Ladekast zelf maken

Sta je aan de vooravond van een verbouwing in je huis? Of ga je binnenkort een heel nieuw huis betrekken? In dat geval moet je belangrijke keuzes gaan maken wat betreft de inrichting. Hoofdpunten hierbij zijn onder andere de vloer, de kleur van de muren, de keuken en de meubelen. Naar wat voor meubelen ben je op zoek? En welke meubelen passen binnen je budget? Het uitzoeken van de juiste meubelen is wellicht één van de lastigste klussen. Dit heeft uiteraard ook te maken met het ongelooflijke brede aanbod van meubelen.

Ladekast

Loop een willekeurige meubelzaak binnen en je weet niet wat je ziet. Er zijn zo ongelooflijk veel kasten, tafels, stoelen en andere meubelen te vinden. De ontwikkelaars in de meubelbranche hebben de afgelopen jaren niet stilgezeten. Sterker nog: het aanbod is in de afgelopen jaren véél groter geworden. Toch is het niet altijd nodig om een nieuw meubelstuk te gaan kopen.

Heb je bijvoorbeeld wel eens nagedacht over het maken van je eigen meubelen? Het maken van je eigen meubelen is een ideale mogelijkheid om kosten te besparen. Daarnaast is het ook nog eens bijzonder leuk om zelf aan een project te werken. Wat te denken van het maken van je eigen ladekast? Het is mogelijk! En bovendien; het is niet al te lastig.

Bij het maken van een ladekast moet je wel met enkele belangrijke zaken rekening houden. Dat is dan ook dé reden waarom wij dit artikel geschreven hebben. In dit artikel nemen wij jou mee langs de te nemen stappen voor het maken van je eigen ladekast. Het gevolg? Je kunt heerlijk genieten van je eigen ladekast, terwijl je een hoop geld hebt weten te besparen. Uiteraard moet je wel enige tijd investeren in het maken van een ladekast.

De voorbereidingen

Eigenlijk speelt bij elk project de voorbereiding een significante rol. In feite is het zo dat je geen ladekast kunt maken zonder de juiste voorbereidingen te treffen. Althans; door de voorbereidingen te treffen, kan je veel efficiënter de ladekast maken. Bovendien kan je het hele proces gemakkelijker en goedkoper houden. Ja, ook goedkoper. Door een juiste voorbereiding te treffen, weet je namelijk exact welke materialen en gereedschappen je nodig hebt. Als je je niet voldoende voorbereidt, loop je gaandeweg het project tegen allerlei zaken aan. Met een goede voorbereiding heb je het halve werk gedaan. Maar, wat moet je dan zoal aan denken?

Wij hebben hieronder de belangrijkste punten van de voorbereiding in het kort toegelicht. Denk hierbij onder andere aan het maken van een ontwerp, nadenken over de afmetingen en het te gebruiken materiaal en het aankopen van de juiste benodigdheden.

Het ontwerp

Ja, je moet gaan nadenken over het ontwerp van de ladekast. Hoe moet de ladekast er uit komen te zien? Hoe groot moet de ladekast worden? Hoeveel lades moet de ladekast hebben? Hoe moeten de pootjes van de ladekast er uit komen te zien? Dergelijke vragen moet je beantwoorden bij het maken van het ontwerp.

Bij het maken van het ontwerp willen we dan ook graag aanraden om een bouwtekening te maken. Verwerk in deze bouwtekening alle essentiële elementen, zoals de afmetingen en dergelijke. Met behulp van deze bouwtekening kan je namelijk een vliegende start maken. Je hebt direct een duidelijk beeld van hoe de ladekast er uit komt te zien. Bovendien kan je eventuele rekenfouten direct signaleren, aangezien je alle afmetingen in de bouwtekening verwerkt.

Het maken van een bouwtekening is dan ook essentieel voor het verdere verloop van het project. Heb je moeite met het bedenken van een ontwerp? Ga dan inspiratie op het internet opdoen. Je kunt uiteraard ook de afbeeldingen in dit artikel even bekijken, aangezien je ook hier meerdere ontwerpen van een ladekast kunt zien.

Het materiaal

Ladekast maken

Bij het maken van een ontwerp moet je uiteraard ook nadenken over het te gebruiken materiaal. Van welk materiaal moet jouw ladekast gaan worden?

