Makita reciprozaag

Hedendaags zijn er gigantisch veel zagen op de markt beschikbaar. Dat loopt uiteen van een decoupeerzaag tot aan een tafelzaag. Elke zaag heeft bepaalde kenmerken, voor- en nadelen. Deze voor- en nadelen verschillen dus ook per zaag. Mede daarom is het aan te raden om in de juiste zagen te investeren. Makita reciprozaag

Een unieke zaag is de reciprozaag. Dit is een elektrische zaag met een langwerpig zaagblad. Dankzij dit langwerpige zaagblad ben je in staat om door de volgende materialen heen te zagen:

 • Hout
 • Pvc
 • Metaal
 • Steen

Voordelen van een reciprozaag

We gaven in de inleiding al aan dat elke zaag bepaalde voordelen heeft. Een reciprozaag brengt dan ook enkele specifieke voordelen met zich mee:

 • Een reciprozaag is ideaal voor sloopwerken.
 • Een reciprozaag is ideaal voor moeilijke klussen, omdat de zag in de moeilijkste hoekjes kan komen.
 • Een reciprozaag is erg flexibel in gebruik, dankzij het minieme gewicht en de minieme afmetingen.

Qua werking is een reciprozaag erg te vergelijken met een handzaag. Bij een reciprozaag wordt het zaagblad echter aangedreven door de motor, waardoor de kracht niet door jou zelf gezet hoeft te worden.

Het merk Makita heeft een uitgebreid assortiment van reciprozagen. Hieronder hebben wij de top 5 van de reciprozagen van het merk Makita op een rijtje gezet. Daarbij maken we ook onderscheid tussen zagen die geschikt zijn voor doe-het-zelvers en zagen die geschikt zijn voor professionals.

Makita JR3050 – beste instapmodel reciprozaagMakita JR3050

Elk merk heeft zogeheten instapmodellen in hun assortiment. Dat zijn gereedschappen waarmee de gewenste klusjes perfect uitgevoerd kunnen worden. Verder hebben de gereedschappen geen bijzondere eigenschappen, waardoor de prijs ook gunstig uitvalt.

In het assortiment van Makita is de JR3050 het beste instapmodel. Dat komt deels door het gunstige prijskaartje. Bij onze partner Coolblue kost deze reciprozaag € 127,99.

Deze reciprozaag heeft een zeer krachtige motor tot zijn beschikking. De motor maakt maar liefst 2.8000 bewegingen per minuut, waardoor het zagen een fluitje van een cent wordt. Door deze krachtige motor kan je elke klus aan met deze zaag.
Met deze reciprozaag kan je onder andere in planken en in PVC-pijpen zagen.

Qua vorm is de Makita JR3050 ook optimaal. Dat wil zeggen; de reciprozaag heeft een erg stevige D-handgreep. De handgreep is bovendien met een softgrip afgewerkt, waardoor de zaag uitermate prettig in de hand ligt.Makita JR3050

Na verloop van tijd zal het zaagblad bot raken. Als je dit zaagblad wil verwisselen, hoef je hier maar één beweging voor te maken. Met je vinger kan je het zaagblad namelijk gemakkelijk en snel wisselen.

Heeft dit instapmodel dan helemaal geen nadelen? Ja, toch wel. Het is niet voor niks een instapmodel. Bij de aankoop van deze zaag worden namelijk maar 3 zaagbladen meegeleverd. Je dient dus na een tijdje nog separaat extra zaagbladen aan te schaffen.

Een ander nadeel is het relatief hoge gewicht van het apparaat. De zaag weegt namelijk meer dan 3 kilogram. Dat wordt door gebruikers als een nadeel gezien.

Je krijgt bij aankoop maar 3 zaagbladen meegeleverd.
Conclusie:
Deze reciprozaag is uitermate geschikt voor de doe-het-zelver die een fijne reciprozaag wilt hebben. Voor gebruik met een lage frequentie is dit een ideaal apparaat. De motor is krachtig, het apparaat ligt goed in de hand en het wisselen van het zaagblad gaat erg gemakkelijk.

► Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Ergonomisch vorm gegeven
 • Krachtige motor
 • Zaagblad wisselen gaat gemakkelijk
Nadelen
 • Zwaar
 • Maar 3 zaagbladen meegeleverd

Makita M4500 – beste goedkope reciprozaagMakita M4500

Ben je een doe-het-zelver die graag in en rondom huis klusjes uitvoert? In veel gevallen zal je dan een zaag tot je beschikking moeten hebben. Als je op zoek bent naar een goedkope reciprozaag, raden wij je de Makita M4500 aan.

Het eerste voordeel is simpelweg het prijskaartje. Bij onze partner Coolblue kan je deze zaag al voor € 99,00 aanschaffen. Dat is, zeker in vergelijking met de concurrentie, een uitermate gunstige prijs.

Ondanks de lage prijs krijg je wel alles wat je wenst bij een reciprozaag. Met name de motor valt op. De motor is namelijk 1010 watt sterk en dat zorgt ervoor dat het zagen erg fijn gaat. Dankzij de motor kan je bijvoorbeeld in 255 millimeter hout zagen.

Bij het zagen van een object wil je vaak bepaalde instellingen zelf in kunnen stellen. Dat is mogelijk met de Makita M4500. Je kan bijvoorbeeld handmatig de zaagdiepte instellen. Op die manier zaag je nooit té diep.Makita M4500 handgreep

Daarnaast kan je ook het toerental variabel instellen. Het maximale toerental bedraagt 2.800 bewegingen per minuut. Als jij wenst dat je met een iets lager toerental gaat zagen, is dat geen probleem. Ook dit stel je gemakkelijk handmatig in.

Voor een doe-het-zelver is dit een uitermate geschikte reciprozaag. Het is echter wel handig om rekening te houden met de volgende twee nadelen. Allereerst is het erg onprettig dat er geen zaagbladen meegeleverd worden bij de aankoop. Je dient dus separaat nog zaagbladen aan te schaffen; dat komt dus bovenop de basisprijs van de zaag.

Een ander nadeel is het korte snoer. Met een lengte van maar 2 meter is dit echt aan de korte kant. Dankzij dit korte snoer ben je enigszins beperkt in je bewegingsvrijheid.

Je krijgt bij aankoop geen zaagbladen meegeleverd.
Conclusie:
Voor een doe-het-zelver die de hand op de knip wil houden, is dit een ideale reciprozaag. Dankzij het lage prijskaartje ben je goed uit met deze zaag. Daarnaast heb je een krachtige motor tot je beschikking en kan je de zaagdiepte en het toerental handmatig instellen. Helaas krijg je geen zaagbladen bij aankoop meegeleverd.

► Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Aanzienlijke krachtige motor
 • Zaagdiepte handmatig instellen
 • Toerental handmatig instellen
Nadelen
 • Kort snoer
 • Geen zaagbladen meegeleverd

Makita JR103 – beste reciprozaag op accu voor doe-het-zelversMakita JR103

Hecht je veel waarde aan veel bewegingsvrijheid? In dat geval is het aan te raden om gereedschappen op accu te kopen. Dan ben je niet afhankelijk van een stopcontact en kan je vrij aan het werk gaan. Als je op zoek bent naar een reciprozaag op accu, kunnen wij je de Makita JR103 aanraden.

Deze reciprozaag op accu is erg compact van formaat en daardoor kan je de zaag met maar één hand bedienen. Hoe prettig is dat? Je hebt bovendien ook geen snoer waar je rekening mee moet houden. Je hebt dus een erg grote bewegingsvrijheid.

Qua mogelijkheden zit je met deze reciprozaag ook goed. Je kan bijvoorbeeld buizen, leidingen, takken of metalen stangen door zagen. Dit alles gaat gepaard met een krachtige motor die 3.300 toeren per minuut kan leveren.

