Dolgedraaide schroef verwijderen

Als doe-het-zelver heb je ongetwijfeld wel eens met tegenslagen te maken. Voorbeelden hiervan zijn gereedschap dat kapot raakt of materialen die kapot raken.

Schroef

Het doldraaien van een schroef is ook een dergelijk voorbeeld. Het komt wel eens voor dat een schroef dolgedraaid wordt. Indien dat het geval is, heb je simpelweg geen controle meer over de schroef. Je kunt de schroef niet meer ‘besturen’, waardoor je de werkzaamheden niet af kunt maken.

Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden om deze dolgedraaide schroef te verwijderen. De mogelijkheden kan je hieronder lezen! Overigens kan je op onze website onder het kopje ‘Blog’ veel meer tips en tricks vinden met betrekking tot kluswerkzaamheden. Ben je bijvoorbeeld benieuwd hoe je popnagels moet verwijderen of hoe je kit moet verwijderen? Op onze website kan je over dergelijke onderwerpen alle noodzakelijke informatie vinden.

De oorzaak

Een zijn meerdere redenen denkbaar waardoor een schroef dolgedraaid kan zijn. Het is echter van belang om onderscheid te maken tussen twee verschillende varianten. Bij de ene schroef is namelijk het schroefdraad kapot, terwijl bij de andere schroef de schroefkop beschadigd is. Bij beide varianten ben je echter de volledige controle over de schroef kwijt. Maar, hoe komt dat nou?

Makita schroefmachine

Hier zijn meerdere redenen voor. De eerste mogelijkheid heeft te maken met het gebruik van de boormachine. Als je een boormachine op de verkeerde manier gebruikt, is het mogelijk dat de schroef dolgedraaid wordt. We willen je dan ook altijd aanraden om met beleid met je boormachine om te gaan. Op die manier kan je een dolgedraaide schroef voorkomen. Maar, er zijn meerdere mogelijkheden.

Het is bijvoorbeeld ook mogelijk doordat er teveel geforceerd wordt bij het indraaien van de schroef. Het is belang om niet al te veel kracht op een schroef uit te oefenen. Mocht je dat wel doen, bestaat de kans op het doldraaien van de schroef. Dit is echter iets wat je gedurende de werkzaamheden zelf aan gaat voelen.

Indien een schroef dolgedraaid is, heeft de schroevendraaier geen grip meer. Dit betekent dat het uiteinde van de schroevendraaier zich niet meer goed in de schroef vast kan bijten. Als de schroef dolgedraaid is, is het van belang om deze voorzichtig te verwijderen. Mocht je dit met grof geweld gaan doen, bestaat de kans dat je het materiaal om de schroef heen gaat beschadigen. Als je met een klus in of rondom je huis bezig bent, is dat uiteraard niet wenselijk.

Hieronder kijken we naar de verschillende mogelijkheden om een dolgedraaide schroef weer te verwijderen. Daarbij maken we dus onderscheid tussen de twee varianten:

  • Een schroef met kapot schroefdraad verwijderen
  • Een schroef met een beschadigde schroefkop verwijderen

Een schroef met kapot schroefdraad verwijderenSchroeven

Als het schroefdraad van een schroef kapot is, heb je met een dolgedraaide schroef te maken. De eerste mogelijkheid om dit op te lossen, is door een tang te gebruiken. Probeer of je met de tang grip op de schroef kunt krijgen. Indien dat het geval is, kan je de schroef (met behulp van de tang) zachtjes uit het materiaal trekken. Zorg er hierbij dat je de schroef rond blijft draaien, zodat het materiaal om de schroef heen niet beschadigd raakt.

Een andere oplossing is om iets meer ruimte rondom de schroef vrij te maken. Indien de schroef in bijvoorbeeld hout zit, kan je een klein beetje hout rondom de schroef verwijderen. Vervolgens kan je met een schroevendraaier de schroef losdraaien, terwijl je met de tang een trekkende beweging maakt. Zorg ervoor dat je met de tang net onder de schroefkop de schroef vast pakt.

Daarnaast kan je ook voor een rigoureuze aanpak kiezen: het uitboren van de schroef. Gebruik hier een metaalboor voor, zodat je de schroef in zijn geheel uit kunt boren. Maak enkel en alleen gebruik van deze oplossing indien bovenstaande oplossingen niet werken.

Tot slot willen we nog een innovatieve manier aanstippen. Hiervoor dien je secondelijm op de schroevendraaier te lijmen. Zet vervolgens de schroevendraaier op de schroef en laat het lijm opdrogen. Vervolgens kan je voorzichtig de schroevendraaier omhoog trekken. Als de secondelijm goed strak vast zit, trek je op die manier de schroef uit.

Bekijk ook zeker eens onderstaande informatieve video. Hieronder wordt duidelijk uitgelegd hoe je een dolgedraaide schroef kunt verwijderen:

Het mag duidelijk zijn dat je meerdere mogelijkheden hebt om een schroef met kapot schroefdraad te verwijderen. Weeg bovenstaande oplossingen tegen elkaar af en maak uiteindelijk de juiste keuze. Hou hierbij uiteraard rekening met de exacte situatie bij jou.

Een schroef met een beschadigde schroefkop verwijderen

Dolgedraaide schroeven

Het komt ook wel eens voor dat de schroefkop van een schroef beschadigd is. Hierdoor lukt het de schroevendraaier niet meer om grip te vinden in de schroefkop. Logischerwijs lukt het dan ook niet meer om de schroef met een schroevendraaier er uit te trekken. Gelukkig hebben wij enkele handige tips voor jou op een rijtje gezet, waarmee het wél gaat lukken.

De eerste mogelijkheid is om heel voorzichtig een gaatje in de schroefkop te boren. Zorg ervoor dat dit gaatje niet té diep gaat en stop vervolgens een schroevendraaier in dit nieuwe gaatje. Het is in vele situaties mogelijk dat je nu de schroef wel kunt verwijderen.

Een andere optie is om een schroevendraaier op de schroef te zetten. Vervolgens dien je met een hamer op de schroevendraaier te slaan. Doe ook dit met beleid en niet al te hard. Hierdoor is het mogelijk dat de schroevendraaier alsnog grip weet te vinden in de schroef, waardoor je de schroef los kunt krijgen.

Je kunt voor het loskrijgen van een schroef ook gebruik maken van een naai elastiek. Leg een stukje van dit naai elastiek op de schroevendraaier en zet vervolgens de schroevendraaier op de schroef. Door de textuur van het naai elastiek vult dit elastiek het gat in de schroef op. Vervolgens kan je met de schroevendraaier de schroef los krijgen.

Tot slot hebben we ook bij deze variant nog één laatste optie: het uitboren van de schroef. Gebruik hier een metaalboor voor, zodat je de schroef in zijn geheel uit kunt boren. Maak enkel en alleen gebruik van deze oplossing indien bovenstaande oplossingen niet werken.

Besluit

Zit jij met de uitdaging om een dolgedraaide schroef te verwijderen? Maak je geen zorgen! Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er meerdere mogelijkheden om een schroef weer los te krijgen. Het is echter wel belangrijk om jouw situatie goed te analyseren. Wat is er precies aan de hand met de schroef? En welke van de bovenstaande mogelijkheden leent zich daar voor? Ga vervolgens met beleid en enige voorzichtigheid aan de slag.

Een schroef, en het materiaal eromheen, kunnen behoorlijk gevoelig zijn. Zorg er daarom voor dat je niet al té veel kracht gebruikt. Je kunt het daardoor namelijk ook nog erger maken. Indien je te veel kracht op een dolgedraaide schroef zet, kan de schroef nog verder doldraaien. In dat geval wordt het een flinke uitdaging om de schroef weer los te krijgen.

Ben je op zoek naar andere handige tips met betrekking tot bepaalde kluswerkzaamheden? Lees dan rustig eens onze website door. Wij behandelen meerdere kluswerkzaamheden waarbij obstakels om de hoek komen kijken. Vervolgens vertellen we jou de mogelijkheden om deze obstakels te overwinnen. Net zoals we in dit artikel hebben gedaan. Jij bent nu in ieder geval in de gelegenheid om elke dolgedraaide schroef weer netjes te verwijderen. Veel succes!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo