Makita afkortzaag

Ben je bezig met een verbouwing in en rondom het huis? Is het daarbij noodzakelijk dat je grote stukken hout op maat moet zagen? In dat geval heb je baat bij een afkortzaag. Een afkortzaag is een uitermate handige zaag, waarmee je materialen op de gewenste lengte af kan zagen.

In de basis bestaat een afkortzaag uit twee verschillende componenten: een platform en een zaag. Het platform is dat gene waar het materiaal op kan rusten. Met de zaag kan je vervolgens het materiaal op het gewenste formaat zagen.

Afkortzaag

Met een afkortzaag kan je overigens in vele verschillende soorten materialen zagen. Je kan daarnaast ook staven, buizen en kokers gemakkelijk doorzagen. Het is daarbij wel noodzakelijk om op het zaagblad te letten; daar over kan je meer lezen aan het einde van dit artikel.

In dit artikel zoomen we namelijk eerst in op de afkortzagen van het merk Makita. Makita is een grote fabrikant van uiteenlopende elektrische gereedschappen. Het is dan ook niet geheel verwonderlijk dat Makita ook afkortzagen levert. Deze afkortzagen hebben allemaal de volgende kenmerken:

 • Robuust
 • Kwalitatief hoogwaardig
 • Lange levensduur
 • Geschikt voor meerdere doeleinden

Hieronder hebben wij de beste afkortzagen van Makita verder toegelicht. Daarbij hebben we alle apparaten aan een strenge selectie ondervonden. Uiteindelijk zijn er drie uitermate goede producten naar voren gekomen. Hierbij hebben we onderscheid gemaakt in de volgende categorieën:

 • Beste afkortzaag met trekfunctie
 • Beste dubbel verstek afkortzaag
 • Beste afkortzaag voor de professional

Normaliter hebben we ook altijd de categorie ‘beste afkortzaag voor de doe-het-zelver’. In dit artikel is dat echter één van de twee bovenste producten. Deze twee producten zijn geschikt voor doe-het-zelvers, maar hebben onderling toch duidelijke verschillen. Daarom hebben we ervoor gekozen om hier twee aparte categorieën van te maken.

Maar, allereerst willen we even kijken naar de werking van een afkortzaag. De belangrijkste vraag hierbij is: hoe stel je een afkortzaag in? Het antwoord daarop vind je in onderstaande video:

Heb je interesse om een afkortzaag van het merk Makita te kopen? Neem dan zeker onderstaande reviews door!

Beste Makita afkortzaag met trekfunctie – Makita LS0815FL Makita LS0815FL

Anno 2019 zijn er vele verschillende afkortzagen op de markt. Veel mensen hebben echter behoefte aan een afkortzaag met trekfunctie. Is dat bij jou ook het geval? Dan kan je het beste voor de Makita LS0815FL kiezen. Dit apparaat heeft alles wat je mag verwachten van een afkortzaag mét trekfunctie.

Deze zogeheten trekfunctie zorgt ervoor dat het apparaat ook brede objecten door kan zagen. De maximale zaagbreedte is dan ook een duizelingwekkende 305 millimeter. In vergelijking met vergelijkbare afkortzagen van andere fabrikanten, is dit echt een hele grote zaagbreedte.
De zaagdiepte van de Makita LS0815FL is ook dik in orde: je kan tot 65 millimeter diepte zagen in een hoek van 90 graden (rechte hoek).

De diameter van het zaagblad is 216 millimeter. Dit betekent dat het een gangbare maat is, waardoor je altijd geschikte zaagbladen aan kan schaffen. Het is namelijk zo dat je voor elk soort materiaal een ander soort zaagblad nodig hebt.

De motor van deze afkortzaag levert zo’n 1400 watt. Dit resulteert in een maximaal toerental van 5000 toeren per minuut. Het voordeel hiervan? Je hebt een krachtige en snelle afkortzaag tot je beschikking; uiterst fijn.

De Makita LS0815FL heeft ook de beschikking over een laserlijn en ingebouwde verlichting. Deze features zorgen ervoor dat je zeer nauwkeurig kan snijden. De laserlijn zorgt er zelfs voor dat je kaarsrechte zaagsneden kan maken/verkrijgen.Makita LS0815FL laserlijn

Dat is echter nog niet alles. Nee, je hebt bij dit apparaat ook nog de mogelijkheid om dubbel verstek te zagen. De zaagkop is namelijk naar beide kanten kantelbaar; je bent uiterst flexibel met deze afkortzaag van Makita.

Ook heeft deze afkortzaag de beschikking over een zogeheten tafelverbreding. Dit zorgt ervoor dat het materiaal op een stevige basis kan liggen, waardoor het stabiel ligt. Dit zorgt tevens voor het grote zaagbereik, zoals reeds hierboven aangegeven.

Een bijkomend voordeel is het relatief lage gewicht. De Makita LS0815FL weegt in zijn totaliteit zo’n 14 kilogram. Hierdoor is het een relatief lichte afkortzaag, waardoor je nog enigszins flexibel bent.

Hebben we dan helemaal geen minpunten over deze afkortzaag? Nou, we hebben één minpunt gevonden. Dat is het feit dat deze afkortzaag maar met één zaagblad meegeleverd wordt. Je bent dus genoodzaakt om nog separaat zaagbladen aan te schaffen.

Bij aankoop krijg je helaas maar één zaagblad meegeleverd.
Conclusie:
De Makita LS0815FL is dé perfecte aankoop als je op zoek bent naar een afkortzaag met trekfunctie. De trekfunctie zorgt voor een ongelooflijk groot zaagbereik. Daarnaast heeft deze afkortzaag nog meerdere prettige features, waaronder de laserlijn, de ingebouwde verlichting en de kantelbare zaagkop. Helaas krijg je maar één zaagblad meegeleverd bij de aanschaf van deze Makita LS0815FL.

Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Bekijk de actuele prijs op Gereedschapcentrum.nl

Bekijk de actuele prijs op Toolmax.nl

Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Nauwkeurige zaagsneden
 • Inclusief trekfunctie
 • Krachtige motor
Nadelen
 • Maar één zaagblad meegeleverd

Beste dubbel verstek Makita afkortzaag – Makita LS1018LMakita LS1018L

De toepassingen van een afkortzaag zijn over het algemeen flink uitgebreid. Hierdoor ben je in staat om vele zaagklusjes met een afkortzaag uit te voeren. Als je dubbel verstek wilt zagen, is het zeker raadzaam om naar dé topper van Makita te kijken: de Makita LS1018L.

Deze afkortzaag heeft de beschikking over een flexibele zaagkop. Deze kop is zowel naar links als naar rechts kantelbaar. Het voordeel hiervan is dus dat je dubbel verstek kan zagen. Je kan zowel linksom als rechtsom in verstek zagen; hoe fijn is dat?

Dat is echter niet alles wat de Makita LS1018L te bieden heeft. Nee, wat te denken van de handige lasergeleider? Dankzij deze geleider ben je in staat om kaarsrechte zaagsneden te maken. Je bent dan ook verzekerd van een optimale nauwkeurigheid met deze afkortzaag.

Ook heeft deze afkortzaag de beschikking over een stofzak; deze zak vangt alle stofdeeltjes op. Het voordeel hiervan is evident: je werkruimte blijft vrij van stof en je hebt daardoor een gezonde(re) werkomgeving.

Een belangrijk onderdeel van elke afkortzaag is de motor. Daarom zoomen we uitgebreid in op de motor van de Makita LS1018L. Deze motor levert een vermogen van 1430 watt en dat resulteert in een maximaal toerental van 4300 toeren per minuut.

Bij een afkortzaag spelen de specificaties altijd een grote rol. Met deze afkortzaag heb je een maximale zaagbreedte van 320 millimeter. Hierdoor kan je ook brede objecten makkelijk en veilig doorzagen.
De maximale zaagdiepte bedraagt een luttele 90 millimeter, waardoor je ook behoorlijk diep kan zagen. Deze twee specificaties zijn op basis van een rechte zaagsnede.Makita LS1018L afkortzaag

Maar, het is dus ook mogelijk om dubbel verstek te zagen. De maximale zaagdiepte in een hoek van 45 graden is ongeveer 50 millimeter. De maximale zaagbreedte in een hoek van 45 graden is ongeveer 220 millimeter. Deze specificaties zijn bijzonder interessant; mede daardoor hebben wij deze afkortzaag uitgeroepen tot de beste dubbel verstek afkortzaag.

Het zagen in/van een object gaat ook uitermate veilig. Daar heeft Makita altijd de focus op liggen en dat is bij de LS1018L dan ook niet anders. Een duidelijk voorbeeld hiervan is de soft start. Deze functie zorgt ervoor dat je op een gecontroleerde manier het zaagblad in het materiaal kan duwen. Hierdoor heb je altijd de optimale controle vanaf het begin.

