Festool afkortzaag

Zoveel verschillende mogelijkheden, zoveel verschillende toepassingen, zoveel verschillende zagen. Het is de werkelijkheid van de wereld van tegenwoordig. Je hebt de keus uit ontzettend veel verschillende zagen. Dit is aan de ene kant een voordeel; je kunt voor elk soort klus de juiste zaag gebruiken. Dit bespaart je een hoop tijd en ellende. Aan de andere kant kan dit echter ook als een nadeel ervaren worden: je ziet soms door de bomen het bos niet meer.

Dat is met name het geval als je op zoek naar een nieuwe zaag bent. Wij hebben de beste zagen voor jou op een rijtje gezet. Ben je bijvoorbeeld benieuwd naar de beste afkortzagen? Ook daar hebben wij verschillende reviews over geschreven.

Naast het hierboven beschreven artikel, schrijven wij ook per merk over de beste afkortzagen. In dit artikel behandelen we de beste afkortzagen van het merk Festool. Dit merk staat al jarenlang bekend vanwege de kwalitatief hoogwaardige elektrische gereedschappen die men maakt. Deze gereedschappen hebben allen een prima bouwkwaliteit, een lange levensduur en zijn simpelweg betrouwbaar en veilig. Wat wens je als doe-het-zelver of professional nog meer?

Wat is een afkortzaag?

Laten we allereerst nog even kort kijken naar de toepassingen van een afkortzaag. Een afkortzaag is namelijk een behoorlijk unieke zaag; deze zaag valt niet met veel andere zagen te vergelijken.

In de basis bestaat een afkortzaag uit twee verschillende componenten: een platform en een zaag. Het platform is bestemd om het te zagen object op neer te leggen. Dankzij handige functies, zoals een verbreed tafelblad en een trekfunctie, kan het platform verbreed worden. Daardoor kan je ook bredere werkstukken op het platform neer leggen.

De zaag zorgt er ondertussen voor dat je verschillende soorten materialen op de gewenste lengte af kan zagen. Je kunt onder andere buizen, kokers, staven en houten planken af zagen. Dit alles gaat met behulp van een zaagblad; aan het einde van dit artikel kan je daar nog iets meer informatie over vinden.

Als we naar de functies van een afkortzaag kijken, zien we dat deze redelijk specifiek zijn. Al met al is het een zeer prettige en handige zaag. Dat wordt nog eens versterkt als er bepaalde functies op de zaag aanwezig zijn. We moeten stellen: Festool heeft dit over het algemeen goed voor elkaar. De afkortzagen van Festool zijn behoorlijk uitgebreid en bevatten onder andere vele veiligheidsvoorzieningen.

De beste afkortzagen

Ben je benieuwd naar de beste afkortzagen van Festool? Wij hebben de afkortzagen van Festool bekeken en nader beoordeeld. Hierbij maken we onderscheid tussen drie verschillende categorieën, te weten:

 • Beste afkortzaag met trekfunctie
 • Beste afkortzaag met onderstel
 • Beste voordelige afkortzaag
 • Beste afkortzaag voor de professional

Lees hieronder per categorie het beste bijbehorende model. Laat je verrassen door een onafhankelijke beoordeling, inclusief de belangrijkste plus- en minpunten.

Beste Festool afkortzaag met trekfunctie – Festool KS120EB Kapex

Festool KS120EB Kapex

Ben je op zoek naar een afkortzaag waarmee je ook brede materialen door kan zagen? In dat geval heb je absoluut baat bij een afkortzaag met trekfunctie. Binnen het assortiment van Festool komt dan de Festool KS120EB Kapex als beste uit de bus. Hieronder kan je alles lezen over de unieke en betrouwbare afkortzaag van het merk Festool.

Deze afkortzaag heeft de beschikking over meerdere fijne en unieke features. Een belangrijk onderdeel van deze afkortzaag is hoe dan ook de trekfunctie. Met deze trekfunctie ben je in staat om ook grote objecten netjes af te zagen. De zaagdieptes zijn behoorlijk indrukwekkend; maximaal 12 centimeter.

Een ander pluspunt van de Festool KS120EB Kapex is het feit dat je in verstek kunt zagen. Hierdoor kan je ook objecten in een bepaalde hoek zagen. Hierbij draait uiteraard alles om de snelheid, effectiviteit en nauwkeurigheid.

Op het gebied van nauwkeurigheid is dit één van de betere afkortzagen. Dat komt onder andere door de van te voren bedienbare fijn-instelling. Hiermee is het mogelijk om de zaagbladboek op de millimeter nauwkeurig in te stellen. Uiteraard ideaal.

Daarnaast heb je ook nog een tweevoudig kogel gelagerde dubbele geleide kolom. Deze dubbele geleide kolom zorgt voor een 100% nauwkeurige zaagsnede. We kunnen niet anders dan concluderen dat de zaagsneden bijzonder nauwkeurig en recht zijn.

Het wisselen van het zaagblad is soms nodig. Elk soort materiaal heeft namelijk een bepaald zaagblad nodig. Gelukkig gaat het wisselen van het zaagblad bij de Festool KS120EB Kapex uitermate makkelijk. Dit is te danken aan het zogeheten FastFix zaagbladwisseling systeem.

Ook willen we het relatief lichte gewicht van deze afkortzaag nog bestempelen. Hierdoor ben je in staat om de afkortzaag naar elke gewenste locatie te transporteren. Het gewicht is in zijn totaliteit 21,5 kilogram.

Tot slot willen we nog enkele nadelen aanstippen. Ja, ook bij deze afkortzaag hebben we met onze kritische benadering enkele nadelen weten te vinden. Allereerst wordt deze afkortzaag maar met één zaagblad geleverd. Je dient dus separaat nog extra zaagbladen aan te schaffen.

Daarnaast is deze afkortzaag behoorlijk aan de prijs; zeker als je het vergelijkt met afkortzagen van andere merken.

Je krijgt maar één zaagblad meegeleverd bij aankoop.

Conclusie:
De Festool KS120EB Kapex is de beste afkortzaag met trekfunctie uit het assortiment van Festool.
Deze afkortzaag is zowel voor professionals als voor doe-het-zelvers geschikt; dat is onder andere te danken aan de verscheidene features. Een belangrijk voordeel is sowieso het feit dat je 100% nauwkeurige zaagsneden kan maken.

Bekijk de actuele prijs op Toolmax.nl

Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Voordelen
 • Zeer nauwkeurig
 • Relatief licht
 • Trekfunctie
Nadelen
 • Maar één zaagblad meegeleverd
 • Relatief duur

Beste Festool afkortzaag met onderstel – Festool KS60 E-UG SET

Als je veelvuldig gebruik van een afkortzaag maakt, is het gebruiksgemak ongelooflijk belangrijk. Mede hierdoor kiezen veel professionals voor een afkortzaag met onderstel. Dit werkt simpelweg een stuk comfortabeler en prettiger. De beste afkortzaag met onderstel in het assortiment van Festool is zonder twijfel de Festool KS60 E-UG SET.

Festool KS60 E-UG SE

Deze afkortzaag met onderstel stelt je in staat om comfortabel te werken. Je hoeft bij deze zaag namelijk niet te bukken of andere ongezonde lichaamsbewegingen te maken. Dit is allemaal te danken aan het onderstel van Festool.

Dit onderstel is namelijk ook nog op hoogte verstelbaar. Hierdoor kan je de extra voeten van het onderstel verhogen of juist verlagen. Op die manier ben je in staat om de zaag op de gewenste werkhoogte te krijgen.

De Festool KS60 E-UG SET heeft tevens een dubbele geleide kolom. Deze dubbel geleide kolom zorgt voor 100% nauwkeurige zaagsneden. Dit wordt nog eens versterkt door een stabiele en soepele geleiding van het zaagblad; ook dat is te danken aan deze dubbel geleide kolom.

Ook willen we aanstippen dat je bij deze afkortzaag een zogeheten LED-schaduwlicht hebt. Dit schaduwlicht brengt de schaduw van het zaagblad als exacte zaaglijnindicatie op het te zagen object. Hierdoor weet je te allen tijde waar je moet zagen. Andere features van deze afkortzaag zorgen vervolgens dat je ook daadwerkelijk een zeer nauwkeurige zaagsnede kan maken.

Wil je in verstek zagen? Ook dat is mogelijk. Deze afkortzaag heeft namelijk aan beide zijden verstekhoeken; deze kan je tot maximaal 60 graden instellen. Het instellen van de hoeveelheid graden gaat gemakkelijk en biedt je een hoop plezier en gemak.

Bij aankoop van deze afkortzaag krijg je bovendien meerdere accessoires meegeleverd. We hebben het hierbij onder andere over een universeel zaagblad, het genoemde LED-schaduwlicht, een zwaaihaak, het onderstel en bedieningsgereedschap.

Hierbij komen we dan ook direct uit op het eerste nadeel; je krijgt namelijk maar één zaagblad geleverd. Gezien de prijs van deze afkortzaag is dat echt veel te weinig.

Dat is dan ook direct het tweede nadeel: deze afkortzaag kost ruim € 1100,00 bij onze partner Bol.com. Dat is behoorlijk aan de prijs.

Je krijgt maar één zaagblad meegeleverd.

Conclusie:
Als je op zoek naar een afkortzaag met onderstel bent, zit je met deze afkortzaag van Festool 100% goed. De zaag functioneert prima, is makkelijk te bedienen en is bovendien erg comfortabel. Dat is uiteraard te danken aan het instelbare onderstel van deze afkortzaag. Helaas is deze afkortzaag wel behoorlijk aan de prijs.

Bekijk de actuele prijs op Toolmax.nl

Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Voordelen
 • Nauwkeurige zaagsneden
 • Onderstel instelbaar
 • LED-schaduwlicht
Nadelen
 • Maar één zaagblad meegeleverd
 • Duur

Beste voordelige Festool afkortzaag – Festool KS60E

Om de inleiding van dit artikel maar even duidelijk te beginnen: het woordje ‘voordelig’ is in dit geval relatief. Deze afkortzaag is namelijk met een prijskaartje van bijna € 700,00 alsnog behoorlijk aan de prijs. Als we naar het gehele assortiment van Festool kijken, is dit echter een relatief betaalbare afkortzaag. Op basis daarvan hebben we de Festool KS60E tot beste voordelige afkortzaag van het merk Festool uitgeroepen.

Festool KS60E

Deze afkortzaag heeft echter enkele bijzonder handige features. Een van de voorbeelden hiervan is de dubbel geleide kolom. Deze dubbel geleide kolom zorgt voor 100% nauwkeurige zaagsneden. Dit wordt nog eens versterkt door een stabiele en soepele geleiding van het zaagblad; ook dat is te danken aan deze dubbel geleide kolom.

Ook is het bij de Festool KS60E mogelijk om het zaagblad gemakkelijk te verwisselen. Als je zo optimaal mogelijk gebruik van een afkortzaag wilt maken, dien je namelijk voor elk soort materiaal een bepaald zaagblad te hebben. Het wisselen van de zaagbladen gaat bij deze machine echter zeer makkelijk.

Daarnaast is het mogelijk om in verstek te zagen. Dit is te danken aan de verstekhoeken die zich aan beide kanten van de zaag bevinden. Deze verstekhoeken kan je tot maximaal 60 graden aan beide kanten instellen. Hierdoor is het zagen van een object in verstek nog makkelijker.

Tevens willen we het gewicht van deze afkortzaag benoemen. Met een gewicht van 17,8 kilogram is dit namelijk één van de lichtere afkortzagen op de markt. Dit is met name handig als je de afkortzaag op meerdere locaties moet gebruiken. Het transporteren van deze afkortzaag gaat namelijk relatief makkelijk.

Heb je ook zo’n hekel aan een smerige werkruimte? Als je gaat zagen, komt er tenslotte veel stof en zaagsel los. Je kunt de Festool KS60E echter direct aansluiten op een stofzuiger van Festool. Deze stofzuiger vangt dan zeer efficiënt al het vrijgekomen vuil op.

Is het dan allemaal zo positief gesteld bij deze afkortzaag? Nee, toch niet. Je krijgt namelijk bij aanschaf maar vrij weinig accessoires meegeleverd. Alleen een universeel zaagblad, een schroefklem en een bedieningsgereedschap worden meegeleverd. Dat had beter gekund, Festool.

Je krijgt maar weinig accessoires meegeleverd, bijvoorbeeld maar één zaagblad.

Conclusie:
Ben je op zoek naar een relatief betaalbare afkortzaag van het merk Festool? Dan moet je absoluut bij de Festool KS60E zijn; dit is de beste voordelige afkortzaag van het merk. De verschillende handige features zorgen voor een gemakkelijke bediening met het beste resultaat tot gevolg.

Bekijk de actuele prijs op Toolmax.nl

Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Voordelen
 • Nauwkeurig
 • Makkelijk te bedienen
 • Relatief licht
Nadelen
 • Weinig accessoires meegeleverd

Beste afkortzaag voor de professional – Festool KS 120 REB SET-UG Kapex

Voor een professional zijn de functies van een afkortzaag ongelooflijk belangrijk. Met de juiste afkortzaag kan een professional tenslotte veel tijd, en daarmee geld, besparen. De investering in een professionele afkortzaag is dan ook altijd een verstandige beslissing. Binnen het assortiment van Festool doe je dan ook een goede aankoop met de Festool KS 120 REB SET-UG Kapex.

Festool KS 120 REB SET-UG Kapex

Deze afkortzaag heeft in feite alles waar een professional naar op zoek is. Hierbij kan je denken aan handige features, een lange levensduur en een stabiele basis. Deze stabiele basis wordt gecreëerd door het meegeleverde onderstel. Dit onderstel zorgt ervoor dat je altijd een stabiele basis hebt om te werken.

Een bijkomend voordeel van dit onderstel is dat je de hoogte hiervan aan kunt passen. Op die manier werk je altijd op de juiste hoogte; uitermate prettig voor je rug en de rest van je lichaam.

De hoeveelheid meegeleverde accessoires bij deze afkortzaag is op z’n minst indrukwekkend te noemen. Je krijgt onder andere een zwaaihaak, een werkstukklem, een aanslagruiter, een uitschuif telescoopgedeelte met maatverdeling, een uitklapbare standvoet en een inbussleutel meegeleverd.

Het wisselen van het zaagblad gaat ook relatief makkelijk; dit is te danken aan het FastFix wisseling systeem. Het enige wat je hierbij nodig is, is de meegeleverde inbussleutel. Het wisselen van je zaagblad kost dus niet onnodig veel tijd.

Voor een professional is het uiteraard belangrijk om perfect werk af te leveren. Dat is met de Festool KS 120 REB SET-UG Kapex absoluut mogelijk, onder andere dankzij de dubbellijn-laser. Deze laser geeft een exacte markering van de zaagsnede aan. Het gevolg hiervan is dat je altijd zeer nauwkeurige zaagsneden hebt.

Dat wordt ook nog eens versterkt door de aanwezigheid van een zogeheten dubbel geleide kolom. Deze kolom zorgt ervoor dat je zeer nauwkeurig kan zagen en bovendien is het zaagblad ook soepel te begeleiden hierdoor.

Ondanks alle pluspunten hebben we ook twee minpunten gevonden. Allereerst het feit dat deze afkortzaag met maar één zaagblad meegeleverd wordt. Dat is simpelweg onvoldoende.

Daarnaast is het prijskaartje behoorlijk hoog; deze afkortzaag kost ruim € 2000,00 bij onze partner Bol.com.

Je krijgt maar één zaagblad meegeleverd; onacceptabel gezien het prijskaartje.

Conclusie:
Deze afkortzaag van Festool is dé perfecte zaag voor een professional. In feite heeft deze machine alles waar een professional naar op zoek is. Het is goed mogelijk om zeer nauwkeurige zaagsneden te maken, terwijl het onderstel voor een stabiele basis zorgt. Let wel op de minpunten; maar één zaagblad meegeleverd en behoorlijk duur in de aanschaf.

Bekijk de actuele prijs op Toolmax.nl

Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Voordelen
 • Zeer nauwkeurig
 • Perfect onderstel
 • Veel accessoires meegeleverd
Nadelen
 • Maar één zaagblad meegeleverd
 • Behoorlijk aan de prijs

Belangrijkste kenmerken van een afkortzaag

Ben je op zoek naar een afkortzaag van het merk Festool? Hierboven heb je de beste producten van dit merk kunnen vinden. Gedurende de zoektocht naar een nieuwe afkortzaag stuit je ongetwijfeld op verschillende termen. Wij hebben de belangrijkste termen hieronder nader toegelicht.

Trekfunctie

We begonnen dit artikel niet voor niks met een review van de beste afkortzaag met trekfunctie. Deze trekfunctie is namelijk zeer gewild bij zowel doe-het-zelvers als bij professionals.

Met een trekfunctie ben je in staat om de zaag naar je toe te trekken, voordat je het zaagblad laat zakken. Hierdoor kan je veel bredere werkstukken doorzagen. Normaliter gaat de kapzaag namelijk alleen maar omhoog of omlaag; hierdoor was je enigszins beperkt in je bewegingsvrijheid. De trekfunctie lost dit ‘probleem’ dus vakkundig op.

Onderstel

Met onderstel

Een ander handig component is een onderstel. Dit onderstel zorgt voor een stabiele basis; uitermate belangrijk bij een afkortzaag. Anderzijds zorgt het onderstel voor een comfortabele werkhouding, aangezien je niet al te veel gebukt hoeft te werken.

Diameter van het zaagblad

Je dient de diameter van het zaagblad af te stemmen op de grootte van het object. Hierbij kan je de volgende waarden aanhouden:

 • Diameter van 216 millimeter: dikte van 65 tot 70 millimeter
 • Diameter van 254 millimeter: dikte van 85 tot 95 millimeter
 • Diameter van 305 millimeter: dikte van 100 tot 120 millimeter

Met de ‘dikte’ bedoelen we de omvang van het te zagen object. Hoe dikker het object, hoe groter de diameter van je zaagblad dus moet zijn.

Verstek

Wil je soms ook in een hoek zagen? Dan heb je baat bij een afkortzaag met verstekmogelijkheid. Binnen het assortiment van Festool hebben alle afkortzagen deze mogelijkheid.

Dankzij deze functie ben je flexibel bij het doorzagen van de objecten. Je hoeft het object niet te bewegen gedurende je werkzaamheden. Het is simpelweg een kwestie om de afkortzaag te bewegen.

Besluit

In de zoektocht naar een nieuwe afkortzaag is het zeker lonend om de afkortzagen van Festool te bekijken. Dit merk staat garant voor kwalitatief hoogwaardige gereedschappen; dat geldt ook zeker voor de afkortzagen die dit merk levert.

Mocht je vragen hebben, of juist van advies voor zien willen worden, kan je altijd contact opnemen met de klantenservice van onze partner Bol.com!

Tresna.nl
Logo