Bureau zelf maken

Bij het inrichten van je huis kan je op verschillende manieren aan de meubelen komen. Je kunt deze bij een winkel aanschaffen, maar je kunt ook zelf aan de slag. Het zelf maken van je meubelen heeft enkele zwaarwegende voordelen:

Bureau

 • Het is relatief goedkoop
 • Het is leuk om te doen
 • Het geeft een voldaan gevoel
 • Je kunt zelf het ontwerp bepalen
 • Je kunt zelf het materiaal bepalen
 • Je hebt volledige zeggenschap

Het mag duidelijk zijn dat je wel enige tijd moet investeren bij het maken van meubelen. Deze tijd krijg je echter dubbel en dwars terug als het meubelstuk eenmaal gereed is. Het voldane gevoel op dat moment vergoedt een hele hoop namelijk.

Je kunt onder andere je bed zelf maken, maar ook een kast kan je prima zelf maken. Dat geldt eveneens voor het maken van een bureau. In dit artikel kijken we dan ook naar het zelf maken van een bureau. Wat komt hier allemaal bij kijken? Welke stappen dien je te ondernemen? En welke handige tips hebben wij voor jou? Al deze vragen worden in onderstaand artikel beantwoord. Na het lezen van dit artikel weet je in ieder geval meer over de mogelijkheden van het zelf maken van een bureau.

De toepassingen van een bureau

Toepassingen van een bureau

Graag willen we allereerst kijken naar de toepassingen van een bureau. In de praktijk blijkt namelijk wel eens dat een bureau enigszins onderschat wordt. In onze ogen is een bureau namelijk een veelzijdig meubelstuk waar je dan ook vele kanten mee op kunt.

Allereerst kom je een bureau vaak in een studie- en/of werkkamer tegen. Een dergelijke kamer bevat alle producten waarmee je aan de slag kunt, zoals een computer en eventueel schrijfgerei. Aan het bureau is het vervolgens heerlijk zitten en ondertussen te leren of te werken.

Maar, een bureau kan ook in een huiskamer gebruikt worden. Het kan dienen als een plek waar de centrale computer op staat of als opruimkast. Je kunt een bureau namelijk aankleden met bijvoorbeeld lades, schuifplanken of overige plankjes. Op die manier kan je een bureau nóg veelzijdiger maken.

Bij een bureau is het in de praktijk vaak prettig als deze in hoogte verstelbaar is. Zo is enige tijd geleden een zogeheten zit-sta bureau ontworpen. Dit is een bureau welke je in de hoogte aan kunt passen, zodat je ook staand van dit bureau gebruik kunt maken. Wij kijken verderop in dit artikel ook naar de mogelijkheden voor het zelf maken van een zit-sta bureau.

De voorbereidingen

Heb je besloten dat je graag een bureau in je kamer wilt hebben? Dat is een allereerste verstandige keuze. Als je dan ook nog eens besloten hebt om dit bureau zelf te gaan maken, ben je al helemaal goed op weg. Wij helpen je graag met het zelf maken van een bureau. Waarschijnlijk heb je dit nooit eerder gedaan, waardoor het zeker prettig is als je een goede leidraad kunt vinden. Die leidraad hebben wij voor je geschreven.

Voordat je kan beginnen, is het wel zaak om enkele voorbereidingen te treffen. Allereerst moet je bepalen hoe het bureau er uit komt te zien. Voor welk materiaal ga je kiezen en wat worden de afmetingen van het bureau? Dat zijn bepalende keuzes voor de uiteindelijke uitstraling van het bureau.

Het te gebruiken materiaal

Bij het maken van een bureau heb je de keus uit meerdere soorten materialen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van vele houtsoorten. Voorheen werd behoorlijk vaak steigerhout gebruikt, maar die hype lijkt een beetje over te zijn. Toch is steigerhout een prima materiaal om een bureau mee te maken.

Dat geldt eveneens voor bijvoorbeeld MDF platen (hier zijn wij fan van!). Met MDF platen is het prima mogelijk om een fraai bureau te maken. In onderstaand stappenplan maken wij ook gebruik van MDF platen. Bekijk ook onderstaande video eens waarin je meer informatie over een bureau van MDF platen kunt vinden.

