Servieskast maken

Voor het maken van je eigen meubelen kan je vele artikelen op Tresna.nl vinden. Wij vinden het namelijk bijzonder leuk om te zien als mensen hun eigen meubelen maken. Het maken van je eigen meubelen is niet al te lastig. Wel moet je hier enige voorbereidingen voor treffen en moet je goed weten waar je mee bezig bent. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat je wel enige tijd moet investeren. Het maken van bijvoorbeeld een servieskast heeft namelijk wel wat voeten in aarde. Om je hierbij te helpen, hebben wij dit artikel geschreven.

Op onze website kan je al vele artikelen vinden over het maken van verschillende kasten. Zo schreven wij een artikel over het maken van een ladekast, maar ook artikelen over het maken van een kledingkast en een boekenkast. Het maken van een kast is in de meeste gevallen vergelijkbaar. Logischerwijs ziet een servieskast er wél anders uit dan een kledingkast.

In dit artikel kan je dan ook alle informatie vinden over het maken van een servieskast. Voordat je aan de slag kunt, is het wel van belang om de juiste voorbereidingen te treffen. Onder het kopje ‘voorbereidingen’ kan je hier dan ook van alles over lezen. Maar, eerst kijken we nog even naar de voordelen van het maken van je eigen servieskast.

Redenen om je eigen servieskast te maken

Servieskast

Wat zijn nou de zwaarwegende redenen waarom óók jij een servieskast zou moeten maken? Eén van de redenen is dat je behoorlijk veel geld kunt besparen. Als je een servieskast in een meubelspeciaalzaak aanschaft, kunnen de kosten namelijk behoorlijk oplopen. Dat kan je dus gemakkelijk voorkomen door simpelweg je eigen servieskast te gaan maken!

Daarnaast is het maken van een servieskast ook nog eens leuk om te doen. Met name als de servieskast eenmaal in je huis staat te pronken, geeft dat een voldaan gevoel.

Tot slot willen we nog benoemen dat je volledige zeggenschap hebt, indien je jouw eigen servieskast gaat maken. Je hoeft niet uit allerlei verschillende servieskasten te kiezen. Nee, je kunt gewoon je eigen ontwerp maken. Dat ontwerp is dan volledig naar je eigen wens, zodat de uiteindelijke servieskast 100% perfect is. Dat klinkt bijzonder goed, niet waar?

Wat houdt je nog tegen? Ga direct aan de slag met het maken van je eigen servieskast. Voor alle informatie daaromtrent kan je hieronder ons uitgebreide artikel verder lezen!

De voorbereidingen

Ga je jouw eigen servieskast maken? De eerste stap is dat je een ontwerp moet gaan maken. Daarbij moet je rekening houden met de afmetingen in je huis. Hoeveel ruimte heb je over voor de servieskast? Hoe breed kan de servieskast worden? Hoe hoog wil je dat de servieskast gaat worden? Op dergelijke vragen moet je een antwoord hebben, zodat je die antwoorden uiteindelijk in je ontwerp kunt gaan verwerken.

Bij het maken van een ontwerp hebben we één duidelijke tip: maak een bouwtekening. Door een bouwtekening te maken, krijg je direct inzicht in de uiteindelijke servieskast. Daardoor weet je ook direct hoe de kast eruit komt te zien en kan je eventuele rekenfouten direct detecteren.

Uiteraard is het ook zaak om na te denken over het te gebruiken materiaal. Het is voor de hand liggend om een servieskast van hout te maken. Voor de achterzijde kan je wellicht het beste een underlayment plaat gebruiken. Wil jij nou een écht unieke servieskast? Dan kan je wellicht een ander materiaal gaan gebruiken.

Heb je eenmaal bepaald hoe de kast er uit moet komen te zien? Heb je bepaald van welk materiaal je de kast gaat maken? Dan kan je de benodigdheden in huis gaan slaan.

De benodigdheden

De exacte benodigdheden zijn uiteraard afhankelijk van je ontwerp. Wel raden we aan om iets meer hout (of ander soort materiaal) aan te schaffen. Als je dat doet, kan je namelijk nog ergens een foutje maken tijdens het bouwproces.

Daarnaast moet je uiteraard ook over de juiste gereedschappen beschikken. Denk hierbij aan een boormachine, een zaagmachine, een schuurmachine en een schroefmachine.

Het stappenplan

Eigen servieskast maken

Heb je alle benodigdheden in huis? Dan kan je direct gaan beginnen met het maken van je servieskast. Je kunt daar ongetwijfeld enige hulp bij gebruiken. Gebruik daarom onderstaand stappenplan voor het maken van een servieskast. Volg de te nemen stappen, voer de werkzaamheden netjes en secuur uit en geniet van je prachtige, nieuwe servieskast.

Stap 1:
Zorg ervoor dat alle materialen in orde zijn gemaakt. Schuur het hout netjes op en geef het hout eventueel de gewenste kleur.

Stap 2:
Begin met het in orde maken van de basis van kast. Zaag de onderkant van de servies op het juiste formaat en doe dit eveneens voor de twee zijkanten. Bevestig vervolgens de zijkanten aan de onderkant met behulp van schroeven en/of houtlijm.

Tip nummer 1: maak hierbij eventueel gebruik van een freesmachine. Daarmee kan je de onderdelen min of meer ‘in elkaar laten vallen/schuiven’.

Stap 3:
Bevestig vervolgens ook de bovenkant van de servieskast aan de zijkanten. Ook hierbij kan je gebruik maken van bovenstaande tip.

Stap 4:
Ga vervolgens aan de slag met de invulling van de kast. Met andere woorden: maak de planken e.d. conform je bouwtekening. Bij deze stap is het voornamelijk van belang dat je jouw bouwtekening volgt.

Stap 5:
Heb je in je bouwtekening ook pootjes opgenomen? Dan is het zaak om deze pootjes nu aan de onderkant van de kast vast te maken. Het is mogelijk om de pootjes zelf te kopen of om deze bij een bouwmarkt aan te kopen.

Stap 6:
Maak vervolgens de achterkant van de kast vast aan het gehele frame. Ons advies is om hiervoor een underlayment plaat te gebruiken. Een dergelijke plaat is stevig en sterk.

Stap 7:
Je bent nu in feite al klaar met de servieskast. Je kunt de kast her en der nog tot in perfectie afwerken. Bepaal bijvoorbeeld met een waterpas of alle plankjes 100% recht hangen.

Besluit

Het maken van je eigen servieskast is geen hogere wiskunde. Je moet hier echter wel enige tijd in investeren en uiteraard ook de benodigdheden voor aanschaffen. Als je bovenstaand stappenplan volgt, kan je een prachtige servieskast creëren.

Om nog een handige tip te geven: maak een duidelijke bouwtekening voor jezelf. Die bouwtekening dient als leidraad gedurende het hele proces. Tevens kan je jouw smaak optimaal tot uiting laten komen in de bouwtekening.

Dan rest ons nu nog één ding: we willen je graag veel succes wensen met het maken van je servieskast. Heb je interesse om ook andere meubelen zelf te maken? Lees dan zeker één van onze andere artikelen:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo