Salontafel maken

Ben je van plan om een prachtige salontafel voor in jouw huis te maken? Dan heb je ongetwijfeld de nodige vragen en weet je wellicht ook niet goed hoe je dit nou het beste aan kunt pakken. Je vraagt je wellicht af voor welke tafel je het beste kunt kiezen, welk materiaal je voor de salontafel moet gebruiken en waar je zoal aan moet denken bij het maken van een salontafel. Op al die vragen vind je in dit uitgebreide artikel een passend antwoord.

Niet onnodig tijd verliezen?

Wil jij zo snel mogelijk aan de slag met het bouwen van de salontafel en zo min mogelijk tijd kwijt zijn het lezen van dit artikel en het voorbereiden van jouw klus? Dan raden wij je aan om een kleine investering te doen in bijvoorbeeld het product Freds bouwtekeningen. Dit zal je veel tijd besparen!

Op het moment dat je op jouw bank zit, wil je wellicht ondertussen van een glaasje drinken genieten. Waar zet je dat glas drinken neer? Juist, op de salontafel. De salontafel is de perfecte aanvulling voor elke woonkamer en ziet er ook nog eens prachtig uit. Mocht je een bank en één of meerdere stoelen in jouw woonkamer hebben staan, is een salontafel eigen onmisbaar.

In dit artikel bespreken we de mogelijkheden die je hebt bij het maken van een salontafel. We bespreken waar je rekening mee moet houden, welk materiaal je het beste kunt gebruiken en hoe je de salontafel volledig zelf kunt maken. Het maken van een salontafel is in ieder geval om meerdere redenen aan te raden; denk maar eens aan de kostenbesparing en het feit dat je volledig zelf kunt bepalen hoe de salontafel er uit moet komen te zien.

Dit artikel is opgebouwd aan de hand van een stappenplan. Per stap vind je uitgebreid informatie over de keuzes die je moet gaan maken en over de handelingen die je moet gaan verrichten. Na het lezen van dit artikel ben je in staat om volledig zelf een salontafel te maken. Een salontafel die een prachtige aanvulling voor jouw huis én die ook nog eens een handige functie met zich mee brengt. Wat wens je nog meer?

Salontafel maken

Stappenplan salontafel maken

Hieronder vind je een uitgebreid stappenplan voor het maken van een salontafel. Net zoals bij het maken van allerlei andere soorten meubels moet je ook voor het maken van een salontafel meerdere voorbereidingen treffen. Er zijn meerdere knopen die je door moet hakken, voordat je uiteindelijk kunt beginnen met het bouwen van de salontafel.

Stap 1: Plek van de salontafel bepalen

Voordat je het ontwerp voor de salontafel kunt gaan maken, moet je bepalen waar je de tafel neer gaat zetten. Het is gebruikelijk om een salontafel in de buurt van de bank te zetten, maar waar dan precies? Kies je ervoor om de salontafel vóór de bank te zetten? Of kies je ervoor om de tafel tussen twee stoelen in te zetten? De keus is aan jou; met een salontafel kan je in ieder geval alle kanten op.

Om je hier een handje mee te helpen, hebben wij drie ideeën op een rijtje gezet:

 • Salontafel vóór de bank:
  Je kunt heerlijk op de bank liggen en verschillende dingen op de salontafel neerleggen. Denk hierbij aan de afstandsbediening, je glas drinken en een tijdschrift/magazine. Je hoeft je vanaf de bank alleen maar voorover te bukken.
 • Salontafel naast de bank:
  mocht je voor de bank niet al te veel ruimte hebben, kan je de salontafel ook prima naast de bank neerzetten. De voordelen zijn gelijk aan de hierboven genoemde voordelen van een salontafel voor de bank.
 • Salontafel tussen twee stoelen in:
  Heb je twee heerlijke fauteuils of relaxstoelen in jouw woonkamer staan? Dan kan je er ook voor kiezen om de salontafel tussen deze twee stoelen in te zetten. Garantie voor een prachtige uitstraling!