Als je deze zaag enige tijd gebruikt, zal het zaagblad bot worden. Op dat moment dien je het zaagblad te wisselen voor een nieuwe zaagblad. Dat gaat gelukkig erg makkelijk bij de Makita JR103. Met één beweging kan je het zaagblad wisselen; je hebt hierbij geen extra gereedschap nodig.

Bij aankoop van de Makita JR103 krijg je tevens zes zaagbladen meegeleverd. Dat is behoorlijk veel, zeker in vergelijking met concurrenten waarbij soms helemaal geen zaagbladen meegeleverd worden.

Voor een doe-het-zelver is deze reciprozaag op accu uitermate geschikt. Maar, er zijn helaas ook twee nadelen die we graag aan willen stippen. Allereerst wordt de Makita JR103 standaard zonder accu en lader geleverd. Je dient dus nog separaat een Makita accu en lader aan te schaffen. De kosten hiervoor komen dus nog boven op de basisprijs van de zaag.

Een ander nadeel is dat de maximale zaagdiepte in hout maar 50 millimeter is. Je kan deze zaag dus niet gebruiken om door dikke objecten heen te zagen.

De zaag wordt standaard zonder accu en lader geleverd.
Conclusie:
Deze reciprozaag op accu is uitermate geschikt voor de doe-het-zelver die een grote bewegingsvrijheid wenst te hebben. Dankzij het lage gewicht en het ontbreken van een netsnoer, ben je uiterst flexibel met deze reciprozaag. De motor van deze zaag is bovendien krachtig en het wisselen van een zaagblad gaat erg gemakkelijk.

► Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Krachtige motor
 • Weegt maar 1,3 kilogram
 • Zaagbladen wisselen gaat erg makkelijk
Nadelen
 • Zonder accu en lader geleverd
 • Maximale zaagdiepte van maar 50 millimeter

Makita JR3070CT – beste reciprozaag voor professionals

Makita JR3070CTHierboven hebben we drie reciprozagen besproken die geschikt zijn voor doe-het-zelvers. Gelukkig heeft Makita ook een uitgebreid assortiment van reciprozagen die geschikt zijn voor professionals. De beste reciprozaag voor professionals is de Makita JR3070CT.

Een professional heeft, over het algemeen, behoefte aan krachtige gereedschappen. Dankzij deze krachtige gereedschappen kan hij namelijk efficiënter en sneller werken. De Makita JR3070CT heeft een uiterst krachtige 1510 watt motor. Dankzij deze motor kan een professional de zaagklusjes snel en gemakkelijk uitvoeren.

Met deze reciprozaag kan je in 255 millimeter dikke planken zagen. In metaal kan je tot 130 millimeter diep zagen. Dit zijn behoorlijk goede cijfers en derhalve is deze zaag uitermate geschikt voor een veeleisende professional.

Bij zware klussen kan een zaag soms gaan trillen. Bij de Makita JR3070CT is dat een stuk minder, dankzij de ingebouwde Anti Vibratie Technologie. Deze technologie zorgt ervoor dat de trillingen zoveel mogelijk beperkt worden. Het is dus fijn om deze zaag voor een langere tijd in je handen te hebben.

Sommige professionals willen invloed uit kunnen oefenen op de instellingen van een zaag. Bij de Makita JR3070CT is óók dat mogelijk. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit vier pendelstanden en je kan het toerental variabel instellen.

Helaas heeft deze reciprozaag ook enkele nadelen. Het belangrijkste nadeel is toch wel dat er geen ledverlichting ingebouwd is. Klusjes in donkere ruimtes worden daardoor iets lastiger.

Ook krijg je bij de aankoop maar 3 zaagbladen meegeleverd. Je zal dus, zeker bij frequent gebruik, na een tijdje al nieuwe zaagbladen aan moeten schaffen.

