Ladekast zelf maken

Ben je net terug van de meubelzaak en ben je niet van plan om een dure ladekast te kopen die ook niet eens aan jullie eisen voldoet? Dan is het voor jou wellicht een goed idee om je eigen ladekast te maken. In dit artikel beschrijven we de verschillende stappen die je doorloopt wanneer je je eigen ladekast gaat maken.

Niet onnodig tijd verliezen?

Wil jij zo snel mogelijk aan de slag met het maken van de ladekast en zo min mogelijk tijd kwijt zijn het lezen van dit artikel en het voorbereiden van jouw klus? Dan raden wij je aan om een kleine investering te doen in bijvoorbeeld het product Freds bouwtekeningen. Dit zal je veel tijd besparen!

Sta je aan de vooravond van een verbouwing in je huis? Of ga je binnenkort een heel nieuw huis betrekken? In dat geval moet je belangrijke keuzes gaan maken wat betreft de inrichting. Hoofdpunten hierbij zijn onder andere de vloer, de kleur van de muren, de keuken en de meubelen. Naar wat voor meubelen ben je op zoek? En welke meubelen passen binnen je budget? Het uitzoeken van de juiste meubelen is wellicht één van de lastigste klussen. Dit heeft uiteraard ook te maken met het ongelooflijke brede aanbod van meubelen.

Loop een willekeurige meubelzaak binnen en je weet niet wat je ziet. Er zijn zo ongelooflijk veel kasten, tafels, stoelen en andere meubelen te vinden. De ontwikkelaars in de meubelbranche hebben de afgelopen jaren niet stilgezeten. Sterker nog: het aanbod is in de afgelopen jaren véél groter geworden. Toch is het niet altijd nodig om een nieuw meubelstuk te gaan kopen.

Heb je bijvoorbeeld wel eens nagedacht over het maken van je eigen meubelen? Het maken van je eigen meubelen is een ideale mogelijkheid om kosten te besparen. Daarnaast is het ook nog eens bijzonder leuk om zelf aan een project te werken. Wat te denken van het maken van je eigen ladekast? Het is mogelijk! En bovendien; het is niet al te lastig.

ladekast

Bij het maken van een ladekast moet je wel met enkele belangrijke zaken rekening houden. Dat is dan ook dé reden waarom wij dit artikel geschreven hebben. In dit artikel nemen wij jou mee langs de te nemen stappen voor het maken van je eigen ladekast. Het gevolg? Je kunt heerlijk genieten van je eigen ladekast, terwijl je een hoop geld hebt weten te besparen. Uiteraard moet je wel enige tijd investeren in het maken van een ladekast.

Stappenplan ladekast maken

Eigenlijk speelt bij elk project de voorbereiding een significante rol. In feite is het zo dat je geen ladekast kunt maken zonder de juiste voorbereidingen te treffen. Althans; door de voorbereidingen te treffen, kan je veel efficiënter de ladekast maken. Bovendien kan je het hele proces gemakkelijker en goedkoper houden. Ja, ook goedkoper. Door een juiste voorbereiding te treffen, weet je namelijk exact welke materialen en gereedschappen je nodig hebt. Als je je niet voldoende voorbereidt, loop je gaandeweg het project tegen allerlei zaken aan. Met een goede voorbereiding heb je het halve werk gedaan. Maar, wat moet je dan zoal aan denken?

Wij hebben hieronder de belangrijkste punten van de voorbereiding in het kort toegelicht. Denk hierbij onder andere aan het maken van een ontwerp, nadenken over de afmetingen en het te gebruiken materiaal en het aankopen van de juiste benodigdheden.

Stap 1: Plek van de ladekast bepalen

Voordat je kunt beginnen met het maken van een ladekast, is het eerst belangrijk om te bepalen waar de ladekast komt te staan. Dit is belangrijk zodat je bij de volgende stappen kunt bepalen hoe groot de kast kan worden.

Een ladekast past goed in een woonkamer, of bijvoorbeeld in een slaapkamer.