Stap 2: Soort salontafel kiezen

Heb je eenmaal besloten waar de salontafel moet komen? Dan kan je na gaan denken over het soort salontafel. Als je een kijkje in een meubelspeciaalzaak neemt, zie je namelijk direct dat er meerdere soorten salontafels bestaan. Hieronder bespreken we in het kort enkele aspecten waar je goed over na moet denken:

De vorm van de tafel

Kies je voor een vierkante salontafel, voor een ronde salontafel of voor een rechthoekige salontafel? De keus is aan jou.

Je kunt volledig zelf bepalen hoe de tafel er uit moet komen te zien en je bepaalt dus zelf ook volledig waar de salontafel komt te staan. In het verlengde hiervan moet je uiteraard ook goed naar de afmetingen van de salontafel kijken.

Vorm van de salontafel

De kleur van de tafel

Wil je graag een donker gekleurde salontafel? Of heb je liever een salontafel met een lichtere kleur?

Bij het maken van de keuzes moet je goed nadenken over de kleur van de salontafel; de kleur is namelijk bepalend voor de uiteindelijke uitstraling van de salontafel.

Kleur van de salontafel

De samenstelling van de tafel

Kies je voor één losse salontafel? Of kies je voor twee salontafels met verschillende hoogtes?

Ook op dit vlak heb je meer dan genoeg mogelijkheden. Dit betekent tegelijkertijd dat je hier dus ook goed over na moet denken.

Samenstelling van de tafel

Bepaalde functies/eigenschappen

Wil je onder de salontafel nog een handige opbergruimte hebben? Of heb je het liefste een salontafel op wieltjes?

 De keuze wat betreft bepaalde functies zijn ook reuze. Denk dus goed na over eventuele extra’s waar je graag gebruik van wilt gaan maken.

Bepaalde functies eigenschappen

Kant en klare bouwtekening van een salontafel

Heb je wat betreft bovenstaande aspecten de juiste keuzes kunnen maken? Vind je het desondanks lastig om zelf een ontwerp voor de salontafel te gaan maken? Dan heb je gelukkig ook nog een andere mogelijkheid; op het internet naar kant en klare bouwtekeningen gaan zoeken.

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een bouwtekening te kopen. In het pakket van Freds bouwtekeningen zitten meerdere ontwerpen van salontafels.

Kies je ervoor om bouwtekeningen te gaan kopen? Dan levert dat al snel een tijdsbesparing van maar liefst 10 uur tijd op. In het uitwerken van de volgende stap gaat namelijk al snel minimaal 10 uur zitten. Bovendien loop je het risico dat je een foutje maakt bij het ontwerpen van de salontafel.

 Wil jij snel beginnen met het maken van de salontafel? Vind je het niet erg om een klein bedrag te investeren in de bouwtekeningen? Dan is de investering in bouwtekeningen zeker aan te raden.

Stap 3: Gekozen salontafel uitwerken in een bouwtekening

Indien je de hierboven besproken stappen gevolgd heb, ben je in staat om het ontwerp van een salontafel te gaan maken. Dat is dan ook de volgende, cruciale stap waar je je nu mee bezig kunt gaan houden.

Het maken van de bouwtekening/het ontwerp doe je op basis van de keuzes die je in de eerdere stappen gemaakt hebt. Je weet nu immers waar de salontafel moet komen te staan, hoe groot de salontafel moet komen en in welke kleur de salontafel uitgevoerd moet gaan worden.

tekenen speelhuisje

Stap 3a: Afmetingen bepalen

Op basis van de gekozen plek moet je nagaan denken over de afmetingen van de salontafel. Noteer deze maten en ga vervolgens verder met stap 3b.

Stap 3b: Verhoudingen bepalen

Ook moet je goed nadenken over de verhoudingen van de salontafel. Deze verhoudingen moet je ook in het ontwerp duidelijk naar voren laten komen. Noteer dus overal de afmetingen bij.

Stap 3c: Verbindingen bepalen

Een salontafel in elkaar zetten kent de nodige haken en ogen. Iets waar je goed over na moet denken, is bijvoorbeeld de manier waarop je de verschillende onderdelen van de salontafel aan elkaar vast gaat maken. Denk goed na over constructie van de tafel en de verschillende verbindingen.