Geen ingebouwde ledverlichting.
Conclusie:
Voor een professional is de Makita JR3070CT een uitermate geschikt reciprozaag. De motor is erg krachtig en het is mogelijk om door dikke objecten heen te zagen. Het is bovendien erg prettig dat deze zaag vier pendelstanden heeft en dat het toerental handmatig in te stellen is.

► Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Krachtige motor
 • Toerental handmatig instellen
 • Vier pendelstanden
Nadelen
 • Geen ingebouwde ledverlichting
 • Maar 3 zaagbladen meegeleverd

Makita DJR360 – beste reciprozaag op accu voor de professional

Makita DJR360

Ook een professional kan liever een reciprozaag op accu hebben in plaats van een reciprozaag met een netsnoer. Dat heeft voornamelijk met de fijne bewegingsvrijheid te maken. Met een reciprozaag op accu kan je alle kanten op en ben je niet beperkt tot de aanwezigheid van een stopcontact. Wij raden voor professionals de Makita DJR360 aan.

De Makita DJR360 is een reciprozaag op accu en levert uitermate goede prestaties. Dat komt deels door het feit dat deze reciprozaag op twee accu’s tegelijkertijd werkt. Hierdoor heb je een ontzettend hoog vermogen tot je beschikking.

Daarnaast kan je, dankzij de aanwezigheid van twee accu’s, een langere tijd doorwerken. Je hoeft dus niet elke keer een accu te wisselen.

Je kan tevens bij deze reciprozaag het toerental handmatig instellen. Je kan kiezen tussen twee instelbare toerentallen, waarbij het ene toerental afgestemd is op hout en het andere toerental afgestemd is op metaal.

Ook heeft de motor die in deze reciprozaag zit een nieuwe technologie. Dit heeft te maken met de krukas van de motor. We zullen de technische details besparen, maar dankzij het nieuwe krukasmechanisme kan je sneller zagen.
Bovendien heb je weinig tot geen last van trillingen bij deze reciprozaag. Ook dat is deels te danken aan de nieuwe krukastechnologie.

Moet je wel eens in donkere ruimtes zagen? Ook dat is geen probleem voor de Makita DJR360. Nee, dankzij de ingebouwde ledverlichting heb je ook in donkere ruimtes perfect zicht op je werkzaamheden.

Voor professionals is de Makita DJR360 dan ook de ideale reciprozaag op accu. Helaas is er één groot nadeel die we graag aan willen stippen. De zaag wordt namelijk zonder accu en zonder lader meegeleverd. Voordat je met deze zaag aan de slag kan gaan, dien je dus eerst twee accu’s en een lader aan te schaffen.

De kosten lopen nog op doordat er separaat nog twee accu’s en een lader aangeschaft dienen te worden.
Conclusie:
Deze krachtige reciprozaag op accu is perfect voor de professionals die veel bewegingsvrijheid willen. Je hoeft geen rekening te houden met een netsnoer, terwijl je wel twee krachtige accu’s tot je beschikking hebt. Dankzij het nieuwe krukasmechanisme werkt de motor bovendien sneller en heb je minder last van trillingen.

► Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Erg krachtig
 • Twee instelbare toerentallen
 • Weinig last van trillingen
Nadelen
 • Geen accu’s meegeleverd
 • Geen lader meegeleverd

Makita

Makita

Makita is één van de grootste en populairste fabrikanten van elektrische gereedschappen. Deze gereedschappen kenmerk zich voornamelijk dankzij een krachtige motor, een lange levensduur en handige features.

Makita is van oorsprong een Japans bedrijf. Japanners staan bekend om hun verregaande mentaliteit en de drang naar perfectie. Dat is ook terug te zien in de producten van Makita. De gereedschappen zijn simpelweg één van de beste die je hedendaags kan kopen.

Ook wat betreft reciprozagen heeft Makita een uitgebreid assortiment. Hierboven heb je de vijf beste reciprozagen kunnen vinden. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Tresna.nl
Logo