Stap 2: Uiterlijk en afmetingen van de ladekast 

Nadat je hebt bepaald waar je je ladekast gaat plaatsen, is het tijd om te bepalen hoe je ladekast eruit gaan zien en hoe groot deze dient te worden. 

Ja, je moet gaan nadenken over het ontwerp van de ladekast. Hoe moet de ladekast er uit komen te zien? Hoe groot moet de ladekast worden? Hoeveel lades moet de ladekast hebben? Hoe moeten de pootjes van de ladekast er uit komen te zien? Dergelijke vragen moet je beantwoorden bij het maken van het ontwerp.

ladekast

Kast met lades

Wil je bijvoorbeeld een kast met alleen maar lades, of een kast met lades, deurtjes en schappen?

Bepaal bij deze stap ook de afmetingen van de ladekast. Dus, hoe breed, hoog en hoe diep moet je ladekast worden?

Kijk hierbij naar de plek waar je kast komt te staan. Verder is het natuurlijk handig om te denken bedenken wat je allemaal in je kast wilt opslaan. 

Wanneer je de buitenafmetingen van je kast hebt bepaald, is het belangrijk om na te denken hoe de indeling van je kast wordt. Dus, hoe veel lades je kast krijgt en bijvoorbeeld hoe hoog deze lades worden.

kabinet kast met laden

Kant en klare bouwtekening van ladekasten

Vind je het lastig om te bepalen hoe je ladekast eruit moet komen te zien? Dan kan je op het internet inspiratie opdoen of zelfs hele bouwtekeningen vinden. Wanneer je weet waar je het beste kan zoeken, kan je genoeg inspiratie vinden, bijvoorbeeld op de volgende sites:

Zoals we hierboven beschrijven zijn deze websites vooral ter inspiratie, omdat de tekeningen vaak vaag zijn en/of de maten niet in cm. Wanneer je dit niet handig vindt, kan je er natuurlijk ook voor kiezen om een product als Freds bouwtekeningen te kopen. Daarin staan meerdere bouwtekeningen van kasten en ladekasten.

Door het kopen van een bouwtekening kan je stap 3 bijna helemaal overslaan, dit zal je veel tijd besparen. 

Dus, wil jij sneller beginnen met het maken van je ladekast en minder tijd kwijt zijn aan de voorbereiding, dan is het een goed idee om een klein bedrag te investeren in de juiste bouwtekeningen.

Stap 3: Ladekast uitwerken in een bouwtekening

Wanneer je hebt bepaald hoe groot je ladekast moet zijn en hoe de indeling wordt, kan je dit verwerken in een bouwtekening.

Verwerk in deze bouwtekening alle essentiële elementen, zoals de afmetingen en dergelijke. Met behulp van deze bouwtekening kan je namelijk een vliegende start maken. Je hebt direct een duidelijk beeld van hoe de ladekast er uit komt te zien. Bovendien kan je eventuele rekenfouten direct signaleren, aangezien je alle afmetingen in de bouwtekening verwerkt.

bouwtekening maken

Stap 3a: Afmetingen en verhoudingen

Bij stap 2 heb je eigenlijk al nagedacht over de afmetingen van je ladekast, hierbij ga je het nog wat verder uitwerken. Bedenk hoe groot jouw kast wordt. Je kan ervoor kiezen door te kijken wat je allemaal in je kast wilt zetten of leggen, dus hoe hoog je lade minstens moet zijn, of kies de buitenmaten van kast en kijk daarna hoe je de kast precies gaat opdelen.

Stap 3b: Constructie

Nadat je precies weet hoe groot je kast wordt, is het tijd om te bepalen hoe je constructie in elkaar gaat zitten. Denk hierbij goed na waar de stevigheid van je kast in komt te zitten. Vergeet ook niet te kijken naar het contragewicht, voor als je een lade opent. Je wilt natuurlijk niet dat je kast valt wanneer je een lade opentrekt.

Denk hierbij ook hoe je ervoor zorgt dat de lades open kunnen, meer hierover in de volgende stap.

