afmetingen heeft dan een regulier bureau. Dit heeft puur met het gewicht te maken. Het werkblad van een zit-sta bureau moet zo licht mogelijk zijn, aangezien je deze continue omhoog en omlaag moet kunnen doen.

    Echter heeft het zelf maken van een zit-sta bureau één groot nadeel. Het is ongelooflijk lastig om een dergelijk bureau stabiel te krijgen. Dat geldt met name als je een behoorlijk hoog zit-sta bureau hebt. Oftewel: een zit-sta bureau waarbij je het werkblad behoorlijk hoog moet kunnen verstellen.

    In plaats van een officieel zit-sta bureau is het daarom voor thuis wellicht handiger om een sta bureau te maken. Dit is een bureau met het werkblad op de juiste hoogte, zodat je staand aan het werk kunt gaan.

    Het maken van een sta bureau is niet al te verschillend met het maken van een normaal bureau. Sterker nog: in de basis is dit hetzelfde. Je moet er alleen rekening mee houden dat het werkblad van een sta bureau een stukje kleiner is. Ook dit heeft weer met gewicht te maken.

    Bij het ontwerp van een sta bureau moet je ook rekening met dit gewicht houden. Bij een sta bureau ligt het zwaartepunt namelijk een stuk hoger dan bij een regulier bureau. De poten van een sta bureau moeten dan dus ook behoorlijk stevig zijn.

    Conclusie

    Het maken van je eigen bureau is een leuke, relatief simpele en interessante klus. Het bespaart je namelijk een hoop geld, terwijl het niet al te veel tijd kost. De meeste tijd gaat nog zitten in het uitkiezen van de benodigdheden voor je bureau.

    Bureau maken

    Het leukste is als de stijl van je bureau past in de stijl van de rest van de kamer. Hier kan je gemakkelijk voor zorgen door bijvoorbeeld dezelfde materialen en kleuren te gebruiken. Als je na verloop van tijd de kleur van je bureau zat bent, is het een eitje om de kleur aan te passen. Schuur je bureau lichtjes op en breng een nieuwe verflaag aan. Ideaal, simpel en leuk!

    Tresna.nl
    Logo