Salontafel verbindingen

Stap 3d: Keuze van materialen

Uiteraard moet je ook goed nadenken over het materiaal waarmee je de salontafel gaat maken. Kies je voor steigerhout, kies je voor een ander soort materiaal of kies je voor een andere houtsoort? De keuze is reuze en de keuze is volledig aan jou.

Hierbij moet je niet alleen naar het soort materiaal kijken, maar ook naar de dikte & het design van het materiaal. Verwerk ook dit in jouw bouwtekening.

Stap 3e: Definitieve werktekening maken

Je bent nu in staat om definitieve werktekening volledig af te ronden. Maak duidelijk wat de afmetingen moeten zijn en geef ook duidelijk aan hoe de verschillende onderdelen met elkaar verbonden moeten worden.

Stap 3f: Lijst maken met benodigde materialen

Op basis van de gemaakte werktekening kan je vervolgens bepalen welke materialen je nodig hebt voor de nieuwe salontafel. Hou er rekening mee dat er tijdens het bouwproces mogelijk iets mis kan gaan; reken daarom altijd met een kleine reserve.

Tijd besparen op de voorbereiding

De hierboven beschreven stap, stap 3, neemt onwijs veel tijd in beslag. Je moet namelijk over veel verschillende aspecten nadenken. Als je eenmaal de juiste keuzes gemaakt hebt, moet je die keuzes ook nog gaan verwerken in de definitieve werktekening. Het is bovendien een zekerheidje dat niet direct alles goed gaat bij het ontwerpen van de bouwtekening.

Uit ervaring weten wij dat het maken van een dergelijke bouwtekening al snel 10 uur in beslag kan nemen. Wil je die 10 uur graag gaan besparen? Met een kant en klare bouwtekening uit een product als Freds bouwtekeningen bespaar je onwijs veel geld.

Bovendien bevat het specifieke product Freds bouwtekeningen niet alleen bouwtekeningen van salontafels, maar van super veel producten, zoals bureau's, banken, kasten, plantenbakken, hondenmanden en nog veel meer!

Stap 4: Benodigdheden verzamelen

Indien je stap 1 tot en met 3 gevolgd hebt, heb je een groot gedeelte van de voorbereiding al achter de rug. Je kunt nu met stap 4 aan de slag gaan; stap 4 vormt het laatste belangrijke onderdeel van de gehele voorbereiding.

Stap 4a: Bouwmaterialen verzamelen

Haal allereerst alle bouwmaterialen in huis die je nodig hebt. Denk hierbij aan het hout, of ander materiaal, dat je gaat gebruiken, maar ook aan bijvoorbeeld verbindingsstukken.

Ga je met hout aan de slag? Dat materiaal kan je halen bij de plaatselijke bouwmarkt, maar je kunt er ook voor kiezen om het hout online te bestellen. Bij webshops als Opmaatzagen.nl kan je zelfs al je hout op maat laten zagen en je hebt het dan al vanaf drie werkdagen thuisbezorgd.

Stap 4b: Gereedschappen verzamelen

Behalve de materialen moet je ook nog verschillende gereedschappen in huis halen. Welke gereedschappen je exact nodig hebt, is afhankelijk van jouw bouwtekening. Om je enigszins hierbij te kunnen helpen, hebben wij de mogelijke gereedschappen op een rijtje gezet:

 • Afkortzaag
  Onmisbaar bij vrijwel elke klus, een afkortzaag. Hiermee maak je balken en planken (afhankelijk van de zaag tot een breedte van ongeveer 30 cm) eenvoudig en snel recht op maat. 
 • Boormachine
  Hoe jouw salontafel er ook uit komt te zien, het lijkt ons vrijwel onmogelijk (en onhandig) om deze te maken zonder dat je gebruikmaakt van een boormachine. Je kan hierbij zelfs ook nog de keuze maken voor een accuboormachine of schroefmachine.
 • Schuurmachine
  Wanneer je de salontafel klaar hebt en wilt gaan verven, is het handig om tijdens het schuren een schuurmachine tot je beschikking te hebben.
 • Cirkelzaag
 • Boortjes en bitjes
 • Rolmaat en/of duimstok
 • Timmermanspotlood
 • Verlengsnoer en/of haspel
 • Gehoorbescherming

Stap 5: Tafelblad maken

Nu je bij stap 5 aangekomen bent, kan je écht van start gaan met het maken van de salontafel. De eerste stap heeft betrekking op het maken van het tafelblad. Hoe groot het tafelblad moet worden, is afhankelijk van jouw bouwtekening. Dat geldt ook voor de dikte van het tafelblad en de kleur van het tafelblad.