Stap 3c: Schuifsysteem lades 

Ja, het monteren van de lades is wellicht de belangrijkste stap. Het is uiteraard wenselijk dat de lades probleemloos open en dicht gedaan kunnen worden. Je moet dan ook op zoek gaan naar een oplossing waarbij je de lades soepel open en dicht kunt doen. Gelukkig helpen wij jou daar een handje bij.

Hieronder kan je de meest gebruikte manieren vinden voor het monteren van de lades. Lees de mogelijkheden goed door en bedenk vervolgens welke mogelijkheid voor jou het beste is.

Een enkele glijlat

Je kunt een ladesysteem met een enkele glijlat maken. Dit is in feite de meest simpele variant, maar deze variant werkt prima. Je moet bij deze variant wel gebruik maken van bijvoorbeeld de bovenzijde van de kast.

De lade kan in dat geval tussen de enkele glijlat en de bovenzijde van de kast schuiven. Houd hierbij wel rekening met enkele millimeters speelruimte, zodat de lade probleemloos over de enkele glijlat kan schuiven.

Op zich is het maken van dit systeem niet al te lastig. Je moet de ruimte van de lade opmeten. Vervolgens kan je deze ruimte afmeten tussen de bovenkant van de kast en de ladegeleider. Geef vervolgens met een potlood aan waar de bovenzijde van de glijlat moet komen. Monteer op die plek de glijlat. Houd hierbij wel rekening met enkele millimeters speling, zodat de lade soepel kan schuiven.

Een dubbele glijlat

Een andere mogelijkheid is het gebruiken van een dubbele glijlat. Dit werkt in feite hetzelfde als de hierboven genoemde mogelijkheid. Het verschil is echter dat de lade hier tussen de twee glijlatten schuift. Het is dus niet zo dat je hier de bovenzijde van de kast voor hoeft te gebruiken.

De werkwijze is dan ook hetzelfde. Je dient de hoogte van de lade op te meten en daar enkele millimeters bij op te tellen. Monteer vervolgens de twee glijlatten op een dusdanige manier dat de lade hier probleemloos door heen kan schuiven.

Een loper

Je kunt ook gebruik maken van een zogeheten loper. Een loper is eigenlijk een houten latje aan de zijkant van de lade. Monteer een loper aan beide kanten van de lade, zodat deze loper in de dubbele glijlat kan schuiven. Het is hierbij dus ook noodzakelijk om de dubbele glijlat te plaatsen, zoals op de manier hierboven beschreven.

Stalen laderails

Tot slot kan je ook voor één van de meest toegepaste manieren kiezen. Hierbij maak je namelijk gebruik van wieltjes die over een stalen laderails lopen. Doordat deze wieltjes soepel lopen, is dit één van de meest gekozen manieren.

Je kunt hiervoor een ladegeleider aan de onderkant en zijkant van de schuiflade bevestigen. Zorg er hierbij voor dat de wieltjes aan de achterkant zitten. Vervolgens kan je deze rail op de gewenste plek in de kast monteren. Let er hierbij weer op dat het wieltje aan de voorkant zit. Vervolgens kan je de lade probleemloos in en uit schuiven.

Stap 3d: Keuze van materialen

Nadat je hebt gekozen hoe je het schuifsysteem gaat inrichten, is het belangrijk om te kiezen waar je de ladekast van gaat maken. In dit artikel zijn we er vanuit gegaan dat je hout gebruikt. Wanneer je dit doet heb je nog de keuze uit verschillende houtsoorten. Van welk materiaal moet jouw ladekast gaan worden?

In de praktijk zien we dat een ladekast regelmatig van steigerhout of mdf platen gemaakt worden. Beide varianten hebben een lange levensduur en zijn bovendien makkelijk te bewerken. Hierdoor is het een fluitje van een cent om bijvoorbeeld een kleurtje aan de ladekast toe te voegen.