In de praktijk zien we dat een ladekast regelmatig van steigerhout of mdf platen gemaakt worden. Beide varianten hebben een lange levensduur en zijn bovendien makkelijk te bewerken. Hierdoor is het een fluitje van een cent om bijvoorbeeld een kleurtje aan de ladekast toe te voegen.

Uiteraard dien je hierbij ook rekening met je eigen smaak te houden. Het is logisch dat een ladekast van steigerhout een andere uitstraling heeft dan een ladekast van mdf platen. Ook hierbij raden wij je aan om voldoende inspiratie op het internet op te doen. Op die manier weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

De benodigdheden

Heb je het ontwerp helemaal klaar? Dan heb je ook duidelijk in beeld gebracht wat je allemaal in dient te kopen. Houd hierbij rekening met het materiaal, maar ook zeker met het gereedschap. In sommige gevallen kan het handig zijn om een bepaald stuk gereedschap te kopen, terwijl je deze soms ook kunt huren. Denk hier dan ook goed over na.

Voor het maken van een ladekast heb je wel enkele specifieke benodigdheden nodig. Die specifieke benodigdheden hebben uiteraard betrekking op de lades en het schuifsysteem. Je moet tenslotte de lades probleemloos in en uit kunnen schuiven.

Voor het maken van een schuifsysteem zijn meerdere mogelijkheden. Deze mogelijkheden bespreken wij aan het einde van dit artikel nog uitgebreid.

Stappenplan

Maken van je eigen ladekast

Als je alle benodigdheden ingekocht hebt, kan je van start gaan met het maken van je ladekast. Het is hierbij aan te raden om onderstaande stappen op te volgen. Deze stappen dienen als basis voor het project. Uiteraard kan het zo zijn dat je bij bepaalde stappen ietwat af moet wijken, maar dat is weer afhankelijk van je ontwerp.

Stap 1:

Bij de eerste stap moet je alle benodigdheden in orde maken. Ga je de ladekast van steigerhout maken? Zorg er dan voor dat je alle onderdelen goed schuurt. Ga je de ladekast van mdf platen maken? Dan kan je de mdf platen alvast het gewenste kleurtje geven. Maar, dat kan ook altijd nog in een later stadium gebeuren. Het is maar net wat jij prettiger vindt.

 Stap 2:

De tweede stap is het bouwen van het frame. Monteer de beide zijkanten aan het stevige frame van de kast. Dit frame moet uiteraard waterpas zijn.

Stap 3:

Monteer ook de achterkant aan het frame vast. Bij de achterkant heb je meerdere mogelijkheden, maar in de basis wordt hier een mdf plaat voor gebruikt.

Tip nummer 1: het is aan te raden dat de achterkant van de kast ietwat elastisch is. Het komt wel eens voor dat je een lade dicht duwt, waardoor een object naar achter kan schuiven. Als de achterkant iets elastischer is, levert dit niet direct schade op.

Stap 4:

Staat het frame inclusief de zijkanten en de achterkant? Dan kan je ook de bovenkant monteren. De bovenkant is een belangrijk element, aangezien je hier ook nog objecten op neer kunt zetten. Denk hierbij aan een wekker, een klokje of overige accessoires.

Tip nummer 2: de onder- en bovenkant van de ladekast moeten absoluut waterpas staan. Is dat niet het geval? Begin dan opnieuw. Streef altijd naar perfectie bij het maken van je eigen ladekast!

Stap 5:

Als je ook de bovenkant gemonteerd hebt, staat in feite het hele bouwwerk. Je kunt nu beginnen met het monteren van de pootjes onder de ladekast. Uiteraard is dit niet altijd wenselijk, aangezien je de ladekast ook op de zijkanten kunt laten rusten. Voor het oog kan het echter ook fraai zijn om de pootjes aan de onderkant te monteren.

Stap 6:

Een ladekast is uiteraard niet zomaar een ladekast. Nee, het kenmerk zijn uiteraard de lades. Stap 6 heeft dan ook betrekking op het monteren van deze lades. Zoals reeds aangegeven heb je hier meerdere mogelijkheden voor. Wij hebben de vier meest gebruikte mogelijkheden hieronder uiteengezet. Lees de verschillende mogelijkheden door en kom uiteindelijk tot de juiste keuze.

Het monteren van de lades

Eigen ladekast maken

Ja, het monteren van de lades is wellicht de belangrijkste stap. Het is uiteraard wenselijk dat de lades probleemloos open en dicht gedaan kunnen worden. Je moet dan ook op zoek gaan naar een oplossing waarbij je de lades soepel open en dicht kunt doen. Gelukkig helpen wij jou daar een handje bij.

Hieronder kan je de meest gebruikte manieren vinden voor het monteren van de lades. Lees de mogelijkheden goed door en bedenk vervolgens welke mogelijkheid voor jou het beste is.

Een enkele glijlat

Je kunt een ladesysteem met een enkele glijlat maken. Dit is in feite de meest simpele variant, maar deze variant werkt prima. Je moet bij deze variant wel gebruik maken van bijvoorbeeld de bovenzijde van de kast.

De lade kan in dat geval tussen de enkele glijlat en de bovenzijde van de kast schuiven. Houd hierbij wel rekening met enkele millimeters speelruimte, zodat de lade probleemloos over de enkele glijlat kan schuiven.

Op zich is het maken van dit systeem niet al te lastig. Je moet de ruimte van de lade opmeten. Vervolgens kan je deze ruimte afmeten tussen de bovenkant van de kast en de ladegeleider. Geef vervolgens met een potlood aan waar de bovenzijde van de glijlat moet komen. Monteer op die plek de glijlat. Houd hierbij wel rekening met enkele millimeters speling, zodat de lade soepel kan schuiven.

Een dubbele glijlat

Een andere mogelijkheid is het gebruiken van een dubbele glijlat. Dit werkt in feite hetzelfde als de hierboven genoemde mogelijkheid. Het verschil is echter dat de lade hier tussen de twee glijlatten schuift. Het is dus niet zo dat je hier de bovenzijde van de kast voor hoeft te gebruiken.

De werkwijze is dan ook hetzelfde. Je dient de hoogte van de lade op te meten en daar enkele millimeters bij op te tellen. Monteer vervolgens de twee glijlatten op een dusdanige manier dat de lade hier probleemloos door heen kan schuiven.

 

Een loper

Je kunt ook gebruik maken van een zogeheten loper. Een loper is eigenlijk een houten latje aan de zijkant van de lade. Monteer een loper aan beide kanten van de lade, zodat deze loper in de dubbele glijlat kan schuiven. Het is hierbij dus ook noodzakelijk om de dubbele glijlat te plaatsen, zoals op de manier hierboven beschreven.

Stalen laderails

Zelf je ladekast maken

Tot slot kan je ook voor één van de meest toegepaste manieren kiezen. Hierbij maak je namelijk gebruik van wieltjes die over een stalen laderails lopen. Doordat deze wieltjes soepel lopen, is dit één van de meest gekozen manieren.

Je kunt hiervoor een ladegeleider aan de onderkant en zijkant van de schuiflade bevestigen. Zorg er hierbij voor dat de wieltjes aan de achterkant zitten. Vervolgens kan je deze rail op de gewenste plek in de kast monteren. Let er hierbij weer op dat het wieltje aan de voorkant zit. Vervolgens kan je de lade probleemloos in en uit schuiven.

Besluit

Het maken van een ladekast is dus geen hogere wiskunde. Je moet voornamelijk rekening houden met de manier waarop je de lades gaat bevestigen. Hierboven kan je dan ook de 4 meest gekozen manieren hiervoor vinden. Lees de verschillende mogelijkheden door en maak uiteindelijk de juiste keuze.

We wensen je veel succes met het maken van je eigen kast, ongeacht of dit een ladekast of een kledingkast is. Onder aan de streep draait dit alles maar om één ding: de vele voordelen van het maken van je eigen kast. Je bespaart hier niet alleen een hoop geld mee, maar het is ook nog eens leuk om te doen. Als de ladekast eenmaal in je kamer staat, heb je een ontzettend voldaan gevoel. Veel succes!

Wist je overigens dat het ook mogelijk is om zelf je eigen bureau of je eigen bed te maken? Lees onze artikelen door zodat je met een vliegende start aan de slag kunt gaan.

Plaats een reactie