Ook heeft de Makita LS1018L de mogelijkheid tot tafelverbreding. Dit betekent dat je de tafel breder kan maken, indien dat nodig is. Dat is bijvoorbeeld het geval als je een bijzonder breed/groot object door moet zagen. Door deze tafelverbreding blijft het object stevig liggen en heb je een stabiele basis.

Is het dan allemaal koek en ei met deze dubbel verstek afkortzaag? Nee, dat helaas niet. Zo is het erg spijtig dat je bij aanschaf maar één zaagblad meegeleverd krijgt. Het gevolg hiervan is dat je nog meerdere zaagbladen apart aan moet schaffen.

Een ander genoemd nadeel is het feit dat de lasergeleider op batterijen werkt. Zodra de batterijen op zijn, werkt de lasergeleider niet meer. Let hier dus goed op gedurende je werkzaamheden en vervang de batterij indien nodig.

Bij aankoop krijg je helaas maar één zaagblad meegeleverd.
Conclusie:
Als je op zoek naar een kwalitatief hoogwaardige dubbel verstek afkortzaag bent, zit je met de Makita LS1018L absoluut goed. Deze afkortzaag heeft eigenlijk alles wat je maar mag verwachten van een dubbel verstek afkortzaag. De machine heeft de beschikking over handige features, waaronder de lasergeleider en de tafelverbreding. Helaas krijg je maar één zaagblad meegeleverd bij aanschaf van deze afkortzaag. Dat is een duidelijk aandachtspunt voor Makita.

Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Bekijk de actuele prijs op Gereedschapcentrum.nl

Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Bekijk de actuele prijs op Toolmax.nl

Voordelen
 • Dubbel verstek zagen
 • Stofzak
 • Soft start functie
Nadelen
 • Maar één zaagblad meegeleverd
 • Lasergeleider werkt op batterij

Beste Makita afkortzaag voor de professional – Makita LF1000 Makita LF1000

Een professional komt in vele situaties ook in contact met een afkortzaag. Sterker nog: in veel situaties heeft een professional behoefte aan een afkortzaag. Een professionele en betrouwbare afkortzaag mag dan ook niet ontbreken in het arsenaal van een professional. Bij Makita levert men een afkortzaag die er met kop en schouders boven uit steekt: de Makita LF1000.

Deze afkortzaag heeft eigenlijk alle kenmerken waar een professional naar op zoek is. Allereerst een stevig onderstel, waardoor elk object stabiel ligt. Dit onderstel is tevens makkelijk op te bergen, waardoor je de zaag makkelijk kan verplaatsen.
De hoogte van dit onderstel is overigens 89 centimeter. Door deze hoogte sta je altijd in een comfortabele houding, terwijl je de afkortzaag kan bedienen.

Een ander belangrijk kenmerk is altijd de motor van een afkortzaag. Bij de Makita LF1000 heb je de beschikking over een motor met een vermogen van maar liefst 1650 watt. Andere cijfers? Een maximaal toerental van 2700 toeren per minuut.

Dankzij deze motor zijn de volgende specificaties werkelijkheid geworden:

 • Maximale zaagdiepte (recht): 68 millimeter
 • Maximale zaagbreedte (recht): 155 millimeter
 • Maximale zaagdiepte (45 graden): 48 millimeter
 • Maximale zaagbreedte (45 graden): 48 millimeter

Overigens heb je met deze afkortzaag ook de mogelijkheid om dubbel verstek te zagen. De zaagkop kan je namelijk naar zowel links als naar rechts kantelen; ideaal!

Een ander fijn kenmerk is dat je deze afkortzaag ook als tafelzaag kan gebruiken. Het is mogelijk om de zaag snel en sleutelvrij aan te passen naar een tafelzaag. Nadien kan je de zaag weer makkelijk omtoveren tot een afkortzaag.

Ook wordt bij deze afkortzaag een stofzak meegeleverd. Hierdoor kan je in een schone omgeving werken en worden de stofdeeltjes direct opgevangen. Dat klinkt wel interessant, niet waar?

Op het gebied van veiligheid heeft Makita ook voor de nodige features gezorgd. De meest in het oog springende functie is toch wel de soft start functie. Deze functie zorgt ervoor dat je op een gecontroleerde manier het zaagblad in het materiaal kan duwen. Hierdoor heb je altijd de optimale controle vanaf het begin.

Ook willen we de constante elektronica nog even aanstippen. Deze functie zorgt ervoor dat het toerental te allen tijde constant blijft. De hoeveelheid belasting maakt niet uit; het toerental blijft gelijk. Het voordeel hiervan is dat je altijd de optimale controle over je zaagwerkzaamheden behoudt.

Is het dan écht allemaal maar positief over deze afkortzaag voor professionals? We hebben één belangrijk nadeel weten te ontdekken; de trekfunctie ontbreekt bij deze afkortzaag. Hierdoor heb je te maken met een beperkte maximale zaagbreedte.

De afkortzaag heeft helaas niet de beschikking over een trekfunctie.
Conclusie:
De Makita LF1000 is voor de professional de beste keus binnen het assortiment van Makita. Deze afkortzaag heeft een krachtige motor, levert prima prestaties en heeft handige features. Onder andere de soft start functie en de meegeleverde stofzak gooien hoge ogen. Helaas heeft deze machine niet de beschikking over een trekfunctie; dat is één van de weinige minpunten.

Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Bekijk de actuele prijs op Toolmax.nl

Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Bekijk de actuele prijs op Gereedschapcentrum.nl

Voordelen
 • Meegeleverde stofzak
 • Dubbel verstek zagen
 • Onderstel makkelijk op te klappen
Nadelen
 • Geen trekfunctie

Belangrijkste kenmerken van een afkortzaag

Na het lezen van bovenstaande reviews ben je op de hoogte van de beste afkortzagen van het merk Makita. Bij het uitzoeken van een afkortzaag stuit je veelal op dezelfde termen en bepaalde specificaties. Om je daarbij vakkundig te helpen, hebben we de belangrijkste termen hieronder verder besproken.

Verstekmogelijkheid

Sommige afkortzagen bieden de mogelijkheid om in verstek te zagen. Dit betekent in feite dat je in een hoek kan zagen. Normaliter zaag je in een rechte snede, oftewel in een hoek van 90 graden. Dankzij de verstekmogelijkheid kan je ook in een hoek van bijvoorbeeld 45 graden. Sommige afkortzagen bieden zelfs de mogelijkheid om in een hoek van 60 graden te zijn.

Door een dergelijke verstekmogelijkheid ben je veel flexibeler bij het doorzagen van objecten. Je hoeft tenslotte het object niet te bewegen; nee, je kan de afkortzaag simpelweg bewegen en in een hoek zagen.

Diameter van het zaagbladZaagblad

Het zaagblad is een belangrijk onderdeel van een afkortzaag. In de reviews hierboven hebben we daarom per apparaat de diameter van het zaagblad aangestipt. De diameter van het zaagblad geeft in feite de grootte van het zaagblad aan. Hoe groter de diameter, hoe hoger de maximale zaaghoogte. Moet je hoge objecten doorzagen? Dan heb je dus meer behoefte aan een grotere diameter.

Globaal kan je de volgende diktes aanhouden:

 • Diameter van 216 millimeter: zaagdikte van 65 tot 70 millimeter
 • Diameter van 254 millimeter: zaagdikte van 85 tot 95 millimeter
 • Diameter van 305 millimeter: zaagdikte van 100 tot 120 millimeter

Onderstel

Bij een afkortzaag is een stabiele basis noodzakelijk. Dankzij deze stabiele basis kan je ook grote objecten op een stevige manier neerleggen. Let daarom goed op of de afkortzaag met bijvoorbeeld een onderstel geleverd wordt.

Trekfunctie

We hebben hierboven een afkortzaag inclusief trekfunctie besproken. Deze trekfunctie biedt een zwaarwegend voordeel en daardoor is dit een belangrijk kenmerk van je afkortzaag.

Met een trekfunctie kan je namelijk de zaag naar je toe trekken, voordat je het zaagblad laat trekken. Hierdoor kan je veel bredere werkstukken doorzagen. Normaliter kon de kapzaag namelijk alleen maar omhoog en omlaag; daardoor was je beperkt in je bewegingsvrijheid.

Besluit

Heb je interesse om één van de afkortzagen van Makita aan te schaffen? Klik dan direct op één van bovenstaande links en bestel de afkortzaag bij één van onze partners. Je zal geen spijt krijgen van de aanschaf van een afkortzaag van Makita.

Tresna.nl
Logo