Hoe je het tafelblad exact moet gaan maken, is ook afhankelijk van jouw bouwtekening. Met name voor deze stap was het goed na te denken over de verbindingen die je gaat gebruiken om de verschillende onderdelen (tafelblad en pootjes bijvoorbeeld) aan elkaar vast te maken.

Stap 6: Frame bouwen en plaatsen

Is het tafelblad volledig gemaakt? Dan kan je van start gaan met het maken van het totale frame. Daaronder verstaan we onder meer de poten, eventuele extra’s en wellicht een lade of een andere opbergingsmogelijkheid.

Bij het bouwen van het frame is het onwijs belangrijk om een waterpas te gebruiken. Je wilt immers wel dat jouw salon stabiel staat, zodat je hier zonder enige twijfel een vol glas drinken op neer kunt zetten. Meet dus alles voor de zekerheid drie keer na en ga zeer secuur te werk.

Mocht je het frame volledig klaar hebben, kan je het frame aan het tafelblad gaan monteren. Hoe je dit exact moet doen, is ook weer afhankelijk van jouw bouwtekening. Feit is dat je hier ook de nodige tijd en aandacht aan moet besteden; de salontafel moet namelijk stevig en stabiel komen te staan.

Stap 7: De salontafel afwerken

Heb je de gehele salontafel opgebouwd? Dan ben je eigenlijk al een heel eind. Je kunt nu de eerste stappen gaan zetten om de salontafel volledig af te werken. Pak de schuurmachine uit de kast en schuur de gehele salontafel perfect op. Door dit te doen, geef je de tafel niet alleen een fraaie uitstraling, maar verwijder je ook alle splinters uit het hout.

Nadat de salontafel opgeschuurd is, kan je de tafel de gewenste kleur gaan geven. Je kunt dit makkelijk met verf doen. Indien gewenst kan je de salontafel ook nog gaan personaliseren of andere details toevoegen.

Stap 8: Bescherming van de salontafel

Als je een salontafel volledig zelf gemaakt hebt, wil je hier uiteraard jarenlang van kunnen genieten. Het advies is daarom om de salontafel te behandelen met bijvoorbeeld beits. Dankzij de beits blijft jouw salontafel langere tijd in perfecte conditie.

Voorbeelden van projecten met salontafels

Lijkt het jou geweldig om zelf een salontafel te gaan maken? Kan je je hier echter nog geen beeld bij voorstellen? Dan is het interessant om eens naar de projecten van andere doe-het-zelvers te gaan kijken. Onder meer met onderstaande video kan je inspiratie op doen voor het maken van jouw salontafel/bijzettafel:

Laatste noot bij het maken van een salontafel

Na het lezen van dit artikel weet je van A tot Z hoe je een salontafel moet maken. Je weet exact welke voorbereidingen je moet treffen, welke keuzes je moet maken en welke stappen je vervolgens dient te ondernemen. Het maken van een salontafel is onwijs leuk om te doen, maar brengt nog meer voordelen met zich mee:

 • Het geeft je een voldaan gevoel als de salontafel eenmaal in jouw woonkamer stat.
 • De salontafel kan je volledig naar eigen wens ontwerpen en maken
 • Je hebt de volledige zeggenschap over de uiteindelijke uitkomst van je project.
 • Je kunt een hoop geld besparen, aangezien je geen dure salontafel hoeft te kopen
 • Het is al met al heel leuk om zélf aan de slag te gaan en jezelf te verbazen over je eigen kwaliteiten.
Tresna.nl
Logo