Het formaat

Zelf een bureau maken

Voordat je gaat beginnen met het maken van het bureau, moet je uiteraard wel de afmetingen bepalen. Hoe groot moet het bureau worden? Hoe hoog moet het werkblad komen? Dergelijke vragen zijn van belang, aangezien je ook het materiaal op het juiste formaat moet zagen.

Voor een bureau bestaan niet echt ‘standaardmaten’. Het een en ander is afhankelijk van de volgende factoren:

 • De aanwezige ruimte in de kamer
 • De hoeveelheid ruimte die je op het bureau nodig hebt

Het ontwerp

Je kunt uiteraard ook niet gaan beginnen zonder dat je een ontwerp gemaakt hebt. Wij raden je aan om altijd een bouwtekening te maken. Maak een tekening en geef alle elementen daar duidelijk op aan. Geef tevens alle formaten aan. Als je dit doet, valt je namelijk een eventuele ontwerpfout tijdelijk op.

Bij het ontwerpen van een bureau moet je ook nadenken over de aankleding. Wil je een simpel bureau? Of wil je graag een bureau met bijvoorbeeld twee lades aan de onderkant van het werkblad? Ook kan je nog gaan experimenteren met een klein kastje aan de onderkant van het werkblad.

Eén van de leuke aspecten van een bureau is dat je alle kanten op kunt. Dat komt ook doordat het ontwerp van een bureau relatief simpel en strak is. Je hebt vaak met rechte en strakke vormen te maken, waardoor je met het ontwerp alle kanten op kunt.

Zelf een bureau maken

Bureau zelf maken

Als je eenmaal alle voorbereidingen getroffen hebt, kan je gaan beginnen met het maken van je eigen bureau. In dit stappenplan maken wij gebruik van MDF platen. Deze platen brengen zwaarwegende voordelen met zich mee:

 • MDF is makkelijk bewerkbaar
 • MDF splintert niet
 • MDF is sterk
 • MDF heeft een hoge slijtvastheid
 • Je kunt makkelijk in MDF schroeven
 • Je kunt MDF makkelijk op maat zagen
 • MDF is hoogwaardig en duurzaam

Voor het maken van een bureau van MDF platen heb je de volgende benodigdheden nodig:

 • MDF platen
 • Houten latjes
 • Afkortzaag
 • Cirkelzaag
 • Decoupeerzaag
 • Potlood
 • Duimstok
 • Houtlijm
 • Grondverf
 • Schilders tape
 • Verfrollers
 • Kwasten

Let er hierbij op dat je zelf moet bepalen hoe groot de MDF platen moeten zijn. Mede daarom is het ongelooflijk belangrijk om vooraf een kloppende bouwtekening te maken. Eventuele ontwerpfouten heb je dan in een tijdelijk stadium door, waardoor je ook nog tijdig kunt anticiperen.

Stap 1:
Pak de cirkelzaag en zaag daarmee de MDF plaat op het juiste formaat. Dit gaat uiteindelijk het werkblad worden. Zorg ervoor dat je het randje aan de voorkant netjes zaagt. De zijkanten kan je in verstek zagen. Het is aan te raden om dit in een hoek van 45 graden te doen.

Tip nummer 1: je kunt voor de uitstraling van het bureau nog een plaatje aan de voorkant er aan vast plakken. Dat ziet er iets strakker en chiquer uit.

Stap 2:
Voor de zijkanten van een bureau moet je ook de MDF platen op het juiste formaat zagen. Afhankelijk van je ontwerp kan het ook zijn dat je maar één zijkant moet maken (of helemaal geen zijkant).

Stap 3:
Schroef een houten frame vast aan de bovenkanten van de zijkanten. Dit houten frame zorgt voor een stevige basis, zodat je bureau niet kan gaan schuiven of inzakken.

Stap 4:
Bevestig ook een houten lat tegen de muur. Op deze lat kan je vervolgens het werkblad laten rusten, zodat ook het werkblad een stabiele basis heeft.

Stap 5:
Als je alle MDF platen op het juiste formaat gezaagd hebt, kan je deze netjes opschuren. Vervolgens kan je de platen in de gewenste kleur gaan schilderen.

Stap 6:
Zijn de platen in de gewenste kleur? En zijn ze netjes opgedroogd? Dan kan je beginnen met het monteren van alle delen aan elkaar. Het houten frame en de zijkanten zijn één onderdeel, waarna je vervolgens het werkblad hier op kunt leggen.

Tip nummer 2: je kunt een bureau altijd nog naar wens aanpassen. Zo kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een lade onder het werkblad te maken.

Tip nummer 3: je hoeft niet altijd met zijkanten te werken. Je kunt ook enkele poten onder het werkblad vast maken. Het bureau leunt dan op de poten en hierdoor heb je een open zijkant.

Voor een volledig overzicht van de werkzaamheden, inclusief beeld, kan je het beste onderstaande video raadplegen. In deze video legt Thomas, van Eigen Huis & Tuin, perfect uit hoe je zelf een bureau kunt maken.

Zelf een zit-sta bureau maken

In de afgelopen jaren is meermaals gebleken dat zitten behoorlijk ongezond is. Veel bedrijven hameren er dan ook op dat de werknemers voldoende bewegen. Op de lange termijn scheelt dit namelijk een hoop zieke en dat is uiteraard weer voordelig voor de werkgever.

Een gevolg hiervan is ook dat steeds meer bedrijven in zogeheten zit-sta bureaus investeren. Dergelijke bureaus zijn behoorlijk handig en innovatief. Je kunt tenslotte het werkblad zo hoog verstellen, waardoor je staand aan het bureau kunt werken. Uit onderzoek is namelijk ook gebleken dat staan veel beter is dan zitten. Het beste is nog om dit af te wisselen; met een zit-sta bureau gaat dan zonder enig probleem.

Het is nu ook mogelijk om zelf een zit-sta bureau te maken. In de praktijk blijkt vaak dat een dergelijk bureau kleinere afmetingen heeft dan een regulier bureau. Dit heeft puur met het gewicht te maken. Het werkblad van een zit-sta bureau moet zo licht mogelijk zijn, aangezien je deze continue omhoog en omlaag moet kunnen doen.

Echter heeft het zelf maken van een zit-sta bureau één groot nadeel. Het is ongelooflijk lastig om een dergelijk bureau stabiel te krijgen. Dat geldt met name als je een behoorlijk hoog zit-sta bureau hebt. Oftewel: een zit-sta bureau waarbij je het werkblad behoorlijk hoog moet kunnen verstellen.

In plaats van een officieel zit-sta bureau is het daarom voor thuis wellicht handiger om een sta bureau te maken. Dit is een bureau met het werkblad op de juiste hoogte, zodat je staand aan het werk kunt gaan.

Het maken van een sta bureau is niet al te verschillend met het maken van een normaal bureau. Sterker nog: in de basis is dit hetzelfde. Je moet er alleen rekening mee houden dat het werkblad van een sta bureau een stukje kleiner is. Ook dit heeft weer met gewicht te maken.

Bij het ontwerp van een sta bureau moet je ook rekening met dit gewicht houden. Bij een sta bureau ligt het zwaartepunt namelijk een stuk hoger dan bij een regulier bureau. De poten van een sta bureau moeten dan dus ook behoorlijk stevig zijn.

Conclusie

Bureau zelf maken

Het maken van je eigen bureau is dus geen hogere wiskunde. Je moet echter wel goed met het ontwerp rekening houden. Zorg er voor dat je werkblad het juiste formaat heeft; in feite is dat alles waar een bureau om draait. Vervolgens moet je goed nadenken over de constructie van het bureau. Ga je voor zijkanten? Of opteer je toch een bureau met enkele poten aan het werkblad bevestigd?

Naast het besparen van het geld is het ook nog eens leuk om een bureau zelf te maken. Ga dus direct aan de slag met behulp van bovenstaand stappenplan en geniet nadien van je eigen bureau!

Plaats een reactie