Uiteraard dien je hierbij ook rekening met je eigen smaak te houden. Het is logisch dat een ladekast van steigerhout een andere uitstraling heeft dan een ladekast van mdf platen. Ook hierbij raden wij je aan om voldoende inspiratie op het internet op te doen. Op die manier weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Stap 3e: Definitieve werktekening maken

Nadat je bovenstaande stappen hebt doorlopen, ben je als het goed is in staat om een definitieve werktekening te maken. Hierin wordt duidelijk wat de afmetingen zijn en hoe de verschillende onderdelen worden verbonden.

Stap 3f: Lijst maken met benodigde materialen

Op basis van de definitieve werktekening kan je een lijst gaan maken met (bouw)materialen die je nodig hebt om jouw ladekast te maken. 

Tijd besparen op de voorbereiding

De stap hierboven neemt een groot gedeelte van de voorbereiding in beslag. Wanneer je zelf niet zo technisch bent, of niet zo veel tijd hebt dat je een eigen ontwerp wilt uitwerken, kan je er natuurlijk ook voor kiezen om een kant en klare bouwtekening aan te schaffen.

Vooral wanneer je een drukke baan hebt en het ook niet heel leuk vindt om een ontwerp en bouwtekening uit te werken, kan het een goede oplossing zijn om tijd te besparen door een bouwtekening aan te schaffen.

Wanneer jij je hierin herkent is het slim om wat geld te investeren in een kant en klare tekening. Met een kant en klare bouwtekening uit een product als Freds bouwtekeningen bespaar je een groot gedeelte van deze tijd. 

Daarnaast bevat het specifieke product Freds bouwtekeningen niet alleen bouwtekeningen van kasten, maar van super veel producten, zoals bureau's banken, tafels, plantenbakken, hondenmanden en nog veel meer!

Stap 4: Benodigdheden verzamelen

Heb je het ontwerp helemaal klaar? Dan heb je ook duidelijk in beeld gebracht wat je allemaal in dient te kopen. Houd hierbij rekening met het materiaal, maar ook zeker met het gereedschap. In sommige gevallen kan het handig zijn om een bepaald stuk gereedschap te kopen, terwijl je deze soms ook kunt huren of lenen. Denk hier dan ook goed over na.

Stap 4a: Bouwmaterialen verzamelen

Op basis van de lijst die je bij stap 3f hebt opgesteld kan je nu de benodigde bouwmaterialen gaan verzamelen. De verschillende materialen kan je halen bij een plaatselijke bouwmarkt bij jou om de hoek, maar je kan er ook voor kiezen om de materialen online te bestellen. Bij webshops als Opmaatzagen.nl kan je zelfs al je hout op maat laten zagen en je hebt het dan al vanaf drie werkdagen thuisbezorgd.

Stap 4b: Gereedschappen verzamelen

Naast de bouwmaterialen dien je natuurlijk gereedschap te hebben om de verschillende onderdelen op maat te maken en te bevestigen. Wij kunnen natuurlijk niet in jouw schuur kijken om te zien welke gereedschappen jij al hebt en we weten ook niet hoe jouw ladekast er precies uit moet komen te zien, maar het lijkt ons handig als je in ieder geval deze gereedschappen tijdens je beschikking hebt tijdens het maken van je ladekast:

  • Afkortzaag
    Onmisbaar bij vrijwel elke klus, een afkortzaag. Hiermee maak je balken en planken (afhankelijk van de zaag tot een breedte van ongeveer 30 cm) eenvoudig en snel recht op maat. 
  • Boormachine
    Hoe jouw speelhuisje er ook uit komt te zien, het lijkt ons vrijwel onmogelijk (en onhandig) om deze te maken zonder dat je gebruikmaakt van een boormachine. Je kan hierbij zelfs ook nog de keuze maken voor een accuboormachine of schroefmachine.
  • Schuurmachine
    Wanneer je het ladekast klaar hebt en wilt gaan verven, is het handig om tijdens het schuren een schuurmachine tot je beschikking te hebben.
  • Cirkelzaag
  • Boortjes en bitjes
  • Rolmaat en/of duimstok
  • Timmermanspotlood
  • Gehoorbescherming

Naast deze gereedschappen kan je natuurlijk nog gebruik maken van andere gereedschappen zoals bijvoorbeeld een zaagtafel of een freesmachine.

Stap 5: Onderdelen klaarmaken

Bij de eerste stap moet je alle benodigdheden in orde maken. Ga je de ladekast van steigerhout maken? Zorg er dan voor dat je alle onderdelen goed schuurt. Ga je de ladekast van mdf platen maken? Dan kan je de mdf platen alvast het gewenste kleurtje geven. Maar, dat kan ook altijd nog in een later stadium gebeuren. Het is maar net wat jij prettiger vindt.

Stap 6: Frame bouwen

De tweede stap is het bouwen van het frame. Monteer de beide zijkanten aan het stevige frame van de kast. Dit frame moet uiteraard waterpas zijn.

Monteer ook de achterkant aan het frame vast. Bij de achterkant heb je meerdere mogelijkheden, maar in de basis wordt hier een mdf plaat voor gebruikt.

Tip nummer 1: het is aan te raden dat de achterkant van de kast ietwat elastisch is. Het komt wel eens voor dat je een lade dicht duwt, waardoor een object naar achter kan schuiven. Als de achterkant iets elastischer is, levert dit niet direct schade op.

Stap 7: Bovenkant monteren

Staat het frame inclusief de zijkanten en de achterkant? Dan kan je ook de bovenkant monteren. De bovenkant is een belangrijk element, aangezien je hier ook nog objecten op neer kunt zetten. Denk hierbij aan een wekker, een klokje of overige accessoires.

Tip nummer 2: de onder- en bovenkant van de ladekast moeten absoluut waterpas staan. Is dat niet het geval? Begin dan opnieuw. Streef altijd naar perfectie bij het maken van je eigen ladekast!

Stap 8: Poten monteren

Als je ook de bovenkant gemonteerd hebt, staat in feite het hele bouwwerk. Je kunt nu beginnen met het monteren van de pootjes onder de ladekast. Uiteraard is dit niet altijd wenselijk, aangezien je de ladekast ook op de zijkanten kunt laten rusten. Voor het oog kan het echter ook fraai zijn om de pootjes aan de onderkant te monteren.

Stap 9: Lades monteren

Een ladekast is uiteraard niet zomaar een ladekast. Nee, het kenmerk zijn uiteraard de lades. Stap 6 heeft dan ook betrekking op het monteren van deze lades. Zoals reeds aangegeven heb je hier meerdere mogelijkheden voor. Monteer de lades volgens de methode die bij jouw systeem hoort.

Voorbeelden van projecten met ladekasten

Vind je het leuk om een speelhuisje te maken, maar spreekt het nog niet voor jou? Dan is het een goed idee om eens te kijken hoe anderen het bouwen van een speelhuisje aanpakken. Kijk dan bijvoorbeeld eens naar onderstaande video van Eigen Huis & Tuin:

Tot slot

Het maken van een ladekast is dus geen hogere wiskunde. Je moet voornamelijk rekening houden met de manier waarop je de lades gaat bevestigen. Hierboven kan je dan ook de 4 meest gekozen manieren hiervoor vinden. Lees de verschillende mogelijkheden door en maak uiteindelijk de juiste keuze.

We wensen je veel succes met het maken van je eigen kast, ongeacht of dit een ladekast of een kledingkast is. Onder aan de streep draait dit alles maar om één ding: de vele voordelen van het maken van je eigen kast. Je bespaart hier niet alleen een hoop geld mee, maar het is ook nog eens leuk om te doen. Als de ladekast eenmaal in je kamer staat, heb je een ontzettend voldaan gevoel. Veel succes!

Wist je overigens dat het ook mogelijk is om zelf je eigen bureau of je eigen bed te maken? Lees onze artikelen door zodat je met een vliegende start aan de slag kunt gaan.

Tresna.nl
Logo